پيشرفت استارلينك در بازارهاي جهاني
چگونه ايلان ماسك قوانين كشورهاي مختلف را تغيير داده است؟

پيشرفت استارلينك در بازارهاي جهاني

۱۴۰۳/۱۰/۱۲ - ۰۲:۲۴:۵۳
|
کد خبر: ۳۲۹۳۷۵

نفوذ گسترده ايلان ماسك، بنيان‌گذار شركت اسپيس‌ايكس، در عرصه جهاني، توانسته است موانع زيادي را در مسير گسترش سرويس اينترنت ماهواره‌اي استارلينك از ميان بردارد.

نفوذ گسترده ايلان ماسك، بنيان‌گذار شركت اسپيس‌ايكس، در عرصه جهاني، توانسته است موانع زيادي را در مسير گسترش سرويس اينترنت ماهواره‌اي استارلينك از ميان بردارد. از آفريقاي جنوبي گرفته تا امريكاي لاتين و كشورهاي مختلف آفريقا، ماسك با بهره‌گيري از روابط سياسي و اقتصادي خود، زمينه‌ساز تغيير قوانين و فراهم كردن بستر قانوني براي فعاليت استارلينك در اين كشورها شده است. اين روند نشان مي‌دهد كه نه‌تنها فناوري‌هاي پيشرفته استارلينك در حال تبديل شدن به يك رقيب جدي براي خدمات اينترنتي محلي هستند، بلكه قدرت سياسي و اقتصادي ماسك در گسترش اين شبكه به مرزهاي جديد، مقاومت‌هاي پيشين را كاهش داده است. با اين حال، اين نفوذ سياسي و اقتصادي با چالش‌هايي نظير نگراني‌هاي امنيتي، تهديدات حريم خصوصي و فشارهاي داخلي مواجه است. اين تحولات، در كنار جذابيت خدمات اينترنتي استارلينك، سوالاتي جدي در مورد تأثيرات بلندمدت آن بر بازارهاي جهاني، قوانين محلي و حاكميت دولت‌ها ايجاد كرده است. ايلان ماسك، بنيان‌گذار و مديرعامل شركت اسپيس‌ايكس، با استفاده از نفوذ سياسي خود، موفق شده است موانع ورود سرويس اينترنت ماهواره‌اي استارلينك به بسياري از كشورها را از ميان بردارد. ماسك كه در ۱۷ سالگي آفريقاي جنوبي را ترك كرد، اكنون براساس داده‌هاي بلومبرگ ثروتي معادل ۴۶۸ ميليارد دلار دارد و به يكي از تأثيرگذارترين چهره‌هاي فناوري و سياست تبديل شده است. به گزارش پيوست، گزارشي از بلومبرگ كه به تاثير نفوذ سياسي ايلان ماسك بر توسعه استارلينك و كاهش مقاومت دولت‌هاي خارجي نسبت به اين خدمت پرداخته است نشان مي‌دهد كه كشور‌هاي مختلفي از جمله آفريقاي جنوبي براي همكاري با مجموعه شركت‌هاي تحت رهبري ايلان ماسك در حال تغيير قوانين و فراهم كردن امكان فعاليت استارلينك در كشور‌هاي خود هستند.

 

استقبال آفريقاي جنوبي و احتمال تغيير قوانين

گزارشي بلومبرگ مي‌گويد ماسك و سيريل رامافوسا، رييس‌جمهور آفريقاي جنوبي، در حال مذاكره براي كاهش محدوديت‌ها و فراهم كردن بستر قانوني براي فعاليت استارلينك در اين كشور هستند. ورود استارلينك علاوه بر اينكه يك خدمت اينترنت پرسرعت را با قيمتي رقابتي در اختيار كاربران مي‌گذارد اما انگيزه‌هاي ديگري مثل جذب سرمايه از ديگر شركت‌هاي ماسك را در كنار خود دارد. ماسك پيشنهاد داده است كه شركت‌هاي او از جمله تسلا، در حوزه‌هايي مانند توليد باتري در آفريقاي جنوبي سرمايه‌گذاري كنند. با اين حال، قانوني در آفريقاي جنوبي كه براساس آن بايد ۳۰ درصد از سهام شركت‌هاي خارجي از جمله استارلينك براي فعاليت در اين كشور تحت مالكيت مردم اين كشور باشد براي فعاليت استارلينك مشكل‌ساز شده است. مقامات دولتي آفريقاي جنوبي در تلاش‌اند تا با راهكارهايي مثل سرمايه‌گذاري‌هاي معادل يا ايجاد اشتغال راه‌حلي براي اين قانون پيدا كنند.

 

نفوذ به ديگر بازارها

استارلينك در كشور‌هاي امريكاي لاتين از جمله آرژانتين و برزيل فعاليت دارد و در حال افزايش سهم در اين بازارها است. روي كار آمدن خاوي ميلي، رييس‌جمهور آرژانتين، باعث شد تا قوانين مربوط به اوپراتورهاي اينترنت تغيير يابد و زمينه براي ورود استارلينك فراهم شود. ميلي رابطه نزديكي با ماسك و دولت ترامپ دارد و همچنين دولت او براي جذب سرمايه و بهبود زيرساخت فناوري اين كشور به‌واسطه شركت‌هاي ماسك نيز تلاش كرده است. فيليپين نيز اولين كشور جنوب شرق آسيا است كه در سال گذشته قوانين مربوط به مالكيت محلي را لغو و امكان فعاليت استارلينك را فراهم كرد. با وجود برخي مخالفت‌ها، اينترنت استارلينك در مناطقي مانند جزيره بالي براي مدارس و مراكز درماني نيز استفاده مي‌شود. استارلينك همچنين به سرعت در حال توسعه در كنيا است و دولت اين كشور تجهيزات استفاده از اينترنت ماهواره‌اي ايلان ماسك را براي بيش از ده‌ها مركز درماني در مناطق دور افتاده خريداري كرده است و اين شركت اينترنت خود را با تخفيف و قيمتي رقباتي در قياس با اپراتورهاي محلي در اختيار كاربران اين كشور مي‌گذارد. سال‌ها مذاكره با دولت اندونزي براي افزايش دسترسي در مناطق محروم نيز در نهايت به ارايه خدمات اينترنت استارلينك به مراكز درماني و مدارس اين كشور منتهي شد. اوكراين نيز ديگر كشور مهمي است كه وابستگي بالايي به خدمات استارلينك دارد. اين كشور از آغاز درگيري‌ها با روسيه و پس از حمله به بخش‌هاي زيرساخت ارتباطات خود وابستگي بالايي به خدمات استارلينك در بخش نظامي خود دارد. بزرگ‌ترين اوپراتور موبايل اوكراين نيز اخيرا قراردادي را با استرلينك به امضا رسانده است تا زيرساخت ارتباطي خود را از حملات روسيه محافظت كند و خدمات بهتري را در اختيار كاربران بگذارد. استارلينك همچنين به تازگي فعاليت خود را در غنا نيز آغاز كرده و در مناطق روستايي و با دسترسي محدود از استقبال بالايي برخوردار شده است.

 

ردپاي بين‌المللي

اسپيس‌ايكس در سال جاري توانست خدمات استارلينك را به بيش از ۲۰ كشور جديد از جمله غنا و آرژانتين توسعه دهد و اكنون در بيش از ۱۰۰ كشور جهان، بيش از ۴ ميليون كاربر فعال دارد. اين شركت با ارايه فناوري پيشرفته و قيمت‌هاي رقابتي، بسياري از رقباي محلي و بين‌المللي را پشت سر گذاشته است.

 

چالش‌ها و انتقادات

با وجود محبوبيت استارلينك، برخي كشورها همچنان در برابر ورود آن مقاومت مي‌كنند. براي مثال، تايوان به دليل نگراني‌هاي امنيتي به جاي استارلينك از سرويس OneWeb استفاده مي‌كند اما پس از پيروزي دونالد ترامپ در انتخابات امريكا، زمزمه‌هايي از مذاكره دولت اين كشور براي افزايش پوشش اينترنت ماهواره‌اي با گزينه‌هاي ديگر از جمله Kuiper و گزينه‌هاي ديگري كه احتمالا استارلينك يكي از آنها است به گوش مي‌رسد. ماسك در فيليپين نيز به دليل ارتباطات نزديك با چين، يكي از بزرگ‌ترين بازارهاي تسلا، مورد انتقاد قرار گرفته است. گفتني است كه با وجود افزايش رقبا در سطح بين‌المللي، فعالان اين حوزه از جمله OneWeb و پروژه Kuiper آمازون هنوز نتوانسته‌اند شبكه‌هاي خود را به اندازه استارلينك توسعه دهند. اسپيس‌ايكس با بيش از ۷۰۰۰ ماهواره در مدار، پيشتاز بازار اينترنت ماهواره‌اي است.

نگراني‌ها از امنيت داده‌، حريم خصوصي و نفوذ

برخي كارشناسان نسبت به تهديدهاي احتمالي استارلينك براي حريم خصوصي و امنيت داده‌ها هشدار داده‌اند. برخي از كشور‌ها مي‌گويند با توجه به عدم نياز به زيرساخت‌هاي محلي، استارلينك بدون نظارت كافي به داده‌هاي كاربران اين كشور‌ها دسترسي پيدا مي‌كند. همچنين كشور‌هايي مثل فيليپين و تايوان به احتمال جمع‌آوري داده‌هاي كاربران و استفاده تجاري اين شركت از آنها اشاره كرده‌اند. از سوي ديگر ارتباط ماسك و شركت‌هايش با چين، به دليل فعاليت گسترده تسلا در اين كشور، باعث نگراني در كشور‌هايي مثل تايوان شده است. نفوذ سياسي ماسك نيز باعث شده تا برخي نگران استفاده از استارلينك به عنوان يك ابزار فشار باشند. از سوي ديگر برخي از دولت‌ها نگران تضعيف فعالان و اوپراتور‌هاي داخلي در نتيجه افزايش نفوذ استارلينك هستند و برخي ديگر نيز درمورد زير پا گذاشته شدند قوانين محلي از جمله محدوديت‌هاي دسترسي با خدمات استارلينك اظهار نگراني كرده‌اند.

 

وضعيت استارلينك در ايران

وضعيت استارلينك در ايران با توجه به شرايط خاص كشور و محدوديت‌هاي موجود در زمينه اينترنت و ارتباطات، پيچيده است. اگرچه سرويس اينترنت ماهواره‌اي استارلينك در بسياري از كشورها به سرعت در حال گسترش است و توانسته است دسترسي به اينترنت را براي ميليون‌ها نفر از مردم در مناطق دورافتاده و توسعه‌نيافته فراهم كند، در ايران اين سرويس با موانع و چالش‌هاي متعددي مواجه است. يكي از اصلي‌ترين دلايل اين وضعيت، محدوديت‌هاي دولتي است كه در ايران وجود دارد. كشورهايي كه خواهان حفظ كنترل بيشتري بر فضاي سايبري خود هستند، معمولا اجازه نمي‌دهند سرويس‌هايي مانند استارلينك كه به صورت مستقيم به ماهواره‌ها متصل مي‌شوند، بدون نظارت يا مجوزهاي خاص وارد كشورشان شوند. در ايران نيز به دليل نگراني‌هاي امنيتي و نظارتي، دولت دسترسي به چنين سرويس‌هايي را محدود مي‌كند. اين نگراني‌ها بيشتر به دليل عدم كنترل بر داده‌هاي كاربران است، چرا كه اينترنت ماهواره‌اي امكان نظارت و رصد ترافيك اينترنتي را براي دولت‌ها سخت مي‌كند. علاوه بر اين، تحريم‌هاي بين‌المللي نيز عامل ديگري هستند كه در زمينه ارايه خدمات اينترنتي خارجي در ايران مشكلات زيادي ايجاد كرده‌اند. ايران در شرايطي قرار دارد كه تحت تحريم‌هاي شديد اقتصادي و تجاري از سوي كشورهاي غربي است. اين تحريم‌ها بسياري از شركت‌هاي خارجي را از ارايه خدمات خود به ايران بازمي‌دارد و اين مساله براي استارلينك كه نياز به تعامل با زيرساخت‌هاي خارجي دارد، به ويژه در زمينه راه‌اندازي رسمي در ايران، مشكلات زيادي ايجاد كرده است. همچنين، استارلينك براي ارايه خدمات به مردم نيازمند تجهيزات خاصي است كه ممكن است در ايران در دسترس نباشد يا واردات آن تحت محدوديت‌هاي خاص قرار گيرد. بنابراين، از لحاظ فني نيز ورود استارلينك به ايران به سادگي ساير كشورها نيست. در حالي كه ايران ممكن است در برخي مناطق خود به دليل دسترسي محدود به اينترنت نيازمند خدمات استارلينك باشد، احتمالاً دولت اين كشور در آينده بيشتر به بررسي تهديدات امنيتي و پيامدهاي اجتماعي استفاده از چنين سرويس‌هايي خواهد پرداخت. حتي با وجود اين محدوديت‌ها، برخي از كارشناسان بر اين باورند كه استارلينك مي‌تواند در آينده در ايران وارد شود، به ويژه در مناطقي كه دسترسي به اينترنت به دليل زيرساخت‌هاي ضعيف دشوار است، اما براي اين امر نياز به تغييرات قانوني و پذيرش دولت خواهد بود. در نهايت، با توجه به اينكه برخي كشورها همچون اوكراين، فيليپين و كنيا نيز با چالش‌هاي مشابه روبرو بودند و توانستند به تدريج اين مشكلات را حل كنند، مي‌توان گفت كه آينده استارلينك در ايران بستگي زيادي به تغييرات سياست‌گذاري و تعاملات ديپلماتيك دارد.