ويروس آنفلوآنزا جهش يافته و خطرناك است
هنوز خاطره تلخ دوران پاندمي كرونا را خيلي از ما به ياد داريم. البته كرونا يك بيماري ناشناخته بود و تا زماني كه راههاي درمان آن كشف شود قربانيان زيادي گرفت. هر چند كه اين بيماري هنوز هم در دنيا قرباني ميگيرد اما ديگر مانند گذشته خطرناك و كشنده نيست.
هنوز خاطره تلخ دوران پاندمي كرونا را خيلي از ما به ياد داريم. البته كرونا يك بيماري ناشناخته بود و تا زماني كه راههاي درمان آن كشف شود قربانيان زيادي گرفت. هر چند كه اين بيماري هنوز هم در دنيا قرباني ميگيرد اما ديگر مانند گذشته خطرناك و كشنده نيست. امسال اما شيوع آنفلوآنزا در دنيا كم كم به يك نگراني تبديل شده و در اكثر كشورهاي اروپايي و امريكا سازمانهاي بهداشتي و درماني در اين زمينه هشدارهايي را صادر كردهاند همانطور كه وزارت بهداشت و درمان ايران طي روزهاي گذشته با انتشار هشداري از مردم خواست ضمن رعايت پروتكلهاي بهداشتي تا جايي كه امكان دارد از حضور در مكانهاي عمومي اجتناب كنند. بنا بر گفته مسوولان وزارت بهداشت و درمان، ميزان ابتلاي افراد به اين بيماري در روزهاي گذشته روندي رو به رشد داشته است. در حال حاضر طبق آمارهاي رسمي در خراسان شمالي بيش از دو هزار نفر با علائم بيماري تنفسي بستري شدهاند.در گيلان آمار مبتلايان روزانه افزايش پيدا كرده، تعداد مبتلايان در شهر اصفهان نيز افزايش چشمگيري داشته است. در كردستان و ديگر شهرها هم آمار ابتلا رو به افزايش است. در حال حاضر تهران نيز با تعداد بالاي موارد ابتلا درگير است و اگر وضعيت به همين شكل ادامه پيدا كند، ممكن است مشكلاتي در پروسه درمان بيماران ايجاد شود. مساله اينجاست كه تجربه كرونا نشان داده وقتي تعداد مبتلايان از ظرفيت بيمارستانها فراتر ميرود مشكلات عمدهاي در پروسه درمان پيش ميآيد.
همچنين مسوولان وزارت بهداشت با استناد به نتايج آخرين رصدهاي آزمايشگاهي، از شيوع بالاي سويه H1N1 آنفلوآنزاي فصلي خبر داده و خواستار اجتناب افراد از حضور در مكانهاي شلوغ و همچنين لزوم استفاده از ماسك شدهاند. اين هشدار بعد از افزايش تعداد افراد مبتلا و بستري در بيمارستانها صادر شده است. در متن اين هشدار آمده است: ويروسهاي تنفسي ميتوانند منجر به عفونتهاي جدي ريه مانند ذات الريه شوند. علائم ويروسهاي تنفسي ممكن است شامل تب، لرز، خستگي، سرفه، آبريزش يا گرفتگي بيني، كاهش اشتها، گلودرد، استفراغ، از دست دادن حس چشايي يا بويايي، سردرد، درد عضلاني يا بدن درد و اسهال باشند.سالمندان به ويژه سالمندان با بيماريهاي زمينهاي، افراد چاق، زنان باردار تا دو هفته پس از زايمان، افراد با بيماريهاي زمينهاي مانند بيماريهاي خوني، نارساييهاي مزمن كليوي، كبدي، مبتلايان به بيماريهاي قلبي، ديابتيها، كودكان و ... از جمله افراد در معرض خطر اين بيماري هستند.
تبعات ابتلا به آنفلوآنزا
آنفلوآنزا يكي از شايعترين بيماريهاي ويروسي تنفسي است كه سالانه حدود يك ميليارد مورد ابتلا به آن در جهان گزارش ميشود. از اين تعداد حدود ۳ تا ۵ ميليون مورد به بيماري شديد تنفسي منجر ميشود و سالانه ۲۹۰ هزار تا ۶۵۰ هزار مرگ به علت بيماري تنفسي رخ ميدهد. بنا بر اعلام سازمان جهاني بهداشت بيماريهاي تنفسي يكي از مهمترين دلايل مرگ و مير و ناتواني در جهان و ايران هستند؛ بيماريهاي تنفسي ويروسي از جمله مشكلات بهداشتي رايج در سطح جهاني هستند كه سالانه ميليونها نفر را در معرض خطر قرار ميدهند. اين بيماري در زمانهاي اوج شيوع ويروسها به ويژه در فصلهاي پاييز و زمستان موجب ابتلاي موارد زياد، بستري شدن ميليونها نفر و مرگهاي زيادي در جهان ميشوند .
مرگ 9 همداني بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا
از سوي ديگر معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي همدان گفت: از ابتداي آبان ماه تا دهم ديماه امسال ۹ نفر در استان همدان بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا جان خود را از دست دادند. فاطمه تركمان اسدي با بيان اينكه ۳۹ درصد از افرادي كه به علت بيماري حاد تنفسي در بيمارستان بستري هستند تست آنفلوآنزاي آنان مثبت است، افزود: تعداد كمي از موارد تستها مربوط به كرونا و مابقي بيماران مبتلا به سرماخوردگي بودهاند.
او با بيان اينكه امسال نيز همانند هر سال موارد افزايش آنفلوآنزا را شاهد هستيم كه اين افزايش را تا انتهاي ارديبهشتماه هم خواهيم داشت، تصريح كرد: با افزايش دما حتما آنفلوآنزا كاهشي خواهد شد اما انتظار است بيشتر حتي تا اواسط بهمن ماه روند افزايش آنفلوآنزا را داشته باشيم. آنچه كه در حال حاضر از آنفلوآنزا در جامعه در حال گردش است همان ويروس معمول آنفلوآنزا البته از نوع A بوده كه تدابير پيشگيرانه در اين رابطه ضروري است.
اسدي با تأكيد بر زدن واكسن، رعايت توصيهها و پروتكلهاي بهداشتي و رعايت بهداشت فردي، خاطرنشان كرد: استفاده از ماسك در مجامع عمومي بهويژه از سوي افراد داراي بيماري تنفسي و بيماريهاي زمينهاي، شستوشوي مرتب دستها، رعايت فاصله اجتماعي از جمله ديگر موارد ضروري پيشگيرانه در جلوگيري از اين بيماري به شمار ميرود. همچنين در صورت بيمار شدن دانشآموزان، انتظار است كه والدين از فرستادن فرزندان خود به مدرسه تا زمان بهبودي و نقاهت فرزند خود خودداري داشته باشند.
انتقال سريع ويروس آنفلوانزا
به گفته متخصصان، ويروس آنفلوآنزا از طريق سرفه و تنفس در فاصلهاي كمتر از يك متر انتقال پيدا ميكند به همين دليل مردم بايد با رعايت نكات بهداشتي از ابتلاي خود جلوگيري كنند. وزارت بهداشت و درمان اعلام كرده طي دو ماه گذشته رصد ويروس آنفلوآنزا در كشور نشان از افزايش تدريجي و شيوع اين بيماري در بين افراد داشته است. ميزان شيوع هماكنون به بيش از 22 درصد رسيده و بسياري از مراكز درماني با حجم چشمگيري از مراجعه بيماران مواجه شدهاند.
پيك آنفلوآنزا تا ارديبهشت ادامه دارد
مينو محرز، فوق تخصص بيماريهاي عفوني، در اين باره به «تعادل» ميگويد: بهترين راه براي پيشگيري از ابتلا به بيماري تزريق واكسن است. پيك آنفلوآنزا تا ارديبهشتماه در كشور برقرار است و افراد بايد هرچه زودتر اقدام به تزريق واكسن كنند .
او در پاسخ به اين سوال كه آيا زمان تزريق واكسن نگذشته است توضيح ميدهد: اين باور كه تزريق واكسن آنفلوآنزا زمان دارد و بعد از آن تاثيري نخواهد داشت باور اشتباهي است؛ با توجه به اينكه ما الان در پيك اين بيماري به سر ميبريم، قبل از هر چيز تزريق واكسن بايد در دستور كار قرار گيرد.
محرز همچنين در جواب اين سوال كه اين ويروس چقدر ميتواند كشنده باشد ميگويد: «متاسفانه اين ويروس براي همه خطرناك است چه كودكان چه سالمندان و ديگر افراد جامعه هر كسي ميتواند درگير شود و البته براي افرادي كه بيماري زمينهاي دارند خطرناكتر خواهد بود. نوع جهشيافته اين ويروس ممكن است در برخي افراد منجر به مرگ شود.»
ويروس آنفلوآنزا هر 10 سال جهش پيدا ميكند
اين فوق تخصص بيماريهاي عفوني در پاسخ به اين پرسش كه ميزان بستري بيماران در حال حاضر چقدر است و آيا ممكن است مراكز درماني دچار مشكل شوند ميگويد: متاسفانه همين الان هم ميزان بستريها بسيار زياد شده است. اگر اين روند ادامه پيدا كند، ممكن است در ارايه خدمات درماني دچار مشكل شويم به همين خاطر است كه مردم بايد هرچه زودتر براي زدن واكسن اقدام كنند.
او ميافزايد: آنفلوآنزا به خطرناكي كوويد نيست اما مساله اينجاست كه اين ويروس هر 10 سال يكبار جهش پيدا ميكند و الان هم نوع جهشيافته آن در حال انتشار است و تنها ايران نيست كه درگير شده، در اكثر كشورهاي اروپايي نيز ميزان ابتلا افزايش يافته و حتي مقامات بهداشتي امريكا نيز در اين زمينه هشدار دادهاند.
آلودگي هوا در انتشار بيماريهاي تنفسي موثر است
منوچهر يزدي، متخصص بيماريهاي داخلي، نيز در پاسخ به اين سوال كه آلودگي هوا چقدر ميتواند در انتشار و شدت بيماري آنفلوآنزا تاثير داشته باشد به تجارتنيوز ميگويد: وقتي از بيماريهاي تنفسي صحبت ميكنيم، قطعا آلودگي هوا هم در آن تاثير بسزايي دارد.
او ادامه ميدهد: آنفلوآنزا هم يك ويروس تنفسي به حساب ميآيد و آلودگي بيش از حد هوا ميتواند زمينه ابتلا به بيماري را در افراد بيش از پيش فراهم كند. سيستم تنفسي فرد بر اثر تنفس در هواي آلوده آسيبپذير ميشود و در اين شرايط مردم بهراحتي در معرض ابتلا به بيماري قرار ميگيرند.
اين پزشك متخصص در ادامه ميگويد: نكته ديگر ازدحام در مراكز درماني و بيمارستانهاست. افرادي كه براي مراجعه به پزشك به اين مراكز ميروند حتما بايد نكات بهداشتي را به درستي رعايت كنند. چرا كه اين ويروس به راحتي انتقال پيدا ميكند. افراد بايد در اين محلها حتما از ماسك استفاده كنند. حتما براي ضد عفوني دستهايشان الكل به همراه داشته باشند. كساني كه بيماران را همراهي ميكنند بايد بسيار مراقب باشند.
نوع جهشيافته ويروس آنفلوآنزا ميزان كشندگي بيشتري دارد
يزدي نيز در جواب اين سوال كه آنفلوآنزا تا چه حد ميتواند كشنده باشد توضيح ميدهد: متاسفانه نوع جهشيافته اين ويروس كه الان در اكثر دنيا شيوع پيدا كرده ميزان كشندگي بيشتري دارد، البته اين بدان معنا نيست كه مانند كرونا مرگومير بالايي داشته باشد اما براي افرادي كه بيماري زمينهاي دارند يا به مشكلات تنفسي و قلبي مبتلا هستند ميتواند خطرناك باشد.
مشكلات حوزه بهداشت و درمان را از ياد نبريم
مساله اينجاست كه فراموش نكنيم در حال حاضر مراكز درماني به خصوص بيمارستانهاي دولتي با چه مشكلاتي دست و پنجه نرم ميكنند و به همين دليل ممكن است افزايش تعداد بيماران باعث بروز اختلال در امر امداد رساني و درمان شود. كمبود پرستار، كمبود تختهاي بيمارستاني و البته كمبود پزشك و دارو تمام اينها ميتواند در زمان نياز به مداوا چالش بزرگي را براي افراد مبتلا به وجود بياورد.