جايگاه دريا در اقتصاد ايران
ارتباط كرانههاي خليجفارس با ساير كشورها و رونق كشتيراني و بازرگاني در جنوب، عاملي مهم براي قوام و دوام رونق و آباداني پسكرانهها و نواحي مركزي فلات ايران است. ايران را نهتنها با فلات ايران كه با خليجفارس و شهرها و روستاهاي ساحلي آن بايد شناخت و اين امر در زبان، لباس، غذا و بهطور كلي فرهنگ جنوب آشكار است.
ارتباط كرانههاي خليجفارس با ساير كشورها و رونق كشتيراني و بازرگاني در جنوب، عاملي مهم براي قوام و دوام رونق و آباداني پسكرانهها و نواحي مركزي فلات ايران است. ايران را نهتنها با فلات ايران كه با خليجفارس و شهرها و روستاهاي ساحلي آن بايد شناخت و اين امر در زبان، لباس، غذا و بهطور كلي فرهنگ جنوب آشكار است. امروزه، از فلات ايران، بيش از ظرفيت و تابآوري زيستمحيطي آن برداشت شده است. از گذشتههاي دور، زندگي در فلات ايران، همواره با چالش كمآبي و خشكسالي مواجه بوده تا آنجا كه دسترسي به آب، شاخصي براي قدرتمندي و اقتدار در حكمراني به حساب ميآمد. اولين گروههاي متخصص خارجي كه براي ارايه مشاوره اقتصادي به ايران ميآمدند، تمركز بر بنادر جنوب كشور را به سياستگذاران ايراني توصيه ميكردند.البته ترديدي نيست كه موضوع دسترسي به آبهاي آزاد و اهميت تجارت دريايي در توفيق كشورها در حوزه اقتصاد، جزو عواملي است كه بر اهميت سرمايهگذاري بر بنادر جنوب ميافزايد و در اين ميان، بندر بوشهر از جايگاهي والا برخوردار است. هرگاه بوشهر از رونق برخوردار بوده، ايران نيز اوضاع اقتصادي خوبي داشته و هرگاه كه بنا به دلايل مختلف، بنادر بوشهر از رونق ميافتاد، اقتصاد ايران نيز دچار ركود ميشده است؛ از جمله اين بنادر ميتوان به بنادر تاريخي ليان، سيراف و نجيرم اشاره كرد.
بايد بر نوع استفاده از بنادر جنوب هم تامل بيشتري كرد و پروژههايي را در اين نواحي اجرايي كرد تا باعث مرگ منطقه از حيث زيستمحيطي نشود. درست است كه اين نواحي ظرفيت بالايي براي انواع صنايع و معادن را دارند ولي بايد اولويتها را به درستي شناسايي و ايدههايي را انتخاب كرد كه بهينهترين و كارآمدترين راهكار باشند و امكان استقرار جمعيت را از اين مناطق سلب نكنند؛ اين موضوع در سالهاي گذشته و با توسعه بسياري از پروژههاي مخرب براي محيط زيست و تهديدكننده كانونهاي جمعيتي محلي و بومي، تاثيري منفي بر جنوب ايران داشته است.با توجه به دلايل تاريخي، علمي و سياستي ميتوان به تصميمگيرندگان كشور توصيه كرد تا ايده اقتصاد دريامحور را پر توانتر از گذشته پيگيري كنند، چراكه اين موضوع، نه يك ايده اقتصادي صرف، بلكه يك ضرورت براي آباداني و توسعه ايران بزرگ خواهد بود و صرف وقت و هزينه بر اين حوزه ميتواند رفاه جمعيت محلي مستقر در نواحي كرانهاي، مردم نواحي پسكرانه و حتي همه مردم ايران را تضمين كند.