بازگشت روزهاي طلايي بورس
بورس تهران در آخرين روز كاري هفته شرايط خوبي را پشت سر گذاشت وتوانست با سوددهي كار خود را به پايان برساند. اين درحالي است كه بازارهاي موازي در اين روز روند منفي داشتند، قيمت طلا و دلار پس از روزها روند اصلاحي به خود گرفت.
بورس تهران در آخرين روز كاري هفته شرايط خوبي را پشت سر گذاشت وتوانست با سوددهي كار خود را به پايان برساند. اين درحالي است كه بازارهاي موازي در اين روز روند منفي داشتند، قيمت طلا و دلار پس از روزها روند اصلاحي به خود گرفت.
بازار سهام حدود چهارسال روند نزولي داشت اما طي چند هفته اخير توانست شرايط بهتري را پشت سر بگذارد و مثبت شود؛ اما طي روزهاي اخير به واسطه اخبار مختلف شاخص استراحت كرد و تا حدودي سرخپوش شد.
به عقيده كارشناسان سرخ پوش شدن شاخص نگراني براي سرمايهگذاران در پي ندارد؛ چراكه ذات بازار مثبت است و ميتوان اميدوار بود كه شاخصها در روزهاي آتي مثبت خواهد بود. بررسيها نشان ميدهد كه بسياري از سهام بورسي از كف قيمتي خود درحال رشد هستند و اين موضوع ميتواند آينده سهام بازار را تضمين سازد.
صنايع بازار از سال 1399 يعني اوج ركوردشكني بازار تا امروز با كف قيمتي معامله ميشدند؛ اما طي چند هفته اخير آرام آرام جهش قيمتي خود را آغاز كردهاند و در حال تجربه روزهاي طلايي هستند.
كارشناسان عقيده دارند اين افزايش قيمتها به عوامل مختلفي بستگي دارد. از جمله اين عوامل ميتوان به بهبود وضعيت كلي اقتصاد، افزايش قيمتهاي جهاني كالاها و اميد به بهبود شرايط سياسي و اقتصادي كشور اشاره كرد. در هفتههاي اخير، اخبار مربوط به مذاكرات هستهاي و احتمال توافقات جديد نيز به احساس مثبت بازار كمك كرده است. اين موضوع سبب افزايش اعتماد سرمايهگذاران و ورود نقدينگي بيشتر به بازار شده است. همچنين، بهبود عملكرد بسياري از شركتها و افزايش فروشهاي آنها در گزارشهاي مالي، بر رشد شاخص تأثيرگذار بوده است.
با اين حال، برخي كارشناسان هشدار ميدهند كه اين روند صعودي ممكن است تحت تأثير ريسكهاي داخلي و خارجي قرار گيرد. عواملي همچون نوسانات ارزي، تصميمات اقتصادي دولت و تحولات جهاني ميتوانند بهطور مستقيم بر روند بازار تأثير بگذارند. بنابراين، سرمايهگذاران بايد با احتياط بيشتري به تحليل وضعيت بازار بپردازند و ريسكهاي موجود را در نظر بگيرند. بهطور كلي، رشد بورس در هفتههاي اخير نشانهاي از پتانسيلهاي سرمايهگذاري و بهبود وضعيت اقتصادي كشور است. اما براي پايدار ماندن آن، نياز به برنامهريزي دقيق و مديريت ريسكها احساس ميشود.
روزهاي سبزبورس در سال جديد
به گفته برخي از كارشناسان با شروع سال جديد ميلادي بورس تهران نيز تا حدود زيادي مثبت خواهد داشت؛ چراكه روند كاموديتيها درحال تغيير است.
بازگشت دونالد ترامپ به رياستجمهوري امريكا و تهديد او به وضع تعرفههاي سنگين بر واردات كالاها، ميتواند جريان تجارت جهاني را مختل كند. درخصوص نوسان شديد قيمت كاموديتيها سناريوهاي متعددي مطرح ميشود. نخست اينكه دولت جديد ترامپ شديدترين تهديدهاي خود را عملياتي خواهد كرد. اين سياستمدار موانع تجاري عظيمي ايجاد كرده و از پيمانها و معاهدات بينالمللي از جمله توافقنامه اقليمي پاريس و سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) خارج ميشود يا آنها را تضعيف ميكند.
در اين صورت، انتظار ميرود اقتصاد جهاني با مشكل مواجه شود زيرا كشورها براي تنظيم مجدد جريانهاي تجاري و زنجيرههاي تامين تلاش ميكنند. احتمالا تورم در سطح جهاني افزايش مييابد و در نتيجه، سياستهاي پولي در بسياري از اقتصادهاي بزرگ انقباضي خواهد شد. در اين بين كالاهايي مانند مس و سنگآهن و همچنين نفتخام و گاز با كاهش تقاضا تضعيف ميشوند. واكنش مس به پيروزي ترامپ در انتخابات، با كاهش 7/7درصدي قراردادهاي لندن پيشنمايشي از اين سناريو است.
كارشناسان باور دارند كه يك چين احيا شده، براي كالاهايي مانند مس، سنگآهن، گاز طبيعي مايع و زغالسنگ مفيد خواهد بود. يكي از راههايي كه چين ميتواند با هرگونه مانع تجاري از سوي ايالاتمتحده مقابله كند، افزايش تعامل با ساير نقاط جهان است. يكي از بهترين راههاي انجام اين كار، گسترش تجارت كالاهاي توليدي مانند خودروهاي الكتريكي، پنلهاي خورشيدي، باتريها و توربينهاي بادي است. درواقع گذار انرژي ميتواند با توسعه كالاهاي رقابتي چين، همراه با تمايل خريداران خارج از ايالاتمتحده براي دور شدن از سوختهاي فسيلي گرانقيمت، شتاب بگيرد.
در اين سناريو باور بر اين است كه ايالاتمتحده بيشتر عقب خواهد بود زيرا سياست اول شدن امريكاي ترامپ عملا به تنهايي اين كشور منجر ميشود. باور بر اين است كه اگر سياستگذار انرژي شتاب گيرد، براي مس، ليتيوم و بسياري از فلزات جزيي شرايط مثبت خواهد بود. نقره نيز با توجه به استفاده از آن در ساخت پنلهاي خورشيدي، ممكن است سود ببرد.
براساس دادههاي سايت تخصصي ماينينگ، پيشبينيها بر اين است كه بخش اول سال ۲۰۲۵ با دورهاي از عدم اطمينان شروع ميشود و پس از آن بازارها با هر واقعيت جديدي كه آشكار بشود، سازگار ميشوند. تجربه ساليان گذشته نشان داده كه نوسانات اوليه قيمت دوام نخواهد آورد و كاموديتيها در تطبيقپذيري بسيار ماهر عمل خواهند كرد.
كدام صنايع صعودي ميشوند؟
مهدي رضايتي، كارشناس بازار سرمايه درخصوص صنايع بازار سرمايه نوشت: « در شرايط فعلي با توجه به اينكه صنايع بزرگ و شاخصساز رشد خوبي داشتند، شركتهاي كوچكتر بازدهي بهتر و بيشتري تا پايان سال خواهند داشت.در چند ماه گذشته شاهد رشد بسيار خوبي در شركتهاي دلاري محور و بزرگ بوديم، اما شركتهاي كوچك از اين رشد جاماندند. به اين ترتيب تا پايان سال نمادهاي كوچك، پتانسيل بالاتري براي صعود دارند.
شركتهاي كوچكي كه دلاري محور نيستند، با يك فاصله زماني، از رشد قيمت دلار تاثير ميپذيرند. زيرا بهاي تمام شده آنها افزايش مييابد. رشد دلار با فاصله زماني اثرش را بر تمامي صنايع خواهد گذاشت.در مرحله اول شركتهاي بزرگ با رشد دلار حركت ميكنند، پس از آن نيز شركتهاي كوچكتر با فاصله زماني كوچكي تاثير رشد قيمت دلار را در سودآوري و ميزان فروش لحاظ ميكنند.از جمله صنايع كوچكتر ميتوان به صنعت تاير، شيشه و شوينده اشاره كرد كه بازدهي خوب و مطلوبي تا پايان سال كسب خواهند كرد.»
بازار از دريچه معاملات
طي آخرين روز كاري هفته يعني چهارشنبه 12دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 28 هزار و 792 واحدي معادل 1.04 درصدي به تراز 2 ميليون و 788 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن با افزايش 5 هزار و 328 واحدي معادل 0.63 درصد نسبت به معاملات روزهاي گذشته به تراز 852 هزار و 397 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس با افزايش 10 واحدي به تراز 25هزار و 829 واحدي رسيد.
از ميان 686 نماد سرمايه در اين روز 427 نماد مثبت و در مقابل 176 نماد منفي بودند. همچنين 221 نماد معادل 32 درصد از نماد در صف خريد قرار داشتند و 59 نماد 8 درصد صف فروش را تجربه كردند. ارزش معاملات خرد در بازار با افت 22 درصدي به 11 هزار و 537 ميليارد تومان رسيد؛ همچنين ارزش صفوف خريد نسبت به روز گذشته با 115 درصد رشد روبهرو بودند، و ارزش صفهاي فروش افت 46 درصدي داشتند.
در اين روز صنايع حفاري، پيمانكاري صنعتي، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، شيرينيجات، وسايل خانگي، محصولات فلزي، هتل و رستوران، تجهيزات صنعتي، دارويي، فرآوردههاي نفتي، بانكها و موسسات اعتباري، مخابرات، ليزينگ، نساجي، سرمايهگذاري، سيمان،آهك و گچ، لاستيك و پلاستيك و در نهايت بنادر و كشتيراني در اين روز بازه مثبت داشتند.