حمايت ۱۴ همتي صندوق تثبيت از بازار سرمايه

۱۴۰۳/۱۰/۱۵ - ۰۲:۵۴:۰۴
|
کد خبر: ۳۲۹۵۵۹

بر اساس آخرين آمار ارايه شده از صندوق تثبيت بازار سرمايه، ارزش سهام خريداري شده اين صندوق از ابتداي سال تا پايان آذرماه ۱۴۰۳ حدود ۱۴.۱ همت بوده است. همچنين، براي اولين‌بار از بدو تأسيس صندوق تثبيت بازار سرمايه، اطلاعات مرتبط با دارايي سهام و خريد و فروش ماهانه صندوق تثبيت بازار سرمايه در آبان ماه ۱۴۰۳ (به تفكيك صنعت) بر روي كدال منتشر شده است.

بر اساس آخرين آمار ارايه شده از صندوق تثبيت بازار سرمايه، ارزش سهام خريداري شده اين صندوق از ابتداي سال تا پايان آذرماه ۱۴۰۳ حدود ۱۴.۱ همت بوده است. همچنين، براي اولين‌بار از بدو تأسيس صندوق تثبيت بازار سرمايه، اطلاعات مرتبط با دارايي سهام و خريد و فروش ماهانه صندوق تثبيت بازار سرمايه در آبان ماه ۱۴۰۳ (به تفكيك صنعت) بر روي كدال منتشر شده است.

اين گزارش مي‌افزايد؛ رخدادهايي همچون حمله به كنسولگري ايران در سوريه و عمليات وعده صادق۱ (فروردين‌ماه)، حواشي بند س تبصره ۶ بودجه ۱۴۰۳ (اواسط ارديبهشت‌ماه)، شهادت رييس‌جمهور سابق (آخر ارديبهشت‌ماه و ابتداي خردادماه)، مسائل مرتبط با برگزاري انتخابات رياست‌جمهوري و انتظارات در خصوص رياست‌جمهوري احتمالي آينده ايران (تيرماه)، ترور و شهادت فرماندهان و رهبران جبهه مقاومت (ماه‌هاي مرداد، شهريور و مهر) و انتخابات امريكا و حضور مجدد ترامپ در كاخ سفيد از مهم‌ترين اخبار تأثيرگذار بر بازار سرمايه در ۹ ماه سال ۱۴۰۳ بودند كه در بسياري از مقاطع زماني به افزايش فشار فروش در بازار منجر شدند.

از سوي ديگر، رشد تدريجي نرخ دلار در سامانه نيما و اخبار مرتبط با انتقال عمده معاملات ارزي به مركز مبادله و كاهش ريسك‌هاي سيستماتيك در آذرماه به افزايش تقاضا و بهبود معاملات بازار سرمايه در آخرين ماه از ۹ ماهه منتهي به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ منجر شد.
براين اساس، صندوق تثبيت بازار سرمايه در اجراي ماموريت خود در دوره ۹ماهه سال ۱۴۰۳ در ۶۸ درصد روزهاي كاري (معادل ۱۲۰ روز) با خريد سهام با ارزشي بالغ بر ۱۴۱,۴۸۹ هزار ميليارد ريال (حدود ۱۴.۱ همت) فعال بوده است. همچنين، ارزش كل سهام فروخته شده در دوره مورد گزارش معادل ۹۱,۴۴۱ هزار ميليارد ريال بوده كه ۲۲,۰۹۶ هزار ميليارد ريال آن به صورت خرد (حدود ۱.۷ همت از فروش‌هاي خرد در آذرماه صورت گرفته است) و ۶۹,۳۴۳ هزار ميليارد ريال آن به صورت بلوك عرضه شده است. ضمن اين‌كه، منابع حاصل از فروش سهام، مجدد به گردونه حمايت از بازار سهام بازگشته و خروج منابع اتفاق نيفتاده، به عبارت ديگر صندوق تثبيت در كنار حمايت از بازار سرمايه كمك چشمگيري را به نقدشوندگي بازار نيز داشته است.
اين گزارش نشان مي‌دهد؛ صندوق تثبيت بازار سرمايه براساس بند الف ماده ۲۸ قانون موانع توليد رقابت‌پذير و ارتقاي نظام مالي كشور مصوب ۱۳۹۴، در سال ۱۳۹۶ با اساسنامه‌اي كه به تصويب هيات وزيران رسيده، تأسيس و شروع به فعاليت كرده است. براساس ماده ۲ اساسنامه، صندوق به عنوان نهاد مالي ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار داراي شخصيت حقوقي و مالي مستقل غيردولتي بوده و در چارچوب (۱) مقررات حاكم بر نهادهاي مالي موضوع قانون بازار اوراق بهادار جمهوري اسلامي ايران مصوب ۱۳۸۴، (۲) اساسنامه صندوق (۳) مصوبات هيات امنا و (۴) مصوبات هيات عامل در جهت تثبيت بازار سرمايه (مقابله با مخاطرات فرادستگاهي (ريسك سيستماتيك) فعاليت مي‌كند.

براساس بند ۲ پانصدوششمين صورتجلسه هيات‌مديره سازمان بورس و اوراق بهادار مورخ ۲۰ اسفند ۹۶ صندوق تثبيت بازار سرمايه از رعايت ابلاغيه ۱۲۰۲۰۰۹۳ مورخ ۵ آذر ۹۶ مديريت نظارت بر نهادهاي مالي در خصوص افشاي ماهانه پرتفوي صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري معاف شده است.

باتوجه به تغيير شرايط بازار نسبت به سال ۱۳۹۶ و با توجه به تغيير رويكرد سازمان بورس و اوراق بهادار (مديريت نظارت بر بورس‌ها) در افشاء معاملات و خريد و فروش سهام توسط صندوق‌هاي حمايتي بازار سرمايه البته با رعايت تأخير زماني معقول (حداقل يك ماه و حداكثر سه ماه پس از معاملات انجام شده) و با هدف افزايش سطح شفافيت عملياتي و مالي اين صندوق‌ها و در گام نخست، مقرر شده است؛ اطلاعات مرتبط با دارايي سهام و خريد و فروش ماهانه صندوق تثبيت بازار سرمايه به تفكيك صنعت از آبان ماه ۱۴۰۳ با يك ماه تأخير بر روي سايت كدال افشا  شود.

اين درحالي است كه براي اولين‌بار از بدو تأسيس صندوق تثبيت بازار سرمايه، اطلاعات مرتبط با دارايي سهام و خريد و فروش ماهانه صندوق تثبيت بازار سرمايه طي آبان ماه ۱۴۰۳ (به تفكيك صنعت) بر روي كدال منتشر شده است.پيش از اين صورت‌هاي مالي اين صندوق در كدال منتشر مي‌شد و انتشار آنها كمافي‌السابق ادامه خواهد داشت.