افق‌هاي روشن هوش مصنوعي
نگراني‌ها درمورد AI در سال ۲۰۲۴ جاي خود را به خوش‌بيني داد

افق‌هاي روشن هوش مصنوعي

۱۴۰۳/۱۰/۱۵ - ۰۲:۵۷:۱۱
|
کد خبر: ۳۲۹۵۶۲

فناوران سال‌ها است كه درمورد خطرات احتمالي و جدي هوش مصنوعي براي آينده بشر هشدار مي‌دهند.

فناوران سال‌ها است كه درمورد خطرات احتمالي و جدي هوش مصنوعي براي آينده بشر هشدار مي‌دهند. نگراني برخي از فعالان فناوري به اندازه‌اي بود كه حتي نظريه‌هاي آخرالزماني درمورد هوش مصنوعي مطرح شد و طيف ديگري نيز درمورد موضوعاتي مثل از بين بردن مشاغل و تاثير آن بر درآمد مردم جهان هشدار داده‌اند. با اين در سال ۲۰۲۴ به يك باره روايت اصلي فعالان فناوري و حتي رسانه‌ها در اين باره تغيير كرد و اين مساله در كنار افزايش سرعت پيشرفت هوش مصنوعي، جيب بسياري از فعالان را پرپول‌تر كرد. در سال ۲۰۲۳ مساله خطرات آخر‌الزامي هوش مصنوعي و امنيت اين فناوري از يك بحث خاص فعالان فناوري به تيتر يك رسانه‌هاي بزرگي مثل CNN و نيويورك‌ تايمز تبديل شد. پس از عرضه ChatGPT در نوامبر ۲۰۲۲ و توجه گسترده كاربران و صنايع به فناوري هوش مصنوعي، سال ۲۰۲۳ هشدار‌هاي مهمي را از چهره‌هاي تاثيرگذار در اين صنعت مشاهده كرديم. ايلان ماسك و بيش از يك هزار فناور و پژوهشگر در آن سال خواستار توقف توسعه هوش مصنوعي و آمادگي جهان براي خطرات جدي اين فناوري شدند. كمي پس از آن پژوهشگران ارشد اوپن‌اي‌آي، گوگل و چندين مركز مهم ديگر نامه سرگشاده‌اي را امضا كردند كه تصريح مي‌كرد خطرات هوش مصنوعي براي انقراض بشر را بايد جدي گرفت. جو بايدن، رييس‌جمهور امريكا، چند ماه بعد با امضاي يك دستور اجرايي را با هدف محافظت از امريكايي‌ها در برابر هوش مصنوعي امضا كرد. در نوامبر ۲۰۲۳، هيات‌مديره واحد عام‌المنفعه شركت اوپن‌اي‌آي به يك باره سم آلتمن، مديرعامل بخش سود محور را به دليل عدم صداقت اخراج كردند و با اينكه آلتمن خيلي زود به جايگاه خود بازگشت و تمام اعضاي آن هيات‌مديره از شركت خارج شدند، اما موجي از نگراني‌ها درمورد دليل اصلي اين اقدام شكل گرفت. اين تحولات و اظهارنگراني‌ها باعث شد تا براي مدتي بحث امنيت هوش مصنوعي به موضوع اصلي تبديل شود و فناوران سيليكون‌ولي در اولويت‌هاي بعدي قرار گيرند. بسياري از كارآفرينان سيلكيون‌ولي نگران اين رويكرد آخر الزماني به هوش مصنوعي بودند، پيوست از تك‌كرانچ در گزارشي به اين مساله پرداخته است كه چطور شرايط چندي بعد با موج جديدي از اظهارنظر‌هاي مثبت به نفع كارآفرينان تغيير كرد و جريان اصلي از دلواپسان و آخرالزماني‌ها فاصله گرفت.

 

چرا هوش مصنوعي جهان را نجات مي‌دهد

مارك اندرسن، بنيان‌گذار شركت سرمايه‌گذاري a16z، در پاسخ به اين نگراني‌ها در ژوئن سال ۲۰۲۳ مقاله‌اي با عنوان «چرا هوش مصنوعي جهان را نجات مي‌دهد» منتشر كرد و در اين مقاله ۷۰۰۰ كلمه‌اي به تشريح يك ديدگاه‌ مثبت از آينده اين فناوري و اثرات آن پرداخت. اندرسن مدعي شد كه براي جلوگيري از خطرات احتمالي، استارت‌آپ‌ها و شركت‌هاي بزرگ فناوري بايد بتوانند بدون موانع قانوني يا با قوانين حداقلي به توسعه هرچه سريع‌تر هوش مصنوعي بپردازند تا اين فناوري تنها در دستان چند شركت و دولت محدود نشود و امريكايي‌ها توان رقابت با چين را داشته باشند. البته كه چنين رويكردي باعث مي‌شود تا اهداف سرمايه‌گذاري a16z با يك نگاه مثبت به جذب سرمايه هرچه بيشتري بپردازند و رشد كنند. ديگر چهره‌هاي سيليكون‌ولي از جمله ساتيا نادلا، مديرعامل مايكروسافت، نيز با نگاهي مشابه خواستار عدم‌ تنظيم‌گري تنظيم‌گري صنعت هوش مصنوعي شدند. در نتيجه با وجود هشدارهاي افرادي مثل ماسك، هوش مصنوعي بيشترين سرمايه را جذب خود كرد و توسعه با سرعت ادامه پيدا كرد. اوپن‌اي‌آي، بزرگ‌ترين استارت‌آپ هوش مصنوعي جهان، در عين نگراني‌ها بخش مهمي از پژوهشگران بخش ايمني خود را از دست داد و فرهنگ ايمن‌سازي جاي خود را به توسعه داد. قانون اجرايي دولت بايدن نيز در پايان سال و با پيروزي دونالد ترامپ در انتخابات كه وعده لغو اين دستور را داده بود، اهميت خود را از دست داد. شايد يكي ديگر از دلايل كاهش توجه به بحث امنيت و ايمني را نيز بتوان فراگير شدن ابزار‌هاي هوش مصنوعي مولد دانست. كاربران در سالي كه گذشت ديدند كه اين ابزارها تا چه اندازه با آن چشم‌انداز فرا انساني و خطرناك فاصله دارند و اشتباهات ساده‌اي از آنها سر مي‌زند. با اين حال بخشي از ابزارهايي كه به فيلم‌هاي علمي‌تخيلي شبيه بودند در اين سال در اختيار كاربران قرار گرفت. از جمله آنها مي‌توان به مولد ويديو سورا از اوپن‌اي‌آي و محصول مشابهي از گوگل و ديگر شركت‌ها اشاره كرد. تلاش‌ها براي تنظيم‌گري و جلوگيري از خطرات احتمالي در نهايت به قانون‌گذاري در ايالت كاليفرنيا، ميزبان بزرگ‌ترين شركت‌هاي فناوري جهان، رسيد.

 

چرا فراگيري مهارت‌هاي مرتبط با هوش مصنوعي مهم است؟

اهميت كسب مهارت‌هاي مرتبط با هوش مصنوعي با توجه به سرعت شتابان پيشرفت آن بيش از پيش مورد توجه قرار گرفته است. فعلان حوزه آموزشي معتقدند افراد در جايگاه‌هاي شغلي و تحصيلي مختلف بايد نسبت به فراگيري مهارت و اطلاعات مرتبط با فناوري‌هاي جديد اقدام كنند. اين اقدام به عنوان راهكاري براي جلوگيري از بيكاري و از دست دادن موقعيت شغلي عنوان شده است. طبق گزارشي از فايننشال تايمز، موجي از حملات فيشينگ شخصي‌سازي‌شده و ساخته ربات‌هاي هوش مصنوعي مديران شركت‌ها را هدف گرفته‌اند. پيشرفت فناوري هوش مصنوعي مولد و ربات‌هاي هوش مصنوعي جرايم سايبري را در مقياس گسترده آسان‌تر كرده است. شركت‌هاي برجسته‌اي مانند Beazley، فعال بيمه‌ بريتانيايي، و گروه تجارت الكترونيك eBay نسبت به افزايش حملات فيشينگي هشدار داده‌اند كه در آن از اطلاعات شخصي افراد استفاده مي‌شود و اين اطلاعات احتمالا با تجزيه‌تحليل پروفايل‌هاي آنلاين به دست آمده‌اند. كريستي كلي، مدير امنيت اطلاعات Beazley، مي‌گويد: «شرايط در حال بدتر شدن است و حملات بسيار شخصي شده‌اند، از اين رو معتقديم كه هوش مصنوعي در بسياري از اين حملات نقش دارد. ما شاهد حملات بسيار هدفمندي هستيم كه اطلاعات گسترده‌اي درباره يك فرد جمع‌آوري كرده‌اند.»

 

حملات با استفاده از هوش مصنوعي قانع‌كننده‌تر مي‌شوند

طبق اعلام متخصصان امنيت سايبري، اين حملات همزمان با پيشرفت سريع فناوري هوش مصنوعي در حال افزايش هستند و اين در حالي است كه شركت‌هاي فناوري براي ساخت سيستم‌هاي پيچيده‌تر و عرضه محصولات محبوب به كاربران و كسب‌وكارها رقابت دارند و ابزارهاي پيشرفته‌تري را مي‌توان انتظار داشت. به لطف اين فناوري‌ها، روبات‌هاي هوش مصنوعي مي‌توانند حجم عظيمي داده را درمورد لحن و سبك يك شركت يا فرد تجزيه تحليل كرده و از آنها براي ايجاد حملاتي قانع‌كننده استفاده كنند. همچنين، اين ربات‌ها با بررسي ردپاي آنلاين قرباني و فعاليت‌هاي او در شبكه‌هاي اجتماعي، موضوعاتي را شناسايي مي‌كنند كه احتمال بيشترين واكنش را از قرباني خواهند داشت. هكرها با استفاده از چنين امكاناتي مي‌توانند حملات فيشينگ سفارشي‌شده را در مقياس وسيع برنامه‌ريزي و اجرا كنند.