بورس  بر  پاشنه  دلار
«تعادل» از روزهای پر رونق بازار سرمایه گزارش مي‌دهد

بورس بر پاشنه دلار

۱۴۰۳/۱۰/۱۶ - ۰۰:۳۰:۱۴
|
کد خبر: ۳۲۹۶۸۶

معاملات بورس تهران در اولين روز كاري هفته با سبزپوشي به پايان رسيد و در اين روز برخلاف هفته گذشته بازار سهام شرايط قابل قبولي را تجربه كرد.

معاملات بورس تهران در اولين روز كاري هفته با سبزپوشي به پايان رسيد و در اين روز برخلاف هفته گذشته بازار سهام شرايط قابل قبولي را تجربه كرد. اين شرايط درحالي رخ مي‌دهد كه دلار بازار آزاد كه به صورت رواني روي بازار سرمايه تاثير مي گذارد روند كاهشي به خود گرفته و ساير بازارهاي موازي نيز هم مسير با دلار آزاد حركت كرده‌اند و تا حدودي روند كاهشي داشته‌اند.

به عقيده كارشناسان يكي از دلايل مثبت شدن بازار روز شنبه كاهش فاصله ميان دلار نيمايي و بازار آزاد است. البته اين روند بسيار آرام درحال شكل‌گيري است و نبايد انتظار كاهش قيمت با رشد بسيار بالا را داشت. بررسي ارقام نشان مي‌دهد كه اختلاف نرخ ارز آزاد و نيما (توافقي) به محدوده 20 درصد رسيده است و اگر روند قيمت دلار به همين گونه باشد احتمالا در اين هفته شاهد كاهش فاصله حتي تا مرز 19 درصد هم باشيم.

قيمت دلار بازار آزاد به‌طور مستقيم روي بازار سرمايه تاثير ندارد اما به‌طور غير مستقيم و رواني مي‌تواند روي بازار تاثيرگذار باشد و طي چند سال اخير بيش از تاثير مستقيم بازار سهام از تاثيرات رواني بازار آسيب ديده است. نمونه اين تاثير رواني را مي‌توان وعده دولت‌ها درخصوص ترميم شرايط بازار دانست كه برنامه‌هاي هيچ يك به نتيجه نرسيد.

كاهش فاصله بين نرخ دلار توافقي و بازار آزاد مي‌تواند تأثيرات متفاوتي بر بورس داشته باشد و پيش‌بيني دقيق آن دشوار است زيرا به عوامل مختلفي بستگي دارد. برخي از تاثيرات را مي‌توان شامل كاهش ريسك، افزايش جذابيت سرمايه‌گذاري، شفافيت بيشتر، كاهش تورم، شوك قيمتي و افزايش نرخ بهره دانست.

- كاهش فاصله ميان نرخ دلار بازار آزاد و توافقي مي‌تواند نشان دهنده ثبات در بازار ارز باشد. ثابت ارزي باعث كاهش عدم قطعيت در مورد آينده و كاهش ريسك سرمايه‌گذاري در بورس مي‌شود. سرمايه‌گذاران با اطمينان بيشتري وارد بازار مي‌شوند.

- از سوي ديگر با كاهش فاصله ميان دلار بازارها، جذابيت سرمايه‌گذاري در بورس افزايش پيدا مي‌كند و اين موضوع مي‌تواند در ميان مدت ورود سرمايه‌گذاران خارجي را به بورس افزايش دهد.

- مورد سوم شفافيت بيشتر است. كاهش اختلاف قيمت ميان اين دو نرخ، شفافيت بيشتر بازار ارز و اقتصاد را در پي دارد و مي‌تواند به سودسازي صنايع بورسي نيز كمك شاياني كند.

- چهارمين تاثير مثبت كاهش تورم و در پي آن ثابت اقتصادي است كه مي‌تواند در ميان مدت به افزايش ارزش پول ملي نيز كمك كند كه نتيجه آن تاثير مثبت بر روي بورس تهران است.

از سوي ديگر برخي از كارشناسان عقيده دارند كه اين موضوع مي‌تواند تاثيرات منفي نيز داشته باشد.

-شوك قيمتي يكي از تاثيرات منفي است كه اگر اين كاهش فاصله به‌طور ناگهاني و بدون برنامه‌ريزي رخ دهد، شوك قيمتي به بازار سهام وارد خواهد داشت؛ چراكه بسياري از صنايع بورسي دلار محور هستند و اين نوسان مي‌تواند يك شوك قيمتي سنگين باشد.

- افزايش نرخ بهره مولفه بعدي است كه اگر دولت براي كنترل تورم و تثبيت نرخ ارز، نرخ بهره را افزايش دهد مي‌تواند هزينه تامين مالي شركت‌ها را نيز افزايش دهد و در نهايت تاثير منفي روي قيمت سهام بگذارد.

در نهايت، تأثير كاهش فاصله بين دلار نيمايي و بازار آزاد بر بورس، وابسته به چگونگي انجام اين كاهش و عوامل ديگري است كه ذكر شد. بدون اطلاعات دقيق‌تر و تجزيه و تحليل عميق‌تر، پيش‌بيني دقيقي امكان‌پذير نيست.

شهلا حيدري، تحليلگر بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار سرمايه نوشت: اهميت نرخ دلار و اثرات رواني آن بر جريان بازار را نمي‌توان ناديده گرفت؛ با اين توضيح كه دلار توافقي نيما وارد كانال ۶۶ هزار توماني شد. يكي از اخبار مهم براي گروه خودرو و قطعات، اخبار منتشره از مجمع عمومي ورنا بود كه افزايش سرمايه از محل تجديد ارزيابي خود را منوط به افزايش سرمايه سايپا اعلام كرد و با تقسيم سود 55 ريالي به ازاي هر سهم به جلسه مجمع پايان داد؛ گفتني است در گروه خودروسازان، خودرو با معاملات 607 ميليوني صدرنشين شد؛ جو غالب گروه با صف خريد همراه بود كه تا پايان بازار صف خريد خودرو عرضه شده و خساپا نيز در دامنه مثبت بدون صف خريد به معاملات خود پايان داد. همچنين در گروه دارويي شاهد توجه به نمادها و تشكيل صف خريد بوديم. همچنين تعديل نرخ محصولات زيان ده در اين گروه باعث توجه به شركت‌هاي آن شد و بركت با معاملات 38 ميليوني صدرنشين گروه شد.

علاوه بر اين، نرخ سود بين‌بانكي بدون تغيير باقي مانده و در سطح ۲۳.۹۴ درصد است كه مي‌تواند بر تصميم‌گيري سرمايه‌گذاران تأثيرگذار باشد. با توجه به اين شرايط، تحليلگران توصيه مي‌كنند سرمايه‌گذاران با دقت و تحليل بيشتري به انتخاب سهام بپردازند و به سهام بنيادي و مطمئن توجه ويژه‌اي داشته باشند. همچنين، در نظر داشتن اخبار و رويدادهاي اقتصادي و سياسي مي‌تواند در تصميم‌گيري‌هاي سرمايه‌گذاري موثر باشد.

 

بازار از دريچه معاملات

در اولين روز كاري هفته يعني شنبه 15 دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 61 هزار و 729 واحدي معادل 2.21 درصد نسبت به معاملات روز گذشته به تراز 2 ميليون و 849 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز با افزايش 17 هزار و 325 واحدي به تراز 869 هزار و 722 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 347 واحد افزايش را ثبت كرد و به تراز 26 هزار و 176 واحدي رسيد.

از ميان 691 نماد بازار سرمايه در اين روز 604 نماد مثبت و 60 نماد منفي بودند. همچنين در مقابل 396 نماد برابر با 57 درصد از نمادها در صف خريد و 28 درصد از نمادها معادل 4 درصد در صف فروش حضور داشتند.

در اين روز صنايع حفاري، فعاليت مهندسي، بنادر و كشتيراني، ساير مواد معدني، كاشي و سراميك، چاپ و نشر، سخت افزار و تجهيزات، توليد فلزات گرانبهاي غيراهن، فعاليتهاي مرتبط با اوراق بهادار، نساجي، فراورده‌هاي نفتي، ساير محصولات كاني غيرفلزي، نوشيدني، ماشين آلات و آهن فولاد صنايعي بودند كه در اين بازه مثبت ثبت كردند.

در اين روز، ارزش صفوف فروش 43 درصد افت كرد، ولي باتوجه به صعود بازار امروز ارزش صف‌هاي خريد 131 رشد داشت؛ همچنين ارزش معاملات خرد نسبت به روز گذشته، كاهش 18 درصدي را تجربه كرد و به زير 10 هزار ميليارد تومان رسيد.