آمار  مبتلايان  به  آنفلوآنزا  روند  صعودي  دارد

آمار مبتلايان به آنفلوآنزا روند صعودي دارد

۱۴۰۳/۱۰/۱۶ - ۰۱:۰۱:۱۷
|
کد خبر: ۳۲۹۷۱۷

گزارش‌هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نشان مي‌دهد بيماري آنفلوآنزا در صدر عفونت‌هاي تنفسي قرار دارد و شيوع آن ۲۰ درصد افزايش يافته است.

گزارش‌هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نشان مي‌دهد بيماري آنفلوآنزا در صدر عفونت‌هاي تنفسي قرار دارد و شيوع آن ۲۰ درصد افزايش يافته است. اطلاعات سيستم رصد و پايش بيماري‌هاي تنفسي در كشور حاكي از آن است كه ميزان بيماري‌هاي تنفسي از اوايل آذر امسال افزايش يافته است؛ به‌طوري كه نسبت شيوع آنفلوآنزا در هفته پاياني آذر حدود ۲۲ درصد از كل موارد عفونت‌هاي تنفسي بيشتر گزارش شده است و سهم اين بيماري از بيماري‌هاي تنفسي در هفته اول دي نيز نسبت به هفته پاياني آذر افزايش يافته است. رصدهاي ۲ ماه اخير نيز نشان مي‌دهد كه شيوع آنفلوآنزا با افزايش تدريجي به ۲۰ درصد در بين همه عفونت‌هاي تنفسي رسيده و نشان‌دهنده افزايش قابل توجه اين بيماري است. آنفلوآنزا يك بيماري عفوني و ويروسي با علائم خفيف تا شديد است و اغلب شامل تب، آبريزش بيني، گلودرد، درد عضلاني، سردرد، سرفه و خستگي است. اين علائم يك تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ويروس شروع مي‌شود و حدود دو تا هشت روز طول مي‌كشد همچنين ممكن است اسهال و استفراغ به خصوص در كودكان رخ دهد. سرپرست مركز مديريت بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي پيش‌تر با اعلام افزايش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در كشور، نسبت به رعايت شيوه‌نامه‌هاي بهداشتي به‌ ويژه در افراد پرخطر تاكيد كرد. قباد مرادي با اشاره به نتايج آخرين رصدهاي آزمايشگاهي، از شيوع بالاي آنفلوآنزاي فصلي خبر داد و اجتناب از حضور در امكان شلوغ و استفاده از ماسك را خواستار شد.

مرادي با اشاره به نتايج آخرين رصدهاي آزمايشگاهي، اظهار داشت: يافته‌ها نشان مي‌دهد كه در هفته آخر آذر، بين ۲۱ تا ۲۳ درصد از كل موارد عفونت‌هاي تنفسي جاري در كشور مربوط به آنفلوآنزا بوده و نوع غالب آنفلوآنزا نيز از نوع A و زيرگونه H۱N۱ است كه همان آنفلوآنزاي فصلي است.

كودكان سالانه ۶ تا ۱۲بار به عفونت‌هاي تنفسي مبتلا مي‌شوند

در همين رابطه حميد عمادي، متخصص بيماري‌هاي عفوني نيز با هشدار به اينكه آنفلوآنزا عامل اصلي بسياري از مراجعات به مراكز درماني است، گفت: كودكان سالانه ۶ تا ۱۲بار به عفونت‌هاي تنفسي مبتلا مي‌شوند اما در دوران كرونا اين روند متوقف شد و در سال‌هاي اخير، بسياري از اين عفونت‌ها به يك‌باره ظاهر شده‌اند.

وي با تاكيد بر اهميت واكسيناسيون آنفلوآنزا، توصيه كرد افراد پرخطر از جمله سالمندان، بيماران خاص و زنان باردار نسبت به تزريق واكسن اقدام كنند.

 

براي تزريق واكسن دير نيست

متخصص بيماري‌هاي عفوني و استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي به خبرنگار حوزه سلامت ايرنا گفت: اكنون در پيك دوم آنفلوآنزا در دي‌ماه هستيم و افراد پرخطر بايد واكسن آنفلوآنزا را از داروخانه‌ها تهيه كرده و تزريق كنند تا از شدت علائم و عوارض اين بيماري در امان باشند. شهناز سالي اظهارداشت: ويروس آنفلوآنزا سال‌هاست جامعه انساني را درگير كرده و به دليل تغييرات سالانه در آنتي‌ژن‌هاي آن، هر سال چهره‌اي متفاوت به خود مي‌گيرد. ابتلاي يك‌بار به اين بيماري يا حتي تزريق واكسن در هر سال، ايمني كامل براي سال بعد ايجاد نمي‌كند. افراد بالاي ۶۵ سال، بيماران مبتلا به بيماري‌هاي خاص مانند نارسايي‌هاي كبدي، كليوي، ريوي و قلبي، افراد تحت درمان شيمي‌درماني، بيماران دياليزي، كساني كه پيوند عضو انجام داده‌اند، زنان باردار و افرادي كه چاقي شديد با نمايه توده بدني بالاي ۴۰ دارند، بايد هر سال واكسن آنفلوآنزا را تزريق كنند. وي با بيان اينكه آنتي‌ژن‌هاي H۱N۱، H۳N۲ و آنفلوآنزاي B از رايج‌ترين انواع اين ويروس در سال‌هاي گذشته بوده‌اند، افزود: در بيشتر مناطق، نوع ويكتوريا شايع بوده و نوع ياماگاتا نيز طي سال‌هاي گذشته آنچنان گزارش نشده است؛ به همين دليل واكسن‌هاي سه‌گانه يا چهارگانه در دسترس است و بايد به افراد خاص اين واكسن تزريق شود. استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تصريح كرد: افراد بالاي ۶۵ سال، بيماران مبتلا به بيماري‌هاي خاص مانند نارسايي‌هاي كبدي، كليوي، ريوي و قلبي، افراد تحت درمان شيمي‌درماني، بيماران دياليزي، كساني كه پيوند عضو انجام داده‌اند، زنان باردار و افرادي كه چاقي شديد با نمايه توده بدني بالاي ۴۰ دارند، بايد هر سال واكسن آنفلوآنزا را تزريق كنند. وي تاكيد كرد كه واكسيناسيون در اين گروه‌ها، علائم بيماري را كاهش مي‌دهد و عوارض جدي يا مرگ‌ومير ناشي از آنفلوآنزا را به حداقل مي‌رساند. متخصص بيماري‌هاي عفوني اظهار داشت: بهترين زمان براي تزريق واكسن، پيش از آنكه ويروس به‌طور گسترده شيوع پيدا كند؛ از اواخر شهريور تا اواسط مهر است و البته افرادي كه در اين بازه زماني نتوانسته‌اند واكسينه شوند، مي‌توانند در انتهاي آذر يا انتهاي بهمن‌ واكسن را تزريق كنند.

 

اثربخشي واكسن آنفلوآنزا  حدود ۶۵ درصد است

استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ادامه داد: اثربخشي واكسن آنفلوآنزا حدود ۶۰ تا ۶۵درصد است و اگرچه نمي‌تواند كاملا از ابتلا جلوگيري كند اما شدت علائم و عوارض بيماري را كاهش مي‌دهد. سالي هشدار داد كه واكسن آنفلوآنزا تنها براي پيشگيري از اين بيماري موثر است و نمي‌تواند در برابر ساير بيماري‌هاي تنفسي ايمني ايجاد كند. وي اظهار داشت: علاوه بر افراد پر‌خطر، آحاد جامعه نيز اهميت تزريق واكسن را بايد جدي بگيرند تا ضمن كاهش شيوع بيماري، از فشار بر نظام سلامت جلوگيري شود. مردم بايد بدانند كه هنوز هم واكسن وارداتي و ايراني در داروخانه‌ها موجود است و تزريق واكسن فرصت مناسبي براي پيشگيري از آنفلوآنزا محسوب مي‌شود.