بانک ها باعث سردرگمی تقاضاکنندگان وام ساخت مسکن شد

۱۴۰۳/۱۰/۱۶ - ۱۹:۳۰:۰۶
کد خبر: ۳۲۹۷۹۶

بی‌توجهی بانک مرکزی به ابلاغ مبلغ جدید قانون، باعث سردرگمی تقاضاکنندگان وام ساخت مسکن شد تا اینکه فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی اطلاع داد، میزان وام افزایش خواهد داشت اما مقدار آن باید در شورای تخصصی مشخص شود و نتیجه در اسرع وقت اعلام می‌شود.

بانک ها باعث سردرگمی تقاضاکنندگان وام ساخت مسکن شد به گزارش تجارت نیوز،

منان رئیسی، نائب رئیس اول کمیسیون عمران مجلس، گفت: اگر وام ساخت مسکن به همان 800میلیون تومان نرسد، بخش زیادی از پروژه‌ها ناتمام می‌ماند. چراکه مردم آورده لازم را ندارند و دلیل آن مشخص است. اغلب کسانی که در این پروژه‌ها ثبت‌نام کرده‌اند، از دهک‌های کم‌درآمد، متوسط و ضعیف جامعه هستند. همچنین ناتمام ماندن پروژه‌های نهضت ملی مسکن خسارت محضی خواهد بود که در آینده دولت با هزینه‌های بیشتری مجبور به جمع کردن این پروژه‌ها می‌شود.

 ماجرای افزایش وام ساخت مسکن از ۵۵۰میلیون به ۸۰۰میلیون با فراز و نشیب‌های زیاد سرانجام به نتیجه مطلوبی نرسید. باوجود تصویب مصوبه افزایش قیمت وام ساخت مسکن به  ۸۰۰میلیون تومان، در شورای عالی مسکن، هیچ ابلاغی از سمت بانک مرکزی برای افزایش مبلغ وام ساخت مسکن اتفاق نیافتاده است و اخیرا بانک مرکزی اعلام کرد که چرا در شرایطی که برای پرداخت تسهیلات ۵۵۰میلیون تومانی با مشکل مواجه هستیم، مصوبه تسهیلات ۸۰۰میلیون تومانی ساخت مسکن در شورای عالی مسکن مصوب شده است!. در پی چنین واکنش‌هایی، مجلس طی نامه‌نگاری با وزیر راه و شهرسازی و رئیس بانک مرکزی موضوع را روشن کرد که در این مصوبه افزایش بار مالی برای بانک‌ها صورت نگرفته است و بانک‌ها ملزم به پرداخت همان ۲۰ درصد از تسهیلات به صورت سالانه هستند. اما بی‌توجهی بانک مرکزی به ابلاغ مبلغ جدید قانون، باعث سردرگمی تقاضاکنندگان وام ساخت مسکن شد تا اینکه فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی اطلاع داد، میزان وام افزایش خواهد داشت اما مقدار آن باید در شورای تخصصی مشخص شود و نتیجه در اسرع وقت اعلام می‌شود.

درحالی‌که متقاضیان واقعی مسکن در چشم انتظاری افزایش حقیقی وام ساخت مسکن از ۵۵۰میلیون به ۸۰۰میلیون، به سر می‌بردند، صادق، وزیر راه و شهرسازی طی هفته گذشته از لغو وام ۸۰۰میلیون تومانی تسهیلات مسکن خبر داد و گفت که این وام از ۵۵۰میلیون تومان به ۶۵۰میلیون تومان افرایش می‌یابد. این درحالی است که هزینه ساخت هر مترمربع واحدهای نهضت ملی مسکن حدود ۱۱میلیون تومان است و حتی گفته شده هزینه ساخت هر مترمربع این واحدها احتمالا تا ۱۸میلیون تومان هم برسد. با این اعداد قیمت آپارتمان ۷۵ متری نهضت ملی مسکن به حدود یک میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان یا حتی بیشتر می‌رسد. بنابراین با وام ۶۵۰میلیون تومانی، هر متقاضی باید ۷۰۰میلیون تومان آورده داشته باشد. همچنین برای این وام با بازپرداخت ۲۰ ساله و سود ۱۸درصد باید ماهانه ۸.۵میلیون تومان پرداخت کند. اما سوال این است در چنین شرایط اقتصادی، دهک‌های پایین جامعه توان پرداخت ۸.۵میلیون تومان در ماه را دارند؟

نایب رییس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اشتباه بودن تصمیم تصویب وام ساخت مسکن ۶۵۰میلیون تومانی به‌جای ۸۰۰میلیون، گفت: من هشدار لازم را در شورای عالی مسکن به رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی دادم، از این جهت که اگر وام را به همان ۸۰۰میلیون تومانی که در دولت شهید رئیسی تصویب شده بود، نرسد، بخش زیادی از پروژه‌های نهضت ملی مسکن ناتمام می‌ماند. چراکه مردم آورده لازم را ندارند و دلیل آن نیز مشخص است؛ اغلب کسانی که در این پروژه‌ها ثبت‌نام کرده‌اند، از دهک‌های کم‌درآمد، متوسط و ضعیف جامعه هستند.

منان رئیسی، نائب رئیس اول کمیسیون عمران مجلس، افزود: چنانچه این قشر از جامعه که در این پروژه‌ها ثبت‌نام می‌کنند، توانایی مالی داشتند که چندصد میلیون آورده بیاورند، دیگر نیازی به این پروژه‌ها نداشتند که اینگونه در انتظار هم بمانند. درواقع با این عددی که وام تصویب شده هرچند که هنوز رسما ابلاغ نشده است، اما به نظر می‌رسد که بانک مرکزی اصرار بر تصویب وام ساخت مسکن ۶۵۰میلیونی دارد.

وی ادامه داد: با این عددی که دست‌پخت بانک مرکزی است، بخش زیادی از پروژه‌ها ناتمام باقی می‌ماند و مردم مجبور می‌شوند فیش‌های خود را بفروشند که به دست مصرف‌کننده نمی‌سد.

رئیسی اظهار کرد: با چنین روندی که در پیش گرفته‌اند، پیشاپیش من شکست پروژه‌ی نهضت ملی مسکن را بخاطر بی‌تدبیری آقایان اعلام می‌کنم. بخش زیادی از این پروژه‌ها به دست دلالان و بنگاه‌ها واگذار می‌شود و به دست مصرف‌کننده واقعی نمی‌رسد.

رئیس اول کمیسیون عمران مجلس در پایان گفت: آن‌هایی هم که فیش‌های خود را واگذار نکنند، پولی ندارند که پروژه‌های خود را تکمیل کنند و همینطور ناتمام باقی می‌ماند، همانند بلایی که سر مسکن مهر آمد که همچنان بیش از ۱۰۰هزار واحد ناتمام مانده است. درواقع ناتمام ماندن پروژه‌های نهضت ملی مسکن خسارت محضی خواهد بود که در آینده دولت با هزینه‌های بیشتری مجبور به جمع کردن این پروژه‌ها می‌شود.

دانشگاه تهران
منبع : مسکن‌نیوز