روزگار تلخ صنايع بورسي
«تعادل» گزارش مي‌دهد

روزگار تلخ صنايع بورسي

۱۴۰۳/۱۰/۱۷ - ۰۱:۰۰:۱۸
|
کد خبر: ۳۲۹۸۳۰

معضل و مشكل قطعي برق و گاز هر سال گريبانگیر صنايع كشور است و باعث شده كه صنايع با زيان‌سازي مواجه شوند. در فصل زمستان به علت ناترازي انرژي و قطعي گاز برخي صنايع بورسي به ويژه صنعت فولاد دچار مشكلاتي مي‌شوند كه تاثير مستقيمي بر ميزان توليد و سودسازي اين شركت‌ها و بروز آن در صورت‌هاي مالي دارد. يكي از مهم‌ترين مشكل قطعي گاز را مي‌توان كاهش توليد و در پي آن كاهش سودسازي دانست.

معضل و مشكل قطعي برق و گاز هر سال گريبانگیر صنايع كشور است و باعث شده كه صنايع با زيان‌سازي مواجه شوند. در فصل زمستان به علت ناترازي انرژي و قطعي گاز برخي صنايع بورسي به ويژه صنعت فولاد دچار مشكلاتي مي‌شوند كه تاثير مستقيمي بر ميزان توليد و سودسازي اين شركت‌ها و بروز آن در صورت‌هاي مالي دارد. يكي از مهم‌ترين مشكل قطعي گاز را مي‌توان كاهش توليد و در پي آن كاهش سودسازي دانست. به عقيده برخي از كارشناسان امسال زمستان سختي را پشت سر نگذاشتيم و قطعي گاز صنايع و از سوي ديگر اخطار قطعي برق باعث شده كه ميزان توليد كاهش و سودسازي تبديل به زيان‌سازي شود. كارشناسان بازار سهام براین عقيده‌اند كه قطع گاز صنايع، به ويژه صنايع پتروشيمي و فولادي كه از مصرف‌كنندگان عمده گاز هستند، مي‌تواند منجر به كاهش توليد، افزايش هزينه‌ها و در نتيجه كاهش سودآوري شركت‌ها شود. اين امر به‌طور طبيعي، جذابيت سهام اين شركت‌ها را كاهش داده و مي‌تواند موجي از فروش را در بازار ايجاد كند. البته، دامنه اثرگذاري اين قطعي گاز بر بازار سرمايه به‌شدت و مدت زمان آن بستگي دارد. اگر اين مشكل به سرعت رفع شود، تاثير منفي آن ممكن است محدود باشد. اما در صورتي كه قطعي گاز ادامه پيدا كند، مي‌تواند به يك عامل نگران‌كننده براي سهامداران تبديل شده و ريسك سرمايه‌گذاري در بورس را افزايش دهد. مشكل اينجاست كه كمبود صنايع در زمستان باعث مي‌شود كه ميزان توليد صنايع كاهش يابد و از سوي ديگر ممكن است برخي از تجهيزات صنايع نيز به علت قطع مكرر برق دچار نوسان در نهايت خرابي شوند كه در اين شرايط تحريمي و باتوجه به نبود برخي از امكانات براي تعميرات ممكن است صنايع مجبور باشند هزينه بالاتري را براي تعمير و تجهيز متحمل ‌شوند و در نتيجه سودسازي صنايع به خطر مي‌افتد.

 

گاز 12 پتروشيمي قطع شد!

دبيركل انجمن كارفرمايي صنعت پتروشيمي گفت: به‌علت افزايش مصرف گاز در بخش خانگي، گازرساني به پتروشيمي‌ها محدود شده و گاز ۱۲ پتروشيمي قطع شده است. احمد مهدوي در مراسم امضاي تفاهمنامه پويش كاهش ۱۰ درصدي مصرف گاز و برق، با بيان اينكه براي صرفه‌جويي و رفع ناترازي انرژي سه راه داريم، اظهار كرد: سرمايه‌گذاري، صرفه‌جويي و مصرف بهينه تنها راه‌حل در اين حوزه است. اميدواريم با كاهش ۱۰ درصدي مصرف بخش خانگي كه صنعت پتروشيمي براي تشويق مردم به صرفه‌جويي ورود كرده، گاز بيشتري به واحدهاي پتروشيمي تخصيص يابد. او با بيان اينكه يك صنعت پرتيراژ براي كشور است، گفت: از وزارت نفت گله‌منديم كه هنوز قراردادهاي سرمايه‌گذاري پتروشيمي‌ها در بخش بالادستي گاز امضا و نهايي نشده است. دبيركل انجمن صنفي كارفرمايي صنعت پتروشيمي با بيان اينكه صنعت پتروشيمي به‌دنبال سرمايه‌گذاري در ميدان‌ها است، گفت: با اجراي ۱۰ تفاهم‌نامه توسعه ميدان‌ها كه ميان شركت ملي نفت ايران و هلدينگ‌هاي پتروشيمي امضا شده است، ۲۲۰ ميليون مترمكعب به ناترازي گاز كشور كمك مي‌شود.

مهدوي با اشاره به امضاي تفاهم‌نامه شركت‌ ملي صنايع پتروشيمي و شركت پتروشمي زاگرس به‌منظور استفاده از ظرفيت اين پتروشيمي در طرح پويش كاهش ۱۰ درصدي مصرف گاز و برق در بخش‌هاي خانگي - تجاري اظهار كرد: اين تفاهم‌نامه اقدام مناسبي براي رفع ناترازي گاز و انرژي در كشور است.

دبيركل انجمن صنفي كارفرمايي صنعت پتروشيمي با بيان اينكه اميدواريم سال آينده اين طرح به ساير استان‌ها نيز بسط يابد و صرفه‌جويي مطلوبي ايجاد شود، گفت: دومين مصرف‌كننده گاز كشور پس از بخش خانگي، نيروگاه‌ها هستند و بايد اين نيروگاه‌ها به‌منظور كاهش مصرف به سيكل تركيبي تبديل شوند. به گفته دبيركل انجمن صنفي كارفرمايي صنعت پتروشيمي، صنعت پرمزيت پتروشيمي كشور، نخستين صنعتي است كه در حوزه صرفه‌جويي مصرف سرمايه‌گذاري كرده و اين صنعت آمادگي دارد به طرح‌هاي قابل توجيه ورود كند.

در همين راستا در سوم دي، فاطمه مهاجراني، سخنگوي دولت، در ديدار با زنان فعال در صنعت مس ايران، به مشكلات كنوني اين بخش اشاره كرد و تأكيد نمود كه ناترازي‌ها و بحران‌هاي انرژي حاصل سياست‌گذاري‌هاي نادرست در دهه‌هاي گذشته هستند. او همچنين از لزوم برنامه‌ريزي صحيح و خردورزي در سياست‌گذاري‌ها براي مقابله با چالش‌هاي آينده سخن گفت. غلامرضا مصباحي‌مقدم، عضو مجلس خبرگان رهبري نيز در چهارم فروردين با بيان اينكه امكان جهش توليد در بخش‌هاي انرژي و اقتصاددريامحور وجود دارد، تاكيد كرد: در بخش انرژي، اقتصاد ما از ظرفيت بسيار بالايي برخوردار است و به لحاظ ذخاير نفت و گاز در جايگاه اول جهاني قرار داريم به اين معنا كه تركيبي از ذخاير نفت و گاز روي هم رفته ايران را در جايگاه اول جهاني قرار داده اما متاسفانه ما درست از آن بهره‌برداري نمي‌كنيم. با اين تفاسير اما محمد باقر قاليباف، رييس مجلس شوراي اسلامي، 13 دي در نشست شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان خراسان رضوي از صرفه‌جويي در مصرف گاز خبر داد و گفت: وقتي كه رييس‌جمهور درخواست كردند دو درجه دماي محيط را كاهش دهيم مردم صرفه‌جويي كردند و ما قريب به ۴۵ ميليون متر مكعب در روز صرفه‌جويي گاز داشتيم.

 

سرمايه‌گذاري پتروشيمي‌ها

براي مديريت مصرف گاز

تفاهم‌نامه شركت‌ ملي صنايع پتروشيمي و شركت پتروشمي زاگرس به‌منظور استفاده از ظرفيت اين پتروشيمي در طرح پويش كاهش ۱۰ درصدي مصرف گاز و برق در بخش‌هاي خانگي - تجاري امضا شد.

اين تفاهم‌نامه‌ نخستين گام همسو با اجراي تفاهم‌نامه «همكاري اجراي پويش كاهش ۱۰ درصدي مصرف گاز و برق در بخش خانگي - تجاري» كه ۲۸ آذر بين شركت‌ ملي گاز ايران و شركت ملي صنايع پتروشيمي امضا شده است. براساس اين تفاهم‌نامه از ظرفيت شركت‌هاي پتروشيمي براي تهيه منابع مورد نياز به‌منظور مشاركت سازمان‌هاي مردم‌نهاد (NGO) و شركت‌هاي سرمايه‌گذار در پويش كاهش ۱۰ درصدي مصرف گاز و برق در ماه‌هاي سرد سال و با هدف ترويج فرهنگ مصرف بهينه و اصلاح الگوي مصرف استفاده مي‌شود. با اجراي تفاهم‌نامه‌ شركت ملي صنايع پتروشيمي و شركت ملي گاز ايران، ۴۰۰ ميليارد تومان جايزه به مشتركاني كه مصرف خود را ۱۰ درصد كاهش دهند، اهدا مي‌شود، ضمن آنكه شركت‌هاي پتروشيمي منابع مالي لازم براي اجراي اين طرح را تأمين مي‌كنند و در مقابل، گاز صرفه‌جويي‌شده براي توليد پايدار محصولات ارزشمند پتروشيمي در اختيار صنعت قرار مي‌گيرد.

 

بازار از دريچه معاملات

طي دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه 16 دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 18 هزار و 432 واحدي معادل 0.65 درصدي به تراز 2 ميليون و 868 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز رشد 7 هزار و 393 واحدي را تجربه كرد تا به محدوده 877 هزار و 115 واحدي برسد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس افزايش 123 واحدي را متحمل شد و در سطح 26 هزار و 298 واحدي قرار گرفت. در اين از ميان 693 نماد بازار سرمايه 383 نماد مثبت و 234 نماد نيز منفي بودند، همچنين 215 نماد معادل 31 درصد مثبت و 64 نماد معادل 9 درصد منفي بودند.