شايعه تعطيلي مدارس به دليل «شپش» صحت ندارد

شايعه تعطيلي مدارس به دليل «شپش» صحت ندارد

۱۴۰۳/۱۰/۱۷ - ۰۱:۳۰:۰۱
|
کد خبر: ۳۲۹۸۵۶

مدت‌هاست كه خبري در مورد شيوع «شپش» در مدارس كشور به سر تيتر اخبار شبكه‌هاي اجتماعي تبديل شده است.

مدت‌هاست كه خبري در مورد شيوع «شپش» در مدارس كشور به سر تيتر اخبار شبكه‌هاي اجتماعي تبديل شده است. حتي در برخي موارد كه مدارس به دليل آلودگي هوا تعطيل شدند برخي افراد اين مساله را به شيوع شپش در مدارس ربط دادند. اما اين مساله بارها و بارها هم از سوي مسوولان وزارت آموزش و پرورش و هم از سوي وزارت بهداشت و درمان تكذيب شد.

 

شيوع شپش در مدارس كذب است

رييس گروه مديريت بيماري‌هاي منتقل از آب و غذا وزارت بهداشت به ايرنا مي‌گويد: شايعه تعطيلي مدارس به دليل شيوع شپش صحت ندارد. اين آلودگي نه يك عفونت است و نه بيماري بلكه يك آلودگي قابل كنترل است، بنابراين نيازي به تعطيلي مدارس نيست. دكتر محمد زينلي مي‌افزايد: آلودگي به شپش موضوعي رايج است كه در مقاطع خاصي از سال، به‌ويژه از مهرماه با بازگشايي مدارس، بيشتر مشاهده مي‌شود. به هر حال موضوع شپش يكي از مسائل مهم بهداشت عمومي است. شپش يك انگل خارجي خون‌خوار بدن انسان است كه مخزن آن فقط انسان است و سه نوع اصلي دارد: شپش سر، تن و خانه. در حال حاضر، شپش سر به دليل شيوع بالاتر آن مورد توجه ماست.

او مي‌افزايد: دماي مناسب براي رشد شپش و تبديل شدن تخم به نوزاد و نوزاد به بالغ، معمولا بين ۲۲ تا ۳۶ درجه است. دكتر زينلي در مورد راه‌هاي انتقال آن اظهار مي‌دارد: انتقال شپش به دو صورت مستقيم و غيرمستقيم انجام مي‌شود. مستقيم از طريق تماس نزديك انسان‌ها، مانند حضور در كلاس‌هاي درس يا محيط‌هاي تجمعي. غيرمستقيم از طريق استفاده از وسايل آلوده مانند شانه، برس، كلاه، شال، يا روسري.

راه‌هاي پيشگيري از اين انگل چيست؟

رييس گروه مديريت بيماري‌هاي منتقل از آب و غذا وزارت بهداشت در اين باره مي‌گويد: حفاظت فردي، رعايت بهداشت، مديريت بهداشت در محل‌هاي تجمعي از جمله مدارس، كوتاه كردن موي سر و از همه مهم‌تر برخورد عادي با افرادي است كه به اين انگل مبتلا شده‌اند.

دكتر زينلي در مورد راه‌هاي درمان آن نيز مي‌افزايد: اگر فردي به شپش مبتلا شد مي‌تواند از شامپوي پرمترين 1درصد استفاده كند اين شامپوها به‌طور رايگان از سوي وزارت بهداشت و درمان در اختيار مراكز بهداشتي قرار دارد. همچنين استفاده از لوسيون دايمتيكون 4 درصد.اين لوسيون كه از روغن‌هاي گياهي ساخته شده پس از شست‌ وشوي اوليه با شامپوي معمولي روي پوست سر ماساژ داده مي‌شود.

او همچنين مي‌گويد: براي جدا كردن تخم‌ها، مي‌توان از تركيب آب و سركه سفيد به نسبت ۵۰-۵۰ استفاده كرد. اين تركيب بعد از شست‌وشوي موها با شامپوي معمولي روي موها قرار داده مي‌شود و به جدا شدن رشك‌ها (تخم‌ها )كمك مي‌كند.

رييس گروه مديريت بيماري‌هاي منتقل از آب و غذا وزارت بهداشت در مورد مراكزي كه افراد مي‌توانند براي تهيه دارو به آن مراجعه كنند مي‌افزايد: در مناطق شهري افراد مي‌توانند به مراكز خدمات جامع سلامت يا پزشكان بخش خصوصي مراجعه كنند. در مناطق روستايي هم مراكز بهداشتي درماني محلي خدمات لازم را ارايه مي‌دهند. وزارت بهداشت دستورالعمل‌هاي جامع را در اين رابطه به اين مراكز ارسال كرده است.

 

700 هزار مورد ابتلا به شپش در كشور

دكتر زينلي در پاسخ به اين پرسش كه تعداد مبتلايان به شپش در كشور چقدر است، اظهار مي‌دارد: سالانه حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار مورد ابتلا به شپش در كشور گزارش مي‌شود اما اين آمار مي‌تواند بيشتر هم باشد. شيوع آن عمدتا در كودكان و دختران بيشتر است و با آغاز سال تحصيلي افزايش مي‌يابد.

او در مورد ارتباط آلودگي به شپش با وضع اقتصادي افراد و خانواده‌ها مي‌گويد: آلودگي به شپش ارتباطي با وضعيت اقتصادي يا منطقه جغرافيايي ندارد و رعايت اصول بهداشت فردي و اجتماعي، كليد پيشگيري از آن است. همه افراد صرف‌نظر از شرايط زندگي، بايد به اهميت بهداشت فردي توجه ويژه داشته باشند تا بتوانند از اين آلودگي جلوگيري كنند.

دكتر زينلي در مورد ميزان آلودگي افراد به اين انگل طي امسال و تفاوت آن با سال‌هاي ديگر مي‌افزايد: مطابق گزارشاتي كه از مناطق مختلف كشور داريم، شيوع امسال تفاوت قابل توجهي با سال‌هاي گذشته ندارد. اين گزارشات عمدتا از مراكز تجمعي مانند مدارس، ندامتگاه‌ها و آسايشگاه‌ها به صورت متوالي دريافت مي‌شود و نشان مي‌دهد كه وضعيت فعلي هم مشابه سال‌هاي پيشين است. او در ادامه به مربيان بهداشتي و معلمان مدارس توصيه مي‌كند: اصول حفاظت فردي و بهداشتي را طبق پروتكل‌هايي كه وزارت بهداشت به آموزش و پرورش ارسال كرده است، رعايت كنند. مهم‌ترين نكته اين است كه افراد مبتلا به شپش با نگراني يا انگ اجتماعي مواجه نشوند چرا كه اين آلودگي قابل مديريت است و عفونت يا بيماري‌ در كار نيست. دكتر زينلي در پايان مي‌گويد: از خانواده‌ها مي‌خواهيم با آگاهي و بدون نگراني با اين موضوع برخورد كنند. شپش نه يك بيماري است و نه يك عفونت، بلكه يك آلودگي قابل كنترل است. با رعايت اصول بهداشتي، استفاده از وسايل شخصي و درمان به موقع مي‌توان از اين آلودگي پيشگيري كرد و محيطي عاري از شپش براي خود و فرزندان‌مان ايجاد كرد. خانواده‌ها در صورت مشاهده علائم، فورا به پزشك مراجعه و درمان را آغاز كنند. اميدوارم با همكاري خانواده‌ها و مدارس بتوانيم اين مشكل را به حداقل برسانيم.