سبدگردان‌ها دنباله‌رو موج‌هاي هيجاني نباشند
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست هم‌انديشي با شركت‌هاي سبدگردان مطرح كرد

سبدگردان‌ها دنباله‌رو موج‌هاي هيجاني نباشند

۱۴۰۳/۱۰/۱۸ - ۰۱:۰۱:۵۰
|
کد خبر: ۳۲۹۹۶۶

حجت‌اله صيدي، رييس سازمان بورس در نشست هم‌انديشي با شركت‌هاي سبدگردان ضمن اشاره به اهميت صنعت سبدگرداني در بازار سرمايه گفت: در دهه ۷٠ و اوايل دهه ۸٠ حسرت نداشتن سبدگرداني را مي‌خورديم.

حجت‌اله صيدي، رييس سازمان بورس در نشست هم‌انديشي با شركت‌هاي سبدگردان ضمن اشاره به اهميت صنعت سبدگرداني در بازار سرمايه گفت: در دهه ۷٠ و اوايل دهه ۸٠ حسرت نداشتن سبدگرداني را مي‌خورديم.

رييس سازمان بورس با تاكيد بر اين نكته كه، اگر صحبت از بازار ۴٠٠ميليارد دلاري بازار سرمايه مي‌كنيم مبناي علمي و محاسباتي دارد، توضيح داد: براي بزرگ شدن صنعت سبدگرداني بايد عمق بازار بيشتر شود. به گفته صيدي، كشورهايي موفق شدند كه توانستند اندازه بازار سرمايه را به اندازه توليد ناخالص داخلي (GDP) برسانند. بر اين اساس اگر مي‌خواهيم اقتصاد رشد كند بايد ارزش بازار سرمايه ايران نيز بيش از چهار برابر شود. ارزش بازار سهام در حال حاضر بيش از ۱۰۰۰۰ همت است و سهم سبدگردان‌ها از بازار فقط ۱۳٠٠ همت است و اگر به سهم سبدگردان‌ها افزوده شود، شرايط به‌طور كلي تغيير خواهد كرد. او با بيان اينكه نگاه به تامين مالي، در بين سياست‌گذاران عوض شده و در بدنه دستگاه‌هاي تصميم‌گير اقتصاد، به ويژه در بانك مركزي، نگاه تامين مالي بلندمدت به بورس معطوف شده، گفت: اگر بتوانيم عرضه‌هاي اوليه را افزايش دهيم هم بازار بزرگ‌تر و هم كاراتر و داراي عمق‌ بيشتر خواهد شد. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار، اضافه كرد: افزايش تعداد عرضه‌هاي اوليه و سبدگردان‌ها باعث طراوت بازار سرمايه خواهد شد.ريسك، مفهوم بسيار مهمي در بازارهاي مالي است و بايد توجه ويژه‌اي به ريسك و رعايت قوانين براي مديريت ريسك داشت. اين مسوول با تاييد برخي دغدغه‌هاي فعالان صنعت سبدگرداني گفت: سازمان بورس آماده است با منعطف كردن قانون و اصلاح آن در هيات‌مديره سازمان بورس و شوراي عالي بورس، به توسعه صنعت سبدگرداني كمك كند. صيدي ادامه داد: يكي از دغدغه من، اين است كه در پايان دوره ماموريتم در اداره سازمان بورس، بازار سرمايه‌اي بزرگ‌تر و كاراتر را به مديران بعدي بازار تحويل دهم، بر اين اساس توسعه بازار، در كنار توجه به ريسك و قوانين و مقررات در اولويت ما قرار دارد.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: در بازار پول، وظايف بانك‌ها به صورت ويژه مشخص شده، همين تقسيم كار در بازار سرمايه نيز مي‌تواند رخ دهد و وظايف نهادهاي مالي به صورت ويژه مشخص شود. صيدي با تاكيد بر ايجاد كارگروه براي رفع مشكل صنعت سبدگرداني گفت: اين كارگروه با نظر فعالان اين صنعت انتخاب شده و به بررسي روند دغدغه‌هاي فعالان اين صنعت پرداخته مي‌شود.

او در پاسخ به درخواست تشكيل كانون سبدگردان‌ها، تاكيد كرد: نبايد با ايجاد كانون‌هاي متعدد، به موازي‌كاري دامن بزنيم و نقش كانون‌هاي موجود را كم اثر كنيم.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: انتظار اين است كه سبدگردان‌ها پرچم‌داران تحليل در بازار سرمايه باشند نه اينكه در برخي از موارد از هيجان‌هاي بازار پيروي كنند.

صيدي ادامه داد: سبدگردان‌ها ايده خود را براي توسعه ابزار بازار سرمايه به سازمان بورس بدهند، سازمان از ايده‌ها استقبال مي‌كند. در بازار رقابتي بايد قوي شد و اندازه (ماركت كپ) شركت را بالا برد. سبدگردان‌ها هم بايد در بازار رقابتي وضع خود را بهتر كنند، اميد است با بزرگ‌تر شدن بازار سرمايه وضعيت سبدگردان‌ها نيز بهتر شود.

 

ضرورت رشد سبد نهادهاي مالي

رضا عيوض‌لو، معاون نظارت بر نهادهاي مالي سازمان بورس و اوراق بهادار نيز در ادامه، گفت: امروز پانصدمين صندوق سرمايه‌گذاري مجوز گرفت و در چند سال اخير رشد بسيار خوبي را شاهد بوديم ولي هنوز سبد نهادهاي مالي كوچك است و جا براي رشد بسيار وجود دارد.

او ادامه داد: رويكرد ما در سازمان بورس كمك به رشد صنعت سبدگرداني است ولي بايد الزامات مديريت ريسك نيز رعايت شود. معاون نظارت بر نهادهاي مالي سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: ميزان سرمايه در نهادهاي مالي بسيار مهم است و يكي از راه‌هاي بزرگ شدن صنعت سبدگرداني، افزايش سرمايه شركت‌ها است.

 

اصلاح قوانين

حميد ياري، عضو هيات‌مديره سازمان بورس و اوراق بهادار نيز در ادامه گفت: اتفاقات سال ۹۹ بورس نشان مي‌دهد نگاه‌ها بايد به سمت سرمايه‌گذاري غير مستقيم معطوف شود، تا سرمايه‌گذاران غير حرفه‌اي آسيب‌ كمتري ببينند.

او افزود: بدنه شاغل در سبدگردان جوانان با انگيزه‌اي هستند، پيشكسوت‌ها و فعالان صنعت سبدگرداني بايد با هدايت بدنه جوان از ريسك‌هاي احتمالي جلوگيري كنند، بازار زماني رشد مي‌كند كه فعالان آن رشد كنند.

ياري گفت: با توسعه فناوري‌هاي جديد مانند هوش مصنوعي و نرم‌افزارهاي جديد مي‌توان با استفاده از نيروي انساني كم‌تر فعاليت‌ها را بهينه‌تر كرد.

او تاكيد كرد: هيات‌مديره سازمان بورس در چارچوب مقررات آماده كمك به سبدگردان‌ها است.

 

چالش سبدگردان‌ها

در حاشيه اين نشست، تعدادي از حاضران به بيان دغدغه‌هاي خود پرداختند.در اين ميان كوروش شمس، عضو هيات‌مديره كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري ايران، با اشاره به موانع متعدد موجود در فرآيند تاسيس و اخذ مجوز صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري، گفت: نكته بسيار پرتكرار تشكيل كد سبدگرداني است، با توجه به مشتري‌هاي شهرستاني و حقوقي انتظار است فرايند الزام امضاي خيس مرتفع شده و امضاها ديجيتال شود. مهدي دلبري، مديرعامل سبدگردان هيوا هم در ادامه با بيان اينكه بايد اختيارات كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري ايران افزايش يابد، گفت: كانون مي‌تواند امانت‌دار سازمان بورس باشد تا فرآيندها با سرعت بيشتري انجام گيرد. نكته بعدي لزوم افزايش جذابيت سبدگرداني است، هزينه‌هاي سبدگرداني بسيار بالاست و هزينه مديريت سبد بايد كاسته شود و هزينه نرم افزار به‌شدت كاهش يابد. او افزود: بايد با هزينه كمتري سبد را مديريت كرد، تصحيح در فرايند كارگزار-معامله‌گر است كه بايد اجرايي شود. كارمزد متغير سبدگرداني هم بايد اجرايي شود. همايون دارابي، مديرعامل سبدگرداني داريوش نيز تاكيد كرد: يكي از دلايل توسعه نيافتن سبدگرداني فرآيند امضاي خيس است كه در شهرستان‌ها به گلوگاه و عامل توقف توسعه فعاليت سبدگردان‌ها تبديل شده است. دارابي با تجليل از روندهاي جديد سازمان بورس براي توكنايز كردن دارايي‌ها و سبدها گفت: كشورهاي همسايه و كشورهاي شرق آسيا اين پروژه را دنبال كرده‌اند، سازمان بورس با توكنايز كردن دارايي‌ها مي‌تواند بازار سرمايه ايران را ۲۴ساعته كرده و عمق بسيار بيشتري به بازار بدهد. سيدرضا اعجازي مديرعامل سبدگردان اقتصاد بيدار هم گفت: بايد قوانين سندباكس اصلاح شود تا مانع توسعه سبدگرداني نشود. او افزود: بايد فرآيند توكانيز كردن سريع‌تر رخ دهد و رمزدارايي‌ها باعث توسعه بازار سرمايه شود اما متاسفانه در پيش نويس اخير رمزدارايي‌ها بازار سرمايه ديده نشده است. شهريار شهميري نيز گفت: انتظار اين است كه سازمان بورس با اصلاح فرآيندهايي اعم از نرخ كارمزد، وضع سبدگردان‌ها را بهبود دهد. جمالي، مديرعامل سبدگردان آسمان هم در اين هم انديشي گفت: در حق سبدگردان‌هاي كوچك و تازه تاسيس اجحاف مي‌شود، بايد مجوز تعداد بيشتري صندوق به سبدگردان‌ها داده شود. قلي‌پور مديرعامل سبدگردان الماس نيز در اين نشست گفت: سبدگردان‌ها به جز سبدگردان‌هاي بزرگ در شرايط فعلي اميدي براي زنده ماندن ندارند و بايد مزيتي براي سبدگردان‌ها ايجاد شود. گذاشتن كفايت سرمايه براي سبدگردان‌ها منصفانه نيست، ارزش بازار امروز ۴۰درصد افزوده شده چرا بايد كفايت سرمايه به اندازه ۱٠ برابر افزوده شود.