برق صادراتي ايران؛ نوري كه از تاريكي خانه عبور ميكند!
ايران، سرزميني سرشار از منابع انرژي، اين روزها با چالشهاي جدي در تأمين برق پايدار روبروست. خاموشيهاي مكرر در فصول گرم و سرد سال، نه تنها شهروندان را خسته كرده، بلكه اقتصاد و برنامهريزيهاي كلان كشور را نيز تحت تأثير قرار داده است.
ايران، سرزميني سرشار از منابع انرژي، اين روزها با چالشهاي جدي در تأمين برق پايدار روبروست. خاموشيهاي مكرر در فصول گرم و سرد سال، نه تنها شهروندان را خسته كرده، بلكه اقتصاد و برنامهريزيهاي كلان كشور را نيز تحت تأثير قرار داده است. با اين حال، اعلام توافقات صادرات برق به كشورهاي همسايه، بهويژه پاكستان، سوالات بسياري را در ذهن مردم و كارشناسان برانگيخته است: چگونه ايران كه با مشكلات جدي در تأمين نيازهاي داخلي مواجه است، ميتواند مازاد انرژي براي صادرات داشته باشد؟
به گزارش خبرنگار «تعادل»، قيمت تمامشده توليد برق در ايران به دليل يارانهها پايينتر از استانداردهاي جهاني است، اما براي تقويت صادرات نياز به سرمايهگذاري در خطوط انتقال جديد داريم كه اين خود چالشي بزرگ است. پاكستان، كشوري كه سالها با بحران انرژي دستوپنجه نرم ميكند، يكي از مشتريان اصلي برق ايران است. با اين حال، مشكلات اين كشور در پرداخت بدهيهاي پيشين به ايران، نگرانيهايي درباره سودآوري اين صادرات ايجاد كرده است. احدي در اين باره توضيح داد: «پاكستان در بخشهاي صنعت و كشاورزي خود بهشدت به واردات برق وابسته است، اما سابقه بدهيهاي انباشته اين كشور، تهديدي براي تحقق اهداف مالي ايران محسوب ميشود.» از سوي ديگر، كارشناسان بر اين باورند كه ايران به جاي صادرات برق، بايد سرمايهگذاريهاي خود را به سمت توسعه انرژيهاي تجديدپذير و كاهش هدررفت شبكه هدايت كند. سهم ناچيز انرژيهاي خورشيدي و بادي در سبد برق كشور (كمتر از ۵ درصد)، فرصت بزرگي را براي توسعه اين حوزه فراهم كرده است. به گفته تحليلگران انرژي، فروش برق به كشورهاي همسايه، از يك سو به تقويت روابط منطقهاي و درآمدهاي ارزي كمك ميكند، اما از سوي ديگر، ممكن است فشار بر شبكه داخلي و نارضايتي عمومي را تشديد كند. در نهايت، تعادل ميان تأمين نيازهاي داخلي و تعهدات صادراتي، تنها با برنامهريزي دقيق و سرمايهگذاري پايدار قابل تحقق است.»
در همين زمينه مديرعامل شركت توانير گفت: اولويت وزارت نيرو تامين برق داخل كشور است و در حال حاضر ميزان واردات برق بيش از صادرات است.
مصطفي رجبي مشهدي، تأمين برق مورد نياز مردم ايران را اولويت اصلي وزارت نيرو اعلام كرد و خاطرنشان ساخت: در حال حاضر، ميزان واردات برق به ايران بيش از صادرات است . وي در خصوص تمديد قرارداد تبادل برق با كشور پاكستان گفت: اين قرارداد سال گذشته در چارچوب تعهدات بينالمللي و توافقهاي دوجانبه بين دو كشور منعقد شده و براي سال آينده نيز تمديد شده است و بر اساس آن ميزان صادرات برق مطابق قبل است و به لحاظ حجم تغييرات جدي نداشته و ميزان عملكردي صادرات كمتر از ظرفيت خطوط انتقال احداث شده است.
سخنگوي صنعت برق به ايلنا اظهار داشت: ميزان صادرات برق به كشور پاكستان كمتر از توافق قراردادي و در شرايط و ساعاتي كه ظرفيت مازاد داشته باشيم متناسبا انجام ميشود و ميزان تبادل فعلي تأثيري بر ناترازي كنوني ندارد. وي با تصريح اينكه وزارت نيرو و صنعت برق بهطور كامل از شرايط دشوار فعلي آگاه است گفت: همكاران صنعت برق با درك اين شرايط حساس، تمام تلاش خود را به كار بستهاند كه با تحويل سوخت گاز بيشتر نيروگاهها مشكلات تامين برق به حداقل برسد. سخنگوي صنعت برق در پايان تاكيد كرد: در شرايط كنوني، وزارت نيرو براي جبران كمبودهاي داخلي، اقدام به واردات برق از كشورهاي همسايه و در شرايط كنوني ميزان واردات برق از صادرات بيشتر است.