دلار به بورس جان ميبخشد؟
ارزش معاملات در بازار بورس ايران همچنان مطلوب بوده و با وجود حركتهاي تند و تيز بازار، در محدوده فعلي خود باقي مانده است. اين وضعيت نشاندهنده ارزيابي مجدد فرصتها و ريسكها توسط سرمايهگذاران و تصميمگيريهاي دقيقتر آنها بر اساس تحليلهاي جامعتر است.
ارزش معاملات در بازار بورس ايران همچنان مطلوب بوده و با وجود حركتهاي تند و تيز بازار، در محدوده فعلي خود باقي مانده است. اين وضعيت نشاندهنده ارزيابي مجدد فرصتها و ريسكها توسط سرمايهگذاران و تصميمگيريهاي دقيقتر آنها بر اساس تحليلهاي جامعتر است. بررسي روند معاملات نشان ميدهد كه سرمايهگذاران در حال بررسي و بازبيني فرصتهاي سرمايهگذاري و ريسكهاي موجود در بازار هستند و تصميمات خود را با توجه به تحليلهاي دقيقتري اتخاذ ميكنند .
حسن كاظمزاده تحليلگر بازار سرمايه درباره پيشبيني بازار سهام گفت: «عرضه ارز توسط پتروشيميها در بازار توافقي افزايش مييابد كه ميتواند منجر به كاهش نرخ دلار به كمتر از ۸۰ هزار تومان و حتي ۷۵ هزار تومان شود. اين اقدام ميتواند تأثيرات مثبتي بر بازار سرمايه داشته باشد و تب و تاب بازار آزاد را كاهش دهد. همچنين، بازگشايي پتروشيميها و وضعيت مثبت دلاري آنها نشانگر شكستن مقاومتهاي مهم در بازار است. انتظار ميرود پس از بازگشايي پتروشيميها، روند صعودي بازار ادامه يابد كه ميتواند تأثيرات مثبتي بر كليت بازار سرمايه داشته باشد.»
حسن كاظمزاده معتقد است كه صنايع بزرگ مانند شيميايي، فلزات اساسي و بانكي مقاومتهاي خود را شكستهاند كه اين امر نشانه مثبتي براي شاخص كل است. در صورت عبور شاخص كل از مقاومتهاي كنوني، هدف بلندمدت آن ميتواند محدوده ۳ ميليون ۷۰۰ هزار واحد باشد
او افزود: «ديروز، عرضه در سه نماد بانكي دولتي كه بعداً خصوصي شدند، افزايش يافت. دليل اين افزايش عرضه برخلاف گروه بانكي مشخص نيست و شايعاتي درباره ذخاير اين بانكها وجود دارد كه قابل اتكا نيستند. با توجه به شناوري بالاي اين سه بانك، فشار عرضه در بازار افزايش مييابد. با اين حال، شايعات معتبر به نظر نميرسند. دولت در بودجه ۱۴۰۴، ۲۰۰ همت اوراق براي تصفيه بدهي به بانكهاي طلبكار در نظر گرفته است.»
اين كارشناس بازار ادامه داد: همچنين «صنايع بزرگ مانند شيميايي، فلزات اساسي و بانكي مقاومتهاي خود را شكستهاند كه اين امر نشانه مثبتي براي شاخص كل است. در صورت عبور شاخص كل از مقاومتهاي كنوني، هدف بلندمدت آن ميتواند محدوده ۳۷۰۰ واحد باشد.»
كاظمزاده همچنين درباره عوامل موثر در بازار تصريح كرد: «چند هفتهاي است كه تقاضاي ريپو و اعتبار بانكها در بازار بين بانكي توسط بانك مركزي پاسخ داده نميشود. بانكهاي دارنده اوراق دولتي به دليل عدم امكان تأمين اعتبار، اقدام به فروش اوراق دولتي در بازار بدهي كردهاند. اين فروشها باعث افزايش نسبي نرخ سود اوراق دولتي شده است. تناقض در سياست انتشار اوراق و سياست پولي، منجر به ناپايداري بازار بدهي شده است. اين تناقض ميتواند به نوسانات بيشتري در بازار منجر شود و سرمايهگذاران را به اتخاذ رويكردهاي محتاطانهتر وا دارد.»
تحليل شاخصهاي بازار
با وجود چالشها و نگرانيها، بازار بورس ايران با توجه به تحليلها و بررسيهاي دقيقتر ميتواند به مسير صعودي خود ادامه دهد و فرصتهاي خوبي را براي سرمايهگذاران به ارمغان بياورد. اهميت شفافيت، تصميمگيريهاي دقيق و اطلاعرساني شفاف به سرمايهگذاران نميتواند ناديده گرفته شود و بايد به عنوان اصول اساسي در جهت بهبود وضعيت بازار مدنظر قرار گيرد.
به گفته علي ابتهاج شاخص هموزن نيز به سقف قبلي خود رسيده و هدف كانال آن ۱۰ درصد بالاتر از سقف قبلي است. با عبور از اين محدوده، اهداف كانالي بالاتري محقق خواهد شد. اين روند نشاندهنده توجه بيشتر سرمايهگذاران به سهامهاي كوچكتر و ميانرده است و ميتواند نشاندهنده تعادل بهتر در بازار باشد.
علي ابتهاج كارشناس بازار سرمايه درباره وضعيت بورس گفت: از نظر ارزش دلاري، بازار همچنان عقبتر از سال ۹۸ است. رشد دلار نيز در اين دوره زماني بازار تأثير كمي داشته و بيشتر در حالت تثبيت بوده است. در حال حاضر، حمايت دلار در حدود ۷۶ هزار تومان است و در شرايط بهينه ممكن است به ۷۲ هزار تومان برسد. اين تثبيت ميتواند به كاهش نوسانات و افزايش اعتماد سرمايهگذاران كمك كند.
او افزود: «شاخص هموزن نيز به سقف قبلي خود رسيده و هدف كانال آن ۱۰ درصد بالاتر از سقف قبلي است. با عبور از اين محدوده، اهداف كانالي بالاتري محقق خواهد شد. اين روند نشاندهنده توجه بيشتر سرمايهگذاران به سهامهاي كوچكتر و ميانرده است و ميتواند نشاندهنده تعادل بهتر در بازار باشد.»
تصميمات ناگهاني و غيرمنتظره ميتواند آثار مخربي داشته باشد و بازار را دچار نوسانات شديد كند. سياستگذاران بايد با شفافيت و صراحت بيشتري عمل كنند تا آرامش به فضاي اقتصاد بازگردد. تغييرات ناگهاني در نرخ ارز و سياستهاي مالي ميتواند باعث افزايش ترس و اضطراب سرمايهگذاران شود. همچنين نتشار صورتهاي مالي غيرمنتظره و منفي و تحولات غيرمنتظره در مديريت و عملكرد شركتها ميتواند به نوسانات شديد بازار منجر شود و اعتماد سرمايهگذاران را تحت تأثير قرار دهد.
ترس از تحولات بينالمللي و تصميمات غيرقابل پيشبيني نيز بازار را تحت تأثير قرار داده است. تغييرات ناگهاني در سياستهاي تجاري و مالي بينالمللي ميتواند باعث نوسانات بازار و ايجاد بيثباتي در اقتصاد شود. اين پنج حس ترس در دل بازار وجود دارد و با رسيدن اخبار و نشانههايي از برطرف شدن آن، ميتوان به برگشت بازار به مدار رشد اميدوار بود. شفافيت و وضوح در تصميمات سياستگذاران ميتواند به بهبود وضعيت بازار كمك كند. همچنين، اطلاعرساني دقيق و شفاف به سرمايهگذاران ميتواند به كاهش ترس و اضطراب آنها كمك كند و اعتماد به بازار را افزايش دهد.
تاثير اصلاحات اقتصادي و ارزي
دولت در گامي مهم و در راستاي افزايش درآمدهاي خود، نرخهاي غيرواقعي ارز را تعديل كرده است. اين تصميمات ميتواند تأثيرات مثبتي بر وضعيت اقتصاد و بازار سرمايه داشته باشد. دولت با هماهنگي نهادهاي بالادست، نرخ ارز توافقي را به عنوان نرخ مرجع كشور تعيين كرده است و هدفگذاري سالانه ۸۰ ميليارد دلار در مركز مبادله ارز ايران را دارد. اين تصميمات ميتواند به بهبود شفافيت و كارايي بازار ارز كمك كند و اعتماد سرمايهگذاران را افزايش دهد.
اصلاحات اقتصادي و ارزي ميتواند به بهبود وضعيت اقتصاد و بازار سرمايه كمك كند. اين اصلاحات باعث شفافيت اقتصادي و بهبود وضعيت شركتها و مردم خواهد شد. افزايش هزينه شركتها نيز بايد در كنار افزايش درآمدها ديده شود. در مجموع، اصلاحات اقتصادي به سود بازار خواهد بود و هر منطق درست اقتصادي از اين موضوع دفاع خواهد كرد. اين اصلاحات ميتواند به كاهش نوسانات بازار و افزايش ثبات اقتصادي كمك كند و فرصتهاي جديدي را براي سرمايهگذاران ايجاد كند.
با توجه به تحليلهاي ارايه شده، بازار بورس ايران همچنان پتانسيل رشد را دارد و در ميانمدت ميتوان به آينده آن اميدوار بود. اخبار مثبت و اقدامات سياستگذاران ميتواند به بهبود وضعيت بازار و افزايش اعتماد سرمايهگذاران منجر شود. همچنين، باتكميل موجهاي صعودي شاخص كل، ميتوان به آينده اميدوار بود و همچنان شاهد بازار مطلوبي باشيم. اصلاحات اقتصادي و ارزي ميتواند به بهبود وضعيت كلي بازار كمك كند و فرصتهاي جديدي را براي سرمايهگذاران ايجاد كند.