نحوه عرضه پساب در بورس انرژي بررسي شد
در حال حاضر، درصد پرشدگي سدهاي لتيان، ماملو، لار و اميركبير به ۹ درصد رسيده است كه نشاندهنده شرايط بحراني ذخاير آبي استان تهران است.
در حال حاضر، درصد پرشدگي سدهاي لتيان، ماملو، لار و اميركبير به ۹ درصد رسيده است كه نشاندهنده شرايط بحراني ذخاير آبي استان تهران است. به گزارش ايلنا از شركت فاضلاب تهران، عباسعلي مصرزاده، مديرعامل شركت فاضلاب شهر تهران در همايش «پساب؛ خاكستر طلايي» با اشاره به تاريخچه اجراي سيستم فاضلاب در كلانشهر تهران گفت: از سال ۱۳۲۷، همزمان با اجراي لولهكشي آب در تهران، ضرورت جمعآوري اصولي و دفع بهداشتي فاضلاب نيز مطرح شد. اما در آن زمان، به دليل كوچكي شهر، كمبود منابع مالي و نبود مشكلات زيستمحيطي گسترده، امكان اجراي همزمان اين طرح وجود نداشت. اين موضوع تا سال ۱۳۷۴ كه نخستين عمليات اجرايي طرح فاضلاب در تهران آغاز شد، به تأخير افتاد.
وي افزود: طرح فاضلاب تهران با بازنگريهاي متعدد در پنج فاز اجرايي تعريف شده است. اين طرح شامل ۲۵۰ كيلومتر خط انتقال، بيش از 8 هزار كيلومتر شبكه، ۲۲ واحد تصفيهخانه و بيش از يك ميليون فقره انشعاب است. تاكنون پيشرفتهاي قابل توجهي در بخشهاي مختلف اين طرح حاصل شده است. بهطوري كه ساخت تصفيهخانهها ۶۲ درصد، اجراي تونلها و خطوط انتقال فاضلاب ۸۰ درصد و لولهگذاري شبكه فاضلاب نزديك به ۹۲ درصد پيشرفت داشته است.
مصرزاده خاطرنشان كرد: در حال حاضر، ۸۰ درصد از جمعيت شهر تهران تحت پوشش شبكه فاضلاب قرار دارند و برنامهريزيهاي لازم براي تكميل اين طرح در مناطق باقيمانده در حال انجام است. مناطقي از مركز و غرب تهران، از جمله مناطق ۶، ۷، ۱۱، ۱۲، ۲۱ و ۲۲ شهرداري تهران كه هنوز پوشش كامل ندارند، در اولويت اجرايي قرار دارند. وي با اشاره به اهميت خطوط اصلي شبكه گفت: طرح فاضلاب تهران شامل ۴۰ كيلومتر تونل فاضلاب است كه بخشي از آن تونل سنتي از خيابان شهيد عراقي تا تصفيهخانه و بخشي ديگر، تونل مكانيزهاي است كه از تقاطع آيتالله سعيدي و ۳۰ متري جي تا محدوده عوارضي تهران- ساوه در مجاورت روستاي فيروزبهرام امتداد دارد. اجراي اين تونل مكانيزه با فناوري پيشرفته، تهران را از بسياري از شهرهاي جهان متمايز كرده است. مديرعامل شركت فاضلاب شهر تهران تأكيد كرد: تكميل اين پروژه نهتنها گامي بزرگ در حل مشكلات زيستمحيطي تهران است، بلكه با توليد پساب و مديريت بهينه منابع آب، پتانسيل بالايي براي بهرهبرداريهاي آينده ايجاد ميكند. اميدواريم با همكاري همه نهادهاي ذيربط و مردم، هرچه زودتر به نقطه پاياني اجراي طرح فاضلاب تهران برسيم.
مصرزاده در تشريح جزييات تصفيهخانهها و ميزان توليد پساب در پايتخت اظهار داشت: در حال حاضر، ظرفيت توليد پساب در مناطق مختلف تهران به ارقام قابل توجهي رسيده است. به عنوان نمونه، تصفيهخانه جنوب تهران با توليد ۳۱۵ ميليون مترمكعب (MCM) در سال و تصفيهخانه غرب تهران با حدود ۱۹۰ MCM سهم عمدهاي در اين توليد دارند. وي همچنين با اشاره به طرحهاي آينده گفت: ساخت تصفيهخانههاي خرگوشدره، جنوب غرب تهران و شرق تهران (آفتاب) در سال ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد و تا سال ۱۴۰۶ به بهرهبرداري خواهد رسيد. اين طرحها بخشي از چشمانداز توسعه پايدار شبكه فاضلاب پايتخت هستند كه نيازهاي آبي و زيستمحيطي شهر را برآورده ميكنند.
مديرعامل شركت فاضلاب تهران در ادامه با تأكيد بر وضعيت بحراني منابع آبي كشور تصريح كرد: ميانگين بارش در ايران تنها يكسوم ميانگين جهاني است و با كاهش نزولات جوي و افزايش دما، نياز به مديريت بهينه منابع آبي بيش از پيش احساس ميشود. توليد پساب استاندارد و استفاده از آن در بخشهاي كشاورزي، صنعتي و فضاي سبز يكي از راهكارهاي كليدي براي مقابله با بحران آب است.
اگر اين پسابها وجود نداشتند، كشاورزي در حاشيه تهران بهطور كامل متوقف ميشد. وي با اشاره به توليد سالانه ۳۵۰ ميليون مترمكعب پساب در تهران گفت: اين حجم معادل روزانه يك ميليارد ليتر است. با مديريت بهينه اين منابع، ميتوان بهرهوري اقتصادي در بخش صنعت را افزايش داد و به توسعه اشتغال و اقتصاد آب كمك كرد. همچنين، توليد پساب استاندارد نيازمند تأمين منابع مالي پايدار است كه با كمك نهادهايي همچون بورس انرژي ميتوان به آن دست يافت. مصرزاده اظهار اميدواري كرد: با ادامه همكاريهاي بينبخشي و استفاده از ظرفيتهاي قانوني، تكميل طرحهاي باقيمانده از جمله تصفيهخانههاي جنوب غرب و شرق تهران تا سال ۱۴۰۶ به بهرهبرداري برسد. وي افزود: در تصفيهخانه غرب تهران، كه دومين تصفيهخانه بزرگ پايتخت است، نيروگاهي با ظرفيت ۷ مگاوات در حال بهرهبرداري است. اين اقدام نهتنها به تأمين انرژي و كاهش ناترازي برق كمك ميكند، بلكه از انتشار گازهاي گلخانهاي و آلودگي هوا نيز جلوگيري ميكند. استفاده از گازهاي متان بهجاي انتشار در هوا، نقش مهمي در كاهش آلودگي زيستمحيطي ايفا ميكند.
مديرعامل شركت فاضلاب همچنين از توليد محصول جديدي به نام «بايوچار» در فرايند تصفيه فاضلاب خبر داد و گفت: اين محصول كه از پسماند فرآيند تصفيه توليد ميشود، به عنوان يكي از فرآوردههاي فرعي ارزشمند، امروز براي اولينبار در تابلو بورس انرژي عرضه خواهد شد. با توليد اين محصول، چرخه تصفيه فاضلاب تكميل ميشود و بازدهي آن در حوزههاي مختلف افزايش مييابد. وي در پايان صحبتهايش با اشاره به اهميت اين پروژهها خاطرنشان كرد: توليد برق از فاضلاب گامي نو در جهت مديريت پايدار منابع انرژي و كاهش اثرات زيستمحيطي است. اين دستاوردها با حمايت و همكاري نهادهاي مختلف محقق شده و انشاءالله زمينهساز توسعه پايدار در شهر تهران خواهد بود.