بورس در آستانه ركوردشكني
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي مي‌كند

بورس در آستانه ركوردشكني

۱۴۰۳/۱۰/۲۰ - ۰۱:۵۱:۴۳
|
کد خبر: ۳۳۰۲۶۲

شاخص كل بورس تهران دیروز شرايط بسيار خوبي را پشت سر گذاشت و در آستانه كانال ۳ ميليوني قرار گرفت. اين شرايط رشد شاخص درحالي رخ مي‌دهد كه بازار حدود چهارسال نزولي بود و اكنون درحال ترميم روزهاي تلخ گذشته است.

تعادل|رقيه ندايي|

شاخص كل بورس تهران دیروز شرايط بسيار خوبي را پشت سر گذاشت و در آستانه كانال ۳ ميليوني قرار گرفت. اين شرايط رشد شاخص درحالي رخ مي‌دهد كه بازار حدود چهارسال نزولي بود و اكنون درحال ترميم روزهاي تلخ گذشته است.

شاخص كل بورس تهران از آبان ماه روند صعودي خود را آغاز كرد و تا به امروز شاخص‌ كل بازار سرمايه بازدهي بيش از ۵۰ درصدي را ثبت كرده است. البته اين رشد ۵۰ درصدي را بيش از كليت بازار و نماد مي‌توان در شاخص كل ديد و در اصل شاخص كل شرايطي بسيار بهتر از شاخص هم وزن ثبت كرده است.

سال ۹۹ اوج قيمتي بازار سهام بود تمامي نمادهاي بازار سرمايه رشد حداكثري را تجربه كرده بودند و به بالاترين قيمت ممكن رسيده بودند؛ اما اكنون قيمت سهام به اندازه گذشته رشد نكرده است و در نتيجه نياز است كه همسو با رشد شاخص نمادهاي بازار سهام نيز رشد كنند تا بورس تهران بتواند به عنوان يك بازار مولد سرمايه‌هاي سرگردان را جذب كند.

همانطور كه گفته شد بازار سهام ۴ سال روند نزولي داشت و در اين مدت اعتماد و نقدينگي از اين بازار خارج شده بود ولي از آبان ماه روند اعتمادسازي و ورود نقدينگي در بازار سهام تقويت شده و اگر دستكاري، دخالت يا ريسك شديد سيستماتيك را نداشته باشيم، بورس همچنان صعودي باقي خواهد ماند و اعتماد و نقدينگي نيز به مرور به سمت اين بازار روانه مي‌شود.

البته بايد به اين‌نكته توجه داشت كه قيمت دلار نيز اين روزها صعود بسيار خوبي داشته است و ممكن است برخي از نقدينگي‌هاي بازار سرگردان به اين سمت روانه شود. حال نكته قابل توجه اينجاست كه اگر شرايط بازار سهام به درستي مديريت شود نقدينگي‌هاي مولد به جاي بازار دلار به سمت بورس روانه خواهد داشت.

درحال حاضر انتظار مي رود كه بازار سهام تا حدودي استراحت داشته باشد و پس از آن به شاخص ۳ ميليوني برسد؛ چراكه شاخص در اين محدوده يك مقاومت خاص دارد و با يك فشارمثبت مي‌تواند روندسازي كند و به شاخص 3 ميليوني برسد. به عقيده برخي از كارشناسان تنها راه رشد شاخص و حتي رسيدن به محدود 3.5 ميليوني باز كردن دامنه نوسان است. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه اكنون ريسك شديدي در منطقه وجود ندارد و بازكردن دامنه به صورت آهسته مي‌تواند سرعت رشد قيمت‌ها در بازار سهام را افزايش دهد.

رضا عيوضلو، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس در ميز اقتصاد گفت و اعلام كرد امسال اتفاقات مختلفي افتاد كه نتيجه ريسك‌هاي متفاوت بود. بازار با ثبات است. در ادامه متغيرهاي مختلف را بررسي مي‌كنيم و انشاالله به تصميم ديگري در هيات‌مديره سازمان و بورس‌ها خواهيم رسيد. تغيير دامنه نوسان فعلا در دستور كار هيات‌مديره سازمان نيست. همچنين قادر معصومي خانقاه، مدير نظارت بر بورس‌ها و بازارهاي سازمان بورس اعلام كرد كه در حال حاضر برنامه‌اي براي تغيير دامنه نوسان سهام در بازار سرمايه وجود ندارد. طبق مقررات بازار سرمايه، تغييرات دامنه نوسان بايد با بررسي كارشناسي و پيشنهاد بورس‌ها صورت گيرد و تاكنون هيچ پيشنهادي از سوي بورس‌ها در اين خصوص ارسال نشده است.

به نظر مي رسد كه عقيده و نظر كارشناسان ادامه‌دار بودن محدوديت دامنه نوسان در بازار سهام لازم و ضروري است و باتوجه به نظرات مديران سازمان احتمالا تا پايان سال محدوديت دامنه نوسان همچنان ادامه‌دار باشد. اما بايد به اين نكته توجه داشت كه ادامه‌دار بودن محدوديت دامنه نوسان مي‌تواند اعتماد را از بازار فراري دهد.

 

شرايط قابل قبول صندوق‌ها

همانطور كه گفته شد صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري نيز در اين مدت شرايط بسيار قابل قبولي را تجربه كردند. داده‌هاي آماري پردازش شده در اداره تحليل‌هاي اقتصادي و ريسك سازمان بورس، نشان مي‌دهد؛ هم‌زمان با رشد شاخص بورس از آبان ماه امسال بازده سرمايه‌گذاري در صندوق‌هاي بخشي نيز افزايش يافته به‌طوري‌كه در يك دوره سه ماهه منتهي به ۱۲ دي ماه امسال ميانگين بازده سرمايه‌گذاري در صندوق‌هاي بخشي به حدود ۲۸ درصد رسيده است. دراين مدت حداقل بازده صندوق‌هاي بخشي ۳.۵ درصد و حداكثر ۵۲.۶ درصد بوده است. رتبه نخست پربازده‌ترين صندوق بخشي در اين مدت متعلق به دارا يكم است كه در سه ماه منتهي به ۱۲ دي امسال ۵۲.۶ درصد بازده نصيب سرمايه‌گذاران كرده است. به نظر مي‌رسد بخش عمده اين رشد ناشي از رشد ارزش سهام بانك‌ها در بورس در سه ماه گذشته بوده است. پس از آن، صندوق‌هاي بخشي پالايش و اكتان به ترتيب با ۴۵.۴ و ۴۰.۹ درصد بازده در رتبه‌هاي بعد قرار گرفته‌اند.

داده‌هاي آماري نشان مي‌دهد؛ با افزايش تعداد صندوق‌هاي بخشي در بازار سرمايه، در حال حاضر جمع كل خالص ارزش دارايي صندوق‌هاي بخشي در بازار سرمايه، به ۵۲ هزارو ۷۳۶ ميليارد تومان رسيده است. اين ميزان جمعا در حدود ۴ درصد از مجموع ارزش كل صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در بازار سرمايه ايران است. خالص ارزش دارايي صندوق‌هاي بخشي در ۳ ماه منتهي به ۱۲ دي ماه امسال دست كم ۴۴ درصد رشد كرده است. انتظار مي‌رود ظرف سال‌هاي آينده اين صندوق‌ها سهم بزرگ‌تري از ارزش كل صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري را در اختيار بگيرند. در حال حاضر صندوق سرمايه‌گذاري بخشي دارا يكم با ارزشي معادل ۲۰ هزارو ۷۴۳ ميليارد تومان بزرگ‌ترين صندوق بخشي ايران است و صندوق پالايش يكم با نماد پالايش با ۱۴ هزارو ۶۹۲ ميليارد تومان دارايي در رده دوم قرار دارد. صندوق بخشي آذرين نيز با ارزشي معادل ۱۹۵۵ ميليارد تومان سومين صندوق بخشي بزرگ بازار سرمايه ايران است. آمارها همچنين نشان مي‌دهد؛ در سه ماه منتهي به ۱۲ دي ماه امسال سرمايه‌گذاران جمعا ۴۸ هزارو ۵۵۵ ميليارد تومان از يونيت‌هاي صندوق‌هاي بخشي را داد و ستد كرده‌اند.

 

بازار از دريچه معاملات

در آخرين روز كاري هفته يعني چهارشنبه 19 دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 22 هزار و 505 واحدي معادل 0.77 درصد به تراز 2 ميليون و 944 هزار واحدي رسيد و يك قدم به شاخص 3 ميليوني نزديك‌تر شد. همچنين شاخص كل هم‌وزن با افزايش 12 هزار و 317 واحدي معادل 1.36 درصد روبرو شد تا به تراز 917 هزار و 356 واحدي برسد.

در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل بورس تهران افزايش 279 هزار واحدي برابر با 1.04 درصدي را تجربه كرد و به محدوده 27 هزار و 155 واحدي رسيد.

ارزش معاملات خرد بازار به بالاي 10 هزار ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات خرد با رشدي 3.5درصدي نسبت به روز قبل به 12 هزار و 925 ميليارد تومان رسيد. همچنين 443 ميليارد تومان ديگر از سوي حقيقي‌ها وارد بازار شد تا بازار براي سومين روز متوالي شاهد ورود پول حقيقي به بازار باشد. طي روز چهارشنبه از ميان 684 نماد بازار سهام 532 نماد مثبت و 89 نماد منفي بودند. همچنين 355 نماد معادل 51 درصد از نمادها در صف خريد بودند و 19 نماد معادل 3 درصد صف فروش را تجربه كردند.