تبیین وفاق
همايش گفتوگوي ملي درباره وفاق ملي به ابتكار معاونت راهبردي رياستجمهوري و سخنراني رييسجمهور در سالن همايش كتابخانه ملي ايران برگزار شد.
همايش گفتوگوي ملي درباره وفاق ملي به ابتكار معاونت راهبردي رياستجمهوري و سخنراني رييسجمهور در سالن همايش كتابخانه ملي ايران برگزار شد.
به گزارش ايسنا، در اين همايش علاوه بر مسعود پزشكيان رييسجمهور، محمدجواد ظريف معاون راهبردي رياستجمهوري و جمعي از فرهيختگان و صاحب نظران كشور سخنراني كردند و پنلهاي گفتوگوي مسالهمحور از سوي صاحبنظران به همراه پاسخ به پرسشهاي حاضران انجام شد. در ابتداي اين همايش رييسجمهور تاكيد كرد: ايران جايي است كه حق و عدالت را بايد به خود ببيند و براي حق و عدالت شاخص وجود دارد.
مسعود پزشكيان ادامه داد: جايي كه ديگران را نميبينيم و عدالت را رعايت نميكنيم اين منيت است كه اجازه نميدهد حق ديگران ديده شود و منصفانه برخورد شود. عامل بيعدالتي و ناديده گرفتن حقوق انسانها منيت است. در آيات و احاديث زيادي تاكيد شده هم براي حق و هم براي عدالت بايد بر مبناي حق عمل شود. پيامبر (ص) فرستاده شده تا بر اساس حق عمل كند و تابع هواي نفس نشود. كساني كه راهشان را از اين مسير كج كنند عذاب عظيمي را گرفتار ميشوند چون روز حساب و كتاب را يادشان ميرود. وي ادامه داد: انسان بينياز از گذشت خدا نيست؛ بنابراين نبايد با مردم درافتاد و درگير شد. حاكمان و مديران و پدرها و مادرها وظيفه خدمتگزاري دارند و نبايد زور بگويند. قوميت هم اينجا دخيل نيست. بايد با مردم براساس انصاف و عدالت رفتار كرد. اگر اين را بپذيريم آن وقت ايران را از اين وضعيت نجات ميدهيم. در ارزيابيهايمان درباره مردم دچار اشتباه هستيم. قرآن يك نگاه وسيع و بلند را بيان ميكند و در نهايت ميگويد حق هر كسي را بر اساس وزنش بدهيد آن هم براساس انصاف. نبايد طغيان كنيم بايد براساس متقي بودن و انصاف عمل كنيم. متقي بودن متر و خط كش و قابل ارزيابي و اندازهگيري است. مرد و زن و كرد و ترك و بلوچ را بايد با انصاف و حق رفتار كرد. هر كس از نظر تقوا بهتر است، برتر است..
دبير علمي همايش گفتوگوي ملي درباره وفاق ملي نيز با بيان اينكه اميد است كه اين همايش راهي بگشايد، افزود: اميدوارم بتوانيم گفتوگوي ملي را توسعه بدهيم و دامنه وفاق ملي را نه فقط در حلقههاي تنگ جناحي و گزينش مديريتهاي اجرايي و تقسيم غنايم سياسي بلكه در سطوح مدني، اجتماعي، محيط زيستي، اقتصادي و فرهنگي گسترش بدهيم. وفاق يك راه و روش است؛ دعوا نكنيم.
علاوه بر امور اقتصادي بايد در امور سياسي و فرهنگي نيز وفاق كنيم
در بخش ديگري از اين همايش نمايندگان جريانهاي سياسي با حضور در پنل جريانهاي سياسي و وفاق ملي در همايش گفتوگوي ملي درباره مباحث مختلف صحبت كردند و خواستار توافق بر سر اصول مشترك شدند.
محمدرضا جلاييپور به عنوان رييس در پنل جريانهاي سياسي و وفاق ملي با بيان اينكه اجماع در گفتوگوها اين است كه بازي حذفي سياسي بايد متوقف شود منازعه بايد تبديل به رقابت شود، افزود. اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: براي شروع حول مسائل اقتصادي وفاق گستردهتري بين نيروهاي سياسي داخل حاكميت وجود دارد. حول مسائل اقتصادي اجماع زيادي وجود دارد اما همه مساله موضوع اقتصاد نيست. بايد درباره ساير بازيگران اين ميدان به توافق برسيم. سعيدآجرلو ديگر عضو پنل گفت: اگر كسي در وفاق دنبال تغيير قانون اساسي است؛ بنده ميگويم، هرگز. اگر جريان وفاق تبديل به اپوزيسيون نظام شود كارش تمام است. همچنين محمد قوچاني در بخشي از اين پنل با تاكيد بر ضرورت اصلاح قانون انتخابات مبتني بر تحزب تاكيد كرد: تا اين طور نشود مشكل وفاق حل نميشود. بنده در آستانه ۵۰ سالگي قرار دارم و ديگر جوان نيستم كه بخواهم با ناپختگي حرف بزنم. بايد از آسمان پايين بياييم و روي زمين با هم صحبت كنيم در ادامه اين پنل هادي خانيكي هم با بيان اينكه « انتظار نتيجهاي متفاوت از اين همايش نسبت به ساير همايشهاي مشابه گذشته، ميرود.» ادامه داد: در نشستهاي مختلف دانشگاهي و مدني مساله وفاق مطرح شده است و ما نيز امروز در اين نشست بايد پيرامون اين مفهوم به نتيجه برسيم. از گفتمان اعتدال اثري در جامعه سياسي ديده نشد اما گفتمان اصلاحات به صورت نسبي در جامعه نهادينه شد. زمينههاي قدرتمند وفاق ملي بايد به وجود آيد. همچنين سعيد معيدفر در اين پنل گفت: نميتوانيم بدون شناخت ايران اولويتهاي مورد نيازمان را تعيين كنيم. متاسفانه استراتژيهايي تعيين كردهايم كه جوابگو نيست. به همين دليل است كه هر يك از مسوولان و استادان دانشگاهها ميگويند چيزي كه من ميگويم اولويت كشور است. وي تاكيد كرد: وفاق زماني اتفاق ميافتد كه مساله ايران در داخل حل شود نه مساله اين جناح و آن جناح و اين حزب و آن تشكيلات. محمد فاضلي، جامعه شناس و استاد دانشگاه به عنوان رييس پنل وفاق ملي و توسعه با بيان اينكه وفاق به روايتي نياز دارد تا جامعه بينالمللي را تحت تاثير قرار دهد، افزود: ايران امروز فاقد روايتي است كه كشورهاي ديگر را تحت تاثير قرار بدهد. ايران امروز هيچ داستان انسجام بخش قانعكنندهاي ندارد. رسيدن به وفاق مستلزم روايتي است كه همه مردم جامعه آن را باور كنند. آقاي پزشكيان در چارچوب وفاق بايد قدرت را بازآرايي كند. به نحوي كه گروههاي نخبه مياني از صحنه قدرت كمرنگ شوند و توافقي شكل بگيرد تا هسته سياسي داخلي توسعه پيدا كند. حل مشكل فقر چند بعدي و توليد بزرگ مقياس قابل رقابت در جهان از جمله مهمترين اثرات اين توسعه يافتگي است.
فوريترين مساله در ايران همبستگي اجتماعي است
سپس الياس حضرتي رييس شوراي اطلاعرساني دولت چهاردهم با تاكيد بر اينكه فوريترين مساله همبستگي اجتماعي است، افزود: اين موضوع باعث اميدآفريني ميشود؛ چرا كه موجب ميشود مردم قدرت تاب آوري بالايي داشته باشند. امروز جامعه كرد، عرب، اهل سنت، بلوچ و گيلك در قدرت سهيم شدند و حضور دارند. اين تابوها شكست. خانم بهروزي آذر در هر جلسه دولت آمار حضور زنان در مديريت را گزارش ميدهند. ۹ فرماندار زن داريم و تلاش ميكنيم اين عدد به ۳۱ برسد. در پايان همايش «گفتوگوي ملي براي وفاق ملي» معاون رييسجمهور با تاكيد بر اينكه مردم اصل وفاق هستند. 30 درصدي كه در اين انتخابات شركت نكردند، كساني هستند كه درد كشور را ميفهمند. بايد با اينها گفتوگو كنيم. وفاق به معناي تقسيم رانت و ايجاد شركت سهامي نيست.
محمدجواد ظريف ادامه داد: نشنيدن مردم يعني راه غلط را ادامه دادن. مردم اصل وفاق هستند. 30 درصدي كه در اين انتخابات شركت نكردند، كساني هستند كه درد كشور را ميفهمند. بايد با اينها گفتوگو كنيم. وفاق به معناي تقسيم رانت و ايجاد شركت سهامي نيست. وفاق به معناي شنيدن مخالفان دولت و شنيدن مردم است. هرچه داريم از مردم داريم. اگر مردم نبودند جنگ را باخته بوديم. مردم در برابر اشغال ايران و تحريمها مقاومت كردند. حضور مردم در انتخابات ۹۲ به اوباما نشان داد تحريم بر مشاركت مردم اثري نداشت.خيلي از راهحلها را مردم ميدانند.