جبران تلخیهای بورس
بازار سهام هفته پررونقي را پشت سر گذاشت و توانست شرايط خوبي براي سهامداران رقم بزند؛ اكنون شاخص كل بورس تهران به شاخص 3 ميليوني نزديك شده است و اگر اين روند ادامهدار باشد شاهد روزهاي طلايي بازار سهام پس از چهارسال خواهيم بود.
گروه بازارسرمايه| بازار سهام هفته پررونقي را پشت سر گذاشت و توانست شرايط خوبي براي سهامداران رقم بزند؛ اكنون شاخص كل بورس تهران به شاخص 3 ميليوني نزديك شده است و اگر اين روند ادامهدار باشد شاهد روزهاي طلايي بازار سهام پس از چهارسال خواهيم بود. به گفته كارشناسان بورس تهران طي سالهاي گذشته با چالشهاي متعددي روبرو بوده است. تورم بالا، نوسانات نرخ ارز، سياستهاي اقتصادي ناپايدار و بياعتمادي سرمايهگذاران، از جمله عواملي بودند كه به ريزش شاخص دامن زدند. اما اكنون، نشانههايي از بهبود در برخي متغيرهاي اقتصادي مشاهده ميشود.
در خصوص شرايط بازار سرمايه بايد به چند نكته توجه داشت نخست كاهش نسبي نرخ تورم در ماههاي اخير، ميتواند سيگنال مثبتي براي بازار سرمايه باشد. دوم تلاشهاي دولت براي بهبود روابط بينالمللي و كاهش تحريمها، ممكن است به ورود سرمايههاي خارجي منجر شود و سومين مورد نيز قيمت سهام بسياري از شركتها به سطوح جذابي رسيده و ميتواند براي سرمايهگذاران بلندمدت جذاب باشد. ريسكها همچنان وجود دارند. بيثباتيهاي سياسي و اقتصادي، تغييرات ناگهاني در سياستهاي دولت و حتي تحولات جهاني ميتوانند بر بازار سرمايه تاثير منفي بگذارند. به همين دليل است كه توصيه ما به سرمايهگذاران، همواره اين است كه با احتياط و دانش كافي وارد بازار شوند. تنوعبخشي به سبد سرمايهگذاري و عدم تمركز بر سهام خاص، از جمله استراتژيهاي مهم براي كاهش ريسك است. در كوتاهمدت، نميتوان انتظار جهش ناگهاني در شاخص را داشت. بازار سرمايه به تدريج به عوامل مثبت واكنش نشان ميدهد. اما در بلندمدت، با بهبود شرايط اقتصادي و اعتماد سرمايهگذاران، احتمال رسيدن به شاخص 3 ميليون واحد نيز دور از ذهن نيست.
بهطور كلي بازار سهام شرايط خوبي را تجربه ميكند اما بايد توجه دشت كه سيگنال هاي منفي در كوتاهمدت ميتوانند بازار را نزولي كنند. يكي از سيگنالهايي كه روي بورس تاثير دارد عدم تحقق وعدههاست، بازار سهام در دولتهاي پيشين وعدههاي بسياري به خود ديد و دولتها هر چند هفته يكبار وعدهاي درخصوص بورس ميدادند اما در نهايت اين وعدهها پوچ شد و بهطور ميانگين حتي نيمي از اين وعدهها نيز به مرحله تحقق نرسيد و اين موضوع باعث شد كه اعتماد سرمايهگذاران نسبت به اين بازار كاهش يابد و نقدينگي با سرعت بيشتري از بازار خارج شود.
درحال حاضر بورس نياز به آرامش و عدم دخالت دارد اگر اين روند در ميان مدت ادامه داشته باشد ميتوان تضمين صعود بورس را تا پايان اسفند ماه داد؛ البته با توجه به نزديك شدن به پايان سال و تسويه حقوقيها ممكن است چند روزي بازار سهام سرخ پوش شود اما با توجه به اينكه روند صعودي است بازهم شاهد سودسازي در صنايع مختلف خواهيم بود و به نظر ميرسد كه بازار سهام به همين زودي گذشته تلخ خود را جبران ميكند و قيمتها به اوج سال 99 ميرسد.
بورس در هفتهاي كه گذشت
شاخص كل بورس تهران چهارشنبه هفته گذشته روي عدد 2 ميليون و 788 هزار واحدي بود و در پايان معاملات اين هفته نيز عدد 2 ميليون و 944 هزار واحدي را ديد و در مجموع بازدهي 5.6 درصدي را ثبت كرد كه عدد اين نوع ركوردشكني در نوع خود داشته است. همچنين شاخص كل هم وزن نيز هفته گذشته عدد 852 هزار و 397 واحدي را به خود ديد و در پايان معاملات اين هفته نيز عدد 917 هزار و 356 واحدي را به خود ديد و در مجموع بازدهي 7.6 درصدي را ثبت كرد كه از ارديبهشت ماه تاكنون يك ركوردشكني به حساب ميآيد. بررسي روزهاي معاملاتي نشان ميدهد كه در اولين روز معاملات هفته اخير ارزش معاملات خرد سهام با افت 18 درصدي نسبت به روز پيشين به رقم 9 هزار و 426 ميليارد تومان كاهش يافت و روز يكشنبه به 15 هزار و 702 ميليارد تومان رسيد. دوشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام 13 هزار و 77 ميليارد تومان بود. سهشنبه ارزش معاملات خرد به 12 هزار و 487 ميليارد تومان رسيد و در روز چهارشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام به رقم 12 هزار و 925 ميليارد تومان بالغ شد. بدينترتيب ميانگين ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخير 12 هزار و 723 ميليارد تومان بود كه نسبت به هفته پيشين افت 8 درصدي داشته است.
بورس كالا در يك نگاه
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۲۱ دي ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۹۱۶ هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۴۰هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۲۰هزار ميليارد تومان رسيد. برترينهاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۲۱ دي ماه براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
فولاد مباركه اصفهان با معامله ۲۶۰ هزار و ۲۰ تن تختال و ورق به ارزش ۹هزار و ۴۰ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۴ هزار و ۷۴۰ انواع انواع مس، سولفور موليبدن و كنسانتره فلزات گرانبها به ارزش ۳ هزار و ۲۰۵ ميليارد تومان دوم شد. پالايش نفت بندرعباس با فروش ۶۰ هزار تن لوب كات سنگين و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۶۹۳ ميليارد تومان در جايگاه سوم ايستاد.شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۲۳۰ هزار تن آهن اسفنجي، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۵۱۵ ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۳۲ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۴۰ ميليارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.فولاد خوزستان با فروش ۴۵ هزار تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۲۱۹ ميليارد تومان تومان ششم شد.
صنايع توليدي دنياي مس كاشان با معامله هزار و ۱۶۰ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش ۷۸۹ ميليارد تومان هفتم شد.پالايش نفت اصفهان ۳۰ هزار تن وكيوم باتوم به ارزش ۷۷۷ ميليارد تومان فروخت و هشتم شد.
پتروشيمي تندگويان با معامله ۱۱ هزار و ۸۵۰ تن مواد پليمري به ارزش ۷۵۱ ميليارد تومان نهم شد.پالايش نفت آبادان با فروش ۳۰ هزار تن گوگرد كلوخه، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۷۲۸ ميليارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.