سرمايه‌گذاري ۱۲۰ ميليارد دلاري براي افزايش توليد نفت و گاز
وزير نفت اعلام كرد

سرمايه‌گذاري ۱۲۰ ميليارد دلاري براي افزايش توليد نفت و گاز

۱۴۰۳/۱۰/۲۴ - ۰۰:۴۷:۰۰
|
کد خبر: ۳۳۰۶۸۹

وزير نفت گفت: ۱۲۰ ميليارد دلار براي رسيدن به اهداف كمّي برنامه هفتم توسعه در افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز نياز است و در اجراي اين طرح‌ها علاوه بر افزايش ظرفيت بايد از افت توليد جلوگيري شود.

وزير نفت گفت: ۱۲۰ ميليارد دلار براي رسيدن به اهداف كمّي برنامه هفتم توسعه در افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز نياز است و در اجراي اين طرح‌ها علاوه بر افزايش ظرفيت بايد از افت توليد جلوگيري شود.

به گزارش «تعادل» به نقل از وزارت نفت، محسن پاك‌نژاد با اشاره به اينكه از وزارت نفت به عنوان پيشران اقتصادي كشور ياد مي‌شود، اظهار كرد: در دوران اخير هم كه موضوع محدوديت‌هاي اقتصادي مطرح است و از آن به عنوان جنگ اقتصادي ياد مي‌كنيم، صنعت نفت در خط مقدم اين جنگ اقتصادي قرار دارد.

وي با بيان اينكه نمي‌شود در خط مقدم جنگ اقتصادي بود و به عنوان پيشران توسعه اقتصادي عمل كرد، اما از حمايت و پشتيباني تمام اركان حاكميت برخوردار نبود، ادامه داد: در چند ماهي كه از آغاز به‌كار دولت چهاردهم مي‌گذرد، حمايت موثر و دلگرم‌كننده رييس‌جمهوري، معاون اول رييس‌جمهوري و همه اركان دولت كمك موثري بوده تا صنعت نفت در كوتاه‌مدت بتواند اهداف چشمگيري را رقم بزند.

وزير نفت با بيان اينكه نخستين چالش صنعت نفت در دولت جديد، مديريت سوخت زمستاني بود، گفت: اصطلاحي به نام «ناترازي انرژي» در كشور رايج شده كه ترجيح مي‌دهم از آن به عنوان كمبود انرژي ياد كنم، زيرا ناترازي لغت زيبايي است كه براي پوشاندن يك نقيصه بزرگ استفاده مي‌كنيم.

پاك‌نژاد تصريح كرد: با وجود اينكه به اذعان تمام دست‌اندركاران اين بخش، در ابتداي دولت شرايط ذخاير سوخت مايع به‌ويژه نيروگاه‌ها نامطلوب بود، اما به لطف خدا و همت همكاران ما در صنعت نفت به جايي رسيديم كه خيال‌مان تا حد زيادي راحت شده است و اميدواريم تا پايان سال را با همين شرايط خوب پشت سر بگذاريم.

وي با اشاره به اينكه عملكرد صنعت نفت در دولت چهاردهم به لحاظ كمي، كيفي و عملكردي ستودني است و از همه همكارانم براي رسيدن به اين اهداف تشكر مي‌كنم، گفت: در اين چند ماه كه از دولت چهاردهم مي‌گذرد، روزانه ۶۰ هزار بشكه به ظرفيت توليد نفت خام و ۳۰ ميليون مترمكعب به ظرفيت توليد گاز خام كشور افزوده شده است.

وزير نفت با بيان اينكه بخشي از اين افزايش توليد نفت و گاز در كشور با ابتكارات عملياتي و بخشي نيز با توسعه‌هاي ابتكاري محقق شده است، تأكيد كرد: براي نمونه در چند روز گذشته چند حلقه از چاه‌هاي ميدان گازي «دي» در استان فارس به بهره‌برداري رسيده است. در اين شرايط سخت كه كمبود گاز داريم، دستيابي به ظرفيت توليد ۳ تا ۴ ميليون مترمكعب در روز توليد گاز خام در مركز كشور ارزشمند است.

پاك‌نژاد با يادآوري اينكه هفته گذشته نيز در حوزه «خانگيران» با بهره‌برداري از چاه‌هاي جديد، توليد گاز ۱.۵ تا ۲ ميليون مترمكعب افزايش يافت، گفت: شمال شرق كشور به‌دليل افت فشار، نقطه آسيب‌پذيري در شبكه گاز است و افزايش توليد گاز در آن منطقه بسيار اهميت دارد. وي با اعلام اينكه همزمان با افزايش خوراك پالايشگاه‌هاي نفت خام، افزايش توليد ۱۰ ميليون ليتر بنزين و ۱۱ ميليون ليتر نفت‌گاز در روز نيز محقق شد، افزود: افزايش توليد فرآورده‌هاي نفتي مانع از خروج حجم زيادي ارز از كشور براي واردات اين محصولات شد.

وزير نفت به انتقال حجم عظيمي از گاز با مديريت شركت ملي گاز ايران از جنوب كشور تا مناطق شمالي اشاره كرد و ادامه داد: سال ۱۴۰۱ در اين روزها در منطقه شمال شرق كشور برخي مناطق با قطعي گاز به‌دليل افت فشار شبكه روبرو شدند. امسال با وجود شرايط بدتري كه در ابتداي شهريور تحويل گرفتيم و ذخاير سوخت نيروگاهي كمتر بود و لازم بود گاز بيشتري به آنها تحويل دهيم اما خوشبختانه قطعي گاز نداشتيم و اميدواريم تا پايان سال نيز با اين مشكل مواجه نشويم. پاك‌نژاد با تأكيد بر اينكه در موضوع كمبود حامل‌هاي انرژي با دو مولفه توليد و مديريت مصرف روبرو هستيم، گفت: مولفه نخست افزايش توليد است. در حوزه افزايش توليد گاز خام، ابرپروژه فشارافزايي پارس جنوبي در دستور كار قرار دارد كه همه‌جا تأكيد دارم اين طرح از نان شب براي كشور واجب‌تر است و اميدوارم دولت اجراي آن را حمايت كند.

وي با بيان اينكه دستاوردهاي اجراي اين طرح در پنج سال آينده محقق مي‌شود، اما كار را بايد به سرعت آغاز كنيم، افزود: فشارافزايي پارس جنوبي هفت هاب يا مركز دارد كه هركدام از اين مراكز حدود ۲.۵ تا ۳ ميليارد هزينه اجرايي دارند. در مجموع اجراي اين طرح ۱۸ ميليارد دلار سرمايه‌گذاري نياز دارد. وزير نفت از مديريت تقاضا و بهينه‌سازي مصرف به عنوان مولفه دوم براي حل مشكل كمبود انرژي در كشور ياد كرد و گفت: كمبود انرژي فقط با افزايش توليد برطرف نمي‌شود. توليد با سرمايه‌گذاري و در زمان مشخص اضافه مي‌شود، اما مصرف، لجام‌گسيخته و شتابان افزايش مي‌يابد، بنابراين بايد به سمت مديريت تقاضا و بهينه‌سازي مصرف برويم. هر دو راهكار قيمتي و غيرقيمتي را بايد به‌كار بگيريم. اگرچه اولويت استفاده از راهكارهاي غيرقيمتي است، اما نمي‌توانيم چشم را بر اصلاح قيمت در حامل‌هاي انرژي ببنديم. پاك‌نژاد با بيان اينكه در زمينه توليد نفت خام نيز طرح‌ها و پروژه‌هايي تعريف شده تا بتوانيم به اهداف تعيين‌شده در قانون برنامه هفتم توسعه برسيم، اظهار كرد: براي رسيدن به ظرفيت توليد ۴.۶ ميليون بشكه در روز نفت خام در پايان برنامه هفتم توسعه حدود ۵۰ ميليارد دلار سرمايه‌گذاري نياز است.

وي ادامه داد: همچنين بر اساس اهداف برنامه هفتم توسعه، ظرفيت توليد گاز خام كشور بايد به يك ميليارد و ۳۵۰ ميليون مترمكعب در روز افزايش يابد كه براي دستيابي به توليد اين حجم گاز، ۷۵ ميليارد دلار سرمايه‌گذاري بايد انجام شود.

وزير نفت با تأكيد بر اينكه در مجموع ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار براي رسيدن به اهداف کمی برنامه هفتم توسعه در افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز نياز است، گفت: در اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي بايد به اين نكته توجه كرد كه افزون بر افزايش ظرفيت بايد از افت توليد نفت و گاز نيز جلوگيري كرد.

پاك‌نژاد با بيان اينكه تأمين اين ميزان از منابع مالي كار دشواري است و بايد سازوكارهايي براي آن تعريف شود كه بخشي استفاده از منابع صندوق توسعه ملي و بخشي نيز استفاده از منابع فاينانس خارجي است، اظهار كرد: در صنعت پالايش نيز افزايش ظرفيت پالايشگاهي تا سقف ۵۰۰ هزار بشكه در روز در دستور كار قرار دارد كه افزون بر تأمين مالي نيازمند دستيابي به فناوري‌هاي روز است. در محصولات پتروشيمي نيز افزايش ظرفيت توليد خواهيم داشت.

وي به موضوع توجه به نيروي انساني در صنعت نفت اشاره كرد و با بيان اينكه اگر منابع انساني را پويا و شاداب نگه داريم بر پويايي اين صنعت اثر گذاشتيم، ادامه داد: همكاران ما در صنعت نفت با انرژي و صلابت به كار خود در مناطق مختلف عملياتي ادامه مي‌دهند و تنها خواسته آنها توجه به موضوع سقف حقوق است.

وزير نفت با اشاره به اينكه سقف حقوق ظلم بزرگي است، زيرا حتماً بايد بين شخصي كه دور از خانواده روي سكوهاي نفت و گاز يا در مناطق عملياتي كار مي‌كند با شخصي كه در تهران مشغول است، تفاوت وجود داشته باشد، تأكيد كرد: تقاضاي من اين است كه سقف حقوق از ابتداي سال برداشته شود تا نيروي انساني فعال در صنعت نفت با انگيزه بيشتري كار كند.