برنامه‌های صنعت برق برای عبور از ناترازی‌ها

۱۴۰۳/۱۰/۲۴ - ۰۰:۴۹:۵۵
|
کد خبر: ۳۳۰۶۹۵

پیرو انتشار خبری با عنوان «نسخه عاجل برای حل ناترازی» در مورخ 3 دی 1403 آن روزنامه ، پاسخ شرکت توانیر به شرح ذیل ارسال می‌گردد. خواهشمند است دستور فرمایید حسب ماده ۲۳ فصل ششم قانون مطبوعات و به منظور آگاهی خوانندگان و تنویر افکار عمومی پاسخ ارسالی در همان بخش با تیتر ذیل انتشار یابد.

مدیرمسوول محترم روزنامه تعادل

با سلام و احترام

پیرو انتشار خبری با عنوان «نسخه عاجل برای حل ناترازی» در مورخ 3 دی 1403 آن روزنامه ، پاسخ شرکت توانیر به شرح ذیل ارسال می‌گردد. خواهشمند است دستور فرمایید حسب ماده ۲۳ فصل ششم قانون مطبوعات و به منظور آگاهی خوانندگان و تنویر افکار عمومی پاسخ ارسالی در همان بخش با تیتر ذیل انتشار یابد.

برنامه‌های صنعت برق برای عبور از ناترازی‌ها/ رکوردزنی فولادی‌ها مهر تاییدی بر تحویل برق کافی

براساس آمار انجمن جهانی فولاد، تولید فولاد ایران در یازدهمین ماه سال جاری میلادی (11 آبان تا 10 آذر) به 3.1 میلیون تن افزایش یافته است تا ایران با صعود سه پله‌ای از جایگاه دهم به جایگاه هفتم در میان 10 کشور نخست تولیدکننده فولاد دست یابد. این رقم نسبت به ماه اکتبر (10 مهر تا 10 آبان) 0.1 درصد رشد را ثبت کرده است؛ در عین حال، ایران در 11 ماه سال 2024 بالغ بر 28 میلیون تن فولاد تولید کرده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 0.5 درصد بیشتر شده است. غرب آسیا در این ماه 5.1 میلیون تن فولاد تولید کرده است که با توجه به تولید 3.1 میلیون تنی ایران، 60.78 درصد تولید فولاد آن به ایران تعلق دارد.

آمارهای بالا نشان‌دهنده آن است که به‌رغم محدودیت در تامین سوخت نیروگاه‌ها در پاییز امسال، فولادی‌ها به‌ عنوان یکی از صنایع فلزی کشور به میزان کافی برق دریافت کرده‌اند تا بتوانند رکوردشکنی کنند.

افزون بر این، صنایع انرژی‌بر کشور بر اساس ماده 4 قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق مکلف هستند با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو، حداقل 9 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل پنجاه و پنج درصد (۵۵%) و هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا پایان سال ۱۴۰۴ از محل منابع داخلی خودشان احداث کنند. در صورت عدم احداث، تأمین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، مستلزم اجرای طرح‌های مدیریت مصرف برق قرار می‌گیرد. به‌رغم آنکه حدود یک سال تا پایان مهلت قانونی صنایع انرژی‌بر برای احداث نیروگاه باقی مانده است، آنها تا این لحظه حدود 1800 مگاوات احداث کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود تا سال 1404 به 2500 تا 3 هزار مگاوات برسد.

باید به این نکته توجه داشت که در حال حاضر کسی منکر ناترازی در صنعت برق نیست، اما دست‌اندرکاران صنعت برق با همه توان تلاش کرده‌اند تا تاثیر این ناترازی به‌ویژه در بخش صنایع به حداقل برسد، رکوردزنی فولادی‌ها در پاییز امسال هم موید این موضوع است که این تلاش‌ها تا حدود زیادی به ثمر نشسته است.

صنعت برق با ۳ ناترازی عمده مواجه است که نخستین آن، ناترازی اقتصادی به دلیل تعرفه‌های تکلیفی است که این واقعی نبودن قیمت برق، موجب افزایش بی‌محابای مصرف برق شده است. ناترازی دوم، عدم سرمایه‌گذاری کافی در این صنعت است که این ناترازی را هم تعرفه‌های تکلیفی ایجاد کرده است، زیرا منابع حاصل از فروش برق، مصارف این صنعت را پوشش نمی‌دهد و سومین آن، ناترازی سوخت در فصل زمستان است و با وجود اینکه ظرفیت نیروگاهی در فصل زمستان برای تولید تقاضای برق کافی است، اما به علت محدودیت در سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها، تولید برق محدود می‌شود. وزیر نیرو برنامه‌های گسترده‌ای را برای عبور از این ناترازی‌ها در دست اقدام دارد که اجرای ۱۴ مگاپروژه با هدف کاهش ناترازی‌های تولید و مصرف برق در اوج بار تابستان سال ۱۴۰۴یکی از آنهاست. این ۱۴ مگاپروژه شامل «احداث نیروگاه‌های حرارتی»، «انجام به موقع و کامل تعمیرات نیروگاه‌ها»، «ارتقا و رفع محدودیت واحدهای نیروگاهی موجود»، «احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر»، «استفاده از حداکثر تولید برق نیروگاه‌های صنایع و نفت»، «تامین سوخت نیروگاه‌های حرارتی و تولید کامل نیروگاه‌های برقابی»، «توسعه و رفع محدودیت از شبکه های برق کشور»، «هوشمندسازی شبکه و نصب کنتورهای هوشمند»، «مدیریت مصرف و بهینه‌سازی»، «توسعه تبادلات برون مرزی برق»، «جمع‌آوری مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز و انشعاب‌های غیرمجاز»، «استفاده حداکثری از قابلیت‌های شبکه»، «جلب سرمایه‌گذاری در سمت عرضه و تقاضای برق» و «تامین منابع مالی و پیگیری الزامات مورد نیاز» می‌شود که امید می‌رود با اجرای به موقع و دقیق همه آنها، اوج بار سال آینده با موفقیت سپری شود.