اعتراض   از دولت به دولت
وزير صمت نسبت به كاهش مجدد گاز و برق صنايع معترض شد

اعتراض از دولت به دولت

۱۴۰۳/۱۰/۲۴ - ۰۱:۱۲:۴۸
|
کد خبر: ۳۳۰۷۱۹

بالاخره صداي وزير صمت درآمد. محمد اتابك در اظهاراتي به كاهش مجدد گاز و برق تحويلي به صنايع اعتراض كرد و به كميسيون اقتصادي مجلس درباره بي‌توجهي به بسته حمايتي وزارت صمت براي حمايت از صنايع ابراز نگراني كرد و هشدار داد. از آن‌سو فولادسازان نيز نسبت به قطعي برق معترض شدند.

تعادل|

بالاخره صداي وزير صمت درآمد. محمد اتابك در اظهاراتي به كاهش مجدد گاز و برق تحويلي به صنايع اعتراض كرد و به كميسيون اقتصادي مجلس درباره بي‌توجهي به بسته حمايتي وزارت صمت براي حمايت از صنايع ابراز نگراني كرد و هشدار داد. از آن‌سو فولادسازان نيز نسبت به قطعي برق معترض شدند. آنها خسارات وارده به فولادسازان از بابت محدوديت انرژي آن هم فقط در ۹ ماهه امسال را بيش از ۱۰۰ هزار ميليارد تومان برآورد كردند. اين در حالي است كه رييس هيات‌مديره انجمن نوردكاران فولاد نيز با بيان اينكه خبر خوبي براي فعالان صنعت فولاد ندارم، گفته است كه از وزارت صمت و وزارت كشور خبرهايي به گوش مي‌رسد مبني بر اينكه دستور داده شده كه برق صنايع به‌طور كامل قطع شود.

 

بايد از صنعت فولاد مراقبت كنيم

رييس خانه صمت مازندران كه در همايش «بررسي چالش‌هاي ناترازي انرژي و روند قيمت‌گذاري برق در صنعت فولاد» سخن مي‌گفت، در اظهاراتي بيان كرد: استفاده از عبارت ناترازي انرژي، پوششي براي عدم كفايت است و به لغلغه زبان مسوولان تبديل شده است. ناترازي انرژي انباشت سوءمديريت سنوات گذشته است. مجتبي رضوي افزود: به ته خط رسيده‌ايم و هم در تابستان و هم در زمستان برق نداريم. همان‌طور كه الان مي‌گويند براي تامين برق مورد نياز خودتان نيروگاه بسازيد، فكر كنم در سال‌هاي آينده هم بگويند نفت را هم خودتان استحصال كنيد. در ادامه آرمان خالقي، دبيركل خانه صمت ايران بيان كرد: ناترازي انرژي به سرپوشي تبديل شده، با كمبود جدي انرژي در كشور مواجه هستيم كه همه را آزار مي‌دهد. خالقي گفت: صنعت فولاد صنعت مادر و مولد است و هر گونه تغيير و تحول در آن بر وضعيت ساير صنايع و كل اقتصاد كشور تاثير مي‌گذارد، بنابراين بايد از اين صنعت مراقبت كنيم. دبيركل خانه صمت ايران گفت: صنعتگران و تشكل‌هاي مختلف در حال پيگيري بحث ناترازي هستند و نتايجي هم حاصل شده است، بايد اوضاع به گونه‌اي مديريت شود تا حق فعالان بخش خصوصي ضايع نشود.

 

احتمال قطع كامل برق صنايع  در روزهاي آينده

علي‌محمد ابويي، رييس هيات‌مديره انجمن نوردكاران فولاد نيز در اين همايش گفت: خبر خوبي براي فعالان صنعت فولاد ندارم، از وزارت صمت و وزارت كشور خبرهايي به گوش مي‌رسد مبني بر اينكه دستور داده شده كه برق صنايع به‌طور كامل قطع شود. ابويي با بيان اينكه طي اين سال‌ها با راهكارهاي مختلفي مانند احداث نيروگاه از سوي دولت مواجه بوده‌ايم، گفت: زماني كه آقاي علي‌آبادي، وزير صمت بودند مي‌گفتند صنعتگران طبق قانون مي‌توانند از وزارت نيرو به دليل خسارت قطعي برق شكايت كنند و حالا ايشان وزير نيرو هستند.

 

صنايع فولادي ۳ ماه از ۱۰ ماه سال را كار نكردند

جهانبخش شكري، رييس خانه صمت كرمانشاه نيز بيان كرد: ۱۰ ماه از سال گذشته است و در اين مدت صنايع به ويژه فولادي‌ها بيش از سه ماه كار نكرده‌اند، اما متاسفانه كل هزينه‌هاي حقوق، وام بانكي، ماليات و تامين اجتماعي به توليدكننده تحميل شده و بايد سرموقع انجام شود. شكري با اشاره به اينكه گفته شده است كه سال آينده به صنايع برق نمي‌‌دهيم، افزود: چرا دولت‌هاي قبل فكري به حال اين وضعيت نكرده‌اند تا حداقل زيرساخت‌هاي توليد مهيا باشد.

رييس خانه صمت كرمانشاه تصريح كرد: صنعت ما رو به ورشكستگي است و همه ما با سيلي صورت خودمان را سرخ نگه داشته‌ايم. منابع مالي را از جاهاي ديگر مي‌آوريم و در صنعت هزينه مي‌كنيم و مي‌گوييم فعلا اين روز و اين ماه را بگذرانيم. شكري گفت: رفع تعهد ارزي باعث شد تا از بيش از ۱۰۰ ميليون دلار صادرات به صفر برسيم و صادرات با كارت‌هاي اجاره‌اي بدون انجام تعهد ارزي رونق يابد. رييس خانه صمت كرمانشاه با بيان اينكه از صندوق توسعه ملي با ارز ۲ هزار توماني وام گرفته‌ايم و الان صندوق مي‌گويد بايد به قيمت روز، ارز را برگردانيد، گفت: دولت بايد حداقل بسته حمايتي ارايه كند تا بتوانيم هزينه‌هاي نيروي انساني را پرداخت كنيم يا اصلا برنامه بدهد و بگويد براي يك سال كارخانه‌ها را تعطيل كنيد.

 

فولادي‌ها به اشتباه عامل كمبود انرژي  معرفي مي‌شوند

بهادر احراميان، عضو هيات‌مديره انجمن توليدكنندگان فولاد ايران نيز در اين همايش گفت: صنعت فولاد را به برداشت و استفاده بي‌رويه آب متهم مي‌كنند، درحالي كه سهم فولادي‌ها از منابع آبي ۱۵ صدم درصد است، اين رقم كجا مي‌تواند عامل كمبود آب باشد؟ احراميان افزود: صنعت فولاد از ۳۰۰ ميليارد متر مكعب گاز توليدي صرفا ۱۵ ميليارد متر مكعب مصرف مي‌كند كه معادل ۵درصد گاز مصرفي كشور است. مصرف برق فولادي‌ها هم حدود ۸.۵ تا ۱۰ درصد است كه ۶۰ درصد برقي مصرفي توسط خود فولادسازان توليد و تامين مي‌شود. به گفته احراميان، محدوديت برق براي صنعت فولاد بيش از ۳۰ درصد اعمال مي‌شود، در حالي كه اين مقدار براي ساير صنايع ۱۵ درصد است و اينها باري است كه صنعت فولاد بر دوش مي‌كشد.

 

تابستان سخت پيش‌روي صنايع فولادي

امير عليقلي‌زاده، مديركل دفترصنايع معدني وزارت صمت نيز در اين همايش گفت: در مورد برق مشكل تعداد نيروگاه‌ها و ظرفيت توليد نيست، اصل مشكل گاز است. ميزان توليد گاز با مصرف همخوان نيست و ظرفيت شبكه خانگي به‌شدت بالا رفته است و به دو بخش صنعت و نيروگاه فشار وارد كرده است. عليقلي‌زاده خطاب به فعالان صنعت فولاد گفت: تابستان بسيار سختي پيش‌روي داريد. گفته مي‌شود كه ناترازي برق در تابستان سال آينده به ۲۰ هزار مگاوات مي‌رسد كه به نظر من منتظر بيش از ۲۴ هزار مگاوات ناترازي باشيد. وي درخصوص ساخت نيروگاه توسط صنايع گفت: بايد به اين موضوع توجه كنيد كه نيروگاه نيازمند گاز است و وضعيت فعلي فولاد مباركه را كه نيروگاه دارد را درنظربگيريد. اگر توليد فولاد مباركه متوقف شود، به تبع آن فعاليت ۱۳ زنجيره هم متوقف مي‌شود. مديركل دفترصنايع معدني وزارت صمت همچنين به بحث انرژي‌هاي تجديدپذير اشاره كرد و گفت: بهره‌گيري از انرژي تجديدپذير هم شرايطي دارد و نمي‌توان در هر مكان و استاني از اين انرژي استفاده كرد و از طرفي هم در برخي نقاط كشور شرايط استثنايي داريم. ضمن اينكه در اين خصوص بايد ظرفيت تقسيم كشوري را هم درنظر داشت تا پاسخگوي ميزان حجم سرمايه‌گذاري براي انرژي‌هاي تجديدپذير باشد. عليقلي‌زاده گفت: اگر انجمن‌هاي مختلف برنامه دارند كه به سمت تامين نهاده‌هاي انرژي بروند بهتر است در قالب يك برنامه پيشنهادي با وزارت نيرو و نفت هماهنگي‌هاي لازم را انجام دهند و وزارت صمت هم در خدمت‌شان است.

 

استهلاك از سرمايه‌گذاري پيشي گرفته است

سيدجواد حسيني‌كيا، نايب‌رييس كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي نيز در اين همايش بيان كرد: وزير نيرو مي‌گويد آن‌قدر نيروگاه داريم كه مي‌توانيم برق عراق را هم تامين كنيم، منتها مساله اصلي انرژي مورد نياز خود نيروگاه‌ها است. حسيني‌كيا توضيح داد: يك پيشنهادي مطرح است كه پتروشيمي‌ها با دولت كاري نداشته باشند و اختصاصي براي خودشان گاز استخراج كنند و به مصرف برسانند تا از اساس مشكل حل شود.

وي گفت: بسته حمايتي وزارت صمت كه مسكن موقتي ا ست بيش از سه ماه است كه در جريان است و هنوز به نتيجه نرسيده است. براساس اين طرح حمايت‌هايي درخصوص قبوض انرژي، بيمه تامين اجتماعي، ماليات و بازپرداخت وام بانك‌ها انجام خواهد شد تا صنايع كمتر متضرر شوند. نايب‌رييس كميسيون صنايع و معادن مجلس به گلايه يكي از صنعتگران از رويه صندوق توسعه ملي پرداخت و گفت: در مورد وام‌هاي ارزي بايد جلساتي تشكيل شود و اين موضوع بررسي شود. با نوسانات ارزي موجود، اگر قرار باشد توليدكننده به قيمت روز ارز را برگرداند كل كارخانه‌اش هم جوابگوي بدهي نخواهد بود. حسيني‌كيا در پايان تاكيد كرد: حال صنعت خوب نيست، استهلاك از سرمايه‌گذاري پيشي گرفته است و زنگ هشدار به صدا درآمده است. بايد دست به دست هم بدهيم تا ازاين مشكلات عبور كنيم و از تهديدها فرصت بسازيم.

 

خسارت ۱۰۰ هزار ميليارد توماني به فودلاسازان در ۹ ماه

در همين راستا سيد‌رسول خليفه سلطاني، دبير انجمن توليدكنندگان فولاد ايران با اعلام اينكه خسارات وارده به فولادسازان از بابت محدوديت انرژي آن هم فقط در ۹ ماهه امسال بيش از ۱۰۰ هزار ميليارد تومان برآورد مي‌شود، در اظهاراتي گلايه آميز اين پرسش‌ها را مطرح كرده: آيا دغدغه وزراي اقتصادي دولت صرفا بايد مديريت نرخ ارز و مقررات ارزي باشد؟ آيا تضعيف صنعت كشور و تاثيرات منفي كه بر معيشت مردم دارد، براي كميسيون اقتصادي دولت اهميت ندارد؟ مسوولان دولت چگونه انتظار دارند توليدكنندگان صنايع مختلف كه به دليل محدوديت‌هاي انرژي تحميل شده بر آنان نتوانسته‌اند به درستي توليد و كسب درآمد كنند، ماليات، بيمه، اقساط بانكي و قبوض برق و گاز و امثالهم را به‌موقع پرداخت كنند؟ خليفه سلطاني افزود: انتظار و درخواست جمعي صنعتگران و كارآفرينان كشور از وزارت نيرو، نفت و اقتصاد اين است كه تدابيري اتخاذ كنند تا بسته ارايه شده توسط وزارت صمت هر چه زودتر تصويب و اجرايي شود تا اقتصاد، صنعت و توليد كشور بيش از اين متضرر نشود.

 

بالاخره صداي وزير هم درآمد!

از آن‌سو، طبق اعلام وزارت صمت، سيد‌محمد اتابك، وزير صنعت، معدن و تجارت، تامين برق و گاز براي صنعت و توليد را اولويت اصلي كشور دانست و هشدار داد كه اگر توليد با وقفه مواجه شود، اشتغال از بين خواهد رفت و مشكلات اجتماعي ناشي از آن معيشت خانوارها را تهديد خواهد كرد. او در ادامه از وضعيت نامناسب سهميه‌هاي حداقلي براي صنعت و توليد گلايه كرد و گفت در‌حالي كه اين موضوع در دولت با حضور معاونان رييس‌جمهور، وزرا و سازمان برنامه و بودجه مطرح و به كميسيون اقتصاد ارسال شد، متاسفانه حداقل سهميه تعيين شده هم توسط اين كميسيون كنار گذاشته شد. وزير صنعت، معدن و تجارت بي‌اعتنايي كميسيون اقتصادي به گاز و برق صنايع و بسته حمايتي وزارت صمت از واحد‌هاي توليدي و صنايع را ضربه جبران‌ناپذير به پيشران توسعه كشور -توليد- دانست و بر مسووليت همگان در پاسخ به اجحاف ناروا در قبال صنايع تاكيد كرد. اتابك همچنين به تصويب كليات طرح حمايتي در كميسيون زير‌بنايي اشاره كرد و توضيح داد كه اين طرح پس از موافقت كليات، به دولت ارسال شد و به درخواست رييس كميسيون اقتصادي دوباره به كميسيون ارجاع شد. وزير صمت در ادامه تاكيد كرد كه تاب‌آوري صنايع به انتها رسيده است و ديگر تواني براي ادامه توليد باقي نمانده است. او همچنين به كساني كه اين طرح را به فراموشي سپردند، هشدار داد كه عدم توجه به مسائل صنعت و توليد، عواقب وخيمي براي بنگاه‌ها، اشتغال و حتي جامعه به همراه خواهد داشت.