ايران و عربستان، آماده ايجاد اتاق مشترك بازرگاني شدند

فاز جديد روابط تجاري با «آل سعود»

۱۴۰۳/۱۰/۲۴ - ۰۱:۱۴:۴۸
|
کد خبر: ۳۳۰۷۲۰

احياي همكاري‌هاي اقتصادي و تجاري ميان ايران و عربستان در ديدار سفير اين كشور با رييس اتاق بازرگاني تهران مورد تاكيد قرار گرفت. دو طرف در اين نشست باتوجه به ظرفيت‌هاي موجود، چشم‌انداز روشني براي گسترش روابط تجاري ايران و عربستان پيش‌بيني كردند.روابط ايران و عربستان‌سعودي در سال‌هاي اخير، شاهد فراز و نشيب‌هاي زيادي بود.

احياي همكاري‌هاي اقتصادي و تجاري ميان ايران و عربستان در ديدار سفير اين كشور با رييس اتاق بازرگاني تهران مورد تاكيد قرار گرفت. دو طرف در اين نشست باتوجه به ظرفيت‌هاي موجود، چشم‌انداز روشني براي گسترش روابط تجاري ايران و عربستان پيش‌بيني كردند.روابط ايران و عربستان‌سعودي در سال‌هاي اخير، شاهد فراز و نشيب‌هاي زيادي بود. هر دو كشور به عنوان قدرت‌هاي بزرگ منطقه‌اي، تعارضات و تنش‌هاي متعددي را تجربه كرده‌اند. با اين حال، در دوره‌هاي اخير تلاش‌هايي براي بهبود اين روابط صورت گرفته است. در ماه‌هاي گذشته، با ميانجيگري برخي كشور‌ها و برگزاري چندين دور گفت‌وگو و ديدارهاي ديپلماتيك، توافق‌هايي بين ايران و عربستان به دست آمد كه نشان‌دهنده تمايل دو كشور براي كاهش تنش‌ها و بهبود روابط است. ارزيابي‌ها نشان مي‌دهد مناسبات تجاري دو كشور در سال 1394 به‌طور كامل متوقف شد، اما در سال‌هاي ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، مجددا حركت‌هايي براي افزايش تجارت بين دو كشور صورت گرفت و در حال حاضر، تجار ايراني و سعودي به دنبال گسترش همكاري‌هاي اقتصادي و تجاري هستند و برخي توافق‌هاي جديد در حال شكل‌گيري است. اين توافق‌ها مي‌تواند به افزايش صادرات و واردات بين دو كشور كمك كند و نقش مثبتي در تقويت روابط اقتصادي داشته باشد. با توجه به اهميت اين دو كشور مناسبات تجاري و سياسي آنها مي‌تواند در منطقه اثر‌گذار باشد. در همين راستا عبدالله بن سعود العنزي، سفير عربستان‌سعودي در تهران، طي ملاقاتي در اتاق بازرگاني تهران با رييس و دبيركل اتاق بازرگاني تهران، ضمن تاكيد بر ضرورت احياي مناسبات اقتصادي و تجاري دو كشور، زمينه‌هاي همكاري اقتصادي و سرمايه‌گذاري ميان دو كشور را بسيار گسترده عنوان كرد و از شركت‌ها و بنگاه‌هاي بخش‌خصوصي ايران خواست، اين فرصت‌ها را كشف كنند.

 

بهبود مناسبات اقتصادي با استحكام روابط سياسي

رييس اتاق بازرگاني تهران با اظهار خرسندي از بازگشت دوران وفاق به مناسبات سياسي ايران و عربستان، استحكام روابط سياسي دو كشور در دوره جديد مناسبات را مستلزم پيوند روابط اقتصادي دو كشور عنوان و تصريح كرد كه اتاق بازرگاني تهران آماده است نقش موثر خود در احياي مناسبات اقتصادي و تجاري دو كشور را با جديت ايفا كند. محمود نجفي عرب به برگزاري رويداد بزرگ آينده معادن كه از 14 تا 16 ژانويه امسال در رياض برگزار مي‌شود اشاره كرد و يادآور شد كه اتاق تهران براي اعزام هيات بزرگ اقتصادي از بخش‌خصوصي به اين رويداد آماده است. به گزارش اتاق تهران، او همچنين تاسيس اتاق مشترك بازرگاني ايران و عربستان را ضروري دانست و آن را نقطه آغازي براي شروع مناسبات اقتصادي دو كشور بيان كرد. نجفي عرب در همين رابطه، تصريح كرد كه اتاق تهران آمادگي دارد طي مكاتبه و مذاكره با اتاق رياض، گفت‌وگوها براي تاسيس اتاق مشترك را آغاز كند. رييس اتاق بازرگاني تهران در بخش پاياني سخنانش بر تجديد همكاري‌هاي پيشين با شركت‌هاي سرمايه‌گذار عربستاني در صنايع دارويي، غذايي و بسته‌بندي تاكيد كرد.

 

آمادگي اتاق تهران براي نشست‌هاي مجازي

فريدون وردي‌نژاد، دبيركل اتاق بازرگاني تهران نيز در اين نشست طي سخناني به قدمت 140 ساله اين اتاق به عنوان قديمي‌ترين اتاق بازرگاني و بخش خصوصي در ايران اشاره و تاكيد كرد كه عمده شركت‌هاي اصلي و بزرگ كشور عضو اتاق تهران هستند. او گفت: اتاق تهران بيش از 41هزار عضو دارد و بيش از نيمي از فعاليت‌هاي بخش خصوصي ايران در زمينه توليد، اقتصاد و تجارت در اتاق بازرگاني تهران انجام مي‌شود. بر اين اساس، اتاق تهران علاقه‌مند به توسعه همكاري‌هاي تجاري در سطح منطقه است. فريدون وردي‌نژاد همچنين بر تلاش‌هاي اين اتاق براي حمايت از بخش خصوصي و مشاوره سازنده به دولت‌ها در سال‌هاي اخير و همچنين ضرورت ايجاد اتاق مشترك بازرگاني ايران و عربستان براي تقويت همكاري‌هاي اقتصادي دو كشور تأكيد كرد. علاوه بر اين، دبيركل اتاق تهران آمادگي خود را براي دعوت از روساي اتاق‌هاي بازرگاني رياض، جده و مكه مكرمه به تهران اعلام كرد تا زمينه آشنايي بيشتر مقامات بخش خصوصي عربستان با فرصت‌هاي صنعتي و اقتصادي ايران فراهم شود و مقدمات تبادل هيات‌هاي تجاري ميان دو طرف فراهم گردد. وردي‌نژاد همچنين برگزاري نشست‌هاي رو در رو ميان فعالان اقتصادي دو كشور ايران و عربستان در زنجيره‌هاي مختلف را گام بعدي اهداف و برنامه‌هاي اتاق تهران براي احياي روابط اقتصادي دو كشور عنوان كرد و يادآور شد كه اتاق تهران براي گفت‌وگوها در زمينه انعقاد توافق‌نامه‌هاي همكاري با اتاق‌هاي رياض، جده و مكه مكرمه، آمادگي كامل دارد.

 

افق‌هاي روشن روابط اقتصادي

در اين ملاقات، سفير عربستان‌سعودي در تهران نيز طي سخناني بيان كرد كه عزم و اراده مقامات عاليرتبه دو كشور ايران و عربستان بر احياي روابط و حركت رو به جلو در مناسبات سياسي و اقتصادي استوار است. عبدالله بن سعود العنزي با اشاره به سند چشم‌انداز 2030 عربستان كه ازسوي محمد بن‌سلمان، وليعهد اين كشور، ابلاغ شده است، تصريح كرد كه براساس اين سند، افق‌هاي روشني براي همكاري با كشورهاي جهان ترسيم و همچنين حمايت و تسهيلات ويژه‌اي براي بخش‌خصوصي اين كشور و نيز حضور بخش‌خصوصي كشورهاي ديگر در بازار عربستان تدوين و تعريف شده است. سفير عربستان‌سعودي در همين رابطه، تصريح كرد كه بخش‌خصوصي ايران نيز تلاش‌ها براي كشف فرصت‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذاري در عربستان و يافتن شركاي مطمئن از اين كشور را آغاز كند و در اين راستا، طي همكاري و همفكري سفارت عربستان در تهران با اتاق بازرگاني تهران، حمايت‌هاي لازم از شركت‌هاي ايراني صورت مي‌گيرد.