شمش بخریم یا طلا؟ کدام بهتر است؟

شمش بخریم یا طلا؟ کدام بهتر است؟

۱۴۰۳/۱۰/۲۴ - ۱۳:۰۰:۵۰
|
کد خبر: ۳۳۰۷۷۳

مهم‌ترین مزیت شمش(طلا) نسبت به سکه، حباب قیمتی پایین آن است که در مواقعی، حتی این حباب منفی نیز شده و جذابیت آن برای خریداران نسبت به سکه طلا که داری حباب بالایی است بیشتر می‌شود.

به گزارش تجارت نیوز، پس از مدت‌ها انتظار از اواسط اسفند ماه ۱۴۰۱، شاهد آغاز معاملات گواهی سپرده شمش طلا با عیار ۹۹۵+ در بورس کالا بودیم، تا قبل از آن‌تنها گواهی سپرده سکه طلا (تمام بهار آزادی ضرب ۸۶) در بورس معامله می‌شد.

روزانه حدود ۵۰ کیلو شمش طلا دربازار مالی بورس کالای ایران معامله و رکورد بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز، ۴ دی ماه ۱۴۰۳ به میزان حدود ۱۹۱ کیلوگرم به ارزش حدود ۱.۲ همت بوده است.

فعالان بازار سرمایه می‌توانند به‌راحتی با در اختیار داشتن کد بورسی و دسترسی آنلاین پلتفرم‌های کارگزاری‌ها، به این معاملات وارد شوند و به خریدو فروش سکه بپردازند.

مهم‌ترین مزیت شمش(طلا) نسبت به سکه، حباب قیمتی پایین آن است که در مواقعی، حتی این حباب منفی نیز شده و جذابیت آن برای خریداران نسبت به سکه طلا که داری حباب بالایی است بیشتر می‌شود.

صندوق‌های طلا، ابزارهای مهم دیگری هستند که برای معاملات طلا می‌توان از آن بهره برد. این صندوق‌ها با سرمایه‌هایی که در اختیار دارند، در ترکیبی از سکه و شمش طلا سرمایه‌گذاری می‌کنند. در حال حاضر ۱۸ صندوق طلا در بورس کالا پذیرفته شده‌اند که سرمایه‌گذاران با بررسی میزان ترکیب دارایی‌های آنها و نیز میزان بازده هر کدام، یک یا تعدادی از این صندوق‌ها را انتخاب و به سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در طلا اقدام کنند.

در حال حاضر مجموع ارزش بازار صندوق های طلا حدود ۹۴ همت بوده که با توجه به روند صعودی قیمت طلا(داخلی) و افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها (به دلیل نقدشوندگی بالاو دیگر مزیت های این صندوق ها)، می‌توان انتظار داشت که ارزش بازار آن‌ها نیز به مرور افزایش قابل‌توجهی داشته باشد.

بزرگترین معامله‌گران طلا

بزرگ‌ترین خریداران شمش طلا، صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا، شرکت‌های حقوقی و عمده عرضه‌کنندگان شمش طلا نیز تولیدکنندکان بزرگ شمش طلای کشور هستند.

شمش، سکه و صندوق‌های طلا ابزارهای معاملاتی بازار مالی بورس کالا هستند که در کنار آن بازار مشتقه طلا نیز به صورت موازی، معاملات طلا را پوشش می‌دهد.

البته این بازار تخصصی‌تر و نیازمند دانش و مهارت بیشتری سبت به بازار نقدی/اسپات است. هدف اصلی بازار مشتقه مدیریت ریسک بوده و به خاطر دو ویژگی مهم اهرم و فروش استقراضی فعالان خاص خود را دارد.

اونس طلا از اوایل مهرماه ۱۴۰۱ تا اوایل ۱۴۰۳ رشدی در حدود ۷۰ درصدی را تجربه کرده که دلایل رشد آن به شرح زیر است:

۱.جنگ روسیه و اوکراین
۲.نگرانی از رکود جهانی
۳.تضعیف شاخص دلار
۴.افزایش تقاضای بانک های مرکزی(از جمله چین و روسیه) که در چارت زیر تغییرات آن قابل مشاهده است.

پس از انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، اونس طلا حدود ۹ درصد ریزش کرد و این احتمال وجود دارد که به دلایل از جمله، چشم‌انداز رشد اقتصادی و تقویت دلار، کاهش ریسک‌های سیاسی و اقتصادی و احتمال افزایش بازدهی اوراق قرضه، وارد اصلاح نزولی قیمتی/زمانی (دست کم چند ساله) جدید شود.

در ادامه به بررسی چارت کش دیتای ۲.۵ ساله اونس جهانی طلا از ژانویه ۱۹۶۳ می‌پردازیم.

اونس طلا از جولای ۱۹۷۰ تا جوالای ۱۹۸۰ از قیمت حدود ۳۵ دلار تا ۸۴۰ دلار رشدی در حدود ۲۴۰۰درصد را در قالب یک حرکت احتمالا اصلاحی صعودی موج A و ریزش پس از آن تا جولای سال ۲۰۰۰ در قیمت حدود ۲۵۰دلار، موج B را تشکیل داده است. با فرض اینکه پایان موج C احتمالی را درست شناسایی کرده باشیم، هم اکنون در موج D از یک موج بلند مدتی هستیم که موج (A) آن تکمیل و موج (B) آن نیز تکمیل یا در شرف تکمیل است.

در این صورت باید منتظر تشکیل موج (C)که برایند آن نزولی خواهد بود باشیم. انتظار می‌رود که موج (C) احتمالی(در صورت گرفتن تاییدیه از تایم فریم‌های پایین‌تر)، دست کم چند سالی از نظر قیمتی/زمانی نیاز به تکمیل الگو خود داشته باشد.