آخرين وضعيت شيوع آنفلوآنزا
بنابر اعلام وزارت بهداشت؛ هر سال بهطور معمول دو پيك آنفلوآنزا را در كشور تجربه ميكنيم؛ پيك اول در ماههاي آذر و دي و پيك دوم هم در روزهاي منتهي به فروردين ماه؛ اكنون نيز به اذعان مسوولان ۳۰درصد عفونتهاي تنفسي كشور مربوط به آنفلوآنزاست و در عين حال هم گفته ميشود كه تقريبا سير نزولي موج اول آن آغاز شده است.
بنابر اعلام وزارت بهداشت؛ هر سال بهطور معمول دو پيك آنفلوآنزا را در كشور تجربه ميكنيم؛ پيك اول در ماههاي آذر و دي و پيك دوم هم در روزهاي منتهي به فروردين ماه؛ اكنون نيز به اذعان مسوولان ۳۰درصد عفونتهاي تنفسي كشور مربوط به آنفلوآنزاست و در عين حال هم گفته ميشود كه تقريبا سير نزولي موج اول آن آغاز شده است. به گزارش ايسنا، در اين مقطع زماني در پيك آنفلوآنزاي فصلي H1N1 قرار داريم و هرچند به اذعان معاون بهداشت وزارت بهداشت «سير نزولي بيماري تقريبا شروع شده»، اما همچنان خطر آن براي تمام گروههاي سني وجود دارد؛ هشدار متخصصان نيز بيشتر متوجه سالمندان، كودكان و بيماران زمينهاي است و بر ضرورت رعايت موارد بهداشتي تاكيد دارند.
آنفلوآنزا؛ همچنان در صدر عفونتهاي تنفسي
در مجموع آنفلوآنزا همچنان در صدر عفونتهاي تنفسي در گردش در كشور است و البته به اذعان مسوولان وزارت بهداشت، شدت اين بيماري در شهرهاي مختلف كشور، متفاوت است. پس از آنفلوآنزا نيز RSVها (ويروس سينسيشيال تنفسي) در جايگاه دوم و بعد از آن هم سرماخوردگي و كرونا در جايگاههاي بعدي قرار دارند و گفته ميشود سهم كرونا از اين عفونتهاي تنفسي حدود ۲ تا ۳ درصد است. به اذعان متخصصان، شرايط محيطي فصل سرد سال براي زيست و تكثير عوامل بيماريهاي تنفسي مطلوب است و بر همين اساس هم بسياري از بيماريها و عفونتهاي تنفسي در فصول پاييز و زمستان اتفاق ميافتند. عوامل متعددي نيز ميتوانند سبب بيماريهاي تنفسي شوند؛ در اين ميان ويروسها و باكتريها به عنوان عوامل بيماريهاي تنفسي شناخته ميشوند و ميتوانند سبب ابتلا به اين بيماريها شوند. به اذعان مسوولان وزارت بهداشت، براي امسال، رصد و پايش بيماريهاي تنفسي در كشور حاكي از آن است كه ميزان اين بيماريها از اوايل آذر ماه افزايش يافته است. الگوي كنوني ابتلا به آنفلوآنزا نيز شبيه به دوران پيش از پاندمي كرونا شده و در اين ميان رفتار انسانها نيز شبيه به دوران پيش از پاندمي كرونا است؛ بهطوري كه مسائلي مانند پوشش ماسك و فاصلهگذاري اجتماعي را كه در روزهاي كرونايي تجربه ميكردند، اغلب كنار گذاشته و به زندگي عادي بازگشتهاند. در مجموع به اذعان دكتر قباد مرادي - سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، علاوه بر افزايش مراجعات سرپايي به دليل آنفلوآنزا از آذرماه تاكنون، تقريبا ۴۰ درصد افرادي كه در مراكز درماني به دليل عفونتهاي تنفسي بستري شدهاند نيز به دليل ابتلا به آنفلوآنزا بوده است.
خطر آنفلوآنزا براي تمام گروههاي سني
از طرفي هم متخصصان همواره تاكيد دارند كه تمام گروههاي سني در معرض ابتلا به آنفلوآنزا هستند؛ اما قاعدتا علائم اين بيماري در سالمندان، مبتلايان به بيماريهاي زمينهاي، افراد داراي نقص سيستم ايمني، زنان باردار و غيره ميتواند شديدتر باشد و اين افراد جزو گروههاي پرخطر آنفلوآنزا محسوب ميشوند. بنابراين گروههاي پرخطر به ويژه مبتلايان به بيماريهاي مزمن لازم است مراعات بيشتري داشته باشند. در همين راستا نيز در فصول سرد سال كه با افزايش بيماريهاي تنفسي و شيوع آنفلوآنزا مواجه هستيم، توصيه ميشود افراد از حضور بيمورد در مكانهاي با جمعيت زياد خودداري كنند. همچنين بر استفاده از پوشش ماسك و شستوشوي مرتب دستها بسيار تاكيد ميشود. تهويه مناسب هوا در ادارات و به ويژه مدارس و دانشگاهها هم بسيار ضروري است و به مبتلايان آنفلوآنزا نيز توصيه ميشود تا زمان بهبودي در خانه بمانند و پس از بهبودي، در محل كار يا تحصيل خود حاضر شوند.
توصيه تزريق واكسن براي گروههاي پرخطر
و اما واكسيناسيون آنفلوآنزا؛ به اذعان دكتر مرادي - سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، بهترين زمان تزريق واكسن آنفلوآنزا شهريور و مهر ماه است، اما برخي از متخصصان بيماريهاي عفوني توصيه ميكنند كه گروههاي پرخطر بيماري آنفلوآنزا در صورت در دسترس بودن واكسن اين بيماري، نسبت به تزريق آن در فصل سرد سال اقدام كنند. بر اساس منابع علمي، آخرين فرصت تزريق واكسن آنفلوآنزا اواخر آذر ماه است اما تزريق واكسن كرونا براي گروههاي پرخطر در اين روزها كه شاهد شيوع اين بيماري هستيم نيز به شرط اينكه در زمان تزريق، مبتلا به اين بيماري نباشند، توصيه ميشود.
واكسن در دسترس است
اما سوال آن است كه واكسن آنفلوآنزا در اين بازه زماني در دسترس است؟ دكتر علي پيرصالحي - رييس سازمان غذا و دارو چندي پيش در اين باره توضيح داد و گفت: بهترين زمان تزريق واكسن آنفلوآنزا همزمان با شروع فصل اين بيماري يعني شهريور و مهر ماه است. بر همين اساس نيز عمده برنامهريزي براي توليد و واردات واكسن براي همين ماههاست. او در عين حال با اشاره به نيمه عمر يك ساله واكسنهاي آنفلوآنزا نيز گفت: امسال هم طبق روال معمول سفارشها صورت گرفت و مصرف شد. اكنون و در اين فصل نيز براي مصرف بايد سفارشگذاري شود. البته چندان نميتوان تعداد بالا سفارش داد و سفارشهاي كوچك انجام و وارد ميشود. بنابراين سفارشهايي انجام شده كه وارد داروخانهها شده و در دسترس است؛ هرچند كه ممكن است به دليل سفارشهاي كوچك، امكان توزيع در همه داروخانهها نباشد.