آيا امواج راديويي 5G زيانده هستند؟
تشعشع امواج راديويي و به خصوص آنتنهاي تلفن همراه معمولاً نگرانيهايي را در ميان مردم ايجاد ميكنند. اين موضوع با ظهور فناوري نسل ۵ (5G) بيشتر هم شده است؛ اما متخصصان تاكيد ميكنند در نهايت اين امواج در محدوده استاندارد بوده و زياني براي كاربران ندارند.
تشعشع امواج راديويي و به خصوص آنتنهاي تلفن همراه معمولاً نگرانيهايي را در ميان مردم ايجاد ميكنند. اين موضوع با ظهور فناوري نسل ۵ (5G) بيشتر هم شده است؛ اما متخصصان تاكيد ميكنند در نهايت اين امواج در محدوده استاندارد بوده و زياني براي كاربران ندارند. به خصوص هرچه آنتن تلفن همراه به مشترك نزديكتر باشد، ميزان تشعشع، كمتر ميشود. به گزارش پيوست، فناوري 5Gحدود ۷ سال است كه در دنيا مطرح است و جنس تشعشعات آن نيز همان جنسي است كه در نسلهاي قبل هم بود. به گفته عظيم فرد، مديركل نظارت بر طيف سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات، ماهيت امواج راديويي تغييري نميكند و تنها فرقي كه فناوري 5Gبا نسلهاي قبل دارد، چابكي پرتو ايستگاه تلفن همراه است. فرد گفت: درواقع 5Gپرتو گوشيها را دنبال ميكند و خيلي انتخاب شدهتر به ترمينالها تشعشع ميفرستد. 5Gمثل لامپي نيست كه عمومي باشد و همه جا را روشن كند، بلكه مثل لامپ تيزي است كه به سمت گوشي ساطع ميشود. به گفته او، هدررفت انرژي در فناوري 5Gكمتر از ساير نسلهاست، به همين دليل سطح تشعشعات اطراف آنتن كاهش پيدا ميكند. اما از اين نظر كه فركانسهاي تازهاي را استفاده ميكند، انرژي تشعشعات را بالا ميبرد اما در حد استاندارد است.
تفاوت تشعشعات 5Gبا ساير نسلها
سيدحسن سيدموسوي، متخصص حوزه مخابرات با اشاره به تفاوت نسلهاي مختلف موبايل و ميزان تشعشعي كه ساطع ميشود توضيح داد: از نظر سايت يك تفاوت بين 5Gو نسلهاي قبل وجود دارد و آن هم استفاده از شكلدهي پرتو است؛ درواقع در 5Gيك مكانيزمي به كار ميرود كه به آن شكلدهي پرتو ميگويند. در 4G يك قسمتي روشنسازي ميشود و گوشيهايي كه در منطقهاي خاص قرار ميگيرند ميتوانند ارتباط برقرار كنند اما در 5Gدرحالت عادي چيزي روشن نيست اما وقتي اينترنت 5Gروشن ميشود، در آن حالت يك پرتو، خاص گوشي كاربر شكلدهي ميشود و گوشي 5Gرا تشخيص ميدهد. او ادامه داد: وقتي اينترنت 5Gموبايل روشن ميشود، سايت براي آن يك پرتوي باريك شكلدهي ميكند و ميفرستد. به دليل اينكه در 5Gسرعت خيلي بالاتر است، در كسري از ثانيه پرتوگيري هم تمام ميشود. به گفته موسوي، 5Gاز سمت سايت پرتوگيري كه روي مردم مياندازد، كمتر است زيرا پرتوها براي هر كاربر جداگانه شكلدهي ميشود و بعد براي فرد ارسال ميشود. درواقع اينطور نيست كه قسمتي روشن شود و امكان ارتباط گرفتن باشد. متخصص حوزه مخابرات درباره فاصله گوشي، سايت و ميزان پرتوگيري گوشي اشاره كرد: مردم فكر ميكنند هرچه به سايتها نزديكتر شوند پرتوگيري بالاتر ميرود اما اين موضوع درست نيست. كاربر هرچه به سايت نزديكتر شود، ارتباطات او از طريق لوپهاي فرعي تشعشعات آنتن گرفته ميشود و لوپهاي فرعي توان كمتري نسبت به لوپ اصلي دارند. لوپ اصلي از ۵۰ تا ۱۰۰ متر به بعد شروع ميشود و در زمين خودش را نشان ميدهد. بنابراين هرچه كاربر به سايت نزديكتر شود، گوشي لازم نيست كه توانايي بالايي از خود ساطع كند تا ارتباط خود را حفظ كند. به دليل اينكه موبايل توانش را پايينتر نگه ميدارد، پرتوگيري موبايل كم ميشود. او ادامه داد: وقتي كاربر از سايت دور شود به دليل اينكه كيفيت ارتباطي حفظ شود، بايد توان گوشي بالا برود. توان گوشي در نسلهاي مختلف متفاوت است؛ توان گوشي در نسل۲، ۲ وات است، در نسل۴، يك چهارم وات است. يكي از چالشهايي كه در اين موضوع وجود دارد، برداشتن سايت از محلي خاص است. به گفته موسوي، اگر حكم قضايي صادر شود كه سايتي در محل خاصي نباشد، موبابلهايي كه در آن محدوده هستند مجبور هستند از يك سايت دورتر ارتباط را تامين كنند؛ بنابراين توان گوشي بايد افرايش پيدا كند. از آنجايي كه گوشي در دست كاربر است و به بدن افراد نزديك است، پرتوگير بدن كاربر، افزايش پيدا ميكند. درواقع وقتي يك سايت از محلي برداشته شود، پرتوگيري افراد از گوشي خودشان بيشتر ميشود و باعث ريسكهاي حرارتي ميشود. اما طبق گفته ناصر راستخواه، رييس انجمن حفاظت در برابر اشعه، قبل از اينكه چنين مباحثي ايجاد شود، استانداردهاي پرتوهاي غيريونساز و فركانسهاي راديويي، براساس آخرين نسخ كه در سطح بينالمللي منتشر شده بود، استانداردسازي شده است.