جهش قيمت يك سوخت حياتي پس از تحريم‌هاي امريكا

۱۴۰۳/۱۰/۳۰ - ۰۰:۳۴:۴۶
|
کد خبر: ۳۳۱۲۴۹

قيمت‌هاي جهاني ديزل و حاشيه‌ سود پالايش، پس از جديدترين دور تحريم‌هاي امريكا عليه تجارت نفت روسيه و پيش بيني بازار از محدوديت عرضه، جهش يافت.

قيمت‌هاي جهاني ديزل و حاشيه‌ سود پالايش، پس از جديدترين دور تحريم‌هاي امريكا عليه تجارت نفت روسيه و پيش بيني بازار از محدوديت عرضه، جهش يافت. به گزارش ايسنا، امريكا با هدف محدود كردن درآمد دومين صادركننده بزرگ نفت جهان بر سر جنگ اوكراين، سخت‌ترين تحريم‌هاي خود را عليه توليدكنندگان و نفتكش‌هاي روسي، در دهم ژانويه اعمال كرد. بسياري از كشتي‌هايي كه به تازگي هدف اين تحريم‌ها قرار گرفته‌اند، بخشي از ناوگان سايه بوده‌اند كه روسيه از آن، براي دور زدن محدوديت‌هاي غربي و حمل نفت به هند و چين استفاده كرده است. پالايشگاه‌هاي اين كشورها از واردات ارزان روسيه كه پس از حمله مسكو به اوكراين در اروپا ممنوع شد، سود برده‌اند.

ناتاليا لوسادا، تحليلگر شركت «انرژي اسپكتس» اظهار كرد: حاشيه سود ديزل به دنبال انتشار اخبار تحريم‌ها، در حال افزايش است و انتظار داريم اختلالات قابل ملاحظه‌اي در صادرات ديزل روسيه ايجاد شود. وي افزود: حداقل ۱۵۰ هزار بشكه در روز از صادرات ديزل روسيه از پالايشگاه‌هاي شركت‌هاي «گازپروم نفت» و «سورگوت نفت گاز» در خطر است. طبق داده‌هاي شركت مالي LSEG، نرخ پريميوم قرارداد پايه ديزل اروپا براي ماه آتي در مقايسه با ۶ ماه بعد، به ۵۰ دلار و ۲۵ سنت در هر تن در پنجشنبه افزايش يافت كه بالاترين قيمت در ۱۰ ماه گذشته است. حاشيه سود پالايش ديزل نيز به ۲۰ دلار در هر بشكه رسيد كه بالاترين ركورد در پنج ماه و نيم گذشته است.

حاشيه سود پالايش ديزل در آسيا، روز دوشنبه، هشت درصد جهش كرده و به بالاي ۱۷ دلار در هر بشكه رسيده بود كه بزرگ‌ترين افزايش از سپتامبر تاكنون بود و در روز پنجشنبه، به حدود ۱۶.۵۰ دلار در هر بشكه كاهش يافت. بهاي معاملات ديزل امريكا، در دهم ژانويه، بيش از پنج درصد افزايش يافت كه بزرگ‌ترين رشد روزانه اين معاملات از اكتبر بود و در روز پنجشنبه، به ۱۱۱ دلار در هر بشكه رسيد كه بالاترين ركورد در ۶ ماه گذشته بود. معاملات ديزل براي تحويل در ماه آتي، ۱۰ دلار گران‌تر از معاملات براي تحويل در ۶ ماه آينده است كه بزرگ‌ترين تفاوت نرخ در يك سال گذشته به شمار مي‌رود.

دو منبع تجاري در سنگاپور به رويترز گفتند: معامله‌گران و پالايشگاه‌ها، هزينه‌هاي بالاتر نفت خام را در قيمت سوخت و توليد پالايشگاهي لحاظ مي‌كنند و اضافه كردند كه بعيد است كه كاهش عرضه ديزل روسيه، مستقيما، تاثير زيادي بر بازارهاي آسيايي داشته باشد. يك منبع آگاه ديگر اظهار كرد: حتي با وجود حاشيه سود ديزل، مجتمع‌هاي پالايشگاهي آسيا ضعيف شده، زيرا قيمت‌هاي نفت، با سرعتي بسيار سريع‌تر از قيمت محصولات پالايش شده، افزايش يافته است. قيمت معاملات نقدي نفت دوبي نسبت به جمعه گذشته، به ميزان ۸.۵ درصد افزايش يافت؛ در حالي كه گازوييل سنگاپور براي تحويل در فوريه، در همين مدت، فقط ۵.۵ درصد رشد داشت.

اروپا كه قبل از تحريم‌هاي ۲۰۲۲ غرب، بزرگ‌ترين خريدار ديزل روسيه بود، براي جبران اين كمبود، به واردات از هند، خاورميانه و امريكا روي آورد. صادرات ديزل و گازوييل روسيه به اتحاديه اروپا و انگليس، پس از اعمال تحريم‌هاس غرب عليه مسكو در سال ۲۰۲۲، به شدت كاهش يافت و به فروشندگان ديگر در خاورميانه و امريكا فرصت داد تا خلأ به وجود آمده را پر كنند.

جيمز نوئل بسويك، تحليلگر كالاهاي اسپارتا در اين‌باره گفت: در حالي كه بيشتر ۱۸۳ كشتي تحريم شده، بيشتر براي جابه جايي نفت خام و نفت كوره به نسبت ديزل استفاده شده‌اند، اين نگراني وجود دارد كه تحريم‌ها بر فعاليت پالايشگاه‌ها در هند و چين تاثير بگذارد و توليد و صادرات ديزل آنها را به اروپا كاهش دهد. وي افزود: در صورتي كه عرضه روسيه به‌طور قابل توجهي مختل شود، تركيه و برزيل كه بزرگ‌تر‌ين خريداران سوخت روسيه هستند، بايد فروشندگان جايگزيني مانند امريكا و كشورهاي خاورميانه پيدا كنند كه رقابت را براي خريداران اروپايي تشديد خواهد كرد. بر اساس گزارش رويترز، ساير تحليلگران مي‌گويند كه بازار در نهايت، با تحريم‌هاي جديد سازگار خواهد شد.