سرطان در کشور به دلیل آلودگی هوا ۱۳ درصد رشد کرده است
اجرای قانون هوای پاک به ۲۰۶ همت اعتبار نیاز دارد. اما بنا بر آمارهایی که مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده، خسارت آلودگی هوا تنها در سال ۱۴۰۲ رقمی نزدیک به ۵۹۷ همت بوده است.
نگاهی به آمار رسمی خسارتهای جانی و مالیای که آلودگی هوا به بار میآورد نشان از وضعیت وخیمی دارد که اگر هرچه زودتر برای آن چارهای اندیشیده نشود معلوم نیست ماجرا به کجا ختم خواهد شد.
بر اساس آمارهای رسمی، سالانه نزدیک به 40 هزار نفر در کشور به دلیل تنفس هوای آلوده جان خود را از دست میدهند. بیش از هفت هزار نفر از این فوتیها مربوط به تهران هستند.
اما مساله فقط مرگومیر نیست. به گفته بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه سلامت، آلودگی هوا علاوه بر اینکه باعث بروز انواع بیماریها میشود، تاثیر مستقیمی بر افزایش میزان ابتلای افراد به سرطان دارد.
از سوی دیگر بخش قابل توجهی از موارد سقط جنین، تولد نوزادان مرده یا به دنیا آمدن کودکانی با مشکلات اُتیسم و معلولیتهای جسمی و ذهنی تحت تاثیر آلودگی هوا اتفاق میافتد.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که هزینه خسارتهای جانی و مالی آلودگی هوا خیلی بیشتر از اعتباری است که باید برای اجرای قانون هوای پاک اختصاص داده شود. اما از آنجا که عموماً مسئولان ما اعتقاد چندانی به بحث پیشگیری ندارند، هیچ عزم راسخی برای اجرای این قانون در هیچکدام از 24 دستگاه متولی آن دیده نمیشود.
طبق آخرین اظهارات کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس در نشست تخصصی «عزم ملی برای هوای پاک با انرژیهای تجدیدپذیر»، آلودگی هوا در سال 1402 باعث افزایش رشد 13 درصدی سرطان شده است. در کنار آن افزایش 18 درصدی سکته مغزی و رشد 17 درصدی بیماریهای مغزی و افزایش 11 درصدی بیماریهای ریوی از دیگر آماری است که مرکز پژوهشهای مجلس طی دو سال 1401 و 1402 از تاثیرات آلودگی هوا بر افزایش بیماریها ارائه داده است.
بر اساس اظهارات مسئولان، اجرای قانون هوای پاک به 206 همت اعتبار نیاز دارد. اما بنا بر آمارهایی که مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده، خسارت آلودگی هوا تنها در سال 1402 رقمی نزدیک به 597 همت بوده است، تقریباً نزدیک به دو برابر اعتباری که دستگاهها برای اجرای قانون هوای پاک احتیاج داشتهاند.
تاثیر آلودگی هوا بر بدن انسان از دخانیات بدتر است
دکتر عبدالله رفیعی، متخصص ریه و دستگاه تنفسی، دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «اگر بخواهیم به صورت علمی مساله تاثیر آلودگی هوا بر ایجاد سرطان در افراد را بیان کنیم، در یک جمله میتوان آن را تعریف کرد: «پدیدهای به نام ایجاد رادیکال آزاد در بدن وجود دارد، این پدیده زمانی رخ میدهد که فرد در معرض آلودگی هوا قرا بگیرد و از آنجا که رادیکال آزاد میل ترکیبی بسیار زیادی با عناصر کنار خود دارد، میتواند عامل تشکیل غدههای سرطانی باشد».»
او میافزاید: «اما اگر بخواهیم مساله را به گونهای بیان کنیم که برای تمامی افراد قابل درک باشد، میتوانیم تاثیر آلودگی هوا بر ایجاد سرطان را با تاثیر دخانیات مقایسه کنیم. همانطور که سیگار عامل بروز سرطان است و بیش از همه ریه افراد را درگیر میکند، آلودگی هوا هم همین تاثیر را دارد با این تفاوت که شما زمان بیشتری در معرض آلودگی هوا قرار دارید.»
شایعترین سرطان مرتبط با آلودگی هوا، سرطان ریه است
این متخصص ریه توضیح میدهد: «شایعترین سرطان مرتبط با آلودگی هوا، سرطان ریه است. آلودگی هوا علاوه بر اینکه منجر به بروز سرطان میشود، آرامآرام نیز سبب تغییرات ساختاری و ژنتیکی در بافتهای بدن و تبدیل به عامل سرطانزایی در بافتهای دیگر نیز میشود.»
رفیعی ادامه میدهد: «در واقع ذرات معلقی که در هوای آلوده وجود دارد خیلی بیشتر از ذراتی است که شما با کشیدن سیگار وارد بدن خود میکنید. به این ترتیب تاثیر آلودگی هوا در ابتلای افراد به انواع بیماریها و سرطانها خیلی بیشتر از تاثیر دخانیات در بروز این بیماریهاست.»
افزایش آلودگی هوا و بیتوجهی به این وضعیت یعنی دامن زدن به مشکلات بیشتر در بخش سلامت
رفیعی در بخش دیگری از توضیحات خود به بالا رفتن هزینههای درمان اشاره میکند و میگوید: «متاسفانه ضرری که آلودگی هوا به جان و مال انسان وارد میکند خیلی بیشتر از هزینهای است که دولت باید صرف اجرای قانون هوای پاک کند.»
او اضافه میکند: «در حال حاضر با افزایش سرسامآور قیمت داروها مواجه هستیم. از سوی دیگر بسیاری از بیمارستانهای دولتی به دلیل فرسوده شدن زیرساختها نمیتوانند خدماتی باکیفیت به بیماران ارائه دهند. بدون تعارف، کیفیت خدمات درمانی در کشور ما بهشدت کاهش پیدا کرده و مشکلات بسیاری در این زمینه وجود دارد.»
این متخصص ریه توضیح میدهد: «در چنین شرایطی افزایش آلودگی هوا و بیتوجهی به این وضعیت یعنی دامن زدن به مشکلات بیشتر در بخش سلامت. چنین روندی هم جان افراد را تهدید میکند و هم باعث از بین رفتن زیرساختهای سلامت در کشور میشود.»
رفیعی در پایان میگوید: «ما امروز با بیمارانی مواجه میشویم که حتی توان خرید اسپریهای استنشاقی برای رفع آسم و تنگی نفس خود را ندارند. بسیاری از بیماران سرطانی برای تهیه هزینه درمان خود با مشکلات زیادی مواجهاند و در کنار همه اینها بحث آلودگی هوا هم سلامت افراد را به طور جدی تهدید میکند.»