شرطهاي ادامه رشد بورس
بورس زماني ميتواند به رشد خود ادامه دهد كه بر ترسها غلبه كند. سناريوي دولت براي اقتصاد و روابط بينالمللي زمينه غلبه بر ترس معاملهگرها، براي ادامه رشد بازار خواهد كرد. در شرايط كنوني بازار، گزارشها نقشي حياتي و دو كاركرد بسيار مهم ايفا ميكنند.
بورس زماني ميتواند به رشد خود ادامه دهد كه بر ترسها غلبه كند. سناريوي دولت براي اقتصاد و روابط بينالمللي زمينه غلبه بر ترس معاملهگرها، براي ادامه رشد بازار خواهد كرد. در شرايط كنوني بازار، گزارشها نقشي حياتي و دو كاركرد بسيار مهم ايفا ميكنند. اين گزارشها ميتوانند به تحليلگران و سرمايهگذاران اطمينان دهند كه در نقاط ترسناك قيمت و نمودار قرار نداريم. همچنين، ميتوانند نشان دهند كه در صورت اصلاحات جزئي، بازار ميتواند به نقاط ارزشمندي برسد.
گزارشهاي مياندورهاي نشان ميدهند كه در موقعيتي كه قرار داريم، جاي نگراني چنداني نيست. نقاط رشد يافته بازار از كف قيمتها، غيرمنطقي و غيرمعقول نبودهاند. اين در حالي است كه هنوز هيچ اثري از افزايش نرخ ارز و رشد اخير ارزي در گزارشهاي فعلي ديده نميشود.
گزارشها به عنوان نقاط مهم و تعيينكننده براي بازار ممكن است نتوانند موج بزرگي ايجاد كنند، اما ميتوانند مانع از افت جدي قيمتها شوند. با اين حال، ترس دروني نسبت به عدم تحقق انتظارات بازار از گزارشها وجود دارد. برخي از افراد و معاملهگران نسبت به بازار ترس و واهمه دارند و از بازار بيرون ايستادهاند يا حتي فروشنده شدهاند. حس ترس ويژه بين سهامداران وجود دارد كه برطرف كردن هر يك ميتواند بهبود قابلتوجهي در مسير بازار ايجاد كند.
تحليلگران از عدم ارزندگي بازار ميترسند. از اينكه با انتشار گزارشها يا اخبار منفي اقتصادي و تحولات ديگر، چشمانداز سودآوري فعلي و آتي بازار مخدوش شده و بازار با ديدن اين اخبار شروع به عقبنشيني ميكند. اين ترس به دليل تجربههاي گذشته از اثرات منفي گزارشهاي ضعيف و اخبار بد اقتصادي، در بين تحليلگران و سرمايهگذاران وجود دارد.شايد مهمترين حس ترس فعلي سهامداران، تبديل شدن مرز رواني شاخص ۳ ميليوني به يك سنگر مستحكم و يك جو رواني قوي است كه مانع رشد بيشتر بازار ميشود. مقاومت سهمها در اين شاخص و عدم شكست آن، همچنين بدبيني برخي فعالان به رشد ناحيه مذكور، باعث ايجاد حس ترس و جو رواني منفي در بازار شده است.ترس دوم، ترسي است كه تحليلگران از عدم ارزندگي بازار دارند. با انتشار گزارشها يا اخبار منفي اقتصادي و تحولات ديگر، چشمانداز سودآوري فعلي و آتي بازار مخدوش شده و بازار با ديدن اين اخبار شروع به عقبنشيني ميكند. اين ترس به دليل تجربههاي گذشته از اثرات منفي گزارشهاي ضعيف و اخبار بد اقتصادي، در بين تحليلگران و سرمايهگذاران وجود دارد. ترس سوم، ترس از ترامپ است كه به زودي بر مسند رياستجمهوري مينشيند. بسياري معتقدند كه او كار را توفاني آغاز خواهد كرد. بايد ديد در اين توفان حوادث و رويدادها، ايران چه جايگاهي خواهد داشت و چه تحولاتي رخ خواهد داد. بازار به آرامش نسبي در اين حوزه نياز دارد و طيف وسيعي از فعالان بازار نسبت به اين موضوع ترس و واهمه دارند.
پيشبيني روند احتمالي بازار
تحت تاثير مسائل سياسي
بازار زماني ميتواند حال خوبي داشته باشد كه بر اين ترسها غلبه كند. غلبه بر اين احساسهاي ترس، مسير بعدي رشد بازار را هموارتر خواهد كرد. نحوه انتشار اخبار و نوع آن ميتواند در سرنوشت بازار و تعيين تكليف اين احساس ترس موثر باشد.عليرضا سادات معتقد است كه اخبار نيز نقش مهمي در وضعيت بازار دارند. در روزهاي اخير، تحولات اقتصادي و سياسي متعددي رخ داده است كه ميتواند بر بازار تأثيرگذار باشد. FATF بحث مذاكره با امريكا، عرضههاي اوليه در بازار و ... همگي باعث ابهام بازار و عدم تصميمگيري درست شدهاند عليرضا سادات كارشناس بازار سرمايه به خبرنگار بازار درباره نقش اخبار مثبت درباره حفظ روند بازار گفت: «سيگنال كاهش نرخ بهره يكي از موتورهاي پيشران و ايجاد خوشبيني در بازار بود. اما اكنون بازار نگران است كه اين وعدهها محقق نشود و نرخ بهره كاهش نيابد. اخبار نيز نقش مهمي در وضعيت بازار دارند. در روزهاي اخير، تحولات اقتصادي و سياسي متعددي رخ داده است كه ميتواند بر بازار تأثيرگذار باشد. FATF، بحث مذاكره با امريكا، عرضههاي اوليه در بازار و ... همگي باعث ابهام بازار و عدم تصميمگيري درست شدهاند. بازار نياز به يك شوك محكم دارد تا به حالت عادي بازگردد.» او افزود: «چند سناريو براي شرايط سياسي و بازار وجود دارد؛ سناريوي اول: مذاكرات موفق با امريكاست. اين سناريو در صورت تحقق، تأثير مثبتي بر بازار خواهد داشت. بازارهايي نظير سكه، دلار، خودرو و مسكن بازنده قطعي اين سناريو خواهند بود و بازار سرمايه به سرعت رشد خواهد كرد. سناريوي دوم فشار مضاعف و تحريمهاست. در اين سناريو، تحريمها به شكل جدي افزايش مييابد و فضاي تحريم بسيار پررنگ و قوي ميشود. اين سناريو خبر خوبي براي بازار سرمايه و اقتصاد كشور نخواهد بود و باعث افزايش ترس و واهمه در بازار ميشود. دلار رشد نرمال خود را خواهد داشت و بازارها در نوسان خواهند بود. اين سناريو ممكن است در كوتاهمدت ادامه يابد، اما در بلندمدت ماندگار نخواهد بود. سناريوي سوم مذاكرات با شرط و شروط است. اين سناريو، ميتواند تأثيرات متفاوتي بر بازار داشته باشد. ترامپ بر مسند رياستجمهوري نشسته و شفاف و روشن هم ابزار تهديد و هم مذاكره را روي ميز ميگذارد. در اين طرف ماجرا، ما با چنين شرايطي حاضر به پذيرش مذاكره نخواهيم بود و دوباره فضا توفاني و عجيب و غيرعادي ميشود.» بنابراين اگر همكاري بينالمللي توسعه يابد و ايران تصميم به مذاكرات مستقيم بگيرد، بايد خود را براي يك رويداد و رفتار متفاوت در انواع بازارها آماده كنيم. بازارهايي نظير مسكن و خودرو ممكن است به خاموشي بروند و بازار دلار نيز به ثبات برسد. در اين شرايط، بازار سرمايه مسير ويژهاي را طي خواهد كرد و شكل ديگري به خود ميگيرد. اگر به وقوع بپيوندد، فصل تازه و جديدي براي اقتصاد كشور و بازار سرمايه آغاز ميشود كه تمام اتفاقات و سناريوهاي قبلي را به كنار ميبرد و مسير طلايي تازهاي براي جريان پول رقم ميزند.
بورس در انتظار تغيير شرايط
آمارهاي اقتصادي امريكا اين ذهنيت را ايجاد كرده كه فدرال رزرو ميتواند نرخ بهره را كاهش دهد لذا شاخص دلار اين هفته اندكي تضعيف شد و طبعاً در سوي ديگر وضعيت اونس طلا و كاموديتيها مناسب بود.به دليل آمارهاي نسبتاً خوب از اقتصاد چين، فلزات گرانبها مانند مس، روي و آلومينيوم بازده هفتگي مثبتي داشتند. همچنين تحريمهاي جديد امريكا عليه روسيه باعث شده تا نگرانيها براي كاهش عرضه نفت اين كشور وجود داشته باشد لذا قيمت نفت اندكي رشد كرد كه البته امريكا هم در طرف ديگر توليد را با اكتشافات جديد افزايش خواهد داد و ظرفيت خالي در بازار وجود دارد.از طرفي سرماي بيسابقه و مشكلات به وجود آمده در امريكا و اروپا، قيمت گاز را به بالاترين سطوح رسانده است، متانول و اوره در پي كسري عرضه ناشي از افزايش قيمت گاز و نبود گاز در برخي نقاط جهان افزايش قيمت داشتند. ميتوان گفت اين هفته، هفته خوبي براي پالايشگاهها بوده است در حالي كه قيمت نفت برنت ۱.۳ درصد رشد كرد اما سه فرآورده اصلي خصوصا نفتگاز و نفت كوره، جامپ خوبي داشتند، همچنين فلزات آهني با توجه به آمارهاي مثبت از اقتصاد چين، وضعيت صعودي داشت، سنگآهن ۳ درصد و ورق گرم چين ۵ درصد رشد داشت.