شبكه ملي اطلاعات و اقتصاد ديجيتال؛ دو روي يك سكه
بررسيها نشان ميدهد يكي از الزامات مهم توسعه شبكه ملي اطلاعات بحث زيرساختهاست و هرچه زيرساختها كامل و دسترسي به آنها سادهتر باشد، يك قدم به هدف رشد اقتصاد ديجيتال نزديك ميشويم چراكه اولين و مهمترين هدف از ايجاد اين شبكه بحث اقتصادي آن است.
بررسيها نشان ميدهد يكي از الزامات مهم توسعه شبكه ملي اطلاعات بحث زيرساختهاست و هرچه زيرساختها كامل و دسترسي به آنها سادهتر باشد، يك قدم به هدف رشد اقتصاد ديجيتال نزديك ميشويم چراكه اولين و مهمترين هدف از ايجاد اين شبكه بحث اقتصادي آن است. به گزارش ايسنا، حدود ۱۹ سال قبل (سال ۱۳۸۴) طرحي با عنوان شبكه ملي اطلاعات با هدف كاهش وابستگي به شبكه جهاني اينترنت رونمايي شد و مورد توجه قرار گرفت؛ همان زمان درباره جزييات آن توضيح داده شد كه از زيرساختهاي ارتباطي با مديريت مستقل كاملا داخلي، شبكهاي حفاظت شده نسبت به اينترنت و شبكهاي با امكان انواع محتوا و خدمات ارتباطي سراسري براي آحاد مردم تشكيل شده است. بنابراين به دليل اهميت و ضرورت پيشبرد اين هدف، دستگاههاي گوناگون از جمله وزارت ارتباطات و مركز ملي فضاي مجازي اقدامات گوناگوني طي سالهاي گذشته انجام دادند و اگرچه اجراي آن براي چند سالي مسكوت ماند اما طي سه سال گذشته فرايند ارزيابي آن آغاز شد و هر چند ماه يك بار آماري از ميزان پيشرفت آن از سوي دستگاهها و مسوولان مرتبط مانند مركز ملي فضاي مجازي اعلام ميشود. در كنار موارد گفته شده دسترسي كاربران در روستاهاي دور افتاده به اينترنت به واسطه پيشرفت اين طرح يكي از مزاياي مهم آن محسوب ميشود بهطوري كه از سالهاي گذشته رعايت عدالت اجتماعي و به دنبال آن اتصال روستاها به اينترنت تسريع شده است و طبق آخرين آمار اعلام شده از ابتداي آغاز به كار وزارت ارتباطات در دولت چهادرهم، بيش از ۷۲۳ روستا به شبكه پهن باند متصل شدهاند و حدود ۱۰ هزار روستا شناسايي و مقرر شده است خدمات با كيفيتي به مردم ارايه شود. در اين باره علي حكيم جوادي- رييس سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور و رييس هياتمديره نصر تهران - درباره تاثير شبكه ملي اطلاعات بر اقتصاد كشور گفته است امروزه بحث اقتصاد ديجيتال يكي از موضوعات بسيار مهم در همه دنياست و كشورها برنامههاي راهبردي بسيار منسجم و مستمري را براي رسيدن به رشد اقتصادي با استفاده از ابزارهاي فناوري اطلاعات كه در قالب اقتصاد ديجيتال امروزه از آن نام برده ميشود برداشتهاند.
وي معتقد است از الزامات مهم در اين حوزه بحث زيرساختهاست چراكه هرچه زيرساختها كاملتر باشد و دسترسي به آنها سادهتر باشد، يك قدم به اهداف خود براي رسيدن به رشد اقتصاد ديجيتال نزديكتر شدهايم و اولين و مهمترين هدف از ايجاد شبكه ملي اطلاعات بحث اقتصادي آن و استفاده از پهناي باند داخلي به منظور توسعه اقتصاد ديجيتال است. تلاش دولتها در اين چند سال گذشته اين بود كه شبكه ملي اطلاعات را ايجاد كرده و ميزان و دسترسي راحتي براي مشتركين خود را افزايش دهند؛ چه از طريق شبكه موبايل، چه شبكههاي فيبر نوري و چه شبكههاي سنتي مخابراتي. حكيم جوادي در ادامه صحبتهايش تأكيد كرده كه استفاده اقتصادي شبكه ملي اطلاعات يعني پهناي باند با حداقل قيمت در اختيار كاربران قرار بگيرد. اين مهمترين هدفي است كه در شبكه ملي اطلاعات انتظار داشتيم رخ دهد. اما بررسيها حاكي از آن است كه بعد از دسترسي و پهناي باند كه به عنوان اصليترين عامل بحث رونق اقتصادي محسوب ميشود، موضوع مراكز داده و نگهداري داده نيز مهم است. در واقع اگر براي شبكه ملي اطلاعات طراحي وجود داشته باشد، لايه بعدي، لايه داده است و در سالهاي گذشته مراكز داده متعددي ايجاد شده است. بنابراين لازم است سرمايهگذاريها بر روي شبكه ملي اطلاعات به صورت مداوم انجام شود و توسعه كه نياز كشور است ايجاد شود و تسهيلگري در حوزه تنظيمگري وجود داشته باشد تا به اهداف مورد نظر در زمينه اقتصاد ديجيتال از طريق شبكه ملي اطلاعات دست يابيم. بر اساس اعلام كارشناسان و مسوولان ماده ۶۵ برنامه هفتم پيشرفت و توسعه شبكه ملي اطلاعات و اقتصادي رقومي و ديجيتال توسعه شبكه ملي اطلاعات مورد توجه است كه بايد رفاه ديجيتال اجتماعي را پديد آورد كه براي عملياتي شدن اين ماده حضور بخش خصوصي بسيار مهم است.