در نشست شوراي روساي اتاق‌هاي سراسر كشور مطرح شد

تسهيل حضور بنگاه‌هاي كوچك و متوسط در چرخه توليد و صادرات

۱۴۰۳/۱۱/۰۱ - ۰۱:۳۰:۴۴
|
کد خبر: ۳۳۱۴۰۸

نشست شوراي روساي اتاق‌هاي سراسر كشور با حضور رييس سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي برگزار شد كه علاوه بر امضاي تفاهمنامه همكاري در برنامه توسعه نظام مبادلات پيمانكاري فرعي ايران (SPX) به برخي چالش‌هايي كه در شهرك‌هاي صنعتي جاري است اشاره شده و تاكيد شد كه بايد به سمت خصوصي‌شدن شهرك‌ها پيش برويم.

نشست شوراي روساي اتاق‌هاي سراسر كشور با حضور رييس سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي برگزار شد كه علاوه بر امضاي تفاهمنامه همكاري در برنامه توسعه نظام مبادلات پيمانكاري فرعي ايران (SPX) به برخي چالش‌هايي كه در شهرك‌هاي صنعتي جاري است اشاره شده و تاكيد شد كه بايد به سمت خصوصي‌شدن شهرك‌ها پيش برويم.

به گزارش ايسنا، نشست شوراي روساي اتاق‌هاي سراسر كشور با هيات‌رييسه اتاق ايران، با حضور رضا انصاري، رييس سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي و با موضوع امضاي تفاهمنامه همكاري اتاق ايران و سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي در برنامه توسعه نظام مبادلات پيمانكاري فرعي ايران (SPX) برگزار شد و در نهايت اين تفاهمنامه به امضاي صمد حسن‌زاده، رييس اتاق ايران و علي انصاري، مديرعامل سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران رسيد.

صمد حسن‌زاده، رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران در اين نشست با اشاره به نقش شهرك‌هاي صنعتي در رشد توليد و توسعه اقتصادي كشور، گفت: توجه به بنگاه‌هاي كوچك و متوسط، نقش اساسي در خروج اقتصاد از ركود دارد.

او تأكيد كرد: توانمندسازي بنگاه‌هاي كوچك و متوسط، شبكه‌سازي و ساختارمند كردن ارتباط بين آنها به منظور ايجاد رقابت‌پذيري مناسب، از اهداف اصلي امضاي تفاهمنامه همكاري در برنامه توسعه نظام مبادلات پيمانكاري فرعي ايران است.

حسن‌زاده با بيان اينكه بنگاه‌هاي كوچك و متوسط در ايران نقش قابل توجهي در اشتغالزايي دارند، گفت: لازم است اين بنگاه‌ها حمايت شوند تا از منظر ارزش‌افزوده نيز جايگاه درخوري به خود اختصاص بدهند. در صورتي كه برنامه توسعه نظام مبادلات پيمانكاري فرعي ايران به درستي اجرا و پياده‌سازي شود، راه ارتباط بين بنگاه‌هاي كوچك توليدي با كارفرمايان بين‌المللي نيز باز خواهد شد و به اين ترتيب بنگاه‌هاي توليدي براي حضور در بازار رقابتي و پيچيده جهاني آماده مي‌شوند.

وي در ادامه به برخي چالش‌هايي كه در شهرك‌هاي صنعتي جاري هستند، اشاره و تصريح كرد: برخي سرمايه‌گذاران در شهرك‌هاي صنعتي ورود مي‌كنند و به دليل شرايط اقتصادي سخت، موفق به شروع فعاليت نمي‌شوند و زمان طولاني معطل مي‌مانند تا بتوانند زيرساخت‌هاي توليد را مهيا كنند. در اين حين به دليل طولاني شدن فرآيندها و طبق قانوني كه نبايد زمين‌هاي شهرك بدون استفاده باقي بمانند، شاهد واگذاري زمين به فرد ديگري هستيم. به نظر مي‌رسد در اين وضعيت نبايد چنين قانوني را اعمال كرد. بهاي واگذاري زمين‌ها هم بسيار بالاست. رييس اتاق ايران با بيان اين مطلب كه سند شهرك‌هاي صنعتي به عنوان وثيقه و ضمانت مورد تأييد نيست، گفت: لطفا شرايطي ر ا فراهم كنيد تا اين اسناد به عنوان وثيقه بانكي مورد استفاده قرار بگيرند.

حسن‌زاده همچنين به استاندارد نبودن فضا و زيرساخت‌هاي شهرك‌هاي صنعتي اشاره كرد و افزود: سطح خدمات‌دهي شهرك‌ها در ايران مناسب نبوده و تأسيسات و زيرساخت‌ها در شهرك‌هاي صنعتي طبق استانداردهاي بين‌المللي نيست. بنابراين انتظار داريم حل اين موضوعات در دستوركار سازمان شهرك‌ها قرار بگيرد.

او در ادامه تأكيد كرد: اعضاي اتاق ايران براي حل مشكلات مربوط به شهرك‌هاي صنعتي، مطالبه‌گر هستند تا بودجه كافي به شهرك‌ها تخصيص پيدا كند. بنابراين در كنار سازمان شهرك‌هاي صنعتي آنچه براي كمك به سرمايه‌گذاري نياز است را از دولت مطالبه مي‌كنيم.

در ادامه اين نشست، پيام باقري، نايب‌رييس اتاق ايران به جزييات تفاهم صورت گرفته بين اتاق ايران و سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران اشاره كرد و گفت: نظام مبادلات پيمانكاري، يك‌ترم بين‌المللي است كه براي اولين مرتبه از سوي يونيدو مطرح شد و امروز در بسياري از كشورها اين شرايط حاكم شده است. اصل اين تفاهمنامه هم‌رساني بين عرضه و تقاضاست.

وي ادامه داد: مرزهاي جغرافيايي در نظام مبادلات پيمانكاري از بين رفته و تمركز روي تقويت شركت‌هاي كوچك و متوسط و صادراتي كردن اين شركت‌هاست تا توليدات خود را راحت‌تر در اختيار مصرف‌كنندگان قرار دهند. باقري با بيان اين مطلب كه اتاق ايران در رابطه با ايجاد نظام مبادلات پيمانكاري در كشور، اقداماتي را طي ساليان گذشته انجام داده است، گفت: اتاق ايران تلاش دارد تا با امضاي اين تفاهمنامه و استقرار اين نظام شاهد تسهيل وضعيت حضور شركت‌هاي كوچك و متوسط در حوزه عرضه محصولات و صادرات باشد.

بابك ولي‌زاده، مدير اجراي پروژه SPX در اتاق ايران درباره روند اجراي پروژه كه از سال 1396 شروع شده است، گفت: بعد از امضاي اين تفاهمنامه، روند اجراي پروژه آغاز مي‌شود و اتاق ايران اين پروژه را در همه اتاق‌ها پياده‌سازي مي‌كند. در اين سال‌ها همزمان اهداف و برنامه‌هاي اتاق نهم و دهم را نيز داشتيم و اهداف پروژه با اهداف اتاق، هم‌پوشاني دارد.

او با بيان اين مطلب كه عضويت فراگير يكي از اهداف كلي و اولويت‌هاي اتاق دهم است و الزام قانوني نيز به شمار مي‌آيد، تصريح كرد: در اين رابطه اقدامات پژوهشي صورت گرفته و مشخص شد براي تحقق اين هدف بايد به سمت خدمت‌محوري برويم. اتاق‌ها امروز خدماتي را ارائه مي‌دهند و براي جذاب شدن اين خدمات براي عضويت فراگير مي‌توان spx را خدمتي جديد تلقي كرد.

ولي‌زاده ادامه داد: آنچه اهميت دارد اين است كه خدمات غيرملموس اتاق را نمايان كنيم و به اين نكته توجه داشته باشيم كه پروژه spx جزو خدمات ملموس اتاق‌ها به اعضا محسوب مي‌شود. اين پروژه كمك مي‌كند در رابطه با عضويت فراگير به سمت بنگاه‌هاي كوچك و متوسط برويم. اين بنگاه‌ها جامعه هدف پروژه هم به شمار مي‌آيند. اين برنامه خلاق و نوآورانه بوده و مبتني بر بنگاه‌هاي كوچك و متوسط است كه صداي‌شان كمتر شنيده مي‌شود.

طهمورث لاهوتي، معاون سازمان صنايع كوچك نيز در ادامه به توضيح جزييات پروژه spx پرداخت و گفت: سازمان صنايع كوچك از سال ۱۳۸۶ به اين موضوع ورود كرد. در ۱۰ استان اين پروژه را شروع كرده و سعي داشته از همان ابتدا اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي را در كنار خود داشته باشد. اين پروژه در طول سال‌هاي گذشته به‌روز شده تا اينكه به اينجا رسيده است. حال با تشكيل شوراي راهبري و ساختار اجراي پروژه، فرآيند كار، شروع مي‌شود و در قدم اول ضرورت داشت، شاهد تمديد تفاهم‌ها بين اتاق ايران و سازمان باشيم. او از تشكيل اولين كميته تخصصي در حوزه نفت و نيرو خبر داد و افزود: اولين نشست اين كميته تخصصي با حضور مديران دولتي و خصوصي برگزار شد. مأموريت اصلي پروژه تسهيل و تقويت روابط پيمانكاري با ايجاد سكوي هوشمند همكاري‌هاست. تقويت زنجيره ارزش هم در اين پروژه دنبال مي‌شود. لاهوتي با توجه به اسناد بالادستي مانند قانون برنامه هفتم گفت: موضوع تحرك‌بخشي صادرات، كاهش خام‌فروشي و تقويت زنجيره ارزش كه از اهداف همين پروژه هم هست، در قالب قانون برنامه هفتم نيز پيگيري مي‌شود. علاوه بر اين، توسعه روابط بين بنگاه‌هاي بزرگ و كوچك نيز در دستوركار قرار دارد. طبق برنامه‌ريزي انجام شده، تا پايان سال جاري ساختار اجرايي اين پروژه نهايي خواهد شد و برنامه تا پايان سال ۱۳۹۷ تنظيم شده است. محمدصادق حميديان، رييس اتاق شيراز از دخالت‌هاي ناروا در شهرك‌هاي صنعتي سخن گفت و اظهار كرد: 6 شهرك صنعتي داريم كه هيچ كدام واگذار نشدند. تقاضا داريم در روند تغيير مديران از بدنه سازمان استفاده شود تا افرادي كه مديريت را به عهده مي‌گيرند، توان و حرفه لازم را داشته باشند. او درباره كمك‌هاي فني و اعتباري كه از طرف سازمان صنايع كوچك داده مي‌شود نيز گفت: اين كمك‌ها بايد بر اساس مبنا و سهم آنها در توسعه منطقه‌اي باشد. براي تأمين زيرساخت‌ها در شهرك‌هاي صنعتي به انرژي پاك توجه كنيد. مي‌توان شهرك‌ها را به توليد انرژي پاك مجهز كرد. بدون شك بخش خصوصي در اجراي اين طرح همراهي لازم را دارد.

محمد خاكي، رييس اتاق خرم‌آباد توسعه نظام مبادلات پيمانكاري و پروژه spx را بسيار مؤثر ارزيابي كرد و گفت: ۱۷ سال قبل اين فرآيند شروع شده اما تا به امروز نهايي نشده است كه بيانگر چالش‌هاست. اين پروژه اهداف خوبي را دنبال مي‌كند كه بايد ديد در ايران قابل پياده‌سازي است؟ به نظر در اجرا با چالش مواجه شويم. از طرفي اجراي پايلوت پروژه در چند استان امكان‌پذير نيست و بايد در كل كشور اجرا شود چون روي يك زنجيره ارزش متمركز است. يونس ژائله، رييس اتاق تبريز نيز از اثرگذاري اين پروژه صحبت كرد و افزود: از ۱۷ سال گذشته تا به امروز چه اثراتي را شاهد بوديم. بايد آسيب‌ها را شناسايي و برطرف كنيم.