پيمان طلا يا زنجير سياه؟
گزارش «تعادل» از همكاري نفتي با روسيه؛ فرصت‌ها و چالش‌ها

پيمان طلا يا زنجير سياه؟

۱۴۰۳/۱۱/۰۲ - ۰۰:۱۸:۲۷
|
کد خبر: ۳۳۱۵۲۰

همكاري در حوزه نفت و انرژي همواره از موضوعات استراتژيك در روابط بين‌المللي بوده و در اين ميان، روابط ايران و روسيه به دليل موقعيت استراتژيك و جايگاه هر دو كشور در بازار جهاني انرژي، از اهميتي ويژه برخوردار است.

گلناز پرتوي مهر|

همكاري در حوزه نفت و انرژي همواره از موضوعات استراتژيك در روابط بين‌المللي بوده و در اين ميان، روابط ايران و روسيه به دليل موقعيت استراتژيك و جايگاه هر دو كشور در بازار جهاني انرژي، از اهميتي ويژه برخوردار است. ايران و روسيه، به عنوان دو بازيگر كليدي در توليد و صادرات انرژي، سال‌هاست كه در زمينه‌هاي نفت و گاز با يكديگر تعامل دارند. اما اين همكاري‌ها همواره پرسش‌هاي اساسي به همراه داشته است: آيا همكاري نفتي با روسيه مي‌تواند براي ايران يك فرصت طلايي باشد يا چالشي است كه منافع ملي را تهديد مي‌كند؟

به گزارش خبرنگار «تعادل»، ايران و روسيه با داشتن منابع عظيم نفت و گاز، جزو بزرگ‌ترين بازيگران بازار انرژي جهان محسوب مي‌شوند. ايران با دارا بودن چهارمين ذخاير بزرگ نفت و دومين ذخاير بزرگ گاز طبيعي در جهان، يكي از مهم‌ترين كشورهاي انرژي‌محور خاورميانه است. از سوي ديگر، روسيه به عنوان بزرگ‌ترين صادركننده گاز طبيعي و يكي از سه توليدكننده برتر نفت، همواره نقشي تعيين‌كننده در تامين انرژي جهان داشته است. از نظر جغرافيايي و ژئوپليتيكي نيز هر دو كشور در مناطقي قرار دارند كه نياز مبرم جهان به انرژي، سياست‌هاي آنها را بسيار حساس و مهم كرده است. در چنين شرايطي، همكاري بين اين دو كشور مي‌تواند بر تعادل عرضه و تقاضاي جهاني انرژي تاثير جدي بگذارد.

روسيه به دليل زيرساخت‌هاي گسترده صادراتي، از جمله بنادر و خطوط لوله به اروپا و آسيا، مي‌تواند به ايران در افزايش توان صادراتي كمك كند. ايران كه به دليل تحريم‌ها با محدوديت‌هاي جدي در صادرات نفت و گاز مواجه است، مي‌تواند از اين همكاري براي استفاده از ظرفيت‌هاي صادراتي روسيه بهره ببرد.

روسيه از تكنولوژي‌هاي پيشرفته‌اي در حوزه استخراج، پالايش و حمل‌ونقل انرژي برخوردار است. همكاري با اين كشور مي‌تواند به ايران در ارتقاي زيرساخت‌هاي فني و بهبود بهره‌وري در بخش انرژي كمك كند. يكي از بزرگ‌ترين مزاياي همكاري با روسيه، كاهش تاثير تحريم‌هاي غرب بر اقتصاد نفتي ايران است. دو كشور با استفاده از مكانيسم‌هاي مالي مشترك، نظير معاملات با ارزهاي ملي مي‌توانند وابستگي خود به دلار و سيستم مالي غربي را كاهش دهند. ايران و روسيه، هر دو هدف فشارهاي اقتصادي و سياسي غرب هستند. همكاري نفتي مي‌تواند به اين دو كشور كمك كند تا با ايجاد يك ائتلاف انرژي، قدرت چانه‌زني خود را در برابر كشورهاي غربي افزايش دهند. ايران و روسيه، به‌‌رغم اشتراكات، در بسياري از بازارهاي نفت و گاز رقيب يكديگر هستند. روسيه با استفاده از نفوذ خود در بازار اروپا مي‌تواند سهم بيشتري از اين بازار را تصاحب كند و جاي ايران را بگيرد. در واقع، به‌جاي همكاري، اين دو كشور ممكن است در رقابتي نابرابر قرار بگيرند. روسيه ممكن است در برخي مواقع از ايران به عنوان ابزاري براي پيشبرد منافع خود در بازار جهاني انرژي استفاده كند. به‌طور مثال، در شرايطي كه ايران به دنبال جذب سرمايه‌گذاران خارجي است، روسيه مي‌تواند با ارايه قراردادهاي جايگزين به كشورهاي ديگر، از فرصت‌هاي ايران بهره‌برداري كند.

يكي از بزرگ‌ترين خطرات همكاري با روسيه، افزايش وابستگي به اين كشور است. اگر ايران به روسيه براي فروش نفت، تامين فناوري يا جلب سرمايه‌گذاري متكي شود، ممكن است در آينده در تصميم‌گيري‌هاي راهبردي خود دچار محدوديت شود. روسيه و ايران همواره در موضوعات بين‌المللي و منطقه‌اي، تصميمات استراتژيك متفاوتي داشته‌اند. اختلافات در سياستگذاري‌هاي كلان مي‌تواند به كاهش اعتماد متقابل و در نتيجه به شكست همكاري‌ها منجر شود. هرگونه همكاري نفتي ميان ايران و روسيه ممكن است واكنش منفي ساير كشورها را به همراه داشته باشد. براي مثال، كشورهاي اروپايي يا چين ممكن است به دليل اين همكاري، سياست‌هاي خود در قبال ايران را تغيير دهند يا روابط تجاري‌شان را محدود كنند.

تجربيات گذشته ايران و روسيه در حوزه انرژي، تصويري روشن‌تر از پيچيدگي‌هاي اين همكاري ارايه مي‌دهد. در سال‌هاي اخير، روسيه بارها وعده سرمايه‌گذاري در صنعت نفت و گاز ايران را داده است، اما بسياري از اين وعده‌ها به دلايل مختلف عملي نشده‌اند. براي مثال، در جريان تحريم‌هاي غرب عليه ايران، روسيه چندين بار اعلام كرد كه مي‌تواند در پروژه‌هاي نفت و گاز ايران مشاركت كند، اما در نهايت به دليل فشارهاي سياسي و اقتصادي غرب، از اين مشاركت‌ها عقب‌نشيني كرد. اين تجربيات نشان مي‌دهد كه همكاري با روسيه، هرچند بالقوه مفيد، نيازمند برنامه‌ريزي دقيق و مديريت ريسك است. براي آنكه همكاري نفتي با روسيه به يك فرصت طلايي تبديل و از چالش‌هاي احتمالي جلوگيري شود، ايران بايد استراتژي‌هاي زير را در پيش گيرد: ايران نبايد به يك كشور يا منطقه خاص براي همكاري متكي باشد. به‌جاي تمركز صرف بر روسيه، بايد با كشورهاي ديگر مانند چين، هند و تركيه نيز همكاري كند. پاسخ به اين پرسش كه آيا همكاري نفتي با روسيه به نفع ايران است يا خير، به نحوه مديريت اين همكاري بستگي دارد. اگر ايران بتواند با حفظ استقلال و منافع بلندمدت خود، از فرصت‌هاي اين همكاري بهره‌برداري كند، اين پيمان مي‌تواند به طلايي‌ترين فصل در روابط دو كشور تبديل شود. اما در صورت ناديده گرفتن چالش‌ها و خطرات، اين همكاري ممكن است زنجيري سنگين بر اقتصاد نفتي ايران باشد. در نهايت، تصميم‌گيري در اين باره نيازمند تحليل دقيق، برنامه‌ريزي هوشمندانه و مديريت همه‌جانبه است. ايران بايد با تكيه بر تجارب گذشته و نگاه به آينده، به‌گونه‌اي عمل كند كه اين همكاري نه تنها در كوتاه‌مدت، بلكه در بلندمدت نيز به سود منافع ملي باشد.