بيش از ۷۰ درصد آب شبكه منازل؛ تبديل به فاضلاب مي‌شود

۱۴۰۳/۱۱/۰۲ - ۰۰:۲۰:۱۱
|
کد خبر: ۳۳۱۵۲۱

معاون پژوهشي مركز ملي مطالعات آب اتاق بازرگاني ايران گفت: اكنون بيش از ۷۰ درصد آبي كه وارد شبكه منازل مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب مي‌شود يعني آب را آلوده مي‌كنيم، چرا بايد آب را با اين كيفيت كه به گراني و به سختي تامين شده و منجر به بهم ريختن طبيعت مناطق مبدا تامين آب توليد مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب كنيم؟

معاون پژوهشي مركز ملي مطالعات آب اتاق بازرگاني ايران گفت: اكنون بيش از ۷۰ درصد آبي كه وارد شبكه منازل مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب مي‌شود يعني آب را آلوده مي‌كنيم، چرا بايد آب را با اين كيفيت كه به گراني و به سختي تامين شده و منجر به بهم ريختن طبيعت مناطق مبدا تامين آب توليد مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب كنيم؟ عباس كشاورز درگفت‌وگو با ايلنا، درباره اوضاع آب در تهران با بيان اينكه در حال حاضر ميزان روان‌آب‌هاي كشور نصف شده است، اظهار داشت: حتي اگر بارندگي نرمال هم حادث شود مشكل آب تهران حل نمي‌شود، اكنون رودخانه‌ها آورد دهه ۶۰ را ندارند، اگر در دهه ۶۰ رودخانه كرج ۲.۵ ميليون مترمكعب آورد داشت و در دهه‌هاي ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۶۰ هم آب تهران را تامين مي‌كرد و به درياچه شور قم ملحق و اكوسيستم را متعادل مي‌كرد اكنون اين آب بسيار كم شده و اين امكان وجود ندارد. وي با بيان اينكه آب منبع حيات انسان، محيط زيست، اقتصاد و اجتماع است، افزود: چالش آب را نبايد فقط به منابع آب ربط داد، ما اشتباه كرديم و شهرهايي ايجاد كرديم كه با ظرفيت آمايش آبي كشور منطبق نبوده، به‌طوري كه اكنون حتي اگر سدها پرآب هم باشند نياز جمعيت بيش ۱۰ ميليون نفري تهران را پاسخ نمي‌دهد. معاون پژوهشي مركز ملي مطالعات آب اتاق بازرگاني ايران تصريح كرد: اگر به تاريخ گسترش تهران نگاه كنيم، اين شهر يك منطقه كوچك ييلاقي بوده كه در دهه ۲۰ و ۳۰ تبديل به پايتخت و بزرگ شده است، آن زمان اولين گام مسوولان وقت احداث سد كرج بوده كه در پي آن آب مورد نياز كشاورزي و فضاي سبز در كرج و شهريار به تدريج خشك شد در واقع خطاي اكوسيستمي كرده و آب را به تهران آورديم. ما حتي به هراز مازندران هم دست‌اندازي كرديم، آب قزوين را هم به تهران آورديم و كشاورزي اين منطقه را از بين برديم و اكنون دشت قزوين هم مانند كرج درحال تبديل شدن به كوير است. وي بيان داشت: توسعه تهران و ايجاد انگيزه براي مهاجرت و توجه به توسعه پايتخت به عنوان نقطه مهم سياسي باعث شده جمعيت براي شغل و درآمد راهي تهران شوند و اكنون شاهد مناطق مهاجرتي بسيار زيادي هستيم و براي اين ميزان جمعيتي كه بيش از گنجايش شهر و منابع آبي است؛ مجبور شده‌ايم آب را از هر نقطه‌اي تامين و جاده و مسكن ايجاد كنيم، اين جمعيت با ظرفيت آمايش اكولوژي آبي تهران منطبق نيست. موضوع ديگر اينكه ما در حوزه آب نگرش احساسي داريم، فرض كنيم در فروردين بارندگي مناسب باشد، تمام مسوولان مشكل را فراموش مي‌كنند در حالي كه مشكل نهادينه و ذاتي شده و متاسفانه با بارندگي خوب هم حل نمي‌شود. كشاورز تاكيد كرد: ما متاسفانه براي اكوسيستم منطقه به‌طور مقطعي چاره‌جويي كرده‌ايم در صورتي كه هنر بشر سازگاري با اكوسيستم است، اكنون رييس‌جمهور نسبت به توسعه تهران و تامين آب اين ميزان جمعيت ابرازنگراني  و موضوع انتقال پايتخت را مطرح كرده و اين در حالي است كه نهادهاي ديگر همچنان در حال توسعه و جذب ميليوني جمعيت به شهر تهران هستند، چون ساخت مسكن يك كار اقتصادي پردرآمد است.

وي بيان كرد: اكنون بسياري از شهرها از جمله تهران با گسترش صنعت و خدمات خارج از ظرفيت اكولوژي آبي به مشكل تامين آب شرب برمي‌خورند و تا زماني كه دولت برنامه توسعه پايدار تنظيم نكرده، به معيشت و رونق اقتصادي كليه مناطق كشور توجه نكند و هدايت خدمات و صنعت به مناطق متناسب با ظرفيت آبي نباشد اين بحران حتي با بارندگي بيش از نرمال هم حل نخواهد شد. معاون پژوهشي مركز ملي مطالعات آب اتاق بازرگاني ايران تاكيد كرد: در كوتاه‌مدت ما بايد رويه تامين آب را در تهران تغيير دهيم، با رهبران ديني هم مشورت شود، مناسب نيست آب با كيفيت كرج را لوله‌كشي و تبديل به فاضلاب كنيم، اكنون بيش از ۷۰ درصد آبي كه وارد شبكه منازل مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب مي‌شود يعني آب را آلوده مي‌كنيم، چرا بايد آب را با اين كيفيت كه به گراني و به سختي تامين شده و منجر به بهم ريختن طبيعت مناطق مبدا تامين آب توليد مي‌شود؛ تبديل به فاضلاب كنيم؟ وي ادامه داد: بايد رويكرد جديد ايجاد شود، يا بايد تهران دو شبكه‌اي شود يا آب را با دو كيفيت متفاوت در اختيار منازل قرار دهيم، گام اول شهرداري تهران است به جاي استفاده از آب چاه‌هاي زيرزميني فاضلاب را تصفيه كند و با استاندارد كيفي براي فضاي سبز استفاده كند، شهرداري تقاضاي آب را افزايش ندهد، دوم اينكه وزارت نيرو مجتمع‌هاي بزرگ فاضلاب احداث و فاضلاب را براي آبياري فضاي سبز عمومي هدايت كند تا مجبور نباشد از آب با كيفيت استفاده كند. كشاورز به اوضاع نامساعد بارندگي اشاره كرد و گفت: اكنون بارندگي در البرز ۳۳ درصد منفي، قزوين ۴۰ درصد منفي و تهران ۳۲ درصد منفي است، ديگر شهرها نيز به همين صورت وضعيت مناسبي ندارند. وي تاكيد كرد: اگر تدابير انديشيده شود شايد اين فشار نباشد كه چاه احداث شود و در حقيقت فاضلاب را با استانداردسازي به خورد مردم دهيم، ما امروز براي كلانشهرها به رويكرد جديد اكوسيستمي كوتاه‌مدت، ميان‌مدت و بلندمدت توام با برنامه توسعه ملي نياز داريم تا جمعيت امنيت، درآمد، معيشت شغل و خدمات و رفاه داشته باشد. اكنون رفتار جديد در توسعه ملي نياز است درغير اين صورت بحران آب موجب تشديد ناپايداري سرزمين و تشديد تعارضات اجتماعي خواهد شد.