مسیر جدید بورس تهران
«تعادل» گزارش می دهد

مسیر جدید بورس تهران

۱۴۰۳/۱۱/۰۲ - ۰۰:۳۰:۲۸
|
کد خبر: ۳۳۱۵۲۹

بورس تهران اولین ماه زمستان را پشت سر گذاشت و در این ماه برخلاف پیش بینی ها توانست رکوردشکنی قابل قبولی داشته باشد و آمارهای خوبی را برجای بگذارد. شاخص‌های بازار سرمایه در این هفته اعداد خوبی را تجربه کردند و توانستند سود را مهمان پرتفوی سهامداران کنند.

بورس تهران اولین ماه زمستان را پشت سر گذاشت و در این ماه برخلاف پیش بینی ها توانست رکوردشکنی قابل قبولی داشته باشد و آمارهای خوبی را برجای بگذارد. شاخص‌های بازار سرمایه در این هفته اعداد خوبی را تجربه کردند و توانستند سود را مهمان پرتفوی سهامداران کنند.

بررسی اعداد و ارقام نشان می دهد که شاخص‌های بازار سرمایه در این ماه بازدهی بیش از ۲۰ درصدی داشته‌اند که این عدد با توجه به گذشته بازار بازدهی بسیار قابل توجهی است. شاخص کل بورس تهران در آخرین روز کاری آبان ماه یعنی ۳۰ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۲ میلیون و ۲۵۷ هزار واحد بود که در پایان معاملات این ماه یعنی ۳۰ دی ۱۴۰۳ به عدد ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی رسید و در مجموع طی یک ماه شاخص بازدهی ۲۴ درصدی را ثبت کرد. همچنین شاخص کل هم وزن از عدد ۷۱۹ هزار و ۸۵۷ واحدی در ۳۰ آبان ماه به عدد ۸۸۷ هزار و ۴۵۴ واحدی در پایان معاملات دی ماه رسید و در مجموع بازدهی ۲۳.۲ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد.

معامله‌گران فرابورسی در دی‌ماه سال جاری، معاملات 3.2 میلیون میلیارد تومانی را در بازارهای فرابورس ایران ثبت کردند که از رشد 140 درصدی ارزش دادوستدها نسبت به دی‌ماه سال گذشته حکایت دارد. ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام در دی‌ماه 1403 به بیش از 48 هزار میلیارد تومان رسید که 9 درصد از آن معادل 4300 میلیارد تومان در اختیار گروه خودرو و ساخت قطعات بود.

به عقیده برخی از کارشناسان علت این رشد بازارسهام ناشی از حذف دلار نیمایی و جایگزینی با ارز توافقی است. بازار سهام همواره با نوسان قیمت دلار حرکت می کند و حرکات این ارز را در اغلب موارد پیشخور می کند تا به مرور شرایط بهتری برای سهامداران رقم بزند. پیش از خبر خذف دلار نیمایی و جایگزینی ان با دلار بازار آزاد بورس تهران سبزپوش بوده و تنها چند روزی است که روند منفی به خود گرفته است.

محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه درخصوص دلار نیمایی و شرایط بازار نوشت: «در فصول آتی نیز به دلیل حذف ارز نیمایی و افزایش نرخ ارز توافقی، شرکت‌ها می‌توانند سودسازی قابل توجهی داشته باشند. در همین راستا، یکی از اتفاقات مهم در بازار، بهبود وضعیت شرکت ایران خودرو بوده است. این شرکت که سال گذشته به ازای هر سهم ۱۰۰ تومان زیان انباشته داشت، امسال این رقم را به ۵۷ تومان کاهش داده است. این موضوع نشان می‌دهد که اگر دولت از قیمت‌گذاری دستوری دست بردارد، شرکت‌های درگیر این مساله در بازار سرمایه می‌توانند رشد قابل توجهی را تجربه کنند. با نزدیک شدن به پایان سال، انتظار می‌رود که شرکت‌های بزرگ برای تامین مالی خود اقدام کنند که ممکن است بر روند بازار تاثیر بگذارد. با این وجود، کارشناسان با اشاره به بهبود شرایط بنیادی بازار، چشم انداز مثبتی برای آن پیش‌بینی می‌کنند. به گفته تحلیلگران، تا زمانی که شاخص کل بورس بالای دو میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار دارد، نگرانی خاصی وجود ندارد. اگرچه بازار در کوتاه مدت ممکن است با نوسانات و اصلاحاتی روبرو شود، اما روند کلی بازار صعودی پیش‌بینی می‌شود.»

 

چرا بورس تغییر مسیر می دهد؟

حدود ۲ ماه به پایان سال باقی مانده است و انتظار می‌رود که بازار سهام در این مدت بازدهی مثبتی را تجربه کند و شاخص کل به عدد ۳ میلیون واحد برسد. البته تنها در این مدت شاخص رشد نخواهد کرد و بررسی‌ها نشان میدهد که صنایع و تک سهم‌های بازار سهام نیز شرایط قابل قبولی دارند، شاهد صعود و رشد تک سهم های مختلف در بازار سهام هستیم.

البته باید به این نکته توجه داشت که درهفته های پایانی سال به علت اینکه فرا رسیدن پایان سال مالی، ممکن است سرمایه‌گذاران برای تسویه حساب‌های مالی خود اقدام به فروش سهام کنند که این می‌تواند منجر به کاهش شدید قیمت‌ها شود. همچنین ممکن است پیش‌بینی‌ها و اخبار اقتصادی منفی در مورد آینده، باعث نگرانی سرمایه‌گذاران شده و منجر به فروش سهام شود.

رخدادهای سیاسی یا اقتصادی غیرمنتظره مانند تحریم‌ها، تغییرات در سیاست‌های پولی یا مالی می‌تواند اعتماد سرمایه‌گذاران را تحت تأثیر قرار دهد و به نزول بورس منجر شود. برخی از شرکت‌ها در پایان سال مالی، برای بهبود چهره مالی خود اقدام به فروش دارایی‌ها یا منابع خود می‌کنند که این می‌تواند بر بازار تأثیر منفی بگذارد.

تغییرات در بازارهای جهانی می‌تواند بر بورس داخلی تأثیرگذار باشد. نگرانی از اوضاع بازارهای بین‌المللی ممکن است باعث فروش در بازار داخلی شود. حوادث ناگهانی نظیر بحران‌های سلامتی، طبیعی یا اقتصادی می‌تواند باعث تغییرات ناگهانی در روند بازار شود.

 

بازار از دریچه معاملات

طی سومین روز کاری هفته دوشنبه یک بهمن ۱۴۰۳، شاخص کل بورس تهران با کاهش ۴۲ هزار و ۴۳ واحدی برابر با ۱.۵ درصدی به تراز ۲ میلیون و ۷۵۸ هزار واحدی رسید و مجدد محدوده ۲.۸ میلیونی را از دست داد؛ این شرایط درحالی رخ می دهد که شاخص کل بورس تهران در آستانه شاخص ۳ میلیونی بود و در محدوده ۲.۹ میلیونی حرکت می‌کرد اما با چند روز منفی بودن وارد محدوده ۲.۷ میلیونی شد. برخی از کارشناسان عقیده دارند که به علت تحولات منقطه شاخص از عدد ۳ میلیونی فاصله گرفته است و احتمالا به همین زودی‌ها و پس از ترمیم شرایط منطه وارد محدوده ۳ میلیونی شود.

همچنین شاخص کل هم وزن نیز ۸ هزار و ۶۴۵ واحد افت را تجربه کرد و به ایستگاه ۸۷۸ هزار و ۷۹۵ واحدی رسید. در سوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس ۱۰۶ واحد کاهش یافت و به عدد ۲۶ هزار و ۵۹۱ واحدی رسید.

در این روز از ۶۷۲ نماد بازار سرمایه تنها ۹۸ نماد مثبت و ۵۴۴ نماد منفی بودند، ۵۷ نماد معادل ۸ درصد در صف خرید و مابقی انها یعنی ۳۴۴نماد معادل ۵۱ درصد نیز در صف فروش حضور پررنگ داشتند.

طی روز دوشنبه تنها صنایع سخت افزار و تجهیزات، کاشی و سرامیک، حمل و نقل از طریق خطوط راه آهن، بیمه، سایر محصولات غذایی، بنادر و کشتیرانی روند مثبت داشتند و در مقابل صنایع مواد شیمیایی-متنوع، محصولات لبنی، حمل و نقل بار زمینی، چوب، نرم افزار و خدمات، تامین سرمایه، زغال سنگ، سیمان، اهک و گچ، تجهیزات صنعتی، خدمات رفاهی-برق، سایر مواد معدنی، قطعات خودرو، تولید کود و ترکیبات نیتروژن، بانک‌ها و موسسات اعتباری روند منفی را تجربه کردند.