توزيع گوشت‌هاي وارداتي خوب يا بد؟

۱۴۰۳/۱۱/۰۲ - ۰۱:۰۷:۵۸
|
کد خبر: ۳۳۱۵۴۹

دبير انجمن صنفي صنعت گوشت بسته‌بندي و پروتئيني كشور با بيان اينكه واردات گوشت قرمز مي‌تواند در بازار داخلي رقابت ايجاد كرده و موجب كنترل قيمت‌ها شود، اظهار كرد: درست است كه مي‌توان براي حمايت از توليد داخل، واردات را به صفر رساند؛ اما در برخي مواقع توليد داخل در كنترل دولت نيست و درست است كه قصد حمايت از توليد داخل را دارد، اما بايد به هر حال به گونه‌اي قميت را نيز در بازار كنترل كند كه اين كنترل با واردات و ايجاد رقابت رخ مي‌دهد.

دبير انجمن صنفي صنعت گوشت بسته‌بندي و پروتئيني كشور با بيان اينكه واردات گوشت قرمز مي‌تواند در بازار داخلي رقابت ايجاد كرده و موجب كنترل قيمت‌ها شود، اظهار كرد: درست است كه مي‌توان براي حمايت از توليد داخل، واردات را به صفر رساند؛ اما در برخي مواقع توليد داخل در كنترل دولت نيست و درست است كه قصد حمايت از توليد داخل را دارد، اما بايد به هر حال به گونه‌اي قميت را نيز در بازار كنترل كند كه اين كنترل با واردات و ايجاد رقابت رخ مي‌دهد.

به گزارش ايسنا، بحث درباره تأمين گوشت قرمز و تنظيم بازار آن در ايران همواره موضوعي داغ بوده است. در سال‌هاي اخير، دولت‌ براي كنترل قيمت گوشت و تأمين نياز داخلي، به واردات گوشت تنظيم بازاري روي آورد.

واردات گوشت تنظيم بازاري در ايران با هدف كاهش قيمت گوشت در بازار و كنترل تورم آغاز شد. اين اقدام معمولاً در مواقعي صورت مي‌گيرد كه توليد داخلي گوشت با كمبود مواجه شده يا قيمت آن به‌شدت افزايش يافته است. دلايل مختلفي از جمله خشكسالي، افزايش هزينه‌هاي توليد و كاهش سرانه مصرف گوشت به عنوان عوامل موثر در اين تصميم‌گيري‌ها مطرح مي‌شوند.

از جمله دلايل و اهدافي كه واردات گوشت دنبال مي‌كرد اين بود كه با واردات و افزايش عرضه گوشت قرمز در بازار، ميان فروشندگان و توليدكنندگان رقابت ايجاد شود و در نتيجه قيمت‌ها كاهش يابد. علاوه بر رقابتي شدن بازار، با اين اقدام در مواقعي كه توليد داخلي گوشت با كمبود مواجه مي‌شود، واردات نياز مصرف‌كنندگان را تامين كند. هم‌اكنون تنها حدود ۲۰ درصد از نياز سالانه كشور به گوشت قرمز از طريق واردات تأمين مي‌شود و از اين مقدار نيز تنها ۷ درصد با ارز ترجيحي تأمين مي‌شود و به‌عبارتي سالانه حدود ۱۷۰ هزار تن گوشت قرمز گرم و منجمد وارد كشور مي‌شود كه نقش مهمي در تنظيم بازار و دسترسي اقشار آسيب‌پذير به گوشت قرمز دارد. بر اساس آمار ۶ ماهه اول سال گمرك ۱۲۶ هزار و ۸۵۱ تن گوشت قرمز اعم از گاوي و گوسفندي به ارزش ۷۳۹ ميليون و ۹۰۱ هزار دلار وارد كشورمان شده، اين در حالي است كه در همين بازه زماني در سال گذشته تنها ۳۲ هزار تن گوشت قرمز به ارزش ۱۶۵ ميليون و ۶۰۰ هزار دلار وارد كشور شده بود. به همين دليل مقايسه واردات گوشت قرمز در شش ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان مي‌دهد واردات گوشت قرمز ۳۲۳ درصد به لحاظ وزني و ۳۵۰ درصد به لحاظ ارزشي رشد داشته است.

غلامرضا نوري قزلجه - وزير جهاد كشاورزي- در يك نشست خبري با اشاره به اينكه تنها 20 درصد گوشت مورد نياز كشور از طريق واردات تامين مي‌شود، اظهار كرد: از آن ۲۰ درصد، تنها ۷ درصد با ارز و نرخ ترجيحي وارد مي‌شود و آن ۱۳ درصد باقي‌ مانده با نرخ توافقي تامين مي‌شود و تفاوتش اين اندازه نيست، ولي حتما همين جزو سياست‌هاي ما است و ما هر چقدر كه بتوانيم واردات را كاهش دهيم و به توليد داخل بپردازيم، اين به نفع بخش كشاورزي و توليد كنندگان ماست. اما نكته قابل توجه اين است كه توليد گوشت و افزايش توليد آن يك پروسه كوتاه‌مدتي نيست و يك سال زمان مي‌برد و حتي برخي از برنامه‌ريزي‌ها شايد سه تا چهار سال نيز زمان ببرد تا به آن هدف گذاري و حمايت از توليد داخل ختم شود.

وي ادامه داد: در اين فاصله به نوعي بايد بازار داخلي را هم تامين كنيم و گوشت مورد نياز مردم هم تامين شود، در حال حاضر فقط ۷ درصد واردات با نرخ ترجيحي است يا اين ميزان از ۲۰ درصد به ۷ درصد كاهش يافته، دقيقاً در جهت حمايت از توليد داخل بوده و سياست به سمت حمايت از توليد داخل كماكان ادامه پيدا خواهد كرد كه ان شاالله ما بتوانيم در اين حوزه هم به زودي واردات خود را در حوزه گوشت به صفر برسانيم. ما در نظر داريم كه در دولت چهاردهم واردات را به صفر برسانيم وتكيه اصلي بر توليد داخل باشد.

مسعود رسولي-دبير انجمن صنفي صنعت گوشت بسته بندي و پروتئيني كشور - در گفت‌وگو با ايسنا، درباره گوشت‌هاي وارداتي اظهار كرد: در تمام دنيا دولت‌ها برخي از كالاي اساسي را به‌صورت يارانه‌اي در اختيار جامعه قرار مي‌دهند. هدف از اين كار اين است كه برخي از افراد جامعه كه در طبقه اقتصادي ضعيفي هستند بتوانند قدرت خريد داشته باشند و اين كالا از سفره و سبدغذايي آنها حذف نشود و مورد ديگر نيز براي كنترل بازار داخلي آن محصول توسط دولت است كه در حال حاضر در كشور همين اتفاق در جريان است. وي ادامه داد: گوشت وارداتي قيمت مناسبي دارد و مي‌تواند براي مصرف اقشار كم درآمد جامعه مناسب باشند. اما با اين واردات ما براي توليدات داخلي رقابت ايجاد مي‌كنيم تا بازار و قيمت‌ها كنترل شود. درست است كه مي‌توان براي حمايت از توليد داخل، واردات را به صفر رساند اما در برخي مواقع توليد داخل در كنترل دولت نيست و درست است كه قصد حمايت از توليد داخل را دارد، اما بايد به هر حال به گونه قميت را نيز در بازار كنترل كند كه اين كنترل با واردات و ايجاد رقابت رخ مي‌دهد. رسولي در پايان درباره ميزان واردات تصريح كرد: به‌طور كلي نمي‌توان آمار دقيقي ارايه داد؛ اما ميزان واردات چندان چشمگير نيست. سال‌هايي بوده همچون سال 1399 و 1400 كه ما اصلا وارداتي نداشتيم يعني شرايط بازار داخلي به گونه‌اي بود كه هيچ توجيهي هم نداشت كه واردات صورت گيرد و در برخي مواقع نيز واردات افزايش مي‌يابد.