پيش‌نيازهاي چشم‌انداز

۱۴۰۳/۱۱/۰۳ - ۰۱:۰۷:۳۰
|
کد خبر: ۳۳۱۶۶۵

سند چشم‌انداز 1404 با هدف قرار دادن جايگاه نخست ايران در منطقه از نظر اقتصادي، علمي و فناوري طراحي شد. اما تحقق اين اهداف با موانع متعددي روبرو شده است. به نظر مي‌رسد، مهم‌ترين دلايل فاصله امروز ما با آن چشم‌انداز عبارت‌اند از:

بهرام شكوري

سند چشم‌انداز 1404 با هدف قرار دادن جايگاه نخست ايران در منطقه از نظر اقتصادي، علمي و فناوري طراحي شد. اما تحقق اين اهداف با موانع متعددي روبرو شده است. به نظر مي‌رسد، مهم‌ترين دلايل فاصله امروز ما با آن چشم‌انداز عبارت‌اند از:

1- نبود ثبات در سياست‌گذاري‌ها: تغييرات مكرر در سياست‌ها و برنامه‌ها موجب شد كه بسياري از پروژه‌هاي كلان با تأخير يا عدم اجرا مواجه شوند.

2- ضعف در اجرا و نظارت: فاصله بين برنامه‌ريزي و اجرا به دليل نبود ابزارهاي نظارتي موثر و ناكارآمدي برخي دستگاه‌ها باعث شد اهداف سند در اولويت قرار نگيرد.

3- تحريم‌ها و محدوديت‌هاي بين‌المللي: فشارهاي خارجي و محدوديت‌هاي اقتصادي اثر مستقيم بر جذب سرمايه‌گذاري، صادرات و توسعه فناوري داشت.

4- عدم هم‌افزايي بين نهادها: نبود همكاري موثر بين بخش‌هاي دولتي، خصوصي و علمي مانع از تحقق برنامه‌هاي مشترك و هم‌راستايي با اهداف سند شد.

اگر سند 1404 محقق مي‌شد، در حوزه معدن يا صنايع معدني، امروز ايران مي‌توانست در جايگاهي قرار داشته باشد كه اين ويژگي‌ها را داشت:

صادرات مواد معدني فرآوري‌شده؛ محصولات با ارزش افزوده بالا در بازارهاي جهاني عرضه شود.

رهبري منطقه‌اي: ايران به عنوان مركز اصلي نوآوري، فناوري‌هاي معدني و تجارت در منطقه شناخته شود.

جذب سرمايه‌گذاري خارجي: پروژه‌هاي بزرگ معدني با مشاركت سرمايه‌گذاران بين‌المللي اجرا شود.

براي جلوگيري از تكرار مشكلات گذشته و تحقق اهداف سند 1430، بايد به الزامات زير توجه شود:

واقع‌گرايي در تدوين اهداف: اهداف بايد بر اساس ظرفيت‌هاي واقعي كشور و با در نظر گرفتن محدوديت‌ها و فرصت‌هاي موجود تعيين شوند.

پايبندي به ثبات در سياست‌گذاري: ايجاد بستر قانوني براي تضمين تداوم سياست‌ها و برنامه‌ها حتي با تغيير دولت‌ها ضروري است.

تقويت زيرساخت‌هاي فناوري و ديجيتال: آينده توسعه به‌شدت وابسته به فناوري است و بايد سرمايه‌گذاري جدي در اين حوزه انجام شود.

مشاركت بخش خصوصي و نخبگان: تدوين و اجراي سند بايد با استفاده از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي، دانشگاه‌ها و نخبگان علمي انجام شود.

تعامل بين‌المللي: افزايش ديپلماسي اقتصادي و علمي براي تقويت جايگاه ايران در زنجيره‌هاي جهاني توليد و تجارت حياتي است.

مديريت منابع و بهره‌وري: استفاده بهينه از منابع معدني، انساني و مالي با تأكيد بر توسعه پايدار بايد محور تصميم‌گيري‌ها قرار گيرد.

اگر به اين الزامات توجه شود، در چشم‌انداز 1430 حوزه معدن، مي‌توان جايگاهي را متصور شد كه ايران:

1- مركز توسعه فناوري‌هاي پيشرفته معدني باشد و از هوش مصنوعي و فناوري‌هاي ديجيتال در استخراج و فرآوري مواد معدني بهره ببرد.

2- پيشرو در توسعه پايدار باشد و صنايع معدني سازگار با محيط‌زيست و كم‌مصرف در انرژي توسعه يابد.

3- بازار صادراتي قوي داشته و سهم قابل توجهي از بازارهاي جهاني سنگ و مواد معدني را با تمركز بر كيفيت و قيمت رقابتي در اختيار داشته باشد.

4- براي نوآوري و آموزش برنامه‌ريزي كرده و توسعه مراكز تحقيقاتي و آموزشي تخصصي در اين بخش براي تربيت نيروي انساني توانمند را در دستور كار قرار دهد.