انرژي در مسير ترامپ!
«تعادل» از اقدامات روز اول ترامپ براي انرژي گزارش مي‌دهد

انرژي در مسير ترامپ!

۱۴۰۳/۱۱/۰۳ - ۰۱:۰۸:۵۵
|
کد خبر: ۳۳۱۶۶۶

دونالد ترامپ با شعار «امريكا را دوباره عظيم كنيم»، در دوره جديد رياست‌جمهوري خود بار ديگر بر اهميت استقلال انرژي و تقويت صنعت سوخت‌هاي فسيلي تأكيد كرده است. سياست‌هاي او در اين دوره، ادامه‌دهنده راهبردهايي است كه در دوره اول رياست‌جمهوري‌اش آغاز كرد و بر احياي توليد داخلي نفت، گاز، و زغال‌سنگ متمركز بود.

دونالد ترامپ با شعار «امريكا را دوباره عظيم كنيم»، در دوره جديد رياست‌جمهوري خود بار ديگر بر اهميت استقلال انرژي و تقويت صنعت سوخت‌هاي فسيلي تأكيد كرده است. سياست‌هاي او در اين دوره، ادامه‌دهنده راهبردهايي است كه در دوره اول رياست‌جمهوري‌اش آغاز كرد و بر احياي توليد داخلي نفت، گاز، و زغال‌سنگ متمركز بود. اين گزارش نگاهي دارد به اولويت‌ها و اقدامات ترامپ در حوزه انرژي، همراه با پيامدهاي آن براي اقتصاد، محيط‌زيست و جايگاه امريكا در بازار جهاني انرژي.

به گزارش خبرنگار «تعادل»، دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا، روز دوشنبه، ساعاتي پس از مراسم تحليف، موجي از فرمان‌هاي اجرايي را براي تقويت توليد نفت و گاز اين كشور و لغو برنامه اقليمي جو بايدن، رييس‌جمهور سابق، صادر كرد.

ترامپ سياست انرژي را يكي از اركان مبارزات انتخاباتي خود قرار داد و قول داد كه تشريفات اداري را كاهش دهد و توليدكنندگان نفت امريكا را از قيد و بند محدوديت‌هاي مقرراتي رها كند تا توليد افزايش يافته و قيمت‌ها براي مصرف‌كنندگان كاهش يابد. به قدرت رسيدن ترامپ، يك موهبت براي صنعت نفت و گاز است كه روابط پرآشوبي با دولت جو بايدن داشت. همچنين يك برد بزرگ براي مديران نفتي است كه مبالغ زيادي را به صندوق مبارزات انتخاباتي او ريختند. ترامپ، وضعيت اضطراري انرژي ملي را اعلام كرد كه به او، اختيار براي كاهش محدوديت‌هاي زيست محيطي براي زيرساخت و پروژه‌هاي انرژي مي‌دهد و مجوز براي زيرساخت جديد انتقال برق و خط لوله را تسهيل مي‌كند. ترامپ هنگام امضاي اين فرمان، به خبرنگاران گفت: اين فرمان به شما امكان مي‌دهد هر كاري را كه بايد انجام دهيد تا از اين مشكل پيشي بگيريد، انجام دهيد و ما چنين وضعيت اضطراري داريم.

رييس‌جمهور امريكا، پيش از اين در توضيح دليل اعلام وضعيت اضطراري، گفت: بحران تورم، ناشي از هزينه‌هاي بيش از حد و افزايش قيمت‌هاي انرژي است و به همين دليل، امروز، وضعيت اضطراري ملي انرژي اعلام مي‌كنم. ما حفاري مي‌كنيم عزيزم، حفاري. او قبلا گفته بود كه افزايش تقاضا براي برق از سوي صنعت فناوري كه عمدتا براي تامين نيروي هوش مصنوعي است، مستلزم اصلاحات اساسي در شبكه است. ترامپ، فرماني براي امريكا صادر كرد تا رسيدگي به درخواست‌هاي مجوز صادرات پروژه‌هاي جديد گاز طبيعي مايع كه به آسيا و اروپا ارسال مي‌شوند، ازسرگرفته شود و فرمان توقف صدور مجوز را كه بايدن در اوايل سال ۲۰۲۴، براي بررسي اثرات زيست محيطي و اقتصادي افزايش صادرات گاز مايع، صادر كرده بود را معكوس كرد. صادرات ال‌ان‌جي امريكا در سال ۲۰۲۳، به ركورد بالايي رسيد و اين كشور، بزرگ‌ترين صادركننده اين محصول در جهان است. اما اين توقف صدور مجوزهاي صادرات، ابهاماتي را براي پروژه‌هاي در دست توسعه ايجاد كرد. كارخانه‌ها در لوييزيانا كه در انتظار دريافت مجوز هستند، شامل كامن ولث ال‌ان‌جي، سي پي ۲ ونچر گلوبال، پروژه توسعه تاسيسات «سابين پاس» شركت «چنير انرژي» و پايانه «ليك چارلز» شركت «انرژي ترانسفر» است. در تگزاس، فاز دوم پروژه پورت آرتور ال‌ان‌جي شركت سمپرا، در انتظار مجوز است.

ترامپ، دستور خروج امريكا از توافق اقليمي پاريس را كه توافق بين‌المللي براي مبارزه با تغييرات اقليمي است، صادر كرد و اقدامي كه در دور اول رياست‌جمهوري خود انجام داده بود را تكرار كرد.

ترامپ، تغييرات اقليمي را «فريب» خوانده و مي‌گويد اين توافق، امريكا را در نقطه ضعف رقابتي نسبت به رقيبان ژئوپليتيكي مانند چين قرار مي‌دهد. وي گفت: من بلافاصله از توافق اقليمي يك طرفه و غيرمنصفانه پاريس خارج مي‌شوم. در حالي كه چين، بدون مجازات، آلوده مي‌كند، امريكا، صنايع خود را نابود نخواهد كرد.

ترامپ صدور مجوز اجاره فروش براي پروژه‌هاي بادي فراساحلي در آب‌هاي فدرال را متوقف و به بازبيني اقتصادي و زيست محيطي منوط كرد و گفت مزارع بادي، زشت و گران بوده و به حيات وحش آسيب مي‌زنند. ما كارهاي بادي را انجام نمي‌دهيم. طبق بيانيه مطبوعاتي كاخ سفيد، ترامپ، يك فرمان اجرايي صادر كرد و ليزينگ بادي فراساحلي همه مناطق فلات قاره بيروني امريكا را براي بررسي زيست محيطي و اقتصادي، متوقف كرد.

اين فرمان شامل پروژه‌هاي بادي فراساحلي امريكا كه توسط شركت‌هايي شامل اورستد، آونگريد، كپنهاگ اينفرا استراكچر پارتنرز و دومينيون در دست توسعه هستند، نمي‌شود. بايدن، نيروي بادي را بخش مهمي از استراتژي خود براي كربن زدايي از بخش برق مي‌ديد. ترامپ، خودروهاي برقي را هدف قرار داد و فرمان اجرايي سال ۲۰۲۱ را كه بايدن امضا كرد تا اطمينان حاصل شود كه نيمي از خودروهاي جديد فروخته شده در امريكا تا سال ۲۰۳۰ برقي هستند، لغو كرد. هدف ۵۰ درصدي بايدن كه از نظر قانوني الزام آور نبود، حمايت خودروسازان امريكايي و خارجي را جلب كرده بود. ترامپ در يك فرمان اجرايي، اعلام كرد كه توزيع بودجه مصرف ‌نشده دولتي براي ايستگاه‌هاي شارژ وسايل نقليه را از يك صندوق پنج ميليارد دلاري متوقف مي‌كند و خواستار پايان دادن به معافيت ايالت‌ها براي تصويب قوانين خودروهاي بدون آلايندگي تا سال ۲۰۳۵ شد و گفت كه دولت او پايان دادن به اعتبار مالياتي خودروهاي برقي را بررسي خواهد كرد.

ترامپ با امضاي فرماني، اقدامات بايدن براي مسدود كردن حفاري در منطقه قطب شمال و مناطق بزرگ سواحل امريكا را باطل كرد.

رييس‌جمهور امريكا همچنين، يادداشت سال ۲۰۲۳ كه حفاري نفت را در منطقه‌اي به وسعت ۶.۵ ميليون هكتار در سواحل امريكا ممنوع كرده بود را باطل كرد. هنوز معلوم نيست كه آيا اين اقدامات، براي جذب شركت‌هاي حفاري بزرگ كه در سال‌هاي اخير، به دليل هزينه‌هاي نسبتا بالاي توسعه، از اين منطقه فاصله گرفتند، كافي خواهد بود يا خير.

بايدن، ماه جاري، قبل از تحويل قدرت به ترامپ، توسعه نفت و گاز فراساحلي جديد را در اكثر خطوط ساحلي امريكا ممنوع كرده بود.

ترامپ اعلام كرد قصد دارد ذخاير استراتژيك نفت را تا سر پر كند. منظور او، ذخاير نفت خام اضطراري امريكا است كه براي مقابله با شوك‌هاي عرضه، ايجاد شده اند.

پس از آغاز جنگ روسيه در اوكراين، بايدن بيش از ۱۸۰ ميليون بشكه نفت خام از اين ذخاير را فروخت. اين اقدام، به كنترل قيمت بنزين كمك كرد اما باعث شد سطح ذخاير اضطراري، به پايين‌ترين حد در ۴۰ سال گذشته سقوط كند. ترامپ گفت: ما قيمت‌ها را پايين مي‌آوريم، ذخاير استراتژيك را دوباره تاسر، پر مي‌كنيم و انرژي امريكايي را به سراسر جهان صادر مي‌كنيم.

وي احتمالا به قانونگذاران امريكايي چشم خواهد دوخت تا به او، براي خريد نفت در هفته‌هاي آينده، پول بدهند. در همين زمينه محمد ترابي، كارشناس حوزه انرژي، در گفت‌وگو با خبرنگار «تعادل»، اظهار كرد: ترامپ همواره يكي از بزرگ‌ترين حاميان صنعت سوخت‌هاي فسيلي بوده است. او با لغو قوانين و مقررات محدودكننده محيط‌زيستي كه به‌ويژه در دوران دولت اوباما به تصويب رسيده بودند، تلاش مي‌كند توليد و صادرات نفت و گاز امريكا را به بالاترين حد ممكن برساند. در دوره جديد، ترامپ با اعلام طرح‌هايي براي اكتشاف و استخراج انرژي در مناطق حساس، مانند آلاسكا و آب‌هاي فراساحلي، رويكرد تهاجمي‌تري را در پيش گرفته است.

وي تصريح كرد: ترامپ در تلاش است تا با افزايش مجوزهاي حفاري در مناطق فدرال، امريكا را به بزرگ‌ترين صادركننده انرژي در جهان تبديل كند. اين سياست‌ها شامل آزادسازي منابع نفتي در آلاسكا و دشت‌هاي غربي ايالات متحده است. وي عنوان كرد: با وجود كاهش تقاضاي جهاني براي زغال‌سنگ، ترامپ از اين صنعت به عنوان نماد استقلال انرژي امريكا حمايت مي‌كند. او با وعده بازگرداندن مشاغل زغال‌سنگ، تلاش دارد اعتماد ايالت‌هاي صنعتي را جلب كند.

وي در ادامه گفت: ترامپ برخلاف سياست‌گذاران بسياري از كشورها، علاقه چنداني به توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير نشان نداده است. او بارها انرژي‌هاي خورشيدي و بادي را غيركارآمد و پرهزينه توصيف كرده و تأكيد دارد كه انرژي‌هاي تجديدپذير نمي‌توانند نيازهاي عظيم انرژي امريكا را تأمين كنند.

وي خاطرنشان كرد: ترامپ در اين دوره، برنامه‌هايي براي كاهش يارانه‌هاي دولتي به پروژه‌هاي انرژي تجديدپذير معرفي كرده است. او معتقد است كه اين منابع بايد در رقابت آزاد اقتصادي خود را ثابت كنند. ترامپ با كنار گذاشتن توافق‌نامه‌هاي بين‌المللي، مانند توافق‌نامه پاريس، و لغو مقررات داخلي سخت‌گيرانه، تلاش مي‌كند موانع را از سر راه صنايع فسيلي بردارد. وي اظهار كرد: سياست‌هاي ترامپ اگرچه در كوتاه‌مدت مي‌توانند منجر به ايجاد شغل و افزايش توليد ناخالص داخلي شوند، اما پيامدهاي بلندمدت آنها براي محيط‌زيست و تغييرات اقليمي جاي بحث دارد. كارشناسان هشدار مي‌دهند كه بازگشت به سوخت‌هاي فسيلي مي‌تواند موجب افزايش انتشار گازهاي گلخانه‌اي و تسريع تغييرات اقليمي شود. از سوي ديگر، اين سياست‌ها ممكن است توان رقابت امريكا را در بازار رو به رشد انرژي‌هاي پاك كاهش دهد. وي عنوان كرد: در دوره جديد رياست‌جمهوري ترامپ، انرژي بار ديگر به يكي از ابزارهاي كليدي او براي جلب حمايت داخلي و تثبيت جايگاه جهاني امريكا تبديل شده است. اما اين مسير، با چالش‌هايي مانند فشارهاي بين‌المللي براي كاهش انتشار كربن و نياز به تنوع در منابع انرژي همراه خواهد بود. تنها زمان نشان خواهد داد كه آيا سياست‌هاي ترامپ مي‌توانند هم‌زمان منافع اقتصادي و محيط‌زيستي را تأمين كنند يا نه.