سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران عنوان كرد

قيمت شكر به زير نرخ مصوب رسيد

۱۴۰۳/۱۱/۰۳ - ۰۱:۴۰:۴۶
|
کد خبر: ۳۳۱۶۹۵

عضو هيات‌مديره و سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران از كاهش واردات شكر در سال جاري از يك ميليون و ۲۵۰ هزار تن به ۷۲۵ هزار تن خبر داد و اظهار كرد: در سال جاري هم با تغييراتي كه صورت گرفته واردات شكر به پايين‌تر از ميزان سال گذشته برسد، در نتيجه كشور، بنابر گفته وزير جهاد كشاورزي به خودكفايي نزديك است.

عضو هيات‌مديره و سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران از كاهش واردات شكر در سال جاري از يك ميليون و ۲۵۰ هزار تن به ۷۲۵ هزار تن خبر داد و اظهار كرد: در سال جاري هم با تغييراتي كه صورت گرفته واردات شكر به پايين‌تر از ميزان سال گذشته برسد، در نتيجه كشور، بنابر گفته وزير جهاد كشاورزي به خودكفايي نزديك است.

شكر به عنوان يك ماده غذايي پرمصرف حداقل براي ۴۰۰ محصول نقش مهمي در سفره خانوار، صنايع مختلف از جمله شيريني و شكلات، نوشيدني‌ها و داروسازي ايفا مي‌كند. با توجه به نياز سالانه كشور به بيش از ۲ ميليون و ۲۰۰ هزار تن شكر، كه در سال جاري حدود ۸۰ درصد آن از توليد داخل و ۲۰ تا ۲۳ درصد از طريق واردات تأمين مي‌شود، خودكفايي در توليد ۱۰۰ درصدي شكر را به يكي از اهداف كليدي و دست يافتني وزارت جهاد كشاورزي تبديل كرده است.

حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد توليد شكر كشور از چغندرقند و مابقي از نيشكر تأمين مي‌شود، در اين ميان مصرف خانوار ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن، صنايع ۶۰۰ هزار تن و نوشابه‌ها ۵۵۰ تا ۶۰۰ هزار تن و مقداري مصرف نيز در ساير آمارها، برآورد شده است. نياز به واردات هم فعلاً ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن است كه وزارت جهاد كشاورزي با همكاري كشاورزان و صنعت به دنبال راهكارهايي براي افزايش توليد داخلي و كاهش وابستگي به واردات است. در سال زراعي جاري توليد ۲ ميليون و ۱۷۰ هزار تن چغندرقند پاييزه از سطح ۳۱ هزار هكتار اراضي در شش استان كشور ثبت شده است. اين ميزان توليد، بالاترين ركورد در تاريخ كشت چغندرقند پاييزه در ايران بود. همچنين، مديريت بهينه منابع آب در كشت پاييزه چغندرقند منجر به صرفه‌جويي بيش از ۶۵۲ ميليون مترمكعب آب در ۱۰ سال اخير شده است. با توجه به اينكه كشت چغندرقند در ۷۵ هزار هكتار از اراضي كشاورزي انجام و حدود ۴ ميليون تن چغندرقند توليد مي‌شود، به نظر مي‌رسد با بهره‌گيري از كشت پاييزه، امكان دستيابي به خودكفايي در توليد شكر وجود دارد. محققان و مديران وزارت جهادكشاورزي هم بر اين نكته تأكيد دارند كه با برداشت بيش از ۵ ميليون تن چغندرقند، مي‌توان به خودكفايي ملي در توليد شكر دست يافت.

طي هفته‌هاي گذشته غلامرضا نوري قزلجه - وزير جهاد كشاورزي - در اولين نشست خبري خود با عنوان اولين نشست با عنوان ارايه گزارش عملكرد ۱۰۰ روزه، به حمايت از توليد داخلي و به خودكفايي رسيدن در توليد داخلي در محصولاتي همچون شكر، محصولات گرمسيري، گوشت قرمز و... تاكيد كرد. در ادامه اين مطلب به ميزان توليد داخل و واردات و چگونگي رسيدن به خودكفايي در اين محصول پرداخته شده است. حسين فرهادي - عضو هيات‌مديره و سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران - در گفت‌وگو با ايسنا، درباره خودكفايي در توليد شكر اظهار كرد: در سال گذشته بازار شكر نابه‌ساماني‌هايي را متحمل شد و اين شرايط برآمده از اين بود كه دولت به واردات شكر ارز 28 هزار و 500 توماني اختصاص مي‌داد، اين اتفاق از يك سو سبب مي‌شد كشت چغندر و نيشكر در داخل كشور براي كشاورزان صرفه اقتصادي نداشته باشد و از سوي ديگر تخصيص اين ارز به واردات باعث مي‌شد قيمت شكر در داخل كشور نسبت به قيمت آن در كشورهاي همسايه بسيار پايين‌تر باشد كه اين امر علاوه بر اينكه به قاچاق شكر از ايران به كشورهاي همسايه مي‌انجاميد سبب مي‌شد تفاوت قيمت مصوب شكر و قيمت آن در بازار آزاد سود كلاني را نصيب محتكران كند. وي ادامه داد: در اواخر ارديبهشت ماه سال جاري جلسه‌اي كه در وزارت صمت برگزار شد منبع تامين ارز شكر از تالار يك به تالار دوم تغيير داد و نرخ ارز تخصيصي از 28 هزار و 500 تومان به 42 هزار و 200 تومان تغيير يافت و اين سبب افزايش قيمت مصوب شكر شد و در پي افزايش قيمت مصوب ديگر نه احتكار شكر و نه قاچاق آن صرفه اقتصادي نداشت و علاوه بر آن كشت چغندر سودده شد و افزايش پيدا كرد.

سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي افزود: علاوه بر اين دولت در سال جاري اقدام به خريد تضميني چغندر نيشكر و اعلام كرد كه در سال زراعي ۱۴۰۳-۱۴۰۲ چغندر قند بهاره با عيار ۱۶ درصد را هر كيلو حدود ۳۹۰۰ تومان و چغندر قند پاييز را با عيار ۱۵ درصد هر كيلو ۳۸۰۰ تومان خريداري مي‌كند و اين امر به افزايش كشت اين محصول انجاميد.

وي تصريح كرد: اكنون قيمت شكر در بازار آزاد حتي از قيمت شكر دولتي پايين‌تر است و اين امر سبب شده تقاضاي واقعي شكر در بازار خود را نشان دهد و هر آنچه در بازار عرضه مي‌شود به مصرف‌كننده نهايي برسد.

فرهادي در ادامه ضمن اشاره به اينكه نياز سالانه شكر در كشور ۲.۲ ميليون تن است، از كاهش واردات شكر خبر داد و گفت: واردات شكر در سال ۱۴۰۱ حدود يك ميليون و ۲۵۰ هزار تن بود، اين رقم در سال ۱۴۰۲ به ۷۲۵ هزار تن كاهش پيدا كرد و پيش‌بيني مي‌شود در سال جاري هم با تغييراتي كه صورت گرفته واردات شكر به پايين‌تر از ميزان سال گذشته برسد، در نتيجه كشور، بنابر گفته وزير جهاد كشاورزي به خودكفايي نزديك است؛ البته براي برآورد دقيق ميزان وابستگي كشور به واردات شكر بايد تا ارديبهشت سال آينده صبر كرد با اين حال رويه‌هاي حاكم بر بازار شكر كشور نشان مي‌دهد فاصله چنداني با خودكفايي نداريم.

سخنگوي اتحاديه بنكداران مواد غذايي در پايان تصريح كرد: واردات شكر خام بيشتر از كشورهاي برزيل و هندوستان صورت مي‌گيرد و در كارخانجات داخلي كه بيشتر در استان خوزستان هستند به شكر سفيد تبديل و به بازار عرضه مي‌شود.