يك ابزار جديد با كاركرد مسووليت اجتماعي در راه بورس
مجيد پويانمهر، رييس اداره مطالعات مالي اسلامي سازمان بورس و اوراق بهادار توضيح داد: كميته تخصصي فقهي سازمان بورس و اوراق بهادار، در سال ۱۴۰۰، به موضوع «وقف سهام» پرداخته بود و شروط خاصي براي صحت وقف سهام تعيين كرده بود.
مجيد پويانمهر، رييس اداره مطالعات مالي اسلامي سازمان بورس و اوراق بهادار توضيح داد: كميته تخصصي فقهي سازمان بورس و اوراق بهادار، در سال ۱۴۰۰، به موضوع «وقف سهام» پرداخته بود و شروط خاصي براي صحت وقف سهام تعيين كرده بود.
او افزود: در مصوبات پيشين كميته تخصصي فقهي در رابطه با موضوع «وقف سهام» تصويب شده بود؛ «سهام وقف شده بايد معيار غلبه داراييهاي ثابت را احراز كند. ملاك ساخته شده با استفاده از «وقف سهام» بايد بهطور مستمر حفظ شود. در صورتي كه در طول زمان، غلبه داراييهاي قابل اجاره در اموال شركت حفظ نشود، مدير صندوق موظف بود آن را با سهام ديگري كه واجد معيار مذكور است، جايگزين كند...»
پويانمهر با بيان اينكه در جلسه اخير كميته فقهي مجددا به موضوع وقف سهام پرداخته شد و مصوباتي ديگر صورت گرفت، گفت: بعد از استماع نظر كارشناسان و بحثهاي به عمل آمده، كميته تخصصي فقهي به اين نتيجه رسيد كه با عنايت به فتواي مقام معظم رهبري، لزومي به احراز غلبه داراييهاي ثابت در مجموع اموال شركت وجود ندارد. بنابراين، در مصوبه جديد، تأكيد شده وقف انواع سهام صحيح است. در واقع با اين فتوا، مهم نيست داراييهاي ثابت اموال شركت غلبه داشته باشد يا نداشته باشد. او ادامه داد: فتواي جديد مقام معظم رهبري و مصوبات اخير كميته تخصصي فقهي سازمان بورس، ميتواند تأثيرات قابل توجهي بر نحوه سرمايهگذاري و استفاده از منابع مالي در راستاي اهداف وقف داشته باشد و به گسترش فرهنگ وقف در جامعه كمك كند.
پويانمهر افزود: بهدليل فتواي جديد مقام معظم رهبري در پاسخ به استفتائات مرتبط با وقف سهام، آستان قدس رضوي درخواست كرد كه موضوع وقف سهام با هدف توسعه صندوقهاي وقف مجددا در دستور كار كميته فقهي قرار گيرد. اين درخواست بهدنبال ابهامات موجود و نياز به روشنسازي در خصوص امكان وقف سهام شركتهاي خدماتي و مشاورهاي و همچنين شرايط لازم براي توسعه فعاليتهاي صندوقهايهاي وقف مطرح شده است.
دبير كميته تخصصي فقهي سازمان بورس و اوراق بهادار در پايان با بيان اينكه «وقف سهام» يك ابزار جديد با كاركرد مسووليت اجتماعي و توسعه فعاليتهاي عامالمنفعه است، گفت: هنوز صندوق وقف سهام در بازار سرمايه ايران عملياتي نشده است و در صورت فراهم شدن زيرساختهاي مقرراتي و فني لازم، ميتوان از ظرفيت اين صندوقها براي توسعه فعاليتهاي عام المنفعه و حفظ مسووليت اجتماعي استفاده كرد. فعاليتهايي نظير: حمايت از ساخت و توسعه بيمارستانها و مراكز درماني خيريه، حمايتهاي مالي از موسسات توانبخشي و سازمان بهزيستي و كميته امداد و موسسات خيريه غيردولتي، ساخت مدارس، مراكز آموزشي، ساخت و توسعه بناهاي مذهبي و ...از جمله كاركردهاي مصوبات اخير كميته تخصصي فقهي سازمان بورس و اوراق بهادار است.