گام‌هاي بلند شركت توسعه نيشكر در ارتقاي توليد و اشتغال
آباداني، اميد، زندگي؛ خوزستان، شيرين از نيشكر

گام‌هاي بلند شركت توسعه نيشكر در ارتقاي توليد و اشتغال

۱۴۰۳/۱۱/۰۴ - ۰۱:۱۲:۵۷
|
کد خبر: ۳۳۱۸۳۹

شكر، يكي از محصولات راهبُردي است و از ظرفيت‌هاي مهم استان خوزستان است كه نقش مهمي در امنيت غذايي كشور دارد و به عنوان يكي از مواد غذايي اساسي، در بسياري از صنايع غذايي و حتي دارويي استفاده مي‌شود؛ بنابراين توليد شكر به ميزان كافي و باكيفيت بالا اهميت زيادي در تأمين امنيت غذايي ايفا مي‌كند.

شكر، يكي از محصولات راهبُردي است و از ظرفيت‌هاي مهم استان خوزستان است كه نقش مهمي در امنيت غذايي كشور دارد و به عنوان يكي از مواد غذايي اساسي، در بسياري از صنايع غذايي و حتي دارويي استفاده مي‌شود؛ بنابراين توليد شكر به ميزان كافي و باكيفيت بالا اهميت زيادي در تأمين امنيت غذايي ايفا مي‌كند. توليد پايدار براي تحقّق امنيت غذايي كشور، از راهبُردهاي اصلي شركت توسعه نيشكر است؛ براي تحقّق اين راهبرد، هم در حوزه فناوري‌هاي نوين و هم در زمينه استفاده از نيروهاي متخصّص، گام‌هاي خوبي برداشته شده و پيوندي بين دانش و صنعت نيشكر برقرار شده كه به پايداري و جهش توليد منجر شده است. در حال حاضر فعاليت اين شركت به‌گونه‌اي بوده كه نه‌تنها توانسته بيش از ۴۰ درصد شكر موردنياز كشور را تأمين كند؛ بلكه در توليد ساير محصولات نيشكري نيز ركورددار است.

 

سرمايه اجتماعي ارزشمند نيشكر

اين شركت با اتكا به سرمايه اجتماعي ارزشمند و بي‌بديل خود، متشكل از خانواده‌اي ۱۰۰ هزارنفره در مسير توسعه گام برداشته است. در سال گذشته مشاركت فعالانه اين خانواده، به افزايش 65 درصدي توليد شكر و ركوردشكني در توليد محصولات جانبي همچون الكل طبي، خميرمايه، خوراك دام و ساير محصولات نيشكري منجر شد. از خودگذشتگي و تلاش شبانه‌روزي كارگران، برنامه‌ريزي دقيق، به‌كارگيري روش‌هاي نوين در توليد، وضعيت مطلوب مزارع نيشكر در سال زراعي گذشته به دليل مديريت مطلوب مزرعه در كاشت، داشت و برداشت، افزايش راندمان توليد و... باعث تحقق اين دستاوردها شده است.

 

افزايش بهره‌وري بر مبناي دانش

افزايش بهره‌وري نخستين گام براي رسيدن به دستاورد افزايش توليد است كه مبناي آن تحقيق و آموزش است. اين صنعت به عنوان يك صنعت دانش‌بنيان، همواره به موضوع تحقيق و توسعه در همه ابعاد اهميت ويژه‌اي مي‌دهد. توليد واريته‌هاي سازگار با اقليم خوزستان، اجراي روش‌هاي نوين آبياري در مزارع، بومي‌سازي قطعات و تجهيزات كارخانه‌هاي توليد شكر، ساخت ماشين‌آلات كشاورزي، طراحي سامانه پايش «مكان‌مند» مزارع نيشكر، كنترل بيولوژيك آفات و از همه مهم‌تر آموزش كاركنان و پرورش نيروهاي متخصص در بخش صنعت و كشاورزي و... بخشي از طرح‌هايي براي افزايش بهره‌وري در صنعت نيشكر است كه مسير را براي تأمين امنيت غذايي كشور هموار كرده است.

 

نيشكر دروازه ورود مكانيزاسيون

نكته ديگر آنكه، صنعت نيشكر، دروازه ورود مكانيزاسيون به كشاورزي است و واحد‌هاي نيشكري به واسطه حضور نيروهاي متخصّص در سطوح مختلف در حوزه كشاورزي و صنعت از دانش فنّي برخوردار‌ هستند و هم‌اكنون نيز از روش‌هاي نوين در اين عرصه‌ها استفاده مي‌كنند. در اين زمينه، تقريبا ۱۰۰ درصد برداشت محصول نيشكر در واحدهاي هفتگانه به شكل مكانيزه انجام مي‌شود و مسير پيوستن هفت‌تپه نيز به اين شيوه مُدرن كشاورزي هموار شده است. نوآوري و خلاقيت در خدمت اهداف بهره‌وري و محيط‌زيستي اين صنعت است و ثمره اين نوآوري‌ها، طراحي و ساخت ده‌ها دستگاه و همچنين اجراي روش‌هاي نوين در سطح مزارع نيشكر است.

 

تكميل زنجيره توليد و توسعه صنايع

پايين‌دستي

تكميل زنجيره توليد و توسعه صنايع پايين‌دستي يكي از اهداف اين شركت است كه نه‌تنها كشور را در زمينه برخي از محصولات راهبردي خودكفا مي‌كند؛ بلكه رونق اقتصادي و اشتغال‌زايي در منطقه را نيز به دنبال دارد. اين شركت با سرمايه‌گذاري‌هاي موثر در صنايع جانبي و راه‌اندازي صنايع پايين‌دستي همچون كارخانه توليد كاغذ، اسانس، كود فسفاته، تغليظ ويناس و… قدم‌هاي مهمي در تنوع‌بخشي به محصولات نيشكري برداشته و به موفقيت‌هاي ارزشمندي دست‌يافته است. در واقع، اقتصاد مقاومتي مدّنظر مقام معظم رهبري، با بهره‌برداري حداكثري از اين ظرفيت‌ها مسير مي‌شود، بنابراين براي رسيدن به اين هدف از همه ظرفيت‌هاي صنعت نيشكر چه در حوزه صنايع پايين‌دستي و چه در تنوّع‌بخشي به محصولات استفاده مي‌شود.

 

ظرفيت‌هاي توسعه نيشكر در خوزستان

اين دستاوردها، ضمن ايجاد يك زنجيره ارزش كامل در راستاي صيانت از محيط‌زيست، ارزش افزوده قابل توجهي ايجاد كرده است. شركت توسعه نيشكر، با توليد بيش از 40 درصد شكر مورد نياز كشور، نه تنها امنيت غذايي را تضمين مي‌كند، بلكه با ايجاد اشتغال براي بيش از 26 هزار نفر به‌صورت مستقيم و بيش از اينها به‌طور غيرمستقيم، به توسعه اقتصادي كشور نيز كمك شاياني كرده است. 700 هزار تُن شكر سفيد، 60 تُن شكر طعم‌دار، 7 هزار تُن شكر قهوه‌اي، ۱۳۲ هزار متر مكعب‌ام.دي.اف در سال، 36 ميليون ليتر الكل طبي، 12 هزار تُن خميرمايه، 30 تُن يخ خشك، 50 هزار تُن ويناس، ظرفيت خالص‌سازي ۱۰۰۰ كيلوگرم بر ساعت گاز بيودي اكسيدكربن، 1500 تُن زغال زيستي و هزاران تُن كمپوست، بخشي از ظرفيت‌هاي توليدي اين صنعت دوستدار محيط‌زيست است.

 

كارگران سرمايه اصلي شركت

صنعت نيشكر يكي از بزرگ‌ترين شركت‌هاي كارگري خوزستان است كه اشتغالي بالغ بر ۲۶ هزار نفر را در گستره شمال تا جنوب خوزستان در واحدهاي هشتگانه ايجاد كرده است. معتقديم كه كارگران سرمايه اصلي اين صنعت هستند و در طول اين سال‌ها هر بحراني در سايه تلاش جهادي و سختكوشي آنها به فرصت شكوفايي تبديل شده است. در سال گذشته، طرح‌هاي مختلفي براي حمايت از كارگران در طرح‌هاي هشتگانه به اجرا درآمد و امسال نيز اين اقدامات انگيزشي ادامه دارد.

 

مشاركت مردم در توسعه صنعت نيشكر

سال ۱۴۰۳ از سوي مقام معظم رهبري با شعار «جهش توليد با مشاركت مردم» مزين شده است. اين شعار، نقشه راهي براي آباداني كشور و تحقق توسعه پايدار ترسيم مي‌كند. در مسير تحقق اين توسعه پايدار و جامه عمل پوشاندن به شعار سال، صنعت نيشكر به عنوان يك بنگاه بزرگ اقتصادي با پايگاه گسترده مردمي، خانواده‌اي ۱۰۰ هزار نفره و بيش از ۱۷۰ روستاي همجوار، نقشي تأثيرگذار دارد. يكي از عرصه‌هايي است كه در آن جهش توليد با مشاركت مردم محقّق مي‌شود توجه به مناطق پيراموني است. «رسم همسايگي»، مفهومي ديرينه و ارزشمند در فرهنگ ايراني و اسلامي است كه بر تعاون، همدلي و مشاركت تأكيد مي‌كند. توجه به جوامع پيراموني به عنوان همسايگان صنايع و بنگاه‌هاي بزرگ اقتصادي، فوايد بسياري به دنبال دارد. اين مشاركت، با ايجاد همدلي و هم‌افزايي، زمينه را براي توسعه پايدار خواهد كرد. در شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي توجه به اين مناطق در راستاي مسووليت‌هاي اجتماعي همواره در اولويت بوده و اين شركت در تلاش است با مشاركت مردم، تحوّل‌آفرين باشد.

 

بومي‌سازي بيش از ۹۰ درصد از قطعات

شركت توسعه نيشكر با اتكا به توان شركت‌هاي داخلي، موفق به بومي‌سازي بيش از ۹۰ درصد از قطعات و تجهيزات حساس كارخانه‌هاي توليد شكر خود شده است. در چند سال گذشته نيز با تشديد تحريم‌ها، تلاش گسترده‌اي براي بومي‌سازي تمامي قطعات مورد نياز كارخانه‌هاي شكر صورت گرفته است. در حال حاضر، تقريباً بيشتر قطعات و تجهيزات مورد استفاده در كارخانه‌هاي نيشكر، توسط شركت‌هاي داخلي و به‌ويژه شركت‌هاي دانش‌بنيان مستقر در استان، توليد مي‌شود. در اين بين، استفاده از ظرفيت‌هاي درون مجموعه شركت توسعه نيشكر در كنار اتكا به شركت‌هاي داخلي، از راهبردهاي اصلي است. شركت راصد صنعت توسعه از شركت‌هاي تابعه توسعه نيشكر در اين زمينه فعال است و توانسته تعدادي از قطعات مورد نياز صنعت نيشكر را بومي‌سازي كند. بومي‌سازي اين فناوري‌ها، صنعت نيشكر را در برابر تحريم‌ها كه مي‌توانستند بيشترين آسيب را به اين بخش وارد كنند، مصون نگه داشته است.

 

تلاش براي كسب ۴۰ درصد درآمد از محل صادرات

يكي ديگر از برنامه‌هاي راهبردي اين شركت، كسب ۴۰ درصد درآمد از محل صادرات محصولات نيـــشكري است؛ محــصولاتي همچــون الكــل طبي، خميرمايه ‌ام.دي.اف، خوراك دام و... داراي بازارهاي صادراتي مناسبي در كشورهاي منطقه است و مي‌توانند سهم قابل‌توجهي در افزايش درآمد شركت‌هاي تابعه داشته باشند. بهبود و توسعه توليد، از ديگر محورهاي اين سند است؛ برنامه‌ريزي توسعه نيشكر، به‌كارگيري همه ظرفيت‌هاي صنعت نيشكر براي تحقق شعار سال است و در ابلاغ سند راهبردي اين مجموعه، برنامه‌ريزي مديران نيشكري به‌گونه‌اي است كه واحدهاي هشت‌گانه از ظرفيت اسمي خود عبور كنند تا به جهش توليد دست يابند. حضور شركت نيشكر در بازار سرمايه، نويدبخش تحولات مثبت و رونق چشمگير اين صنعت راهبردي است. اين اتفاق مبارك، فرصت‌هاي بي‌نظيري را براي سرمايه‌گذاري و مشاركت مردم در اين حوزه كليدي فراهم مي‌كند و زمينه‌ساز جهش توليد و شكوفايي اقتصادي خواهد بود. يكي از مهم‌ترين مزاياي اين اقدام، دسترسي به منابع مالي جديد از طريق جذب سرمايه‌هاي مردمي است. اين امر، شركت نيشكر را قادر مي‌سازد تا برنامه‌هاي توسعه‌اي خود را با سرعت و شتاب بيشتري به اجرا درآورد، ظرفيت توليد را افزايش دهد و گام‌هاي بلندي در جهت ارتقاي بهره‌وري بردارد.