مرگ روزانه 200 بيمار سرطاني در كشور
سرطان يكي از مهمترين علل مرگ و مير در جهان است و بر اساس آمارها، ابتلا به اين بيماري در كشورمان نيز بهطور چشمگيري افزايش يافته است. كارشناسان حوزه سلامت همواره تأكيد دارند كه بسياري از انواع سرطانها قابل پيشگيري و درمان در مراحل اوليه هستند.
سرطان يكي از مهمترين علل مرگ و مير در جهان است و بر اساس آمارها، ابتلا به اين بيماري در كشورمان نيز بهطور چشمگيري افزايش يافته است. كارشناسان حوزه سلامت همواره تأكيد دارند كه بسياري از انواع سرطانها قابل پيشگيري و درمان در مراحل اوليه هستند. انجام معاينات پزشكي دورهاي و غربالگريهاي مناسب ميتواند به شناسايي زودهنگام سرطانها كمك كند و در نتيجه، شانس درمان و بهبود بيماران را افزايش بدهد.
معاون پژوهشي پژوهشكده سرطان دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به مرگ روزانه ۲۰۰ بيمار مبتلا به سرطان در كشور گفت: ايران به لحاظ روند رو به رشد بروز سرطان بين كشورهاي جهان رتبه ۴۸ را دارد. اما به نظر ميرسد آمار مرگ روزانه 200 نفر در كشور كه معادل سقوط روزانه يك فروند هواپيما در كشور است، براي كسي نگراني ايجاد نكرده است. دكتر كاظم زندهدل با اشاره به روند افزايشي سرطان در كشور و دلايل آن افزود: اميد به زندگي و بقاي افراد افزايش پيدا كرده و در نتيجه تعداد افراد بيشتري به سنين سالمندي ميرسند و ممكن است دچار سرطان شوند. در گذشته ما با حجم زيادي از جمعيت جوان مواجه بوديم، اما حالا اين جمعيت به ميانسالي رسيدهاند و دارند سالمند ميشوند و بيماريهاي غير واگير شامل سرطانها افزايش خواهد يافت. اين افزايش جمعيت ميانسال و سالمند تنها مختص كشور ما نيست و بيشتر كشورهاي در حال توسعه با اين پديده مواجه هستند. در حال حاضر، كشورهاي عربي در منطقه ما نظير قطر، عمان و... به دليل جمعيت جوان و سرعت توسعهاي كه دارند ميزان رشد سرطانشان از ما بيشتر است. براساس برآوردها و مطالعات انجام شده، رتبه رشد سرطان ايران از بين 186 كشور جهان 48 است. كشورهاي قطر، امارات، كويت، بحرين، سوريه، مالديو و ديگر كشورها، از نظر ميزان رشد بروز سرطان، در رتبههاي بالاتري قرار دارند و جزو 10 كشور اول دنيا از نظر رشد سرطان هستند.
سالانه 131 هزار نفر در ايران به سرطان مبتلا ميشوند
او در پاسخ به اين سوال كه ميزان بروز سرطان در كشور چقدر است، اظهار كرد: تعداد مبتلايان به سرطان در كشور ما در سال 1399 حدود 131 هزار نفر در سال است و ميزان بروز سرطان در هر 100 هزار نفر هم 152 نفر است. ما سالانه حدود 131 هزار نفر مبتلا به سرطان داريم. اين ارقام معمولا برآوردي هستند و ممكن است در آنها خطاهايي وجود داشته باشد. اما با اين حال، اين ميزان خطا براي كشور ما خيلي زياد نيست. علت اين امر آن است كه در سالهاي 1393 تا 1400، تلاشهاي خوبي در وزارت بهداشت انجام شد كه آمار سرطان را دقيق ثبت كرديم. دكتر زنده دل با اشاره به اين مطلب كه در چهار يا پنج سال گذشته، انتشار آمار ابتلا به سرطان متوقف شده و تلاشي كه براي ثبت دقيق سرطان انجام ميشد و يكي از موفقترين برنامههاي منطقه بود، با مشكل مواجه شده است، ادامه داد: شايد اين اختلال عمدي نبوده و صرفا دليل آن عدم تمايل به شفافيت در آمار سرطان باشد، اما اين توقف در انتشار گزارشها باعث ايجاد مشكلاتي در روند گزارشها شد. به هر حال سرطان پديدهاي نيست كه در چند سال تغييرات بزرگي در آن ايجاد شود، بنابراين آماري كه اعلام كردم تقريبا بسيار نزديك به واقعيت است. توصيه ما اين است در اولين فرصت بايد برنامه ثبت سرطان جمعيتي در كشور احيا شود و آمار دقيق سرطان به صورت منظم منتشر شود تا بشود براي برنامهريزي و تصميمگيري مورد استفاده سياستگذاران قرار بگيرد.
دو برابر شدن آمار ابتلا به سرطان در 15 سال آينده
معاون پژوهشي پژوهشكده سرطان دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه گفت: پيشبيني ما اين است كه در 15 سال آينده، آمار سرطان در كشور دو برابر خواهد شد. مشكل سرطان اين است كه نميتوانيم بهطور كامل از بروز آن جلوگيري كنيم. به عنوان مثال، كشورهاي امريكا و كشورهاي اروپايي از نظر بروز سرطان وضعيت بدتري از ما دارند، چون عوامل خطر آنها بيشتر است و در آنجا، چون اميد به زندگي بالاتر است، افراد بيشتري به سنهايي ميرسند كه احتمال ابتلا به سرطان بيشتر ميشود. با اين حال نسبت مرگ و مير به بروز سرطان در اين كشورها كه نشان از نظام بهداشتي و مراقبت از سرطان است در اين كشورها نسبت به كشور ما و اكثر كشورهاي در حال توسعه بهتر است. او افزود: آنچه كه مهم است اين است كه ما نميتوانيم جلوي بروز سرطان را بهطور كامل بگيريم؛ با اين حال ميتوانيم از عوامل ايجادكننده سرطان پيشگيري كنيم. به عنوان مثال، كنترل آلودگي هوا، كاهش مصرف سيگار، قليان و ترياك، افزايش فعاليت فيزيكي و كاهش چاقي و تغذيه سالم ميتوانند باعث كاهش بروز برخي سرطانها شوند. به خصوص قليان و ترياك كه متأسفانه عوامل بسيار مهمي هستند و به كشور ما اختصاص دارند و در آينده نزديك به بحران سرطان در كشور دامن خواهند زد. دكتر زنده دل اظهار كرد: از طرفي فقط علت تقريبا نيمي از سرطانها مشخص است و در صورتي كه اين عوامل خطرساز بهطور كامل حذف شوند نيمي از سرطانها قابل پيشگيري خواهند بود. با اين حال در در مورد بسياري از سرطانها، چون علت دقيق آنها مشخص نيست، نميتوانيم جلوي بروزشان را بگيريم. هر چند نميشود از ايجاد همه سرطانها جلوگيري كرد، اما ميتوانيم آنها را زود تشخيص بدهيم و با درمان به موقع، جلوي عوارض و مرگ و مير سرطانها را بگيريم.