بورس در انتظار حمايت‌هاي جديد
«تعادل» بررسي مي‌كند

بورس در انتظار حمايت‌هاي جديد

۱۴۰۳/۱۱/۰۶ - ۰۱:۰۴:۰۶
|
کد خبر: ۳۳۱۹۶۹

پس از هفته‌ها صعود، شاخص كل بورس تهران تغيير مسير داد و شاهد بازدهي منفي در شاخص كل بورس بوديم؛ اين شرايط درحالي است كه نرخ طلا و دلار اين روزها ركوردشكن شده و بازدهي خوبي را تجربه مي‌كنند.بورس تهران هفته سختي را پشت سر گذاشت؛ اما در نهايت معاملات توانست به سيگنال‌هاي حمايتي وزير اقتصاد واكنش مثبت نشان دهد و روند سبزي داشته باشد.

پس از هفته‌ها صعود، شاخص كل بورس تهران تغيير مسير داد و شاهد بازدهي منفي در شاخص كل بورس بوديم؛ اين شرايط درحالي است كه نرخ طلا و دلار اين روزها ركوردشكن شده و بازدهي خوبي را تجربه مي‌كنند.بورس تهران هفته سختي را پشت سر گذاشت؛ اما در نهايت معاملات توانست به سيگنال‌هاي حمايتي وزير اقتصاد واكنش مثبت نشان دهد و روند سبزي داشته باشد. بازار سهام از آبان ماه سال جاري روند سبز و مثبت خود را آغاز كرده بود و طي چند هفته گذشته به علت تغيير شرايط، نوسان در بازارهاي موازي، مراسم تحليف ترامپ، نزديك شدن به شاخص ۳ ميليون واحدي و امثال اين موارد شاخص كل بازار سرمايه سرخ پوش شد و نتوانست به رشد خود ادامه دهد. پس از تجربه اين شرايط و نااميدي سرمايه‌گذاران، وزير اقتصاد در برنامه ويژه خبري وعده حمایت تمام از بورس داد و در نهايت در نيمه معاملات روز چهارشنبه شاهد سبزپوشي معاملات بازار بوديم و باتوجه به شرايط بازار سرمايه به نظر مي رسد كه اين سبزپوشي تا مدتي ادامه‌دار باشد. برخي از كارشناسان عقيده دارند كه بازارسرمايه فعلا روندي نسبتا متعادل خواهد داشت و پس از مشخص شدن مواضع ترامپ عليه ايران يك روند مشخص به خود ميگرد و به نوعي حركت خود را آغاز مي‌كند. دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا شامگاه پنجشنبه بيان كرد: طي روز‌هاي آينده براي بررسي پرونده ايران ديدار‌هايي خواهم داشت. ترامپ اعلام كرد كه فرستاده خود در خاورميانه، استيو ويتكاف، را مسوول پرونده ايران نخواهد كرد، اما او را «مذاكره‌كننده‌اي عالي» توصيف كرد. به نظر مي‌رسد تا زماني كه وي براي ايران تصميم‌گيري كند بازارها در سردرگمي معامله خواهند كرد و پس از آن آرام آرام به

آرامش خواهند رسيد. در اصل مذاكرات ايران و امريكا يك سيگنال مثبت براي بازار سهام به حساب مي‌آيد اما درحال حاضر كه ترامپ به تازگي روي كار آمده و باتوجه به سابقه چهارسال فشار اقتصادي و تحريم عليه ايران به نظر مي‌رسد كه بازارها در يك فاز خنثي معامله كنند و پس از اعلام نظر كاخ سفيد بازارها شرايط جديدي را تجربه خواهند كند. در اصل تصميم‌گيري كاخ سفيد مي‌تواند شرايط اقتصادي ايران را تغيير دهد. ترامپ در دوره پيشين خود تحريم‌هاي بسياري عليه ايران اعمال كرد و باعث شد كه فشار اقتصادي ايران تا حدود زيادي افزايش يابد. حال شرايط نيز اينچنين است و اگر ترامپ قصد افزايش تحريم‌ها عليه ايران را داشته باشدشرايط همچنان وخيم خواهد بود؛ اما اگر شاهد تعامل باشيم اقتصاد كشور نيز به مرور به رشد خواهد رسيد و بازارها نيز صعودي خواهند شد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه بورس در دوره پيشين ترامپ روند صعودي قابل قبولي را تجربه كرد و اگر همچنان همان مسير را پيش بگيرد مجددا روزهاي طلايي بورس نيز آغاز خواهد شد.

 

شاخص نزولي شد!

پس از هفته‌ها بازدهي مثبت، بازدهي شاخص كل بورس تهران نزولي شد و شرايط بدي را پشت سر گذاشت. شاخص كل در آخرين روز كاري هفته به رقم 2 ميليون و 814 هزار و 327 واحد رسيد و نسبت به آخرين روز معاملاتي هفته قبل 51 هزار و 895 واحد پايين‌تر ايستاد و بازدهي هفته شاخص بورس منفي 1.8 درصد شد. در ابتداي هفته اخير شاخص كل بورس تهران 50 هزار و 581 واحد سقوط كرد و روز يكشنبه نيز شاخص 14 هزار و 687 واحد افت كرد. ميانگين ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخير 9 هزار و 39 ميليارد تومان بود كه نسبت به هفته پيشين افت 37 درصدي داشته است. در اولين روز معاملات هفته گذشته ارزش معاملات خرد سهام با افت 33 درصدي نسبت به روز پيشين به رقم 6 هزار و 850 ميليارد تومان كاهش يافت و روز يكشنبه به 10 هزار و 761 ميليارد تومان رسيد. دوشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام 9 هزار و 448 ميليارد تومان بود. سه‌شنبه ارزش معاملات خرد به 10 هزار و 652 ميليارد تومان رسيد و در روز چهارشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام به رقم 7 هزار و 485 ميليارد تومان افت كرد.

 

بورس كالا در يك نگاه

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۵ بهمن ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۶۰۷هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۳۰هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۱هزار ميليارد تومان رسيد. برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۵ بهمن ماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است: ملي صنايع مس ايران با معامله ۴ هزار و ۳۲۰ تن سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۳ هزار و ۵۶ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۲۱۵ هزار تن آهن اسفنجي، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۵۴۳ ميليارد تومان دوم شد. معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۶۱ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۹۴ ميليارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. پالايش نفت آبادان با فروش ۵۰ هزار تن گوگرد، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۷۵ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. فولاد مباركه اصفهان با فروش ۲۵ هزار تن ورق سرد به ارزش هزار و ۶۷ ميليارد تومان تومان پنجم شد. مجتمع فولاد خراسان با معامله ۲۷ هزار تن ميلگرد به ارزش ۸۶۷ ميليارد تومان ششم شد. فولاد خوزستان ۳۲ هزار و ۱۰۰ آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش ۸۶۲ ميليارد تومان فروخت و هفتم شد.پالايش نفت اصفهان با معامله ۳۱ هزار تن گوگرد، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۷۸۷ميليارد تومان هشتم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان نيز با فروش ۹۶۰ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش ۶۵۵ميليارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد و پتروشيمي تندگويان هم با معامله ۹ هزار و ۴۸۸ تن مواد پليمري به ارزش ۶۱۷ ميليارد تومان دهم شد. افزايش قيمت اخير دارو بيشتر به دليل افزايش هزينه مواد اوليه است. هزينه‌هاي پرسنلي، بسته‌بندي و ساير هزينه‌هاي توليد در اين افزايش قيمت لحاظ نشده‌اند. قيمت فروش دارو حتي با افزايش فعلي هم نمي‌تواند تمام هزينه‌هاي توليد رو پوشش بده و شركت‌ها همچنان در حال ضرر دادن هستند. با اين حال، شركت‌ها به تعهداتشان عمل كردند و داروها را توليد كردند اما ادامه اين روند براي آنها امكان‌پذير نيست. ارزاني بيش از حد دارو، فقط منجر به ورشكستگي شركت‌هاي توليدي و وارداتي مي‌شود. براي اينكه دارو در دسترس باشد و شركت‌ها بتوانند به فعاليت خود ادامه دهند، بايد قيمت‌ها به گونه‌اي تنظيم شود كه هزينه‌هاي توليد را پوشش دهد و در عين حال، براي مصرف‌كننده هم قابل قبول باشد .شركت‌ها به دليل عدم توانايي در پوشش هزينه‌ها، با مشكل توليد و عرضه روبرو بودند و با افزايش قيمت اخير، تا حدودي اين مشكل برطرف شده، اما همچنان چالش‌هايي وجود دارد. متاسفانه افزايش قيمت شامل داروهاي سرطاني و خاص هم مي‌شود. چه دارو به صورت ماده اوليه وارد شود و چه به صورت دارو، در هر دو صورت تحت تاثير اين افزايش قيمت قرار مي‌گيرد. اين افزايش ۴۱۵ درصدي خاص يك شركت بوده و مربوط به داروهاي خاصي است. ميزان افزايش قيمت براي هر دارو بستگي به ميزان هزينه صرف شده براي واردات يا توليد ماده اوليه آن دارد و ممكن است بين ۵ تا ۱۰ درصد يا حتي بيشتر متغير باشد.