محمدرضا عارف، معاون اول رييس‌جمهور:

در دولت چهاردهم اقدام نمايشي انجام نمي‌دهيم

۱۴۰۳/۱۱/۰۷ - ۲۳:۵۹:۵۱
|
کد خبر: ۳۳۲۰۸۹

محمدرضا عارف روز شنبه در ديدار رييس، معاونان و مديران ارشد سازمان محيط‌ زيست كشور، گفت: ‌سازمان محيط‌زيست هميشه با چالش‌هاي بسياري درباره جايگاه سازمان، مسووليت و عملكردش روبه‌رو بوده است.

محمدرضا عارف روز شنبه در ديدار رييس، معاونان و مديران ارشد سازمان محيط‌ زيست كشور، گفت: ‌سازمان محيط‌زيست هميشه با چالش‌هاي بسياري درباره جايگاه سازمان، مسووليت و عملكردش روبه‌رو بوده است. اين سازمان، يك سازمان حكومتي و نه صرفا دولتي است و اين درست‌ترين تصميمي بوده كه گرفته شده است تا رييس سازمان، معاون رييس‌جمهور باشد و جايگاه بالاي او، مستند به جايگاه رييس‌جمهور باشد.

معاون اول رييس‌جمهور در ادامه با تقدير از زحمات تمامي كاركنان محيط‌زيست كشور، تصريح كرد: شما با چنين جايگاهي، بايد خودتان را صاحب پروژه بدانيد و ديگر دستگاه‌هاي اجرايي، كارگزار شما هستند و با چنين جايگاهي نبايد هيچ‌گاه تلقي رقابت سازمان با ساير دستگاه‌ها پيش بيايد، ما بايد رقابت را كنار بگذاريم و رفاقت را پايه كار قرار بدهيم.

عارف در ادامه با بيان اينكه توسعه و حفظ محيط‌ زيست بايد همراه و دوشادوش هم صورت گيرد، تاكيد كرد: شما بايد به نمايندگي از مردم و نسل‌هاي آينده با قدرت از محيط‌ زيست حفاظت كنيد، ما حق نداريم محيط‌‌زيست نسل آينده را از بين ببريم؛ اما از سوي ديگر كشور هم بايد اداره شده و برنامه‌هاي توسعه‌اي اجرا شود و همه بايد هم خود را در حفظ محيط‌زيست و هم در توسعه شريك و مسوول بدانند.

معاون اول رييس‌جمهور با تاكيد بر حفظ شاخص‌هاي محيط‌ زيستي در تمامي برنامه‌ها و پروژه‌ها، گفت: استاندار و حتي دولت حق ندارد بدون درنظر گرفتن شاخص‌هاي محيط‌ زيستي برنامه‌اي را جلو ببرد؛ اما در عين حال، توسعه هم بايد صورت گيرد. «نمي‌شود»، پاسخ درستي نيست؛ بايد «چگونه مي‌شود» را دنبال كنيم و معنايش آن است كه اگر طرحي مشكلات زيست محيطي دارد، بايد بگوييم كه چگونه مي‌شود آن‌ را برطرف كرد؛ البته در اين مسير نبايد پيشنهادهاي نشدني و غيرعملي‌ داد.

عارف در ادامه افزود: فراتر از مطالبات مختلفي كه مردم دارند، مطالبه حق حيات است. لذا بايد حداقل شاخص‌هاي استاندارد محيط‌ زيستي را برايشان فراهم كنيم و اگر به شاخص‌ها توجه نكنيم، ناديده گرفتن شاخص‌هاي محيط‌ زيستي رويه و عادي مي‌شود. ببينيد كه در بيست سال قبل، مطالبات محيط‌ زيستي جامعه چقدر زياد بود؛ ولي الان متاسفانه براي مردم اين احساس به وجود آمده كه دولت‌ها كاري نمي‌كنند و آنها بي‌تفاوت شده‌اند. درحالي كه مسائل محيط‌‌زيستي هميشه از مهم‌ترين مسائل اجتماعي و فرهنگي مردم بوده است؛ چرا كه با سلامت جسمي و رواني و بيماري‌هاي آينده آنها در ارتباط است.

معاون اول رييس‌جمهور با بيان اينكه آمده‌ايم در دولت وفاق ملي، قدم‌هايي بلند براي اصلاح شاخص‌هاي محيط‌ زيستي‌برداريم، اظهار داشت: قدم اول آن است كه ابتدا جايگاه واقعي سازمان را پيدا كنيم و شما بايد بگوييد كه چه كار بايد كرد تا سازمان جايگاه واقعي و قدرتمند خود را پيدا كند و بتواند مسووليت و ماموريت‌هاي خود را به خوبي انجام دهند. عارف با اشاره به قوانين مربوط به محيط‌ زيست و نيز برنامه هفتم پيشرفت گفت: به اندازه كافي قانون‌هاي خوب محيط‌زيستي داريم و قوانين ما در اين زمينه بسيار مترقي است. قانون هواي پاك، سياست‌هاي كلي نظام و برنامه توسعه هفتم كه اگرچه رويكرد و نگاهش اقتصاد توسعه‌اي است؛ اما از محيط‌ زيست غافل نشده است و نگاه بسيار خوبي به بحث محيط‌زيست دارند و ما مانع قانوني نداريم؛ اما چگونگي اجراي قانون مهم است و بايد در دولت ببينيم كه چه كار بايد كرد تا قوانين اجرا شود، ما بايد راهبردي را پيدا كنيم كه به ارتقاي شاخص‌هاي محيط‌ زيستي كمك كند.

وي با اشاره به اهميت فرهنگسازي در حفظ محيط‌‌زيست گفت: در فرهنگ ديني و ملي‌ ما احترام به محيط‌ زيست اهميت زيادي دارد؛ اما بايد ببينيم چرا به اين ارزش‌ها عمل نمي‌شود. جواب اين است كه در اين مسير فرهنگ‌سازي اهميت زيادي دارد؛ اما در اين زمينه‌ كم‌كاري صورت گرفته است. در حالي كه از فرهنگ‌سازي خيلي جواب‌هاي خوبي گرفته‌ايم، بستن كمربند و حركت بين خطوط، نمونه‌هايي براي اهميت فرهنگ‌سازي است.

معاون اول رييس‌جمهور در ادامه گفت: فرهنگ‌سازي نمي‌تواند محدود به دولت باشد؛ مردم بايد به ميدان بيايند. يكي از برنامه‌هاي دولت وفاق ملي كه با جديت دنبال مي‌كنيم «امنيتي‌زدايي از محيط‌ زيست» است؛ اينكه به بهانه يك خطا، يك ايراد و يك مشكل، به جاي حل آن، صورت مساله را پاك كنيم كه متاسفانه در برخي موارد ‌اينگونه عمل مي‌كنيم. در جلسه‌اي گفتم اينترنت آزادراه است؛ در آزادراه هر خودرويي عبور مي‌كند؛ اگر يك خودروي مشكل‌دار عبور كرد، ما اتوبان را نمي‌بنديم؛ ولي در مورد بعضي از مسائل، يك مساله را پيدا مي‌كنيم و تمام مسائلي كه در حيطه يك دستگاه است را زيرسئوال مي‌بريم. اتهامي زده مي‌شود و در حالي كه قطعي نيست، همه ماموريت‌هاي آن دستگاه تحت‌الشعاع قرار مي‌گيرد؛ فضا بايد فضاي فرهنگي اجتماعي باشد.

عارف با تاكيد بر اينكه مردم بايد به ميدان بيايند، گفت: زمينه‌اي را فراهم كنيد كه سازمان‌هاي مردم نهاد كمك كنند، ما در دوره‌اي با ۵۰ سازمان مردم نهاد محيط‌‌زيستي، جلسه مي‌گذاشتيم؛ اما الان كجا هستند؟ فعالان سازمان‌هاي مردم‌نهاد از كاري كه انجام مي‌دهند رضايت دارند و هم به محيط‌زيست خدمت مي‌كنند.

وي افزود: ما بايد مساله آنها را حل كنيم؛ چون اگر قرار باشد صرفا از طريق يك نهاد دولتي كارها دنبال شود، به دليل گستردگي پهنه كشور و مسائل حفظ محيط‌‌زيست بسيار دشوار خواهد بود، بايد نهادهاي غيردولتي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد را به ميدان بياوريم؛ البته بحث من خصوصي‌سازي نيست، بلكه اجتماعي‌سازي و فرهنگي‌سازي است. شما ببينيد چه آدم‌هاي بزرگي براي جمع‌آوري زباله با افتخار دارند كار مي‌كنند؛ ما بايد آنها را تقويت كنيم. معاون اول رييس‌جمهور در ادامه با بيان اينكه در بحث تشكيلات دولتي ما با جديت وارد شده‌ايم و بايد به صورت جدي در تشكيلات سازمان محيط‌ زيست بازنگري كنيم، گفت: مشكلات بودجه‌اي و مشكلات حقوق و مزايا و مسائل معيشتي را هم پيگيري مي‌كنيم تا حل شود. شما شرايط اقتصادي كشور را خوب مي‌دانيد؛ اما اين مشكلات، مانع توجه به اين سازمان بسيار مهم نخواهد شد.

وي افزود: محيط‌باني كه هفت برابر محدوده استاندارد را بايد حفاظت كند، كارش بسيار دشوار است و ما بايد در اين بخش كمك‌رسان باشيم. ما بايد جايگاه سازمان را به‌طور واقعي و نه سمبليك تعريف كنيم؛ چراكه در دولت چهاردهم نمي‌خواهيم اقدام نمايشي انجام دهيم. آمده‌ايم تا كار كنيم‌ تا روزي حسرت نخوريم كه چرا فلان كار را انجام نداده‌ايم.

عارف با تصريح اينكه براي توسعه و حفاظت از محيط‌زيست بايد با همه سازمان‌ها و نهادهاي دخيل در اين حوزه همكاري كرد تا مسائل حل شود، گفت: طي ۴ سال، بايد كاري ماندگار انجام داده و به توسعه پايدار نزديك شويم. شوراي عالي محيط‌ زيست را به صورت منظم برگزار كنيد و دبيرخانه آن شورا را تقويت كرده و تصميمات گرفته شده با جديت اجرايي شود. راهبردهاي اصلي براساس برنامه هفتم پيشرفت جلو برود و اگر ايرادي داشت اصلاح كنيد.

معاون اول رييس‌جمهور مساله پسماند، ‌عوارض آلايندگي، گوگرد زدايي از سوخت، توجه به انرژي‌هاي تجديدپذير، حمل و نقل و خودروها و موتوسيكلت‌هاي برقي، توجه به بحث آلودگي دريايي و آب كشاورزي را در عين توجه به بحث توسعه و اشتغالزايي بحث كشاورزي را بسيار مهم دانست و عنوان كرد: سازمان محيط‌ زيست بايد راهكارهاي عبور از اين بحران‌ها را پيدا كند.