زمستان در خطوط لوله!
توقف صادرات گاز ايران به عراق در ماههاي اخير چالشي جدي براي تأمين انرژي در عراق ايجاد كرده است. اين مساله نه تنها بر توليد برق در عراق تأثير گذاشته، بلكه سوالاتي را درباره دلايل اين توقف و پيامدهاي آن براي هر دو كشور مطرح كرده است.
توقف صادرات گاز ايران به عراق در ماههاي اخير چالشي جدي براي تأمين انرژي در عراق ايجاد كرده است. اين مساله نه تنها بر توليد برق در عراق تأثير گذاشته، بلكه سوالاتي را درباره دلايل اين توقف و پيامدهاي آن براي هر دو كشور مطرح كرده است.
به گزارش «تعادل»يكي از دلايل اصلي اعلام شده براي توقف صادرات گاز، انجام تعميرات روي خطوط انتقال گاز بوده است. به گفته سعيد توكلي، مديرعامل شركت ملي گاز ايران، اين توقف به درخواست طرف عراقي براي انجام تعميرات صورت گرفته است. وي اظهار داشت: «در دو نقطه شلمچه و نفتشهر صادرات وجود دارد كه در يكي از اين دو نقطه به درخواست عراق، صادرات گاز ۱۵ روز متوقف شده است.
برخي كارشناسان معتقدند كه افزايش مصرف گاز در بخشهاي خانگي و صنعتي ايران، بهويژه در فصول سرد سال، منجر به كاهش توانايي ايران در تأمين گاز صادراتي شده است. اين افزايش مصرف داخلي، همراه با كاهش توليد، باعث شده كه ايران نتواند به تعهدات صادراتي خود به عراق عمل كند.
توافقنامهاي بين ايران و تركمنستان براي واردات گاز بهصورت «معامله دوجانبه» امضا شده است. بر اساس اين توافق، تركمنستان روزانه حدود ۲۵ ميليون مترمكعب گاز به مناطق شمالي ايران ارسال ميكند و ايران همان مقدار گاز را از طريق خطوط لوله به عراق منتقل ميكند. با اين حال، اين قرارداد هنوز وارد مرحله اجرايي نشده و ابهاماتي در خصوص آن وجود دارد كه ميتواند بر تأمين گاز عراق تأثيرگذار باشد.
در همين زمينه مهدي اسلامي، كارشناس حوزه انرژي در گفتوگو با «تعادل» اظهار كرد: توقف صادرات گاز ايران به عراق، تأثيرات قابلتوجهي بر توليد برق در اين كشور داشته است. وزارت برق عراق اعلام كرده كه در پي اين توقف، اين كشور ۵۵۰۰ مگاوات برق خود را از دست داده است. وي گفت: اين كاهش توليد برق، منجر به قطعيهاي گسترده در مناطق مختلف عراق شده و مشكلاتي را براي شهروندان و صنايع اين كشور به همراه داشته است.
وي بيان كرد: در پي اين بحران، وزارت برق عراق اعلام كرد هماهنگيهاي لازم را با وزارت نفت اين كشور براي جبران كمبود گاز انجام خواهد داد. همچنين، مذاكراتي با ايران براي ازسرگيري صادرات گاز در جريان است. احمد موسي، سخنگوي وزارت برق عراق، اظهار داشت كه مذاكرات مثبتي با ايران در حال انجام است و طرف ايراني وعده داده كه صادرات گاز طي روزهاي آتي از سر گرفته شود. وي با اشاره به اينكه با توجه به وابستگي عراق به گاز ايران براي توليد برق، اين كشور به دنبال منابع تأمين انرژي خود است، گفت: يكي از گزينهها، واردات گاز از تركمنستان است كه البته همانطور كه پيشتر ذكر شد، ابهاماتي در خصوص اجراي اين قرارداد وجود دارد. همچنين، توسعه ميادين گازي داخلي و سرمايهگذاري در انرژيهاي تجديدپذير ميتواند به كاهش وابستگي عراق به واردات گاز كمك كند. وي تصريح كرد: توقف صادرات گاز ايران به عراق نشاندهنده شكنندگي تأمين انرژي در اين كشور و وابستگي بالاي آن به واردات است. براي جلوگيري از بحرانهاي مشابه در آينده، عراق نيازمند منابع انرژي و سرمايهگذاري در زيرساختهاي توليد و انتقال انرژي است. همچنين، تقويت همكاريهاي منطقهاي و انعقاد قراردادهاي پايدار با كشورهاي همسايه ميتواند به بهبود امنيت انرژي در اين كشور كمك كند.