تعلل وزارت بهداشت و يكه تازي سودجويان از بيماري اچ. پي. وي
ماههاست كه برخي از متخصصان در حوزه زنان نسبت به شيوع بيماري اچ.پي.وي در جامعه هشدار ميدهند.
ماههاست كه برخي از متخصصان در حوزه زنان نسبت به شيوع بيماري اچ.پي.وي در جامعه هشدار ميدهند. اما مسوولان وزارت بهداشت و درمان از پذيرفتن اين مساله طفره رفته و بارها وبارها در مصاحبههاي خود اعلام كردند كه اين بيماري چندان هم همه گير و حاد نيست و قرار دادن واكسن آن در برنامه واكسيناسيون كشوري نيازمند بررسيهاي بيشتر است. اما روز گذشته معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان بالاخره اعلام كرده كه اين واكسن در برنامه واكسيناسيون ملي قرار ميگيرد. البته اين اعلام زماني اتفاق افتاد كه طي روزهاي گذشته اخباري مبني بر فروش و تزريق اين واكسن به صورت غيرقانوني در برخي مطبها منتشر شده و سازمان غذا و دارو در اين باره به مردم هشدارداد.
روابط عمومي سازمان غذا و دارو اعلام كرد: واكسن گارداسيل از مسيرهاي رسمي وارد كشور شده و در سامانه تيتك ثبت و توزيع ميشود. با اين حال، گزارشهايي مبني بر فروش غيرقانوني واكسن در برخي مطبها و مراكز غيررسمي دريافت شده است.
همچنين، مواردي از تبليغ غيرواقعي و فروش غيرقانوني واكسن توسط برخي افراد و پزشكان در فضاي مجازي شناسايي و پروندههاي مرتبط به پليس فتا ارسال شده است. تاكنون چندين پرونده براي رسيدگي به دادگاه ارجاع داده شده و پيگيري ساير موارد تخلف نيز ادامه دارد. برخي افراد با تبليغات غيرواقع و سودجويانه اقدام به ايجاد تقاضاي كاذب و فروش خارج از شبكه واكسن كردهاند. اين اقدامات، علاوه بر اختلال در دسترسي عادلانه مردم، موجب افزايش غيرواقعي قيمتها شده است. پروندههاي مربوط به اين تخلفات نيز تشكيل و براي رسيدگي به مراجع قانوني ارسال شده است. ملاك قيمت هر دارو سامانه تيتك است كه دسترسي به سامانه مربوطه براي همه مردم امكانپذير است. براي جلوگيري از تخلفات مشابه، سازمان غذا و دارو نظارت دقيقتري بر فرآيند توزيع واكسنها اعمال كرده و برنامههايي نظير ثبت اطلاعات دقيق مصرفكنندگان و تقويت نظارت بر داروخانهها را در دستور كار قرار داده است.
اقدام وزارت بهداشت براي تزريق
واكسن اچ. پي. وي
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با بيان اينكه شيوع عفونتهاي ويروسي مانند اچ. پي. وي افزايش يافته است، گفت: به زودي واكسن اچ پي وي براي پيشگيري از ابتلا به سرطان دهانه رحم و زگيلهاي تناسلي وارد برنامه واكسيناسيون كشوري ميشود. عليرضا رييسي در نشست خبري افزود: ويروس اچ پي وي ۲ عارضه ايجاد ميكند يكي سرطان دهانه رحم و ديگري بروز عفونتهايي مانند زگيلهاي تناسلي كه شيوع سرطان دهانه رحم ناشي از اين ويروس در كشور بسيار پايين است و بحث واكسيناسيون آن بيشتر بر پيشگيري از عفونت متمركز است. او ادامه داد: شيوع عفونتهاي اچ پي وي بيشتر شده و اين با افزايش مراجعان به مطبها به دليل اين عارضه مشخص شده است.
رييسي تاكيد كرد: واكسن اچ پي وي بايد وارد چرخه واكسيناسيون كشوري شود اما نه به صورت واكسنهاي روتين، بلكه بايد مانند آنفلوآنزا باشد كه افراد خاص و واجد شرايط تزريق كنند و ضروريست شركتهاي دانش بنيان، انستيتو پاستور و پاستور اين واكسنها را توليد كنند تا آنها را با توجه به شرايط ارزي وارد نكنيم. معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ادامه داد: واكسن اچ پي وي را بايد كميته ملي واكسيناسيون تاييد كند كه قيمت آن ارزانتر شده و در داروخانهها بيشتر موجود خواهد شد.
او تصريح كرد: واكسن پنوموكوك و روتاويروس ها وارد واكسيناسيون كشوري شده و همه مراكز بهداشتي و درماني بايد آن را رايگان در اختيار مردم قرار دهند و اگر مركزي درخواست پول براي تزريق آن كرد، خلاف بوده و بايد به وزارت بهداشت گزارش شود.
شيوع بيماريها و هزينههاي زياد
براي تمام كشورهاي دنيا
رييسي گفت: با توجه به شيوع بيماريهاي مختلف كشورها متحمل هزينههاي زيادي ناشي از آنها خواهند شد و ايران نيز از اين لحاظ مستثني نيست. او با بيان اينكه توجه به سلامت يك فرد به تنهايي كافي نيست، اظهار داشت: بايد به محيط اطراف توجه كرد، زيرا يك فرد اگر دستورالعملهاي حوزه بهداشت و پيشگيري را انجام دهد اما در يك محيط در معرض آلودگي قرار گيرد، در معرض ابتلا به بيماري قرار خواهد گرفت. معاون سلامت وزارت بهداشت و درمان به بحث سواد سلامت مردم اشاره كرد و گفت: سواد سلامت فقط اطلاعرساني نيست بلكه ايجاد و آموزش مهارتهايي در جهت حفظ سلامتي است و خروجي نهايي آن تاب آوري فرد در مقابل عوامل زيانآور و ناخوشي باشد.
ضرورت واكسيناسيون عليه پنوموكوك و روتاويروسها در كشور
به گفته رييسي، بايد از تكنولوژيهاي جديد براي ارتقاي سلامت استفاده كنيم و هر فرد بتواند با استفاده از اين ابزار مسوول سلامت باشد. معاون وزير بهداشت تصريح كرد: بايد بتوانيم سامانه يا سايتي داشته باشيم كه آخرين اطلاعات حوزه سلامت را بارگذاري كنيم تا به شايعات پزشكي و درماني در فضاي مجازي نيز پاسخ دهد. او ادامه داد: مرگ ناشي از سرطان در دنيا حدود ۱۰ ميليون نفر در سال است و اين عدد تا ۲۵ سال آينده به ۱۸ ميليون ميرسد، در كشور ما ميزان ابتلا به سرطان، قبلا ۱۴۱ در ۱۰۰ هزار مورد بوده كه اكنون به ۱۷۲ در ۱۰۰ هزار رسيده است. رييسي گفت: در زنان ايراني ۱۷۱ در ۱۰۰ هزار و در مردان ۱۷۵ در ۱۰۰ هزار بروز سرطان مشاهده ميشود.
بايد عوامل بروز سرطان را بشناسيم
معاون بهداشت تصريح كرد: موضوع محيط زيست و آلودگي هوا، دخانيات و ساير عوامل هم در زمينه بروز سرطان اهميت دارند و بايد عوامل خطر اصلي را كنترل كنيم تا از بروز سرطان جلوگيري شود. به گفته رييسي، يكي از دلايل افزايش بروز سرطان، افزايش تشخيص و دقيق شدن روشهاي تشخيصي است، بهطور مثال هوش مصنوعي در تشخيص مراحل اول سرطان كمككننده است. اواظهار داشت: سرطانهايي مانند روده، پستان و دهانه رحم را ميتوان در مراحل اوليه تشخيص داد و در همان مراحل درمان كرد، چكاپهاي دورهاي و منظم بر اساس راهنماهاي باليني ميتواند در تشخيص سرطانها كمككننده باشد.
بودجه پزشكي خانواده نشاندار شده و پرداخت شود
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره پزشكي خانواده گفت: در قانون برنامه هفتم توسعه گفته شده نظام ارجاع و پزشكي خانواده بايد اجرا شود و براي آن بودجه هم تعيين شده و يك ريال بيشتر نميخواهيم، اما بايد نشاندار و به وزارت بهداشت داده شود. او ادامه داد: قانون ميگويد سرانه سلامت هر فرد ايراني مشخص است، پس بايد بودجه در نظر گرفته شده را بدهند، در سال ۱۴۰۲ بيمه سلامت كه بايد ۱۵۶ همت ميگرفت، در حالي كه ۵۶ همت گرفت؛ اختلاف آن ۱۰۰ همت است. معاون بهداشت اظهار داشت: تمام پرداختي از اعتبار حوزه سلامت در سال گذشته حدود ۳۰۹ همت بوده و اين ۴۸ درصد كل بودجه در نظر گرفته شده است، وزارت بهداشت پول اضافه نميخواهد و بودجه در نظر گرفته شده مصوب را بدهند و اين پول نشاندار شود. به گفته رييسي، يكي از مشكلات عدم اجراي پزشكي خانواده، عدم ثبات و پايداري بودجه است و ميگوييم پول پزشكي خانواده در رديف مشخصي قرار بگيرد تا پزشك اعتماد كند، دليل عدم موفقيت پزشكي خانواده در فارس و مازندران اين بوده كه بودجه پايدار نبوده است. او تصريح كرد: رييسجمهور پزشك بوده و به اجراي پزشكي خانواده اعتقاد راسخ دارد و كشور ما به ساماندهي در نظام ارايه خدمات سلامت نيازمند است.
پويش پيشگيري از ايدز
رييسي در مورد پويش پيشگيري از ايدز گفت: شناسايي مبتلايان به ايدز در كشور كمتر از ۵۰ درصد است و راهاندازي اين پويش به سمت شناسايي مبتلايان بيشتر بود. او ادامه داد: در شناسايي موارد ابتلا به ايدز هشت تا ۹ درصد افزايش داشتيم و حدود ۴۰ درصد هنوز شناسايي نكرديم آن هم به علت انگ اجتماعي است و افرادي كه رفتارهاي پرخطر دارند به مراكز درمان مراجعه نميكنند در حالي كه اطلاعات بيماران كاملا محرمانه است و سعي داريم پايان سال آينده حدود ۶۵ درصد مبتلايان را شناسايي كنيم .
هزار و ۴۰۰ نانوايي، نان كامل پخت ميكنند
رييسي در ادامه با بيان اينكه ۸۰ كارخانه آرد كامل در كشور وجود دارد گفت: هزار و ۴۰۰ نانوايي در كشور نان كامل پخت ميكنند و اكنون بحث قيمت اين نان با افزايش ۲۰ درصد مطرح است كه باعث ميشود اجراي طرح نان كامل سختتر شود. او با بيان اينكه فيبر روزانه از طريق مواد غذايي در كشور ۱۸ گرم مصرف ميشود، گفت: در حالي كه اين رقم ۴۰ گرم بر اساس استاندارد جهاني است.
روزانه ۱۵۰ تن زباله بيمارستاني در كشور توليد ميشود
او درباره بهداشت محيط، توليد زباله و پسماند گفت: ۹۴ درصد بيمارستانها دستگاه امحاي زباله فعال دارند و ۱۵۰ تن در روز زباله بيمارستاني در كشور توليد ميشود.
رييسي تاكيد كرد: مافياي زباله در كشور وجود دارد و وضعيت پسماند در كشور خوب نيست، در بسياري از استانها و شهرها، شيرابه زباله بسيار زياد است كه ميتواند خطراتي ايجاد كند و يكي از دلايل بروز تب دانگي در چابهار همين پسماند و زباله است. معاون وزير بهداشت و درمان با بيان اينكه طرح هوشمندسازي مديريت زباله بيمارستاني در استانهاي همدان، اصفهان و قزوين اجرا ميشود، افزود: همه اين زبالهها عفوني نيستند و جدا ميشوند و هر دو را با يك قيمت حمل ميكنند و به نظر ميرسد شهرداريها بايد در اين زمينه بازنگري كنند. رييسي تاكيد كرد: اطلس پسماند را درست كرديم و واقعا اسفبار است و برخي شهرداريها زباله را حمل كرده و جايي تخليه ميكنند و پس از بارندگي، شيرابه آن راه ميافتد و خطراتي ايجاد ميكند.