عبور از انزواي ايران

۱۴۰۳/۱۱/۱۳ - ۰۰:۲۹:۴۵
|
کد خبر: ۳۳۲۶۲۷

كساني كه با پيوستن ايران به گروه ويژه اقدام مالي مخالفت مي‌كنند كاسبان تحريم و انزواي ايران هستند و مي‌خواهند از اين انزوا به نفع خود بهره ببرند. برخي ديگر از مخالفان نيز در خوشبينانه‌ترين حالت به شكل ناآگاهانه با FATF مخالفت مي‌كنند.

علی قنبری

كساني كه با پيوستن ايران به گروه ويژه اقدام مالي مخالفت مي‌كنند كاسبان تحريم و انزواي ايران هستند و مي‌خواهند از اين انزوا به نفع خود بهره ببرند. برخي ديگر از مخالفان نيز در خوشبينانه‌ترين حالت به شكل ناآگاهانه با FATF مخالفت مي‌كنند. از بين حدود ۲۰۰ كشور دنيا فقط سه كشور ايران، كره‌شمالي و ميانمار به FATF ملحق نشده‌اند. حتي روسيه كه با ما ارتباطات سياسي و تجاري دارد مي‌گويد به FATF بپيونديد و اگر اين كار را انجام ندهيد، نمي‌توانيم با شما مبادلات اقتصادي و تجاري داشته باشيم. براي ما كه در كشوري با سابقه تمدن و فرهنگ غني زندگي مي‌كنيم، مناسب نيست كه هم‌رديف كره‌شمالي يا ميانمار قرار بگيريم و از گردونه تعاملات جهاني عقب بمانيم. مجمع نبايد برخورد قهري با FATF داشته باشد و به نظرم بعضي نگاه‌هاي منفي در مجمع تشخيص نسبت به FATF از نبود عمق كافي در اين مورد نشأت گرفته است. به لطف نهادهايي همچون FATF معاملات در دنيا شفاف است، بنابراين ما نبايد اجازه دهيم كساني كه براي كسب رانت به دنبال استفاده از روش‌هاي نادرست غيراقتصادي با دنيا هستند به جايگاه كشور در سطح جهان لطمه وارد كنند.
مردم با راي‌شان به دكتر پزشكيان نشان دادند خواهان تعامل سالم و شفاف با دنيا هستند. واكنش‌ها و اظهارنظرهاي‌شان نسبت به FATF نيز گوياي آن است كه خواهان پيوستن ايران به اين نهاد بين‌المللي هستند. من فكر مي‌كنم اگر در اين خصوص راي‌گيري انجام شود بيش از ۹۰درصد مردم به پيوستن به FATF راي مثبت مي‌دهند. برخي افراد مطرح مي‌كنند مبني بر اينكه با پيوستن به FATF ديگر نمي‌توانيم نفت بفروشيم. اين توجيه نادرستي است. همه دنيا مي‌دانند كه نفت ما از كجا مي‌آيد، به كجا مي‌رود و خريدارانش چه كساني هستند. اما متاسفانه نپيوستن به FATF هزينه‌هاي صادرات نفت را براي ما بيشتر  كرده است.

يعني لقمه را دور سرمان مي‌چرخانيم؛ به اين شكل كه ۳۰درصد پول حاصل از فروش نفت ما هدر مي‌رود، اما اگر به گروه ويژه اقدام مالي بپيونديم مشخص مي‌شود ارزي كه مي‌گيريم چه ارزي است يا كالايي كه تحويل مي‌گيريم چه كالايي است و منابع كشور به جيب اشخاص غير نمي‌رود. به اين ترتيب يك دو راهي پيش روي ما قرار دارد يا بايد به سمت خروج از انزواي ايران حركت كنيم يا همچنان به نگراني‌هايي توجه كنيم كه در تمام اين سال‌ها مطرح شده و البته با واقعيت‌ها فاصله قابل توجهي دارد.