براي اقشار محرومي كه با فقر دست به گريبانند
اوضاع اقشار محروم و كم برخوردار جامعه به هيچوجه مناسب نيست.
اوضاع اقشار محروم و كم برخوردار جامعه به هيچوجه مناسب نيست. موضوع زماني پيچيدهتر ميشود كه بدانيم اين اقشار بخش قابل توجهي از جمعيت ايرانيان را شكل دادهاند. طي سالهاي گذشته بسياري از دهكهاي متوسط به دليل نوسانات پي در پي و تورم فزاينده از طبقه خود به طبقه محروم كوچانده شدهاند. تورم اقلام غذايي به شكل بيسابقهاي در حال افزايش است . از ابتدا هم مشخص بود بدون ايجاد زيرساخت، بدون تخصيص يارانه هدفمند يا امكانات حمايتي براي اقشار ضعيف، تقاضا تحريك خواهد شد. قيمت دلار طي مدت زمان كوتاهي حدودا ۲۰ هزار تومان افزايش داشته است. علت اينكه تورم هنوز به ساير بخشها سرايت نكرده، عدم وجود قدرت خريد عامه مردم است و عموما تقاضا براي كالاهاي اساسي و غذايي و ضروري تخصيص يافته است.
به نظرم دولت در كنار تلاش براي مذاكره و رفع تحريم، بايد يك بسته حمايتي براي دهكهاي پايين تعريف كند، زيرا فشار معيشتي به شكل بيسابقهاي در حال افزايش است. اين در حالي است كه هنوز قيمت حاملهاي انرژي افزايش نيافته است!! در صورتي كه چنين تصميمي هم اتخاذ شود بايد منتظر فقر بيشتر و مشكلات افزونتر براي اين دهك باشيم. بدون تلاش براي توسعه زيرساختها و رفع تحريمها و فرسودگي زيرساختهاي توليد كالا و خدمات در كشور وضعمان هر سال بدتر خواهد شد! طبقه متوسط ايراني در حال سرازير شدن به طبقه فقراست و اين موضوع هر روز ابعاد وسيعتري پيدا ميكند.
حدود دو دهه قبل دغدغه طبقه متوسط جامعه خريد اتومبيل، يك آپارتمان كوچك (و تبديل آن به يك آپارتمان بزرگتر در چند سال بعد)، خريد سكه و طلا و اندكي هم سهام بود و در بلندمدت هم نيم نگاهي به رساندن خود به سطح رفاهي و درآمدي عالي را داشت و لااقل اين رويا را زنده نگه ميداشت. اما امروز دغدغه اكثريت دهكهاي محروم و متوسط ادامه زندگي و تدارك حداقلهاست. دهكهاي پايين درآمدي هم به شدت امروز، دغدغه نان نداشتند (اگرچه كه هميشه وجود داشته است) و كم و بيش به دنبال كشيدن خود به سطوح متوسط درآمدي و رفاهي بودند اما حالا طبقه متوسط در حال حذف شدن است و تمام سعياش اين است به دهكهاي پايينتر درآمدي سقوط نكند و همان دارايي و سطح رفاه را كه دارد از دست ندهد. اينها ثمرات سياستهاي تورمزا، سياستهاي قيمتگذاري دستوري، توليد رانت، عوامفريبي در اقتصاد و شعارهاي پوچ و توخالي و عدم حمايت واقعي از توليد و اشتغال و سرمايهگذاري است. حاصل ۱۰-۱۵ سال عملكرد دولتهاي اخير، توزيع فقر براي طبقه متوسط، توليد رانت براي طبقه مرفه و پررنگ كردن دعدغه نان براي اقشار ضعيف است. دورنماي اقتصادي نشان از يك تورم بزرگ در سالهاي آينده دارد. دلار هم در اصلاح زماني و فرسايشي است و در صورتيكه مذاكرات وعده داده شده با غرب نتيجه لازم را براي بازار ارز محقق نكند، دلار ممكن است بعد از اين اصلاح زماني به سمت سقف قبلي (و حتي عبور از آن) حركت كند. توصيهاي كه براي سالهاي پيش رو ميتوان به مردم داشت حفظ هر گونه دارايي براي مردم است. سهام و ملك وآپارتمان و طلا و ارز و... اينها سپر تورمي هستند و اثرات اصابت تورم به زندگي شما را تا حد زيادي كاهش خواهد داد. تا جاي ممكن سعي كنيد اين داراييها را نگه داريد. اميدوارم پزشكيان و ياران نزديك او كه همواره شعار حمايت از اقشار محروم و متوسط را سر دادهاند با اتخاذ سياستهاي صحيح اين شكاف طبقاتي را بهبود ببخشند و دغدغههاي اقتصادي مردم را كاهش دهند.