رتبه پنجم ايران در مصرف آب
رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني با بيان اينكه ايران در پتانسيل آبهاي زيرزميني رتبه ۳۷ و آبهاي سطحي رتبه ۶۲ را دارد، گفت: ما در برداشت و مصرف آب متاسفانه رتبه پنجم را داريم و وسعت كشور ما ۱.۲ درصد خشكيها است، در حالي كه پتانسيل آبي حدود ۳۶ صدم درصد نسبت به كل قارهها است.
رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني با بيان اينكه ايران در پتانسيل آبهاي زيرزميني رتبه ۳۷ و آبهاي سطحي رتبه ۶۲ را دارد، گفت: ما در برداشت و مصرف آب متاسفانه رتبه پنجم را داريم و وسعت كشور ما ۱.۲ درصد خشكيها است، در حالي كه پتانسيل آبي حدود ۳۶ صدم درصد نسبت به كل قارهها است.
به گزارش ايسنا، با بيان اينكه ايران با دارا بودن حدود ۲۷ و نيم تريليون دلار منابع طبيعي اعم از نفت، گاز و انواع منابع طبيعي و معدني در رتبه پنجم دنيا قرار دارد، گفت: از اين مقدار، حدود ۵ درصد منابع معدني است كه بالغ بر ۱۴۰۰ ميليارد دلار مواد خام معدني در درون زمين است كه اگر اين مواد استخراج و فرآوري شود و ضريب بالاي ۵۰ را دريافت كند، بسيار قابل توجه است و اگر به بخش معدن و اكتشاف، استخراج و فرآوري تمركز كنيم، حتماً فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر جايگزيني معدن به جاي نفت محقق خواهد شد.
وي ضمن اشاره به فعاليت اكتشافي سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور در پهنه كردستان، گفت: ۲۵ ورقه زمينشناسي كاربردي و ۷۵ پروژه اكتشافي در سه لايه زمينشناسي، زمينشناسي اقتصادي و ژئوشيمي با مبلغي بالغ بر حدود ۳۰۰ ميليارد تومان براي وسعت حدود ۱۶ هزار كيلومتر مربعي تهيه شد.
اسماعيلي خاطرنشان كرد: با هزينه انجام شده معادل ۵۷ آنومالي طلا، ۳۶ آنومالي مس، ۱۸ آنومالي سنگآهن و ۱۰ آنومالي سرب و روي و آثاري از منگنز شناسايي شد كه اگر بخواهيم اين ميزان را براي بورس و بخش خصوصي در معرض فروش و مزايده قرار دهيم، حتماً بالاي ۲۰ هزار ميليارد تومان ارزشگذاري خواهد شد و اين نشان ميدهد تمركز روي اكتشاف و مواد معدني شبيه پاشيدن بذر و درو كردن آن با چندين برابر آنچه كه هزينه ميكنيم، خواهد بود.
رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه آيا هنوز هم ميتوانيم اميدوار باشيم كه در كشورمان ايران معادن جديد كشف شود و وسايل و ابزار پيشرفته براي رصد و اكتشاف نقطه به نقطه كشور را در اختيار داريم، گفت: طي سالهاي گذشته نگاه بهروز بوده و نگاه ميانمدت و طولانيمدت در بخش معدن وجود نداشته و عمده اكتشافات انجام شده اكتشافات سطحي بوده و هرگز به اكتشافات در عمق توجهي نكردهايم.
وي ادامه داد: بر همين اساس عمده اكتشافات انجام شده در كشور اكتشافات سطحي بوده و هرگز اكتشافات عميق را انجام نداديم و امروز از طريق اكتشافات به روش نوين ميتوانيم تقريباً تمام اعماق زمين را مطالعه كرده و بر روي نقشه بياوريم كه مهمترين راه آن انجام مطالعات ژئوفيزيك هوايي است كه پرواز هليكوپترها دادههاي درون زمين و ذخاير زيرزميني را به ما نمايش ميدهد.
وي با بيان اينكه طي ۴۵ سال گذشته تنها ۶۵۰ هزار كيلومتر خطي پرواز فيزيك هوايي داشتهايم، تصريح كرد: خوشبختانه سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور طي برنامه ۵ ساله هفتم توسعه، ۲ ميليون كيلومتر پرواز خطي خواهد داشت كه تقريباً دو سوم كشور را پوشش ميدهد و ما در اين سازمان مصّر به انجام اين كار هستيم و با برنامهريزيهاي انجام شده طي حدود ۳ سال اين ميزان برداشت ژئوفيزيك هوايي را خواهيم داشت.
اسماعيلي با بيان اينكه فواصل پروازي تا قبل از انقلاب حدود ۷ و نيم كيلومتر بوده، ادامه داد: آنچه درون زمين وجود دارد را با فواصل هوايي ۲۵۰ متر بر روي نقشه خواهيم آورد كه اين مطالعات به حدود ۱۵ هزار ميليارد تومان نياز دارد و اگر اين هزينه انجام شود، درآمد بالايي خواهيم داشت. رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور در ادامه درباره موضوع فرونشست و ارتباط آن با انجام مطالعات اكتشافي و برداشت ذخاير معدني، گفت: برداشت از ذخاير معدني هيچ اثري بر زمين نخواهد داشت و آنچه اثر منفي دارد و باعث فرونشست ميشود، برداشت بيرويه از منابع آبهاي زيرزميني است. وي با بيان اينكه ما با يك اختلاف تراز آب در بين ايران و جهان مواجه هستيم، گفت: ميزان بارندگي سالانه در ايران تقريباً يك سوم خشكيهاي جهان است و حدود ۲۳۰ ميليمتر در برابر ۸۳۰ ميليمتر ميزان متوسط بارندگي در جهان است.
اسماعيلي ادامه داد: در پتانسيل آبهاي زيرزميني رتبه ۳۷ و آبهاي سطحي رتبه ۶۲ را داريم و در برداشت و مصرف آب متاسفانه رتبه پنجم را داريم و وسعت كشور ما ۱.۲ درصد خشكيها است، در حالي كه پتانسيل آبي حدود ۳۶ صدم درصد نسبت به كل قارهها است. به نقل از روابطعمومي سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور، معاون وزير صمت با بيان اينكه متاسفانه ناترازي آب در آبخوانهاي كشور در حال حاضر ۱۴۵ ميليارد متر مكعب آب است، تصريح كرد: اين بدين معني است كه ميزان برداشت ما از آبخوانهاي كشور طي سالهاي گذشته حدود ۱۴۵ ميليارد متر مكعب بيشتر از ميزان آب وارد شده بوده و اين باعث ايجاد حفراتي در درون زمين شده و اين امر مهمترين عامل فرونشست زمين است.
رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور، خاطرنشان كرد: اين اخطار جدي را به مسوولان كشور ميدهيم كه اگر رويه برداشت آب ادامه پيدا كند، فرونشست جديترين خطري خواهد بود كه به سمت سرزمين ما خواهد آمد. به گفته وي، تنظيم ناترازي انرژي و برق و گاز گرچه بسيار سخت است، ولي طي چند سال ميتوان آن را جبران كرد، ولي براي ناترازي آب چنين كاري نميتوانيم انجام دهيم و بايد ساليان سال طول بكشد تا آبخوانهاي ما مملو از آب شوند و به حالت اوليه بازگردند. اسماعيلي تصريح كرد: سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور بنا به دستور دكتر عارف، معاون اول رييسجمهور در حال تهيه طرحي تحت عنوان «نهضت مصرف آب در كشور» است كه اميدواريم بهزودي عملياتي شود و از پيشروي بيشتر فرونشست در كشور كه بسياري از شهرها را تهديد كرده، ممانعت كنيم.