رابطه فيلترينگ و توسعه فناوري در كشور
فيبرنوري ايران براي اتصال كشورهاي منطقه به شبكه جهاني آماده مي‌شود

رابطه فيلترينگ و توسعه فناوري در كشور

۱۴۰۳/۱۱/۱۴ - ۰۱:۳۶:۱۱
|
کد خبر: ۳۳۲۷۷۶

مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت كشور، تأكيد كرد كه موضوع فيلترينگ خارج از حيطه اختيارات اين شركت است و به سياست‌هاي دولتي و داخلي كشور مربوط مي‌شود. او با اشاره به توانمندي‌هاي شبكه فيبر نوري كشور و پتانسيل‌هاي آن براي ارايه خدمات بين‌المللي، اظهار داشت كه فيلترينگ، به عنوان يك موضوع داخلي، مي‌تواند تغيير كند يا تعديل شود، اما اين مساله ارتباطي با مسووليت‌هاي شركت ارتباطات زيرساخت ندارد.

مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت كشور، تأكيد كرد كه موضوع فيلترينگ خارج از حيطه اختيارات اين شركت است و به سياست‌هاي دولتي و داخلي كشور مربوط مي‌شود. او با اشاره به توانمندي‌هاي شبكه فيبر نوري كشور و پتانسيل‌هاي آن براي ارايه خدمات بين‌المللي، اظهار داشت كه فيلترينگ، به عنوان يك موضوع داخلي، مي‌تواند تغيير كند يا تعديل شود، اما اين مساله ارتباطي با مسووليت‌هاي شركت ارتباطات زيرساخت ندارد. به گفته او، اين شركت هدف خود را بر تقويت و توسعه اكوسيستم ديجيتال منطقه و جهاني متمركز كرده است و از آنجا كه فيلترينگ نمي‌تواند مانع از اين فرآيندها شود، مهم است كه توجه بيشتري به ظرفيت‌هاي موجود در حوزه ارتباطات و اينترنت داده شود. در ايران، فيلترينگ به‌ويژه در چند سال اخير به يكي از مسائل اصلي در بحث حقوق ديجيتال و آزادي اطلاعات تبديل شده است. بسياري از افراد و سازمان‌ها معتقدند كه فيلترينگ به‌طور عمده به دليل محدود كردن دسترسي به اطلاعات به شكلي كه آزادي اينترنتي را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد، به مشكلاتي چون كاهش دسترسي به منابع آموزشي، علمي، فرهنگي و اقتصادي منجر مي‌شود. چالش اصلي فيلترينگ در ايران، محدود كردن دسترسي به شبكه‌هاي اجتماعي و وب‌سايت‌هاي بين‌المللي است كه براي بسياري از افراد به عنوان ابزارهايي براي ارتباطات اجتماعي، تبادل اطلاعات و يادگيري آنلاين شناخته مي‌شود. به‌ويژه براي نسل جوان و افرادي كه در حوزه‌هاي كسب‌وكار ديجيتال فعاليت مي‌كنند، اين محدوديت‌ها مي‌تواند مانعي بزرگ براي فعاليت‌هاي آنلاين و دسترسي به اطلاعات مفيد باشد. با اين حال، دولت و نهادهاي دولتي به‌طور مكرر دفاعيات خود را از سياست‌هاي فيلترينگ اعلام كرده‌اند. يكي از دلايل اصلي فيلترينگ در ايران، حفظ امنيت ملي و جلوگيري از گسترش محتواي مضر، غيرمجاز يا ضد دولتي اعلام مي‌شود. بسياري از مسوولان بر اين باورند كه برخي از سايت‌ها و شبكه‌هاي اجتماعي مي‌توانند براي جوانان يا حتي جامعه به‌طور كلي مضر باشند و باعث آسيب‌هاي اجتماعي، اخلاقي يا حتي امنيتي شوند. از طرف ديگر، فيلترينگ به‌ويژه براي كسب‌وكارها و افرادي كه به دنبال انجام كارهاي تجاري و ارتباطات آنلاين هستند، چالش‌هايي جدي ايجاد مي‌كند

بهزاد اكبري - معاون وزير ارتباطات و مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت كشور- در نشست خبري اظهار كرد: ما برگزاري يك رويدادي را تحت عنوان ايران كريدور براي ۱۵ بهمن‌ماه سال جاري برنامه‌ريزي كرده‌ايم و علت اينكه در دوبي برگزار مي‌شود اين است كه اين رويداد يك روز قبل از اجلاس capacity برگزار خواهد شد. حدود ۱۴۰ شركت براي رويداد ايران كريدور ثبت نام كرده‌اند. وي افزود: هدف ما از اين رويداد معرفي ظرفيت ايران براي الگوريتم منطقه است. ايران سال‌هاي بسياري در مسير جاده ابريشم بوده و در اين رويداد مي‌خواهيم اعلام كنيم كه از ظرفيت ايران براي اتصال اكوسيستم ديجيتال استفاده كنيم. بنابراين با توجه به رشد فناوري مهم است كه همكاري‌هاي منطقه‌اي پيگيري شود. ايران آلترناتيو مناسبي براي عبور مسيرهاي ارتباطي مطمئن براي شرق و غرب جهان است. اكبري همچنين گفت: حضور ايران در اكوسيستم ديجيتال منطقه به ويژگي‌هاي منطقه‌اي و ظرفيت‌هاي جغرافيايي آن اشاره دارد كه مي‌تواند ايفاي نقش كند. علاوه بر آن ما زيرساخت‌هاي بسيار خوب شبكه فيبرنوري را در سراسر كشور و مرزهاي خود داريم كه لازم است گفته شود؛ شبكه فيبر نوري كه شركت ارتباطات زيرساخت دارد، بي‌نظير است. همچنين ايران بزرگ‌ترين كشوري است كه بيشترين كشورهاي همسايه را براي اتصال يك ديگر دارد.

 

توجه به ترانزيت ترافيك داده

در منطقه در رويداد ايران كريدور

مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت كشور با بيان اينكه ترانزيت ترافيك داده در منطقه حتي بين آسيا و اروپا از جمله مواردي است كه قرار است در اين رويداد مورد توجه قرار بگيرد، تصريح كرد: همچنين آمادگي ايران در موضوع فيبرهاي دريايي چه در جنوب و شمال كشور و در درياي خزر و استفاده از موقعيت پردازشي ايران براي ايجاد زيرساخت پردازشي و ذخيره‌سازي كه بسيار براي توسعه فناوري‌هايي مانند نسل پنجم اينترنت مهم و حياتي است، اعلام مي‌شود. اين هم يكي از ويژگي‌هايي است كه ايران داراست و به دلايل اينكه به مراكز جمعيتي منطقه و ايجاد مراكز داده بزرگ ابري و مراكز داده‌اي كه زيرساخت محاسبات هوش مصنوعي هستند، نزديك است، شكل‌گيري آن در ايران مي‌تواند به اكوسيستم ديجيتال منطقه كمك كند. وي ادامه داد: ما پنج منطقه توسعه مراكز داده را در وزارت ارتباطات طراحي كرديم كه در اين مناطق تسهيلات و امكاناتي را براي سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي براي شكل‌گيري مراكز داده بزرگ ابري فراهم خواهيم كرد. اين رويداد از اين جهت براي ما اهميت دارد كه مي‌خواهيم داشته‌هاي ايران از جمله موقعيت جغرافيايي استراتژيك و زيرساخت‌هاي پيشرفته فيبرنوري و منابع انساني قوي كه در كشور وجود دارد را معرفي و شرايط را براي همكاري اكوسيستم ديجيتال منطقه فراهم كنيم. در ادامه اكبري در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه چند كشور در اين رويداد حضور پيدا كرده‌اند، اظهار كرد: تقريبا همه كشورهايي كه در منطقه همسايه ما هستند، اپراتورهاي كشورهاي منطقه و پارتنرهايي كه با كار مي‌كنند در رويداد ايران كريدور حضور دارند. اين رويداد اولين‌بار است كه برگزار مي‌شود و برنامه ما اين است كه هر سال آن را برگزار كنيم. امسال با سه ابتكار پيشنهادي وارد مي‌شويم اما اين تعداد طي سال‌هاي آينده مي‌تواند گسترش پيدا كند. برگزار‌كننده اين رويداد شركت ارتباطات زيرساخت است.

 

ايران تاكنون سهمي در زمينه

فيبرهاي بين‌المللي نداشته است

معاون وزير ارتباطات درباره مهم‌ترين برنامه‌هاي اين شركت براي كاهش قطعي فيبرهاي دريايي و ارايه خدمت به كشورهاي همسايه تصريح كرد: يكي از حوزه‌هايي كه در اين رويداد مي‌خواهيم معرفي كنيم، تقويت تيم‌هاي دريايي منطقه است. چه فيبرهاي دريايي منطقه‌اي كه به صورت دو جانبه بين كشورها در خليج فارس كشيده مي‌شوند و چه فيبرهايي كه به صورت كنسرسيوم در سراسر خليج فارس اجرا مي‌شود. متأسفانه ايران در زمينه فيبرهاي بين‌المللي تاكنون سهمي نداشته و وضعيت فعلي متناسب با پتانسيل‌هاي يك كشور ۸۰ ميليوني با اين موقعيت جغرافيايي نيست، بنابراين جزو اهداف است كه اين مساله را معرفي و آمادگي خود را براي مشاركت اجراي فيبر بين‌المللي اعلام كنيم.

 

فيلترينگ، خارج از اختيار

شركت ارتباطات زيرساخت است

اكبري با بيان اينكه بحث‌هاي مربوط به فيلترينگ، سياست‌هاي خارج از اختيار شركت ارتباطات زيرساخت است، تأكيد كرد: اين شركت تأمين‌كننده ارتباطات بين‌المللي و ارتباطات درون كشور است و در اين بخش شركت ارتباطات زيرساخت شبكه بسيار خوبي دارد و يكي از بهترين شبكه‌ها در دنياست. وي ادامه داد: شبكه انتقال نوري كه برروي اين شبكه فيبر قرار گرفته، بسيار عالي است و مي‌تواند بر كسب سهم از بازار ارتباطات دنيا كمك كند. بنابراين به نظر من اين موضوع (فيلترينگ) متفاوت از سياست‌هاي داخلي است و مي‌تواند تغيير كرده يا تعديل شود. ما تا زماني كه فقط در يك بازار ۸۰ ميليوني محدود شويم، نمي‌توانيم انتظار داشته باشيم يك اكوسيستم ديجيتال پويا و پيشرفته داشته باشيم؛ ما در اين جايگاه دنبال اين هستيم اين ارتباطات را تقويت كنيم و بستر‌هاي لازم براي حضور اكوسيستم ديجيتال ايران در بازارهاي خارج از ايران و منطقه فراهم كنيم. اكبري با اشاره به اينكه در اينترنت ماهواره‌اي هدف‌گذاري چيز ديگري است و ما به اين سمت عصر گيگابيت حركت مي‌كنيم، گفت: حتي برخي از كشورها هدف‌گذاري بيش از يك گيگابيت بر ثانيه هدف‌گذاري است؛ در واقع يوز كيس‌هايي براي عصر5G و فراتر از آن مطرح است كه بيش يك گيگابيت بر ثانيه يا چند مگابيت بر ثانيه احتياج است. بنابراين تنها راه براي چنين مواردي فيبرنوري است چراكه ارتباطات ماهواره‌اي مي‌تواند شما را در همه جا متصل به شبكه نگه دارد اما براي همه يوز كيس‌ها نمي‌توان از اينترنت ماهواره‌اي استفاده كرد. همچنين بسيار گران قيمت خواهد بود بنابراين هيچ منافاتي وجود ندارد كه فراگير شدن اينترنت ماهواره‌اي زيرساخت‌هاي فيبرنوري را از بين ببرد. معاون وزير ارتباطات درباره اينكه ميزباني ايران در رويداد ايران كريدور چه تأثيري بر وضعيت تبديل ايران به هاب ترانزيت داده مي‌گذارد، توضيح داد: مهم‌ترين هدفي كه دراين رويداد دنبال مي‌كنيم، تبديل ايران به هاب ترانزيت داده است و ميزبان رويداد مذكور هستيم چون مي‌خواهيم ظرفيت‌هايي كه تاكنون استفاده نشده را به منطقه و جهان معرفي كنيم. او افزود: مسير ايران يك مسير عالي و بهينه است در واقع يك مسير آلترناتيو عالي براي مسيرهاي دريايي است. مسيرهاي دريايي شرق به غرب از كانال سوئز عبور مي‌كند و براي نسل پنجم اينترنت قطع شدن چند دقيقه يا چند ساعت هم قابل تحمل نيست. همچنين براي فناوري‌هايي مانند 5G كه نياز به تأخير پاييني داريم و مسير ايران براي رسيدن چنين سرويس‌هايي به همسايه‌هاي ايران بهترين گزينه است.

 

بحث ارتباطات شامل تحريم نمي‌شود

مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت با تأكيد بر اينكه هم‌اكنون بيش از ۲/۵ ترابيت بر ثانيه ترافيك از ايران داريم، افزود: ضمن اينكه بحث ارتباطات شامل تحريم نيست و كشورها مي‌توانند براي ترانزيت ترافيك خود از ايران استفاده كنند. فيبرنوري كه مطرح است از سال ۱۳۸۳ آغاز شده و تكامل يافته و كل كشور را پوشش داده است. بنابراين چرا از اين سرمايه‌گذاري و منبعي كه وجود دارد در راستاي منافع ملي خود استفاده نكنيم؟ او ادامه داد: درباره مراكز قطب داده همان‌گونه كه گفته شد جزو پروژه‌هاي وزارت ارتباطات است و محدود به نقطه خاصي نيست و شركت ارتباطات زيرساخت اين نواحي را با ارتباطات پرسرعت به يكديگر متصل كرده است و در مشهد، اصفهان و آذربايجان غربي و شرقي اقدامات مهمي انجام شده است. همچنين در شرق ايران، چابهار هم به دليل اينكه پتانسيل ويژه‌اي دارد، در دستور كار قرار گرفته و علاوه بر موارد گفته شده چندين هزار رك در منطقه ويژه پيام در حال ساخت است و به زودي قابل بهره‌برداري مي‌شود. اكبري در پايان گفت: در حاشيه اين رويدادها توافق‌هايي انجام مي‌شود و طي ماه‌هاي آتي تبديل به قرار داد خواهد شد. قطعا تقاضا وجود دارد و با شركاي خود مذاكره و قراردادهايي را براي ترانزيت داده از ايران امضا مي‌كنيم.