طب اسلامي مكملي براي طب ايراني است
مساله طب ايراني يا طب اسلامي از زمان همهگيري كوويد به يكي از بحثهاي پرچالش حوزه بهداشت و درمان تبديل شد. افرادي كه مدعي طب اسلامي بودند ،تلاش ميكردند مردم را از درمانهاي دارويي منصرف كرده و بيشتر به طب سنتي سوق بدهند.
مساله طب ايراني يا طب اسلامي از زمان همهگيري كوويد به يكي از بحثهاي پرچالش حوزه بهداشت و درمان تبديل شد. افرادي كه مدعي طب اسلامي بودند ،تلاش ميكردند مردم را از درمانهاي دارويي منصرف كرده و بيشتر به طب سنتي سوق بدهند. در حالي كه اين ويروس ناشناخته باعث مرگ و مير ميشد اما اين افراد بدون توجه به خطرات اين بيماري توانسته بودند عدهاي از مردم را با خود همراه كنند. اما در نهايت اين پيشرفتهاي علم پزشكي بود كه توانست ويروس كوويد را زمين گير كند و جهان را از خطر نجات بدهد. از سوي ديگر ماجرا قبل از اينكه داروخانهها بهطور رسمي راهاندازي شوند اين عطاريها بودند كه حكم داروخانه را براي مردم داشتند و هر كس با هر بيماري وقتي به طبيب مراجعه ميكرد نسخهاي كه ميگرفت شامل انواع گياهان دارويي بود. اما كمكم با پيشرفت علم داروهاي شيميايي جايگزين داروهاي گياهي شدند و بسياري از بيماريهاي كه با گياهان دارويي درمان نميشدند به وسيله داروهاي شيميايي علاج يافتند. اما هنوز هم خيلي از افراد هستند كه بدون اطلاع از واقعيت علم پزشكي بر استفاده از داروهاي گياهي اصرار دارند. بسياري طب سنتي را به طب اسلامي معنا كرده و سعي دارند نشان بدهند كه اين طب ميتواند بسيار كارايي بهتري در درمان بيماريها داشته باشد. البته كه گياهان دارويي در بسياري از موارد پايه تهيه همين داروهاي شيميايي هستند اما اصرار بر استفاده از يك روش اشتباه ميتواند سلامتي جامعه را به خطر بيندازد. در همين راستا مديركل دفتر طب ايراني و مكمل وزارت بهداشت و درمان در نشست خبري خود تمام زواياي اين طب سنتي را مورد بررسي قرار داده است.
وزارت بهداشت
متولي اجراي طب ايراني است
نفيسه حسينييكتا گفت: موضوع طب ايراني و مكمل داراي اسناد بالادستي مختلفي است كه در رأس آن وزارت بهداشت متولي اجرايي كردن آن است. برنامهريزي وزارت بهداشت براي بهرهمندي از اين ظرفيت منحصر به فرد ملي، برنامهريزي براي رسيدن به هدف ادغام طب ايراني در نظام سلامت است كه هدف اول آن پيشگيري از ابتلا به بيماري و هدف دوم كمك به ارتقاي نظام سلامت در كنار طب نوين است. او ادامه داد: توسعه هر برنامهاي به آموزش برميگردد، ورود طب ايراني در دل دانشگاههاي علوم پزشكيكشور كه در حال حاضر با ۹ دانشكده رشتههايي مانند طب پزشكي و طب سوزني در توسعه آموزشي نقش دارد انجام ميشود. دانشجويان در رشته تخصصي عمومي به ادامه تحصيل در طب ايراني علاقهمند هستند. رشته تاريخ پزشكي از رشتههاي مختلف پزشكي دانشجو ميپذيرد و در مقاطع ارشد و دكتري دانشجو تربيت ميكند.
مهمترين مساله
پژوهش در حوزه طب ايراني است
مديركل دفتر طب ايراني و مكمل وزارت بهداشت و درمان اذعان كرد: يكي از بحثهاي مهم در توسعه حوزه طب ايراني بحث پژوهش است. رشته طب ايراني نيز در غالب PHD دانشجويان را تربيت ميكند. در حال حاضر فعاليت متخصصين اين حوزه براي چهارمين سال متوالي رتبه چهارم توليد علم را دارند. بنابراين براي اينكه اين آموزهها مستند به مقام علمي شود به استناد و مستند نياز است. طب ايراني رتبه سوم ثبت كارآزماييهاي باليني را در سطح دنيا را براي خود كرده است. حسينييكتا افزود: در حوزه خدمات بايد گفت ظرفيت طب ايراني غير قابل انكار است و ادغام طب ايراني در نظام سلامت در حوزه بهداشت آغاز شده است. در تمام دانشگاهها سبك زندگي سالم كه نقش آفرين در پيشگيري از بيماريها است با اين نگاه با همكاري مشترك وزارت بهداشت و دفتر طب ايراني مكمل اين موضوع در حال انجام است. با مراجعه به خانههاي بهداشت اين آموزش را ميتوانند مردم ما دريافت كنند.
27 سلامتكده طب ايراني در سراسر كشور
فعاليت ميكنند
وي اظهار داشت: سلامتكدههاي طب ايراني از متخصصين طب ايراني و پزشكان عمومي هستند كه دورههاي كوتاه مورد تأييد وزارت بهداشت خدمت ميكنند، حدودا ۲۷ سلامتكده خدمت رساني ميكنند همچنين در درمانگاههاي سراسر كشور نيز متخصصين طب ايراني حضور دارند و خدمت رساني ميكنند. اجراي يكي از بندهاي قانون جواني جمعيت بر عهده طب ايراني است و در ۲۳ كلينيك ناباروري در كنار متخصصين زنان و زايمان متخصصين طب ايراني نيز ارايه خدمت ميكنند و نتايج بسيار خوبي نيز در بحث ناباروري تجربه كردهاند و ميتواند در ارايه خدمت و مسير راحتتري را در ميان بگذارد. حسيني يكتا بيان كرد: راهاندازي انجمنهاي علمي دانشجويي فعال در خصوص طب ايراني انجام شده است و افزايش اين انجمنها براي فرهنگسازي درست براي بهرهمندي از ظرفيت حوزه سلامت كمككننده است. در حوزه بينالملل نيز طب ايراني اتفاقات خوبي رقم خورده است، حوزه طب ايراني با نام پرشين مديسين جزو مكتب تأييد شده سازمان جهاني بهداشت است. نماينده طب ايراني و مكمل ايران در تمام برنامههاي سازمان جهاني بهداشت حضور دارد. سازمان جهاني بهداشت از طب سنتي تمام كشورها سندي را دارد كه زمان معيني را به خود اختصاص داد ۲۰ نفر در آن حضور داشتند و نماينده دفتر طب ايراني مكمل حضور داشته است.
طب ايراني هم متخصص دارد
حسينييكتا در پاسخ به اين پرسش كه افراد غيرمتخصص نيز در حوزه درمان دخالت ميكنند و چرا جلوگيري نميشود، گفت: رويكرد وزارت بهداشت يعني ادغام وكار تيمي است و با اين رويكرد يك فضاي بهتري را تجربه خواهيم كرد. مردم ما مراجعه ميكنند به افراد غير متخصص و ما هميشه گفتيم درمورد طب ايراني بايد حتما به متخصصين مورد تأييد وزارت بهداشت رجوع كنيد و فرهنگسازي دارد اجرا ميشود كه براي عموم اين موضوع جا بيفتد. مورد بعدي اين است مجازات اين افراد غيرمتخصص امروزه براي بار اول صد برابر و براي بار دوم به دويست برابر افزايش پيدا كرده و اين امر مداخله در درمان را كاهش بدهيم. امروزه در شهرهاي مختلف كساني كه مداخله در امر درمان ميكنند برخورد خواهد شد و پروندهها پيگيري ميشود. مديركل طب ايراني و مكمل در مورد طب ايراني اسلامي اذعان كرد: منابع اصلي طب ابن سينا است كه دركنار منابع ديگر اجرا ميشود. چندين سال قبل طب سنتي به نام طب ايراني نامگذاري و به تمام دانشگاههاي كشور ابلاغ شد. جريانهايي به نام طب اسلامي نيز گفته شده كه كسب نظر از وزارت بهداشت با علماي حوزه علميه گرفته شد كه اين به دليل آموزههاي اسلام در سلامت بوده است. آيا ما يك مكتب مستقل براي اجراي اموزههاي ديني داريم و به اين شكل وجود نداشته و يك مكمل براي طب ايراني است. او درپاسخ به اين پرسش كه چرا جلوي فروش داروهاي تقلبي توسط وزارت بهداشت گرفته نميشود، گفت: مجوز عطاريها مربوط به وزارتخانه ديگري است و به دليل اينكه چند وزارتخانه درباره طب ايراني درگير هستند چالشهايي وجود دارد اما پروندههايي در اين مورد در حال پيگيري است وگزارشهاي متعددي در كل كشور در وزارت بهداشت وجود دارد اما اين بحث بایدبا سرعت بيشتري پيگيري شود و پيش برود. حسينييكتا در پاسخ به اين پرسش كه هنوز طب ايراني نتوانسته در جامعه باورپذيري پيدا كند، گفت: ما در سطح جامعه با يكباورپذيري رو به رشد مواجه هستيم و اين بحث كه مردم باورپذيري كمتري دارند وجود نداشته و رو به رشد است.
ادعاي درماني عطاريها
خلاف قانون است
مديركل دفتر طب ايراني و مكمل وزارت بهداشت درباره صدور مجوزها براي عطاريها اظهار كرد: در حال حاضر عطاريها با داروهاي گياهي گره خورده است، حرفه عطاري حرفهاي است كه از سنوات گذشته عرضه داروهاي گياهي نقش آفريني ميكنند.گاهي برخي از عطاريها ادعاهايي در خصوص درمان بيماريهاي داشتهاند. عطاريها محل عرضه داروهاي گياهي هستند كه بايد داروهاي گياهي را به صورت مفرد ارائه بدهند و هر گونه ادعاي درماني از سوي عطاريها خارج از حوزه مسووليت آنها است. او افزود: مجوز عطاريها به عنوان صنف از سوي وزارت صمت صادر ميشود، وزارت بهداشت براي بهداشت فضا ورود ميكند. همچنين دبيرخانه شوراي سلامت و امنيت غذايي پيشنهاد تشكيل كميتهاي در راستاي آموزش به افراد دارنده عطاريها در حوزه داروهاي گياهي و نحوه نگهداري داروها داده شده است. حسيني يكتا ادامه داد: در خصوص چگونگي ارايه داروهاي گياهي تعداد قابل توجهي داروي گياهي از سمت سازمان غذا ودارو داريم و براي مجوز گرفتن حتي روي بستهبندي نيز نظارت وجود دارد و بيش از ۷ هزار دارو از سازمان غذا و دارو مجوز گرفته است. تعداد اين داروها با بستهبندي بهتر بايد افزايش پيدا كند، همچنين يك سري بخش در سلامتكده وجود دارد كه فرآوردههاي دارويي مجاز در آن به مردم ارائه ميشود كه با مراجعه اين سلامتكدهها مردم ميتوانند از اين داروها بهرهمند شوند. او درمورد ظرفيت بالاي چندين ساله استفاده از طب سنتي در كشور چين مطرح كرد: در ايران طب ايراني با استفاده از ظرفيتهاي موجود ميتوانيم در اين مسير آرام قدم بگذاريم. اولين ظرفيت بحث خدمات سرپايي است كه در سلامتكده، درمانگاهها و مطبهاي تخصصي زنان و زايمان ارائه ميشود و در قدمهاي بعدي در بيمارستانها و سطح سه خدمات در ايران استفاده خواهد شد. همچنين فارغالتحصيلان طب ايراني ۵۱۶ نفر هستند و۳۲۰ نفردر حال تحصيل داريم كه بايد براي افزايش ظرفيت دركشور اين تعداد را افزايش بدهيم. مديركل طب ايراني و مكمل درمورد نظارت بر فضاي مجازي اذعان كرد: در بحث فضاي مجازي وزارت بهداشت پيگيري و نظارت لازم را در حوزه سلامت تمامي رشتهها به خصوص طب ايراني كه پررنگتر است، دارد اما پيگيري ما دقيقا نظارت بر فضاي مجازي است و جزو برنامهريزيهاي ما است كه در آينده گزارشها به سمع و نظر شما ميرسد.