ركوردشكني توليد نفت قزاقستان با وجود تعهد به توافق اوپكپلاس
توليد روزانه نفت قزاقستان با آغاز افزايش برداشت از ميدان در حال توسعه تنگيز به رهبري شركت امريكايي شورون ركوردي تازه ثبت كرد.
توليد روزانه نفت قزاقستان با آغاز افزايش برداشت از ميدان در حال توسعه تنگيز به رهبري شركت امريكايي شورون ركوردي تازه ثبت كرد. به گزارش مهر به نقل از رويترز، توليد نفت در قزاقستان پس از آغاز توسعه ميدان تنگيز، بزرگترين ميدان نفتي اين كشور، از سوي كنسرسیوم تنگيزشور اويل به رهبري شركت امريكايي شورون به ركورد توليد روزانه ۲۷۸ هزار و ۴۹۹ تن رسيد. طبق دادههاي رسمي، قزاقستان، يكي از اعضاي ائتلاف توليدكنندگان عضو سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) و متحدانش (اوپكپلاس) كه براي بخش عمده توليد نفت خود به ميدان تنگيز و دو ميدان اصلي ديگر به نامهاي «كاراچاگانك» و «كاشاگان» متكي است طبق تعهدهايش در توافق كاهش عرضه بايد براي جبران تخطي از سهميههاي تعيينشده عرضه خود را كاهش دهد. اوپكپلاس، قزاقستان به همراه عراق و روسيه را به عنوان كشورهايي معرفي كرد كه بارها از تعهدهاي خود براي محدود كردن توليد نفت سر باز زدهاند.
بر اساس اين گزارش، چنانچه هر تن را ۷ هزار و ۵۰۰ هزار بشكه لحاظ كنيم توليد نفت قزاقستان اكنون در ماه فوريه به رقم روزانه ۲ ميليون بشكه در روز رسيده است، اين مقدار در مقايسه با مدت مشابه پارسال ۱۰.۵ درصد افزايش نشان ميدهد. انتظار ميرود كه توسعه در ميدان تنگيز تا ژوئن به ظرفيت كامل ۲۶۰ هزار بشكه در روز برسد و توليد كلي در اين پروژه را به حدود روزانه يك ميليون بشكه معادل نفت برساند. تنگيز بهدليل مقدار بالاي گوگرد و شرايط آب و هوايي سخت يكي از عميقترين و پيچيدهترين ميدانهاي جهان است. قزاقستان در نظر دارد توليد نفت خام و ميعانات گازي خود را امسال از سالانه ۸۷ ميليون و ۵۶۰ هزار تن در سال ۲۰۲۴ ميلادي به ۹۶ ميليون و ۲۰۰ هزار تن برساند. الماس ادم ساتكاليف، وزير انرژي قزاقستان هم به تازگي گفته بود اين كشور آسياي مركزي پس از نشست مشترك بعدي اوپكپلاس تصميم نهايي را درباره كاهش توليد نفت خواهد گرفت. قزاقستان بهتازگي با درخواست براي «شرايط بهتر» در قراردادهاي خود، فشار بر شركتهاي بينالمللي فعال در اين كشور را افزايش داد.
اين كشور آسياي مركزي سالها با شركتهاي نفتي بينالمللي بر سر هزينهها درگير بوده و در سال ۲۰۲۳ ادعاهاي چند ميليارد دلاري را عليه آنها مطرح كرده است. اين شركتها معتقدند دولت تنها به دنبال افزايش سهام خود در پروژههاي كليدي نفت و گاز است.
قاسم جومارت توكايف، رييسجمهوري قزاقستان بهتازگي به دولت دستور داد مذاكرات با شركتهاي بزرگ نفتي بينالمللي درباره تمديد قراردادهاي مشاركت در توليد كنوني (PSA) با «شرايط بهتر» را افزايش بدهد.
وي افزود: سرمايهگذاريهاي بزرگ نيازمند يك افق برنامهريزي بلندمدت است، بنابراين دولت بايد مذاكرات را درباره تمديد قراردادهاي مشاركت در توليد با شرايط روزآمد و مطلوب براي قزاقستان افزايش بدهد.
وزير انرژي قزاقستان هم در يك نشست خبري گفت: دولت ممكن است سهم خود را در پروژههاي نفتي توسعهيافته از سوي شركتهاي انرژي بينالمللي افزايش و مجريان طرح را تغيير بدهد يا اينكه درباره قراردادها دوباره مذاكره كند. ادم ساتكاليف تصريح كرد: يكي از شرايط احتمالي براي تمديد قراردادهاي مشاركت در توليد، بهبود شرايط قراردادي، تغيير در سهم جمهوري قزاقستان يا مجريان طرح خواهد بود. وي بيان كرد: تصميم نهايي بر اساس گفتوگو، مذاكرات باز و رقابتي مطابق با قوانين بينالمللي با شركتكنندگان در اين كنسرسيومها گرفته خواهد شد.